
Professor Guillem Roca Cabau
Guillem Roca Cabau (Lleida, 1988) és professor lector de la Universitat de Lleida i director de la Càtedra del Turó de la Seu Vella.
Duració de l'estada en l'Institut d'Investigació López Piñero : del 01 al 31 juliol 2025
La gestió municipal en temps de pesta a principis del segle XV.
La investigació se situa en el marc del projecte "Crisis de mortalidad en el Mediterráneo noroccidental, siglos XI-XVI: memoria narrativa, registros seriales y construcción de índices sociodemográficos" (Projecte PID2023-151785NB-I00 finançat per MICIU/AEI/10.13039/501100011033 i FEDER/UE). Se centra en l'anàlisi de la gestió municipal a la plana de Lleida durant les pestes de la primera meitat del segle XV per tal de comprendre com es gestionava una ciutat mitjana baixmedieval durant un brot epidèmic. L’aparició recurrent d’epidèmies de duresa variable ens ha de fer reflexionar sobre la gestió pública en temps de contagis. La regularitat de les crisis després de la Pesta Negra va propiciar l’aplicació d’un seguit de mesures sanitàries que els consells municipals van concretar i desenvolupar durant les centúries següents. Però, a banda de l’epidèmia, altres qüestions van ocupar el temps de les autoritats municipals. Els consells van continuar legislant sobre temes diversos, que no estaven directament relacionats amb la malaltia i l’havien de superar en el temps. Així, entre les disposicions per lluitar contra la pesta se’n van publicar d’altres destinades a solucionar problemàtiques econòmiques, polítiques i socials; evidències d’una visió de futur i d’una gestió a llarg termini que xoquen amb la situació de crisi imperant. Això ens porta a pensar que les ciutats medievals van percebre l’arribada de la pesta com un fet traumàtic, però no excepcional, un daltabaix més entre els diversos problemes que van haver de resoldre aquells anys.
Biografia: Guillem Roca Cabau (Lleida, 1988) és professor lector de la Universitat de Lleida i director de la Càtedra del Turó de la Seu Vella. La seva recerca s’ha centrat en l’estudi de l’evolució de la xarxa hospitalària medieval lleidatana abans de la construcció de l'hospital general. Recentment, també ha esmerçat esforços en analitzar les polítiques de salut pública desenvolupades pels consells municipals durant la baixa edat mitjana. La seva recerca va ser guardonada amb la beca Joaquim Capdevila (2021) i amb el 33è premi Josep Lladonosa d’història local (2022). Entre les seves publicacions destaquen Pobresa i hospitals a la Lleida baixmedieval (Lleida, Pagès editors, 2020) i Les olors de la Lleida medieval. Salubritat i salut pública entre els segles XIII i XV (Lleida, Publicacions de la UdL, 2023). Participa en diversos projectes de recerca dedicats a estudiar les crisis de mortalitat, els hospitals i la medicina a l’edat mitjana.