
L'acte de lliurament de la tretzena edició dels Premis Manuel Castillo es va celebrar divendres 16 de juny de 2023, a les 12 hores, en el Saló d'Actes de Rectorat de la Universitat de València.
Els Premis Manuel Castillo pretenen estimular la recerca acadèmica i periodística en l'àmbit de la cooperació i el desenvolupament humà. Tenen la finalitat de potenciar i incentivar que els resultats de la recerca, i l'orientació de la seva plasmació escrita o audiovisual, tinguin relació directa amb la cooperació al desenvolupament, tot aportant coneixements, revelant capacitats o denunciant agressions als drets humans i a aquest desenvolupament humà i sostenible.
L'acte de lliurament de la tretzena edició dels Premis Manuel Castillo es va celebrar divendres 16 de juny de 2023, a les 12 hores, en el Saló d'Actes de Rectorat de la Universitat de València. Va estar presidit per la Vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, Pilar Serra Añó, que va estar acompanyada per la Delegada de la Rectora per a Cooperació, Carmen Lloret-Català i el marmessor del Llegat Manuel Castillo, José M. García Álvarez Coque.
El Jurat, va valorar cadascun dels treballs presentats i va felicitar els candidats pel seu compromís i la qualitat de les obres presentades, va resoldre per unanimitat atorgar els següents premis:
Categoria A.- Monografía universitària de investigación publicada
Eva María Trescastro López (coordinadora), per la monografía titulada “Experiencias de mejora de la soberanía alimentaria y la malnutrición: el papel de los recursos y las políticas locales.”
Premi: Diploma i un premi de 3000 euros. Aquest premi està subjecte a les retencions i les normatives fiscals pertinents
Categoria B.- Treball Fin de Màster i Tesi Doctoral
Estrella Del Valle Calzada, per la Tesi Doctoral: “Acaparamiento de tierras y derechos humanos: un análisis crítico desde el continente africano”.
Premi: Diploma i un premi de 400 euros. Aquest premi està subjecte a les retencions i les normatives fiscals pertinents.
Categoria C.- Reportatge periodístic emès.
Jose Ignacio Martínez Rodríguez, per “El tiovivo español que viaja por África”.
Premi: Diploma i un premi de 1800 euros. Aquest premi està subjecte a les retencions i les normatives fiscals pertinents
Categoria D. Iniciatives “Lluís Vives” de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València:
- Premi Manuel Castillo a iniciativa “Luis Vives” de cooperació al desenvolupament de Personal d'Administració i Serveis de la Universitat de València.
Angeles Beneyto Casado.
Premi: Diploma i guardó. Aquesta categoria no té dotació econòmica.
- Premi Manuel Castillo a iniciativa “Luis Vives” de cooperació al desenvolupament de Personal Docent Investigador de la Universitat de València.
Irene Verde Peleato.
Premi: Diploma i guardó. Aquesta categoria no té dotació econòmica.
- Premi Manuel Castillo a iniciativa “Luis Vives” de cooperació al desenvolupament de centre, institut, servei o càrrec institucional de la Universitat de València Centre, Institut, Servei, Càrrec Insitutcional
L'Institut de Desenvolupament Local de la Universitat de València.
Premi: Diploma i guardó. Aquesta categoria no té dotació econòmica.
La biografia de Manuel Castillo és la d'un personatge avançat al seu temps. Nascut el 1870, en un entorn social difícil, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, va treballar com a bibliotecari a Salamanca i com a professor de francès a Càceres i València.
La seva inquietud social ho va conduir a promoure iniciatives editorials i periodístiques. A més de la docència, va continuar amb les seves activitats filantròpiques i va ser membre de la Junta Provincial de Protecció de Menors i conseller de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de València a proposta del ministre de Treball. Des de totes dues institucions va fer costat a obres socials tan destacades com el Reformatori de Joves de Godella, l'Associació Valenciana de Caridad o diversos asils d'ancians. Així mateix, Manuel Castillo va continuar amb les seus activitats periodístiques.
El professor Manuel Castillo, va exercir a València i posteriorment, va haver d'exiliar-se a Mèxic. Des d'allí va transmetre als seus fills la voluntat de deixar el seu llegat en la Universitat a fi de fomentar els estudis sobre la pau i la cooperació entre les nacions.
Imatges: