Des de la càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians i el Centro para el Conocimiento del Paisaje hem treballat en el Pla de Custòdia del Paisatge de Matet com a prototip en municipis amb el risc de despoblament. Però, en què consistix este projecte?
La custòdia del Paisatge és una concepció integradora d'intervindre en el territori. Significa que la gestió ha de fer-se supervisant de manera conjunta els diferents servicis culturals i ambientals que es donen en els ecosistemes d'una àrea paisatgística concreta. En la seua valoració s'inclouen, per tant, accions com la conservació ambiental, l'agricultura, les pràctiques i tradicions forestals i el patrimoni cultural.
En la pràctica, les accions de custòdia del paisatge són iniciatives que encaixen molt bé en el manteniment dels paisatges municipals, on la implicació ciutadana és un pilar fonamental per al seu bon funcionament. Sobretot, atenem al fet que un bon número dels municipis de muntanya de la Comunitat Valenciana han experimentat un procés de transformació dels seus paisatges que va en paral·lel a l'abandó i progressiu envelliment de la població, des dels anys 50 del segle passat. El resultat d'això és l'augment dels paisatges naturals, la permanència d'estructures paisatgístiques tradicionals en desús (cultius de secà en vessant i hortes històriques) i la nombrosa presència d'elements del patrimoni cultural en continu estat de deterioració (corrals, casetes, bancals en pedra seca, sistemes de reg, etc.). Així mateix, l'increment de les masses forestals sobre els antics sistemes de cultius exercix una pressió addicional per a l'efectiva gestió del patrimoni natural l'amenaça del qual més significativa és l'augment del potencial risc d'incendis.
El gran valor paisatgístic i la necessitat d'una efectiva i continuada gestió ambiental que es donen en eixa mena de municipis, entre els quals es troba Matet (municipis de muntanya, crisi poblacional i crisi econòmica), aconsella el desenvolupament d'estratègies en les quals, almenys es coneguen els recursos existents que permeten programes de recuperació i salvaguarda dels potencials recursos paisatgístic.
En este context des de la càtedra hem treballat en la definició del Pla de Custòdia del Paisatge a escala local a Matet. Un projecte que té com a objectiu l'avaluació dels recursos paisatgístics de manera que puguen fer-se propostes continuades per a, almenys, preservar i gestionar espais singulars i significatius del patrimoni paisatgístic (cultural i natural) del municipi.
El seu desenrotllament s'organitzarà en diverses fases interrelacionades:
- Anàlisi de paisatge i determinació de zones susceptibles de custòdia agrícola/mediambiental. Les unitats funcionals de paisatge presents l'any 1956 que es mantinguen actualment són els objectius prioritaris de custòdia. Zones de major actuació possible, juntament amb la xarxa de camins històrics que tinguen accessibilitat rodada actualment.
- Propostes per a accions futures de custòdia. Seleccionar les parcel·les de cadastre de les zones de major actuació segons l'anàlisi de la unitats funcionals de paisatge. Tipus de custòdia per a cada tipus de parcel·la.
- Pla de comunicació en xarxes socials per a la divulgació del pla custòdia.
- Realització d'activitats (inicialment dos itineraris de paisatge) per al coneixement i sensibilització sobre els paisatges del municipi de Matet.
- Redacció de memòria de síntesi de les fases i accions realitzades en el Pla de Custòdia del Paisatge de Matet.
Projecte finançat per la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori.