Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Publicacions

L’economia social i solidària en el segle XXI: un concepte en evolució. Cooperatives, B corporations i economia del bé comú

1 de de novembre de 2016

 “L’economia social i solidària en el segle XXI: un concepte en evolució. Cooperatives, B corporations i economia del bé comú” és un article científic redactat per Vanessa Campos-i-Climent, professora ajudant doctora del Departament de Direcció d’Empreses de la Universitat de València.

Totes les formes d’organització social que han existit al llarg de la història de la humanitat han satisfet les necessitats de les persones que hi formaven part de diferent manera. És a dir, han donat resposta a les tres qüestions essencials que es planteja la ciència econòmica: «què s’ha de produir?» «com s’ha de produir?» i «per a qui s’ha de produir?». L’únic tret, però, que han compartit les diferents formes d’organització social és que la unitat bàsica de producció dels béns i serveis és l’empresa. Per tant la manera en què es prenen les decisions dintre de les empreses, el joc de poder que determina quins interessos es prioritzen en cada moment, resulta clau per a entendre com es dona resposta a aquestes tres qüestions abans esmentades. Quan es planteja la necessitat d’un canvi cap a una economia que posi les persones en primer lloc, el que ens hauríem de plantejar és si hi ha una altra manera de fer empresa. Per això, en aquest article, es fa una revisió a les formes empresarials anomenades crítiques, que es basen en el qüestionament del principi capitalista segons el qual el principal objectiu de les empreses ha de ser generar com més diners millor. Revisarem i compararem què són i com sorgeixen aquestes formes empresarials crítiques: des de les cooperatives, passant per les societats laborals, les B Corp i l’economia del bé comú.

Text complet

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies