University of Valencia logo Logo Faculty of Medicine and Dentistry Logo del portal

Investigadors de la Facultat desenvolupen un kit per combatre el xoc sèptic

  • August 29th, 2017
Grup Investigador

Un equip multidisciplinari d'investigadors i clínics està desenvolupant un kit de diagnòstic i pronòstic de xoc sèptic. El nou kit, denominat HistShock, té en tramitació la patent europea i permetrà reduir l'impacte mortal d'uns episodis que provoquen més de 5.000.000 de morts al món cada any.

Els membres d'aquest equip pertanyen a la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, el INCLIVA, el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), la Unitat de Medicina Intensiva de l'HCUV i la Universitat Europea de València

El projecte és un dels seleccionats per la Fundació per a la Innovació i la Prospectiva en Salut a Espanya (FIPSE) en el marc del programa de mentorització internacional desenvolupat per l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) a través del seu programa IDEA2 Global, que finalitzarà el proper mes de desembre.

La sèpsia és una resposta negativa de l'organisme a una infecció perllongada en el temps que pot derivar en xoc sèptic, que entre el 30-50% dels casos produeix la mort dels pacients. És un problema molt greu i multifactorial, de difícil diagnòstic, i especialment greu en nens i ancians.

El kit es basa en la detecció d'unes proteïnes, histones, que s'alliberen al torrent sanguini en el curs d'un procés inflamatori provocat per una infecció. La seva concentració augmenta segons progressa la sèpsia i és molt elevada en cas de xoc sèptic.

L'equip ha desenvolupat una tècnica de mesurament dels nivells d'histones basada en la tècnica analítica coneguda com espectrometria de masses. El kit, que suposarà una reducció de costos respecte a les tècniques actuals, utilitza un patró intern per mesurar aquestes histones i es complementarà amb un programari que tradueix els resultats de l'espectrometria als paràmetres que fan servir els clínics. La seva utilització permetrà ajustar amb precisió els tipus de medicaments i les dosis per tractar la infecció de cada pacient i evitar el xoc.

"Els clínics necessiten eines de diagnòstic precoç i hi ha alguns biomarcadors que donen una pista d'en quin punt està el procés de sèpsia", explica Carlos Romá-Mateu, un dels membres de l'equip.

La idea del kit va sorgir a partir d'un altre treball de recerca del grup de la Facultat encapçalat per Federico Pallardó, que estudiava el procés oxidatiu en el nucli cel·lular en determinades malalties rares i la modificació de les histones. L'investigador José Luis García Giménez, principal investigador del projecte, després d'estudiar les modificacions i comprovar que les histones eren citotòxiques i podien alliberar-se en la sang tenint efectes negatius, va pensar que podrien treballar en aquesta direcció amb la sèpsia.

La participació, de la mà de FIPSE, al programa de mentorització internacional, que durarà fins a final d'aquest any, està ajudant a l'equip a assegurar la viabilitat comercial del projecte. "Estem treballant amb uns mentors experts en temes clínics i de transferència tecnològica per donar una forma definitiva al projecte. La idea és transferir la tecnologia i convertir-la en un servei comercialitzable després de la patent. Mentrestant, seguim treballant per validar en una cohort de pacients molt més gran ", conclou Carlos Romá-Mateu.