Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Economia Feminista Logo del portal

Noves publicacions a la col·lecció Quaderns Feministes

  • 29 de juny de 2022
Publicacions

La Col·lecció Quaderns Feministes de la Càtedra d’Economia Feminista i l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones de la Universitat de València publicada a l’editorial Tirant lo Blanch, compta amb dues noves publicacions.

La primera d’elles porta per títol “Economia feminista, polítiques públiques i acció comunitària. Brúixola i eines per a la transformació Local” i ha estat coordinada per Mònica Gil i Yolanda Jubeto. A la publicació es reflexiona i aprofundeix sobre el potencial de les polítiques públiques municipals, així com de la imprescindible acció comunitària, en la construcció d’altres models socio econòmics i culturals que posen en el centre la sostenibilitat de la vida i que escapen de les lògiques capitalista, patriarcal i colonial. En aquest marc s’aborden diferents polítiques públiques municipals com els pressupostos públics, els recursos i usos de l’espai i les polítiques d’igualtat, a més de recollir-se diferents accions comunitàries impregnades dels principis de l’economia feminista. A la publicació s'articulen continguts teòrics amb experiències pràctiques que s'estan desenvolupant a municipis de l'Estat espanyol. Les seves autores són persones involucrades directament en els processos corresponents, valorant-se especialment el coneixement directe i situat de les temàtiques analitzades.

La segona publicació, escrita per Carmen Castro, porta per títol “Claus feministes per a transicions econòmiques”.  La llibertat de les dones es garanteix amb drets econòmics plens, una cosa difícil d'imaginar a l'actual paradigma de la desigualtat i la divisió sexual del treball. Aquest llibre parla de la necessitat de transitar cap a altres economies, prestant atenció a la realitat quotidiana i condicions de vida de les dones, reconeixent les seves aportacions sovint obviades en el relat del pensament econòmic convencional i identificant els mecanismes de desigualtat que persisteixen a l'actual organització social i econòmica dels temps, treballs i renda. L'autora planteja cinquanta preguntes que, en conjunt, mostren la necessitat de construir un nou pensament i pràctiques econòmiques. En les respostes no hi ha receptes, encara que sí que és possible trobar claus i mirades cap a un altre model de societat, des de l'equivalència humana i la justícia distributiva. Trasllada una invitació directa a actuar i conduir aquest canvi, articulant un nou pacte social que identifique les persones en la seva fragilitat i interdependències de vida, en la seva autonomia relacional i ecodependència.