Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Gestió Campus de Burjassot Logo del portal

.
.
.
.

L'edifici on es troba situat el Departament d'Astrononia i Astrofísica rep el nom de Jeroni Muñoz, en honor a l'astrònom valencià del segle XVI, catedràtic de la Universitat de València. Va ser inaugurat el 1996 i a la seua terrassa es poden veure les cúpules de l'Aula d'Astronomia.


JERONI MUÑOZ (n. València, ?; m. Salamanca, 1584) *
Estudia arts a la Universitat de València en el període 1530-1540. Viatja arreu d'Europa, per tal de completar la seua formació, essent professor d'hebreu a la Universitat d'Ancona (Italia), on en deien: "Aquell Munyocio, anomenat el valencià,... parlava l'hebreu amb selecta perfecció, com si s'hagués criat i educat entre hebreus". A causa d'aquest testimoni, hom ha especulat sobre la possible condició de jueu convers de Muñoz. Retorna a València abans de 1556, on ensenya privadament matemàtiques fins l'any 1563, que fou nomenat catedràtic d'hebreu, i de matemàtiques, en 1565, en l'Estudi General de la ciutat.
L'any 1578 accepta l'oferta de la Universitat de Salamanca per ensenyar-hi matemàtiques i astronomia. Publica diverses obres, deixant-ne altres inèdites, en particular un tractat de geografia amb importants dades relatives al País Valencià. Va fruir, a la seua època, d'una gran fama com a matemàtic, astrònom i hebraista.
Cal ressaltar el seu estudi de la supernova de 1572 (supernova de Tycho Brahe). L'any 1572, a principis de novembre, una nova estrella va fer-se visible a la Constel·lació de Cassiopea. L'estrany i astorador fenomen va atraure l'atenció de nombrosos astrònoms, clergues, filòsofs i homes de tota condició. Jeroni Muñoz, a demanda de Felip II, va publicar un llibre titulat "Libro del nuevo cometa" (1573) on ataca obertament la tradicional creença en la incorruptibilitat del cel, determina la posició relativa de la nova estrella i demostra que calia situar-la molt més enllà de la pretesa esfera de la Lluna, en l'esfera de les estrelles fixes. Encara que l'anomena cometa, no deixa d'afegir que era d'una classe distinta dels descrits pels autors clàssics del tema, i que més semblava una estrella fixa que no pas un cometa. Avui sabem que es tractava d'una supernova.

 

* 'Científics valencians'
Victor Navarro (dep. Història de la Ciència i Documentació, Universitat de València)
Institució Alfons el Magnànim
Diputació de València
1981