Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Economia Feminista Logo del portal

cartell

La cura és imprescindible per sostindre la vida. Totes les persones necessitem cures per a què la vida siga digna, particularment en situacions d'especial vulnerabilitat. Les dones són qui s’han ocupat d’elles, però la realització d'aquesta tasca essencial és justament el que ha impedit l'exercici dels seus drets perjudicant la igualtat. Cal, i més a partir de les circumstàncies que hem viscut i estem vivint, recuperar el valor de la cura i garantir-la com a dret per a totes les persones.

El I Congrés de la cura celebrat el 2018 tenia per objecte construir els fonaments per al seu reconeixement, buscar les raons o necessitats que la justifiquen. El 2020, el II Congrés de la cura va haver de centrar-se, per raons òbvies, en les cures en la crisi socioeconòmica causada per la pandèmia covid-19. El III Congrés de la cura pretén, una vegada assentats els fonaments de la seva justificació, configurar els elements per a reconèixer el dret constitucional a la cura, o més ben dit, els drets de la cura ja que haurien d'incloure tant el dret a cura, entès com el dret a ser cuidat/da o a rebre cures, com el dret a cuidar.

Així, el III Congrés Internacional de la Cura, la Igualtat i la Diversitat que se celebrarà a València els dies 25 i 26 de maig de 2022, té per objecte la configuració dels drets de la cura, per la qual cosa les ponències de les professores i professors de dret constitucional que intervindran s'organitzaran en dues taules diferenciades, una sobre el dret a la cura i una altra sobre el dret a cuidar, que tindran lloc durant la primera jornada, el dia 25. Durant la segona jornada, el dia 26, se celebrarà una taula internacional que abordarà diferents sistemes de cures a altres països. A continuació, i després de valorar les propostes i possibles solucions als problemes que el reconeixement del dret a la cura planteja, s'obrirà un espai on quatre constitucionalistes representatives de diferents àmbits d'anàlisi i reflexió del constitucionalisme actual faran una valoració sobre la conveniència del reconeixement esmentat.

La última sessió del dia 26, a la vesprada, tindrà lloc la presentació i relatoria de les comunicacions presentades. Aquest pretén ser un espai de diàleg on es discutiran les diverses aportacions en relació als dos panells, que conclourà amb una conferència-experiment sobre els usos del temps, tan necessari per ocupar-se de les cures, i en definitiva, de la vida pròpia i aliena.