University of Valencia logo Logo UV Chair for Collaborative Economy and Digital Transformation Logo del portal

Municipis d’arreu del món preveuen endurir les mesures contra el lloguer turístic després de la pandèmia

  • July 24th, 2020
Airbnb

La crisi del Covid-19 ha suposat un canvi brusc de tendència per a les projeccions en alça del turisme i les activitats que s’hi relacionen. La pandèmia i les consegüents restriccions sanitàries i de mobilitat han afectat durament l’activitat turística, pràcticament paralitzada durant tot aquest període. Això ha canviat de manera radical l’escenari econòmic planificat per a empreses com Airbnb: ha hagut de fer front a nombroses pèrdues, acomiadant al voltant de 1,900 empleats (el 25% de plantilla) i amb risc fins i tot de fer fallida (Mello, 2020).

La situació de crisi del sector podria haver potenciat l’arribada a acords amb les plataformes o un relaxament de les regulacions en municipis d’arreu del món perquè aquest es recupere, com ha estat el cas de Sao Pablo, on l’ajuntament i Airbnb han arribat a un acord per encoratjar el turisme post-pandèmia.

 Tanmateix, segons una anàlisi de la Càtedra d’Economia Col·laborativa, en el context internacional moltes localitats preveuen seguir el camí contrari, amb la intenció d’endurir les condicions per al lloguer turístic. Algunes municipalitats, com Quebec, Ontàrio o Edimburg van prohibir durant mesos els lloguers de curta durada per raons sanitàries. Tanmateix, la majoria de propostes realitzades es justifiquen, principalment, per la relació entre els apartaments turístics i l’encariment del preu de lloguer, que s’ha manifestat de manera més notable durant els mesos de confinament.

A continuació s’enumeren algunes de les propostes que s’han posat sobre la taula, principalment a ciutats europees:

  • Incentius als propietaris per reconvertir al lloguer residencial.(Lisboa, Barcelona).
  • Compra d’immobles turístics per ampliar el parc públic d’habitatge (París, Irlanda).
  • Restricció de les zonificacions (Amsterdam).
  • Moratòries i noves regulacions (Cadis, Praga, Irlanda).
  • Reducció del temps de lloguer permès (Amsterdam, Paris, Lió, Bordeus)
  • Augment de la càrrega impositiva (Ciutat de Mèxic)

Pots llegir l’anàlisi completa ací.

Links: