University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ: "Epistemologies de la prevenció del VIH/sida"

  • March 1st, 2018
INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ:

Coincidint amb el festival del FICAE4, el pròxim dijous 1 de març de 2018 s’inaugurarà l'exposició EPISTEMOLOGIES DE LA PREVENCIÓ DEL VIH/ SIDA a la sala d’exposicions temporals de l'Institut interuniversitari López Piñero (Palau Cerveró. Plaça Cisneros, 4)

"Epistemologies de la prevenció del VIH/sida"

Des de l’inici, les campanyes de prevenció del VIH/sida han generat representacions socials sobre la infecció i han configurat coneixements i prejudicis com a respostes al desconeixement de la malaltia.

Vist el fracàs obtingut pel model d'informació genèrica, moltes vegades dirigida a la “població general", aquesta exposició posa la mirada en aquelles campanyes destinades a diferents categories socials, sexuals, ètniques i culturals, que aborden sense tabús els temes de la sexualitat, el plaer, la toxicomania, la malaltia i la mort, i faciliten una informació completa i explícita sobre els comportaments preventius adaptats a cada tipus de pràctica.

Des del silenci institucional dels primers temps de la sida fins a l'escassa incidència de les campanyes preventives actuals, Epistemologies de la prevenció del VIH/sida ofereix una selecció de moments clau en l'evolució del discurs de prevenció, el qual, sovint corre en paral·lel als avanços científics, socials i als temps polítics. Així mateix, l'exposició analitza des d'un punt de vista crític la necessitat de posar fi a l'estigmatització de les persones infectades, de potenciar-ne el respecte i dignificar la seua vida.

Les campanyes de prevenció van ser el mitjà d'informació i coneixement més important, a vegades fins i tot l'únic, amb el qual es va poder arribar a les comunitats afectades per la desinformació i el silenci institucional.

Mitjançant cartells i altres mitjans de difusió de la informació, es materialitza ací un intent precari i provisional per establir nodes epistemològics, entenent aquests com a unitats en què conflueixen connexions amb altres representacions socials i on es forma un recull de coneixement que ens permetrà veure com s'ha entès la prevenció, quines narratives ha projectat i com ha sigut rebuda pels cossos destinataris.


Comissari:  Pepe Miralles en el context de 4 FICAE - Festival Internacional de Cortometrajes y Arte sobre Enfermedades

Agraïments: Avacos, Calcsicova, Cesida, Comité Antisida Valencia, Col·lecció Àlvar Martínez, Fundación Triàngulo, Lambda, Sidastudi.

 

SECCIÓ PARAL.LELA FICAE4

Tindrà lloc al Palau Cerveró el dimarts 27 de febrer de 19 a 21 hores, al saló d’actes, l'activitat “Ignorancia y comprensión. Narrativas del VIH”, amb la projecció de tres curtmetratges amb aspectes relacionats amb la prevenció, cuidats i contextos del VIH. Els curts són els següents:

  • Alto riesgo (High Risk), Juan Flahn, Espanya, Ficció, 7’ (Sèrie “Indetectables”. Prod. Apoyo Positivo)
  • Énfasis. De historias de VIHda (Emfasis, HIV Stories), Pilar Devesa, Espanya, Documental, 29’ (Prod. CCASCV)
  • La evidencia (The Evidence), Juan Flahn, Espanya, Ficció, 5’ (sèrie “Indetectables”. Prod. Apoyo Positivo)

En la taula de debat participaran:

  • Pilar Devesa, responsable de Comunicació de CCASCV (Comité Antisida de la Comunitat Valenciana) i directora de “Énfasis. De historias de VIHda”.
  • Afioco, col·laboradora de Apoyo positivo i part de l’equip tècnic de “Alto Riesgo” i “La evidencia”