University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Aperitius científics al programa El Rall d'À Punt Ràdio

  • July 26th, 2022
A punt radio

Durant els dijous del mes d'agost, i fins al dia 1 de setembre, a les 12:30 del migdia, investigadors de l'Institut Interuniversitari López Piñero protagonitzaran un "aperitiu" radiofònic relacionant una aportació científica amb una localitat valenciana a través d'un personatge històric. Els Aperitius són espais de 10-15 minuts de durada que s'inclouen en El Rall, un programa d'À Punt Ràdio que compta amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

 

El dia 4 Ignacio Suay-Matallana, de la UV, parlarà dels filtres de ceràmica "Sinaí" que depuraven l'aigua potable, un invent del químic de Sueca (Ribera Baixa) Conrado Granell (1877-1964).

El dia 11 Àlvar Martínez -Vidal, de la UV, recordarà el descobriment de la fosseta oval de Rafael Vilar Fiol (1885-1971), odontòleg i estomatòleg, i també químic, nascut a Gilet (Camp de Morvedre).

El dia 18 Enrique Perdiguero, de la UMH d'Elx, evocarà la figura de l'hematòleg de Crevillent (Baix Vinalopó) Francisco Mas Magro (1879-1958), un dels pioners en el tractament de les leucèmies.

El dia 25 Antonio García Belmar, de la UA, explicarà com, en un estiu de forta sequera, el químic, farmacèutic i professor d'institut José Soler i Sánchez (1840-1908) va convèncer a propis i estranys que en les sorprenents màquines angleses instal·lades en el port d'Alacant l'aigua de mar es convertia en aigua dolça amb la qual calmar la set de la ciutat.

El dia 1 de setembre Carmel Ferragud, de la UV, relacionarà l'estèvia, l'edulcorant natural que s'ha comercialitzat com a 'Stevia', amb Pere Jaume Steve (o Esteve) (ca.1500-1556), professor de l'Estudi General de València i membre d'una família originària de Morella (els Ports).