Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Economia Feminista Logo del portal

Equip

  • Ana Isabel Marrades Puig

 

Ana Marrades Puig és Professora de Dret Constitucional de la Universitat de València (Professora associada des de 1994 i professora CD des de 2011), Vocal de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional (des de 2004) i Directora de la Càtedra d'Economia Feminista de la Universitat de València (2020). 
La seua activitat investigadora s'ha centrat especialment en els drets fonamentals des de la perspectiva de gènere, estant adscrita al Institut Universitari d’Estudis dels Dones de la Universitat de València. Ha abordat nombrosos temes propis dels estudis feministes com la maternitat, la violència de gènere, la gestació subrogada, la participació política, i els nous drets i valors per al canvi constitucional, destacant entre les seues publicacions la monografia “Llums i ombres del dret a la maternitat” i “La violència de gènere en la població de dones immigrants” de la qual és coautora (Marrades, A. i Serra, I.). Des de 2016 porta a més dedicant-se a l'estudi del dret a la cura, havent publicat recentment “L'ètica de la cura, la igualtat i la diversitat. Valors per a una constitució del segle XXI”, en el llibre del qual també ha sigut coordinadora “Reptes de l'estat constitucional del segle XXI: drets, ètica i polítiques de cura” (2019) i "Dissenyant un model econòmic: Propostes des del dret constitucional i l'economia feminista sobre la cura i la igualtat enfront de la crisi covid-19" en la revista Igualtats, CEPC (2020). Coordina al costat de María Luisa Moltó l'eix de cures de la Càtedra d'Economia Feminista.

Ha realitzat estades d'investigació en diferents universitats europees i americanes (Università di Pisa, University of Virginia, University of Kent i University of London); i ha participat com a ponent en seminaris i grups de treball en la Universitat de Bolonya, l'O. of London i l'O. of Kent, on ha sigut investigadora associada.

En l'àmbit docent universitari ha participat en diversos projectes d'innovació educativa i ha coordinat el projecte “Xarxa d'universitats per la innovació docent amb perspectiva de gènere” així com el projecte “La innovació docent amb perspectiva de gènere per a la formació de l'alumnat de grau i màster”. També és professora del Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat de la Universitat de València, així com de les assignatures de Relacions de gènere, política, ciutadania i societat.

 

 

 

 

  • Mª Luisa Moltó Carbonell

Catedràtica del Departament d'Anàlisi Econòmica, Universitat de València i directora de la Càtedra d'Economia Feminista des del seu inici en 2017 fins a 2018, passant en 2019 a ser experta de la comissió mixta d'aquesta càtedra.

Investigadora de l'Institut Universitari d’Estudis de les Dones UV (IUED).

Va ser Directora del IUED des de 2002 a 2010. Prèviament, va formar part del grup fundador del Seminari Interdisciplinari d'Investigació Feminista, exercint funcions de coordinadora en 1987.

Directora del màster universitari “Gènere i polítiques d'igualtat” de la Universitat de València (IUED), Cursos 2006-2007 fins a 2013-2014. Ha sigut representant d'Espanya en la xarxa “Gènere i Ús” de la Unitat d'Igualtat d'Oportunitats, DG V, Comissió Europea des de 1991 fins a 2006.

Una part important de la investigació s'ha centrat en la situació de les dones en el mercat laboral (discriminació salarial, segregació ocupacional, diferents formes d'ocupació i temps de treball, etc.) Una altra part està relacionada amb temes socioeconòmics, que abasten des de l'elaboració d'indicadors socials sobre la situació de la dona a la desocupació i els patrons de consum de les llars, havent participat també en l'elaboració de la matriu de Comptabilitat Social i Comptes Satèl·lit de l'Educació d'Espanya. Una part important de la investigació s'ha centrat en la quantificació i integració del treball domèstic en els comptes nacionals a través d'un compte satèl·lit de la producció domèstica així com en l'ampliació dels límits de la producció en comptabilitat nacional mitjançant l'elaboració de la matriu de comptabilitat social estesa. En l'actualitat la investigació gira al voltant de la bretxa de cures en les llars i l'impacte de les identitats de gènere.​

 

  • Carmen Castro García

Doctora cum laude en Economia i premi extraordinari per tesi doctoral; especialitzada en models de benestar, polítiques europees de gènere i en sistemes de permisos per naixement; investiga sobre la contribució de les polítiques públiques a l'avanç de la justícia de gènere. Avaluadora de projectes per a l'Agència Estatal d'Investigació.

És investigadora sènior de l'Institut Universitari d’Estudis de les Dones de la Universitat de València, per a la Càtedra d'Economia Feminista, des d'on ha coordinat l'organització i comité científic del VI Congrés Estatal d'Economia Feminista; també ha format part d'anteriors edicions del congrés. Professora associada d'economia a la Universitat de València i professora de màsters oficials de les universitats Pablo d'Olavide (Sevilla), País Basc, Coruña i Granada, en les quals imparteix assignatures sobre impacte de gènere, polítiques per a la igualtat i economia feminista.

Integrant de la Comissió de Defensa de la Competència de la Generalitat Valenciana.

Consultora i assessora de polítiques públiques des de fa 17 anys, a través de la seua pròpia marca, SinGENEROdeDUDAS; ha format a equips directius i personal tècnic per a impulsar processos de transversalitat de gènere i de pressupostos amb enfocament de gènere, a ajuntaments com Sagunt, Castelló i València.

Activista feminista des de fa més de 30 anys. Implicada activament en plataformes pel canvi de model de societat. Ha col·laborat en la redacció de proposicions de llei per a la reforma del sistema de pensions, la igualtat retributiva i l'equiparació dels permisos per naixement.

Ha publicat articles en revistes científiques, entre elles, en Feminist Economics, i ha coordinat el monogràfic Economia Feminista de la Revista Atlàntiques, de la UdC. Entre els seus últims llibres destaquen Políticas de igualdad. Permisos por nacimiento y transformación de los roles de género i Claves Feministas para las transiciones económicas, en la col·lecció Quaderns Feministes de Tirant Humanitats.

Ha rebut diversos reconeixements a la seua trajectòria professional i activista, com ‘Les Corts dels Dons’, atorgat per Les Corts Valencianes, al març de 2019, i el de la Fundació Nexe en 2018. En 2014 el European Institute for Gender Equality la va reconéixer com a dona inspiradora de la igualtat a Europa.

  • Lucía Gómez Sánchez

Doctora en Psicologia. Premi Extraordinari de Doctorat. Professora en el departament de Psicologia Social. Professora en el Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat del qual és Codirectora i en el Doctorat de Estudis de Gènere de la Universitat de València. Membre del grup d'investigació Gènere, Coneixement, Història i Subjectivitat (GECOHIS) del Institut Universitari d’ Estudis de les Dones.

Des de la seua Tesi Doctoral “Processos de subjetivació i moviment feminista: una aproximació política a l'anàlisi psicosocial de la identitat contemporània” (2002) els seus interessos investigadors han tingut un doble fil conductor. D'una banda, l'interés per explorar les transformacions subjectives que generen les racionalitats polítiques neoliberals en relació amb lògiques heteropatriarcals. Una exploració dirigida a visibilitzar les condicions que possibiliten experiències de subjecció i de resistència en àmbits diversos i problemes concrets (moviments feministes, espais educatius, universitat…) i que s'ha traduït en la publicació d'articles d'investigació científica, entre els quals destaquen: Sujetos Flexibles: Racionalidades neoliberales y políticas educativas (Education Policy Analysis Archives); Women and globalization: theoretical and political challenges of feminism criticism (WAGADU. A Journal of Transnacional Women’s and Gender Studies); Psicologia, identidad y politica en las tecnologias de gobierno neoliberales (Psicologia & Sociedade); Experience, subjectivity and politics in the Italian feminist movement: redefining boundaries betwen body and discourse (European Journal of Womens Studies); Feminism and identity in political psychology (Feminism & Psychology); Educación postdisciplinaria, formación de nuevas subjetividades y gubernamentalidad neoliberal: herramientas conceptuales para un análisis del presente (Revista Mexicana de Investigación Educativa). Gubernamentalidad neoliberal y producción de conocimiento en la universidad: genealogía de una configuración subjetiva (Universitas Psychologica).

I d'altra banda, la preocupació per materialitzar la connexió entre producció de coneixement i pràctica política que permeten les epistemologies feministes, incorporant aquesta perspectiva a la formació investigadora del Màster en Gènere i Polítiques d'Igualtat on coordina l'assignatura: “Tècniques d'investigació: opcions epistemològiques i metodològiques des d'una perspectiva feminista”.

Ha realitzat estades d'investigació en la Universitá degli Studi di Verona, en la Universitá Roma Tre, en la Universitat de l'Havana. Ha participat en diversos projectes d'I+D+i de la Universitat de València i de la Universitat Autònoma de Bercelona.

En l'actualitat, està interessada en el desenvolupament i problematització de les propostes teòriques sorgides des de l'Economia Feminista que apel·len a la necessitat d'una transformació subjectiva i cultural que trenque la complicitat amb els models socioeconòmics hegemònics. Coordinadora amb María Luisa Moltó del Cicle Fem Economia Feminista a la Nau.

  • Mónica Gil Junquero

Doctora en Estudis de Gènere per la Universitat de València, amb premi Olga Quiñones per la seua tesi doctoral “Els pressupostos amb perspectiva de gènere en l'Estat espanyol”. Sociologa per la Universitat  Autònoma de Barcelona compta amb  diferents masters en matèria d'igualtat de gènere i poítiques públiques

La seua relació amb els pressupostos amb perspectiva de gènere s'inicia en 2004 quan va començar el seu treball en el Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a la Dona-UNIFEM Regió Andina (ara ONU Mujeres). Des de llavors, la seua vinculació a aquesta apassionant i estratègica temàtica per al foment de la igualtat i l'impuls d'una realitat més justa, s'ha perpetuat tant en l'àmbit professional com acadèmic.

En l'àmbit laboral s'ha vinculat, des de 1999 i fins a l'actualitat, com a tècnica i responsable d'igualtat en diferents institucions, organismes, associacions i ONGD d'Espanya i Amèrica Llatina. En l'àmbit acadèmic i des de 2011, és professora associada en la Universitat de València, en el Departament de Sociologia i Antropologia Social. Des de l'any 2010 és professora del Màster Oficial de Gènere i Polítiques d'Igualtat de la UV. A més, imparteix docència en matèria de pressupostos i gènere en cursos de postgrau de diferents universitats públiques i privades d'Espanya, i en va impartir en la FLACSO l'Argentina i Mèxic.

Així mateix i des de 2016, ha impartit formacions en matèria de pressupostos i gènere en diferents administracions públiques i també ha participat en processos d'assessorament en aquesta matèria a diferents administracions com, entre d'altres, la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València, el Govern de les Illes Balears. Així mateix, ha prestat assistència tècnica a administracions en el marc de la implantació d'aquests processos. Finalment, entre les últimes publicacions destaca “Els Pressupostos amb enfocament de gènere en l'Estat espanyol”, en la Col·lecció Quaderns Feministes de l'editorial Tirant Humanitats.

  • Gabriela Moriana Mateo

Doctora en Estudis de Gènere, llicenciada en Sociologia i diplomada en Treball Social. Directora i investigadora de l'Institut Universitari d´Estudis de les Dones. Professora i co-directora del Màster Universitari en Gènere i Polítiques d'Igualtat. Professora Contractada Doctora del departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de València.

Experiència professional en Centres de Serveis Socials Específics per a dones que pateixen violència i processos d'exclusió social. Formadora en Gènere i Polítiques d'Igualtat i en violència contra les dones i de gènere a professionals de Serveis Socials de diferents àmbits.

Les principals àrees d'investigació són la violència contra les dones i de gènere, l'exclusió social des de la perspectiva de gènere i els serveis i recursos socials per a dones, dels quals ha publicat diferents article en llibres i revistes científiques:

Actualment, implicada en “Reptes d'Investigació” del Programa estatal d'I+D+I orientada als reptes de la societat:

Matrimonis forçosos en comunitats migrants, amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Duració 4 anys.
Xarxes de suport de dones en situació de violència, amb la Universitat de Girona. Duració 3 anys.

 

  • Elena Mut Montalva

Doctora per la Universitat de València. Llicenciada en Sociologia i Diplomada en Treball Social. Diploma d'Estudis Avançats (DEA), Doctorat en Gènere, Subjectivitat, Coneixement i Cultura. Universitat de València Màster Universitari en Immigració, Especialització en Investigació i Intervenció Social. Universitat Pontificia de Comillas.

Professora Contractada Doctora en el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, del Màster en Gènere i Polítiques d'Igualtat, del Màster en Cooperació al Desenvolupament i del Màster en Nutrició Personalitzada i Comunitària. És investigadora de l'Institut Universitari d´Estudis de les Dones (IUED) i les seues publicacions estan vinculades a la cooperació internacional per al desenvolupament i les migracions, dones migrants i refugiades: Revista Internacional d'Estudis del Desenvolupament; Revista de Serveis Socials i Política Social: Núm. 63, Núm. 85; Revista Quaderns de Treball Social; Revista TS Nova; i piblicacions de llibres en Publicacions de la Universitat de València, editorial ECU; Institut d'Investigacions Socials (IIS) de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM); Plataforma 2015 i més. Membre de la Xarxa Espanyola d'Estudis del Desenvolupament (REEDES), de l'equip d'investigació Desigualtats Socioeconòmiques i Polítiques Públiques amb Perspectiva de Gènere (GENDESPOL) i col·laboradora dels equips d'investigació: Gènere, Coneixement, Història i Subjectivitat (GECOHIS), Migracions, Diversitat i Cohesió Social (MIDICO) i Drets Humans, Migracions i Convivència (MULTIHURI) tots de la Universitat de València

Ha realitzat nombroses comunicacions en diversos congressos com: de la Xarxa Espanyola d'Estudis del Desenvolupament en la Universitat de Saragossa, Federació Espanyola de Sociologia, Treball Social, Migracions Internacionals, així com estades d'investigació internacionals: Universitat Javeriana de Bogotà. Compta amb vint anys d'experiència professional en l'àmbit de la cooperació internacional per al desenvolupament, huit dels quals ha residit a Amèrica Llatina, exercint-se tant en la cooperació oficial espanyola, en ONGD i en la cooperació multilateral. A Espanya ha sigut consultora i coordinadora de programes en diversos organismes governamentals, ONG i fundacions: Centre d'Acolliment a Refugiats a Mislata del Ministeri d'Assumptes Socials; el Centre d'Estudis per a la Integració Social i Formació d'Immigrants-Ceimigra; Programa de cooperació internacional així com el programa Habitatges Tutelats per a immigrants de CREU ROJA; amb l'ONGD ATELIER ha desenvolupat programes de cooperació, destacant els de gènere i defensa dels drets humans a Colòmbia. I durant sis anys ha sigut tècnica especialista i avaluadora de projectes en la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana en l'àmbit de la cooperació internacional al desenvolupament i l'acció humanitària (Guatemala, l'Equador, Colòmbia).

Actualment, implicada en “Reptes d'Investigació” del Programa estatal d'I+D+I orientada als reptes de la societat:

Matrimonis forçosos en comunitats migrants, amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Duració 4 anys.

Xarxes de suport de dones en situació de violència, amb la Universitat de Girona. Duració 3 anys.