Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Economia Feminista Logo del portal

Càtedra d'Economia Feminista

La Càtedra d'Economia Feminista de la Universitat de València (UV) i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana (GV) neix amb el propòsit d'incorporar la perspectiva de gènere en els estudis, anàlisi i aplicació de l'Economia a la Comunitat Valenciana des de l'àmbit universitari a través de la realització de diferents activitats de formació, investigació i difusió.

La Càtedra d’Economia Feminista treballa de manera coordinada amb l'Institut Universitari d'Estudis de les Dones (IUED) de la Universitat de València, articulant sinergies per obrir nous camps de coneixement en l'estudi de les relacions de gènere i la superació de qualsevol tipus de discriminació, posant en valor l'experiència multidisciplinària existent en l'àrea d'estudis feministes, de les dones i de gènere.

L'any 2020, donant continuïtat al treball ja desenvolupat i per tal de donar suport a la Direcció de la Càtedra i servir d'enllaç per a la coordinació amb l'IUED, la Càtedra ha fet canvis organitzatius creant la Comissió de la Càtedra d'Economia Feminista de l'IUED.

Des dels seus inicis, la Càtedra ha teixit llaços de col·laboració amb les activitats de la Xarxa d'Economia Feminista mitjançant l'organització de la I Escola d'estiu d'economia feminista (2018) i del VI Congrés d'Economia feminista (2019). La Càtedra també ha establert sinèrgies amb altres institucions i organismes relacionats per un interès comú, entre d'altres, la Facultat d'Economia, i diverses càtedres, tant de la UV com de la UPV, la fundació Les Naus i Economistes sense fronteres. Entre les activitats que ha impulsat estan les trobades amb la societat civil i el moviment femista Fem Economia Feminista a la Nau i els Diàlegs des de l'Economia Feminista, així com el primer i segon Congrés de Cures.

La direcció de la Càtedra d’Economia Feminista ha estat assumida des de la seva creació el 2017, successivament per:

  • Dra. María Luisa Moltó Carbonell

Catedràtica d'Universitat del Departament de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i una de les fundadores del “Seminari Interdisciplinar d’Estudis Feministes” de la UV; va ser també directora de l'Institut Universitari d’Estudis de la Dona i directora del Màster Oficial de Gènere i Polítiques d'Igualitat de la Universitat de València.

 

 

 

 

 

 

  • Dra. María Amparo Ballester Pastor

Catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social i Directora de l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat de València. També és vicepresidenta de la plataforma d'estudis universitaris d'estudis feministes y de gènere. Es va doctorar en Dret per la Universitat de València i va estudiar el Màster en Industrial and Labour Relations per Cornell University (Estats Units). Actualment és experta nacional per Espanya del European Network of Legal Experts in Gender Equality and non-discrimination (órgan assessor de la Comissió Europea en matèria de gènere). Ha sigut magistrada suplent del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana des de 1996 fins a 2015 i professora visitant en varies universitats europeees i nord-americanes (Osgoode Hall Law School -Toronto, Canadá-, Universitat de Mont-real –Canada-, Universitat d'Estocolm –Suecia- i Universitat Catòlica Portuguesa de Porto –Portugal-, entre altres).

 

 

 

 

  • Dra. Ana Isabel Marrades Puig

 

Professora de Dret Constitucional i Vocal de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional. La seva activitat investigadora s'ha centrat especialment en temes de drets fonamentals des de la perspectiva de gènere, estant adscrita a l'Institut Universitari d'Estudis de les Dones. Entre les seves publicacions destaquen, la monografia "Llums i ombres del dret a la maternitat" i és coautora de "La violència de gènere en la població de dones immigrants" i "Reptes per a l'Estat Constitucional de segle XXI: drets, ètica i polítiques de la cura". Ha realitzat estades de recerca a diferents universitats a Itàlia, Regne Unit i Estats Units (Università di Pisa, University of Virginia, Universitat de Kent i University of London (IALS), col·laborant en els àmbits investigador i docent. En l'àmbit docent universitari ha participat també en diversos projectes d'innovació docent, entre ells ha coordinat la Xarxa d'Universitats per la innovació docent amb perspectiva de gènere. També és professora de l'Màster de gènere i Polítiques d'Igualtat de la Universitat de València, així com de les assignatures de "relacions de gènere, política, ciutadania i societat". Les seves últimes investigacions se centren en els nous drets des d'una perspectiva de gènere per al canvi constitucional i especialment en el dret a la cura, coordinant amb María Luisa Moltó l'eix de cures de la Càtedra d'Economia Feminista.