Entre novembre de 2024 i gener de 2025, la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital va organitzar, juntament amb el projecte CHAIMELEON i la Federación Europea de Imágenes de Cáncer (EUCAIM), una iniciativa composta per cinc seminaris en línia i un esdeveniment final presencial, celebrat en la Sede de la Representación de la Comisión Europea en Madrid. Aquesta iniciativa va tindre com a finalitat analitzar i debatre els reptes i oportunitats derivats del nou Reglament del Espacio Europeo de Datos de Salud (EHDS), un marc normatiu fonamental per a l'accés, ús i reutilització segura de les dades sanitàries electròniques en l'àmbit de la Unió Europea.
Durant els mesos de novembre i desembre de 2024, es van dur a terme cinc seminaris especialitzats que van abordar aspectes essencials del EHDS.
El primer, Innovating European Laws: A new legal and ethical framework for electronic health data secondary uses, va abordar el nou marc legal i ètic per a l'ús secundari de les dades de salut, essencial per a garantir l'equilibri entre innovació i protecció de drets fonamentals. El segon, Pseudonymisation v. Anonymisation: Quality of data and secondary uses, va analitzar les diferències entre anonimització i pseudonimización, dos tècniques fonamentals per a la protecció de la privacitat i la qualitat de les dades reutilitzades en investigació i polítiques públiques. En el tercer seminari, Legal grounds for secondary uses in health data reuse: From consent, data altruism and public interest to opting out rules, es van examinar les bases legals que permeten la reutilització de dades, des del consentiment fins a l'interés públic i els mecanismes d'exclusió voluntària, d'acord amb el RGPD i el EHDS. El quart, Data Holders Challenges, va abordar els desafiaments que enfronten els titulars de dades sanitàries, com la interoperabilitat, la seguretat i la gestió de drets d'accés. Finalment, el quint seminari, Authorised participants: The European infrastructures rols, va explorar el paper de les infraestructures europees i els participants autoritzats en l'ecosistema del EHDS, clau per a la col·laboració transfronterera i la innovació.
Estos seminaris van servir com a espai de reflexió i diàleg, permetent a experts nacionals i internacionals compartir perspectives i anticipar els canvis reguladors i tècnics que el EHDS portarà amb si. La iniciativa va concloure al gener de 2025 amb un esdeveniment presencial a Madrid, en la Seu de la Representació de la Comissió Europea que va reunir tant autoritats nacionals com a investigadors, professionals sanitaris, associacions de pacients i destacats especialistes en dret, els qui van debatre sobre:
- Els desafiaments reguladors i de política pública associats al desplegament del EHDS.
- Les necessitats i expectatives dels pacients respecte a l'accés i control de les seues dades.
- La creació d'entorns segurs de processament de dades i oportunitats per a la reutilització en investigació, innovació i emprenedoria.
- L'impacte del EHDS en els sistemes sanitaris europeus i la transformació digital de la salut.
A través de taules redones i ponències, l'esdeveniment va permetre consolidar un diàleg multidisciplinari que va arreplegar les conclusions dels seminaris previs i va aprofundir en les implicacions pràctiques del nou reglament, contribuint de manera significativa a enfortir l'enteniment i la col·laboració entre els diferents actors de l'ecosistema sanitari, digital i jurídic, en un moment decisiu per a la transformació de la gestió de les dades de salut a Europa.