Logo de la Universdad de Valencia Logo Unidad de Cultura Cientifíca y de la Innovación - Cátedra de Divulgación de la Ciencia Logo del portal

Listado de Vídeos

Encontres d'excel·lència: Conferència Alain Gras
Vídeo Encontres d'excel·lència: Alain Gras
En l'últim Divulga d'aquesta temporada parlem de ciència en un àmbit poc habitual, en la taula i sobre les seues possibles aplicacions a l'hora de cuinar a casa o a restaurants. En la secció Mite i Ciència descobrim l'important paper que juga en el nostre organisme la funció de dormir.
Amb l'arribada de l'estiu comencen també els incendis forestals. Artemi Cerdà, investigador i catedràtic de la Universitat, ens explica la part més natural dels incendis, i en la secció Mite i Ciència parlem dels efectes nocius de dues drogues combustibles, el tabac i la marihuana, quina és pitjor per al nostre organisme, la socialment acceptada o els efectes psicotròpics del THC?
Coneixem tots els usos dels condiments? Els tallers organitzats pel Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València ens ensenyen noves aplicacions. I en Mite i Ciència parlem amb el professor de Neurologia de Harvard Álvaro Pascual-Leone sobre quina és la capacitat del cervell que empra l'ésser humà.
En el Divulga d'aquesta setmana el doctor Vilata, catedràtic de Dermatologia, ens adverteix dels perills per a la pell amb l'arribada de l'estiu. I en Mite i Ciència descobrim la misteriosa seqüència Fibonacci.
Aquesta setmana fem un repàs per algunes de les més de setanta activitats de la sisena edició d'Expociència, que ha reunit enguany més de quatre mil cinc-cents visitants amb l'objectiu de despertar la vocació dels més menuts. A més, en Mite i Ciència ens preguntem què tenen de real les epidèmies del cinema.
Visitem el Lineex, el Laboratori de Recerca en Economia Experimental de la Universitat de València, aprofitant la seua jornada de portes obertes. Aquest laboratori estudia el comportament de les persones quan interactuen en contextos econòmics o socials. I en Mite i Ciència esbrinem si realment hi ha llops a Wall Street.
Investigadors de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) han desenvolupat un nou detector per a mesurar la desintegració beta, un dels processos de desintegració radioactiva que es produeixen en el nucli atòmic. I en Mite i Ciència relacionem el protagonista de 'The Big Bang Theory' amb la síndrome d'Asperger.
La possibilitat de crear fàrmacs contra l'Alzheimer està més a prop gràcies a la tasca del Grup de Topologia Molecular de la Universitat. Aquests investigadors descriuen matemàticament les molècules que els permetran el disseny de fàrmacs. A més, en Mite i Ciència viatgem en el temps de la mà de Marty McFly, el protagonista de 'Retorn al futur'.
La realitat augmentada ja està a l'abast de la majoria de persones amb un dispositiu mòbil gràcies a investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València que han millorat el rendiment d'aquesta tecnologia per a fer-la arribar a tot el món. I pot ser que l'Harmagedon també estiga molt a prop...o no?
Aquesta setmana parlem amb Manel Porcar, investigador de la Universitat de València que treballa en el desenvolupament d'una pila termoelèctrica que funciona amb l'energia dels cultius de microorganismes, i també viatgem a l'era juràsica per a conéixer les possibilitats de la clonació de la mà dels dinosaures de Parc Juràsic.
En aquest Divulga parlem amb la investigadora Isabel Fariñas per la col·laboració amb l'Hospital Vall d'Hebron relacionada amb el Parkinson, aprofitant el dia mundial d'aquesta malaltia, i en la secció Mite i Ciència descobrim la possibilitat de crear una espasa làser de llum com la de la pel·lícula 'La guerra de les galàxies'.
El grup Artec de l'Institut de Robòtica ha desenvolupat una guia multimèdia amb realitat augmentada per a visitar la coneguda Casa Batlló, dissenyada per l'arquitecte Antoni Gaudí. Amb aquesta aplicació els visitants poden conéixer com era la casa barcelonina de principis del segle XX. I en Mite i Ciència ens preocupem per l'operació biquini i esbrinem sí és de veres que el xocolate pur engreixa.
En aquest capítol del Divulga coneixem l'anomenat Internet de les Coses, la xarxa d'objectes quotidians interconnectats, gràcies al treball de dos grups de la Universitat de València que apliquen aquest concepte al manteniment predictiu de les màquines. I ens endinsem en el món de les plantes carnívores en Mite i Ciència.
Aquesta setmana en Divulga ens endinsem en el món de la domòtica i els edificis intel·ligents, per a conéixer els últims avanços en els sistemes capaços d'automatitzar un habitatge. A més, analitzem un dels mites de la ciència ficció, 'Star Trek', per a saber com és possible tindre gravetat dins d'una nau espacial.
Divulga entra al laboratori d'un grup d'investigadors que treballen amb l'ADN de les plantes per tal de controlar les possibles infeccions virals que els afecten. L'estudi es basa en el virus del mosaic del tabac com a model viral. En Mite i Ciència entrevistem Miguel de la Guardia, catedràtic de Química, que ens parla dels nivells de contaminació de les Falles.
El projecte TrainonSEC s'encarrega de formar joves investigadors d'universitats estrangeres. En aquest cas, els futurs doctors treballen amb sistemes de reducció d'emissions industrials. A més, descobrim que el cotxe fantàstic existeix i que el tenim ben a prop a la Universitat de València.
Aquesta setmana Divulga dedica el programa a la investigació de les malalties rares amb motiu de la celebració el 28 de febrer del seu dia internaciona, mentre que en Mite i Ciència aprenem que rar pot ser minoritari.
Aquesta setmana viatgem al Tancat de la Pipa, a l'Albufera. Una zona amb llacunes artificials que actuen com a depuradores naturals. Gràcies al treball d'investigadors del Cavanilles i de la Politècnica el parc natural ha aconseguit recuperar part de la seua flora aquàtica. A més, en Mite i Ciència ens endinsem en la investigació criminal amb ajuda de les plantes.
Aquesta setmana Divulga vos presenta Reput, una nova xarxa social creada al Parc Científic de la Universitat de València. Aquesta xarxa es basa en influir en la reputació dels contactes de l?agenda telefònica del mòbil. A més, en mite i ciència plantegem la possibilitat de que els robots tinguen sentiments.
En aquest Divulga vos presentem les Jornades per a Estudiants de Batxillerat i Formació Professional al Campus de Burjassot-Paterna, on s'han realitzat tallers de robòtica, biologia o arqueologia, entre altres. També entrevistem Yasser Alakhdar, que ens explica el perquè de la ràpida recuperació dels esportistes d'elit en la secció Mite i Ciència.
Dins del seu programa estratègic Campus Sostenible i Saludable, la Universitat de València ha inclòs una línia d'actuació referida a l'alimentació i la nutrició.
En aquest Divulga vos presentem el grup d'investigació ICMol que ha desenvolupat amb un nou material anomenat perovskita unes làmines fotovoltaiques de baix cost. També parlem amb el professor de Criminologia i escriptor Vicente Garrido per a descobrir com és la ment d'un assassí i desmitificar falses creences al voltant d'aquesta temàtica.