Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

5ª SESSIÓ CURS OCUPABILITAT: CONTRIBUIR A LA CONTINUÏTAT I COMPETITIVITAT DE LES EMPRESES FAMILIARS

  • 4 de maig de 2022
Image de la noticia

El 04 de maig la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris  (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank Broseta, ha celebrat la cinquena sessió "contribuir a la continuïtat i competitivitat de les empreses familiars" del curs d'Ocupabilitat i Desenvolupament Professional en l'Empresa Familiar.

Aquesta cinquena sessió s'ha dividit en dues parts, la primera d'elles “Entendre la presa de decisions en l'empresa familiar: nivells i rols en la direcció i el govern de l'empresa i la família propietària" impartida pel director general de Grup IDEFES Tomás Guillén de 10.00 a 11:30h; i la segona parteix “Desenvolupament de la innovació" impartida per la professora de la Facultat de Psicologia Pilar González de 12.00 a 13:30h.

Classe 04 de maig 10.00

Tomas Guillén va començar explicant les característiques a destacar dels òrgans de govern i direcció de l'empresa familiar, de la qual cosa anava a tractar la seua sessió. El professor va fer incapié a saber separar l'empresa familiar en família, negoci i propietat com tres conceptes diferents. Identificant set rols diferents dins de la pròpia empresa entre gent que té propietat  i no és família, gent que és família i propietat, etcètera.

Guillén va continuar la sessió parlant sobre l'assemblea familiar i asemejandola a “la paella dels diumenges amb la família” on els membres familiars s'informen del funcionament de l'empresa i es discuteixen temes sobre l'empresa, com és la evolució i les expectatives, i no obstant això no es pren cap mena de decisió.

El següent pas, ha explicat el professor, de l'assemblea familiar és el consell família la qual cosa ja està actualment molt més regulat per l'empresa, no obstant això no es decideixen ni dissenyen els polanes de futur per a marcar que serà l'empresa. Tomás ha volgut descriure el consell de família com:

"El consell de família s'ocupa de regular el comportamineto de la família dins de l'empresa" - Tomás Guillén.

Seguint amb els diferents organismes de l'empresa familiar, Tomás va tractar el concepte de family office amb els alumnes definiendolo com una unitat operativa independent que gestiona la relació entre família i negoci. A més d'aquest concepte, també es va explicar el protocol familiar enseñandoles als seus alumnes les característiques i definit com un document on la família marca una sèrie de regles al funcionament familiar de l'empresa, les quals s'hauran de seguir pels membres. En aquest cas Tomás ha volgut destacar que "No es pot realitzar un protocol familiar amb un ambient tibant en la família".

Posteriorment, el director general de IFEDES, deixant arrere el tema familiar sobre l'empresa familiar, va parlar sobre els organismes bàsics de govern propietat/societat:

La junta general d'accionistes en la qual s'exercita la propietat de la companyia i Tomás ha destacat "Les decisions que són bones per a l'empresa no sempre són bones per al clima familiar"

El consell d'administració en el qual es dirigeix la marxa de l'empresa, el professor a destacat que es vota per persones no per accions

Amb aquesta última explicació acabava la sessió el ponent i indicant una sèrie de dades sobre els conceptes previs com que el 11'3% de les empreses familiars tenen un protocol, i el 35% de les empreses familiars posseeixen un consell d'administració.

Classe 13 d'abril 12.00

En aquesta ocasió no va obrir la sessió Pilar González professora de Psicologia de la Universitat de València, si no els alumnes matriculats que van exposar les seues presentacions powerpoint parlant de les seues fortaleses persones i aspectes positius d'ells mateixos.

Una vegada acabades aquestes breus exposicions, Pilar va aclarir que hem de tindre clars els objectius personals i professionals que hem de marcar-nos tenint en compte que aquests objectius han de ser específics, assolibles i significatius. Per a finalitzar la sessió i també el curs, els alumnes fan una tasca en la qual plantegen un objectiu seu per a després exposar-lo. Sobre aquesta última tasca Pilar González els ha aclarit que per a establir un objectiu has d'indicar una data i més especificacions clares sobre el mateix perquè puga ser una cosa real i emportar-se acabe.

Moltes gràcies a tots els inscrits per fer possible aquest curs d'ocupabilitat on s'han tractat temes diferents sobre l'empresa familiar amb li objectiu de donar a conéixer aquest tipus d'empresa entre els estudiants. Ens veiem l'any que ve!