AgrotecUV Universitat de València Logo del portal

Un estudi estableix el nivell de reg adequat per a un cultiu de l’ametller més rendible i sostenible

  • Parc Científic
  • 21 de febrer de 2023
ametller
Crèdits: Freepik

Científics del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (UV-CSIC-GVA) han analitzat les estratègies de reg de l’ametller per determinar els nivells òptims d’aigua per a aquest cultiu. L’anàlisi serveix per establir protocols de reg sostenibles en condicions semiàrides com les que es donen a Espanya, segon productor mundial d’ametlles.

Investigadors del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt de la Universitat de València (UV), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Generalitat Valenciana, han elaborat una anàlisi basada en 15 assajos del reg d’ametllers per determinar els nivells òptims d’aigua per maximitzar l’eficiència d’aquest cultiu. L’estudi estableix que, a Espanya, sota condicions mediterrànies semiàrides, una aplicació de 1.000 mil·límetres (mm) d’aigua de reg o pluja proporciona a l’ametller el rendiment més elevat, amb prop de 2.500 quilograms per hectàrea (ha).

L’estudi ha analitzat dos tipus de reg: el reg deficitari sostingut de l’ametller, on hi ha un nivell continuat de falta d’aigua al llarg de la temporada; i el reg en dèficit controlat, en què hi ha deficiència d’aigua únicament en certs períodes. Conclou que en una situació d’estrès hídric moderat el reg deficitari controlat és més beneficiós per a l’ametller que el dèficit continuat.

“Els òrgans reguladors de la gestió de l’aigua a les diferents conques hidrogràfiques espanyoles poden utilitzar aquests resultats per dur a terme una gestió millor de les dotacions d’aigua que poden alliberar les comunitats de regants i fer un millor balanç de la demanda d’aigua existent a la conca”, indica Diego S. Intrigliolo, investigador del CIDE participant en l’estudi. En el treball participen l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAS-CSIC); l’Institut Andalús de Recerca i Formació Agrària, Pesquera, Alimentària i de la Producció Ecològica (IFAPA); l’Institut Tècnic Agronòmic Provincial (ITAP); el Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA) i la Universitat de Sevilla.

Espanya, segon productor mundial d’ametlles

El cultiu de l’ametller ha experimentat un fort creixement en els últims anys i Espanya és el segon productor mundial darrere dels Estats Units. De les 580.467 hectàrees cultivades el 2015 s’ha evolucionat fins a les 721.796 hectàrees, un 24% més, segons les dades utilitzades en l’estudi. Tot i això, el baix rendiment que proporciona el cultiu en secà de l’ametller, de tan sols 0,58 tones per hectàrea davant les 4,68 dels Estats Units, requereix la recerca d’una estratègia que proporcione més rendiments a l’agricultor.

Als problemes del rendiment s’afegeix la reducció de la dotació d’aigua per part de les autoritats reguladores, segons evidencia l’estudi. La Confederació Hidrogràfica del Guadalquivir va establir una dotació de 250 mm d’aigua per a plantacions d’ametllers en els seus plans hidrològics per al 2015, xifra molt llunyana a les necessitats de reg per satisfer l’evapotranspiració del cultiu, que pot ser de 800 mm al sud de Espanya.

Per aquesta raó, és de vital importància l’elaboració d’investigacions que estudien el millor ús de l’aigua als ametllers i determinen com pot variar la producció esperada en funció de la dotació de reg que es puga dur a terme, segons els autors de l’estudi.

Referència:

José M. Mirás-Avalos, Victoria González-Dugo, Iván F. García-Tejero, Ramón López Urrea, Diego S. Intrigliolo, Gregorio Egea. Quantitative analysis of almond yield response to irrigation regimes in Mediterranean Spain. Agricultural Water Management. Volume 279. 2023. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agwat.2023.108208