La política europea de Cooperació al Desenvolupament opera, en termes generals, de forma descentralitzada, a través de les convocatòries específiques de cadascuna de les Delegacions de la UE en tercers països.

Amb més de 82 mil milions d'euros per al període 2014-2020, la Unió Europea amb els 28 Estats membres, és l'actor que més ajuda oficial al desenvolupament aporta a nivell global. Principalment, la financiació de la UE a tercers països en vies de desenvolupament es realitza a través de dues vies: el Fons Europeu per al Desenvolupament (per als països d'Àfrica, Carib i Pacífic) i els programes temàtics i regionals integrats en el pressupost general de la UE.

Per al període 2014-2020, la UE ha establert els següents instruments de financiació per a la cooperació i l'ajuda internacionals:

  1. Programes temàtics de financiació: l'Instrument Europeu per a la Democràcia  i els Drets Humans, l'Instrument per a l'Estabilitat, l'Instrument per a la Cooperació en matèria de Seguretat Nuclear.
  2. Programes geogràfics de financiació: l'Instrument per a la Cooperació al Desenvolupament (principalment països de Latinoamèrica, Àsia, Orient mitjà i Sudàfrica), l'Instrument d'Assistència per al Pre-accés (per a candidats potencials a la Unió Europea) i l'Instrument de Partenariat i Veïnat Europeu (per a països de la conca sud del Mediterrani i per als països veïns de l'Est d'Europa).

Des de la Unitat de Formació i Orientació Programes Europeus [FORMAEUROPA] de la Universitat de València- Fundació General, oferim els serveis de formació, a través de cursos especialitzats de projectes europeus de cooperació al desenvolupament, i d'assessorament individualitzat per a l'òptima formulació del seu projecte europeu.