AgrotecUV Universitat de València Logo del portal

Un projecte sobre erosió coordinat a Espanya per l’investigador Artemi Cerdà participa en la cimera del canvi climàtic

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de novembre de 2022
Artemi Cerdà

El projecte europeu REACT4MED, dirigit a Espanya per l’investigador de la Universitat de València (UV) Artemi Cerdà i amb l’objectiu de restaurar ecosistemes mediterranis, ha estat exposat a la Conferència de l’ONU sobre el canvi climàtic (COP27) que se celebra fins a aquest divendres a Egipte. Aquesta iniciativa, englobada en el projecte PRIMA (Partnership per Research and Innovation in the Mediterranean Area), busca donar solucions innovadores que eviten la degradació del sòl i la desertificació, dos dels riscos més grans per a la conservació dels ecosistemes i mitjans de vida de les comunitats mediterrànies.

El grup de recerca que lidera Cerdà, Soil Erosion i Degradation Research Group (SEDER) de la Universitat de València, participa al Projecte REACT4MED com a soci i cap del grup de treball responsable d’implementar mesures de control en l’erosió en camps de cultiu. Cada any, l’àrea mediterrània perd unes 0,5 tones de sòl fèrtil per hectàrea a causa de l’erosió del sòl, quasi el doble que la mitjana europea, amb uns recursos hídrics sota pressió constant a causa d’esdeveniments meteorològics intensos i causes antròpiques com el canvi climàtic, la urbanització, el creixement demogràfic i la sobreexplotació dels recursos.

En la cimera del clima el projecte va ser exposat per un dels seus investigadors, el professor Pandi Zdruli de CIHEAM Bari, que va mostrar el projecte en un acte paral·lel. El principal resultat va ser que s’ha d’actuar de manera immediata i invertir més recursos econòmics per reduir els riscos de degradació de la terra, un factor clau, ja que augmenta la seguretat alimentària, millora els mitjans de vida i incrementa la resiliència natural i climàtica a l’erosió. El projecte REACT4MED el lidera la Universitat Hel·lènica de la Mediterrània.

Entre els assumptes a tractar a la COP27 hi ha una sèrie de qüestions crítiques per fer front a l’emergència climàtica, com la mitigació urgent de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la construcció, resiliència i adaptació als impactes inevitables del canvi climàtic, per complir els compromisos de finançar l’acció climàtica als països en desenvolupament.

 

Investigador destacat

A més, Artemi Cerdá destaca com a primer investigador espanyol (entre 111) en la primera edició de Research.com, en l’àrea de Ciències de la Terra. Es tracta d’una classificació basada en el nombre de publicacions científiques i cites dels seus articles.