Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Història Moderna i Contemporània Logo del portal

Foto Nom i cognoms Adreça + info Biografia
BENITEZ SANCHEZ-BLANCO, RAFAEL

BENITEZ SANCHEZ-BLANCO, RAFAEL

PDI-Emerit/a Universitat

Departament d'Història Moderna i Contemporania Avda. Blasco Ibañez, 28 46010 Valencia

(9639) 83637

rafael.benitez@uv.es

BOLUFER PERUGA, MONICA

BOLUFER PERUGA, MONICA

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Facultat de Geografia i Història Av. Blasco Ibáñez, 28 46010 València

(9639) 83547

monica.bolufer@uv.es

Biografia
 

Treballa en història sociocultural i història de les dones en l'època moderna, en particular en el segle XVIII. Entre els seus interessos i objectes d'investigació figuren la representació de la diferència de sexes en la cultura de la Il·lustració, les pràctiques d'escriptura i lectura femenines, la història de la família, les concepcions de la intimitat, la privadesa i l'esfera pública, la regulació moral dels costums (civilitat, higienisme), en el context del procés de modernització de la societat espanyola i de les relacions culturals entre Espanya i Europa en el Segle de les Llums. Sobre aquestes qüestions ha publicat diversos llibres: Mujeres e Ilustración. La construcción de la feminidad en la España del siglo XVIII (1998), Amor, matrimonio y familia (1998, amb Isabel Morant), Antonio Ponz: Viaje fuera de España (2007), La vida y la escritura en el siglo XVIII (2008), Mujeres y hombres en la Historia. Una propuesta pedagógica y docente (2018), Arte y artificio de la vida en común. Los modelos de comportamiento y sus tensiones en el Siglo de las Luces (2019; premi de la Sociedad Española de Estudios del Siglo XVIII a la millor monografia de 2019), i coeditat obres col.lectives (Historia y cine. La construcción del pasado a través de la ficción, 2015; Educar las costumbres y los sentimientos. Una mirada desde la Historia, 2014; The Routledge Companion to the Hispanic Enlightenment, 2020; European Modernities and the Passionate South, 2023). També ha publicat nombrosos articles i capítols en revistes i llibres acadèmics a Espanya, França, Gran Bretanya, Estats Units i Alemanya.

Ha dirigit diversos projectes de recerca finançats pel Ministerio de Ciencia y Universidades (2005-2018)  i liderat l'equip espanyol participant en PURE (Public REnaissance, HERA-net, 2019-2022, https://www.hiddencities.eu).També ha participat en d'altres internacionals concedits per COST, Leverhulme Trust, ANR-DFG, PAPIIT, Welcome Trust. Actualment és investigadora principal de CIRGEN: Circulating Gender in the Global Enlightenment: Ideas, Networks, Agencies, financiado por el European Research Council (ERC Advanced Grant 2017, 787015, 2019-2024) (https://cirgen.eu).

Ha estat vicepresidenta de la Fundación Española de Historia Moderna (FEHM) i membre de la Junta Directiva de la Asociación Española de Investigación de Historia de las Mujeres (AEIHM). És experta avaluadora del European Research Council, COST, la Agencia Española de Investigación i les agències autonòmiques DEVA i AGAUR.

En l'àmbit de l'ensenyament, la innovació docent i la transfèrencia social, ha participat en nombroses publicacions divulgatives i pedagógiques (les més recents, El lugar de las mujeres en la Historia, 2023, i Women in the History of Science), ha impartit cursos d'innovació i actualització docent en l'educació universitària i secundària, i ha format part dels equips impulsors de l'app històrica per a dispositius mòbils Hidden Cities i l'obra de teatre La Farsa de les Germanies.

CATALA SANZ, JORGE A

CATALA SANZ, JORGE A

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a de Programa de Doctorat

(9639) 83642

jorge.catala@uv.es

FELIPO ORTS, AMPARO

FELIPO ORTS, AMPARO

PDI-Catedratic/a d'Universitat

(9639) 83540

amparo.felipo@uv.es

FRANCH BENAVENT, RICARDO

FRANCH BENAVENT, RICARDO

PDI-Catedratic/a d'Universitat
GOMIS COLOMA, JUAN

GOMIS COLOMA, JUAN

PDI-Ajudant Doctor/A

Facultat de Geografia i Història Av. Blasco Ibáñez, 28 46010 València (9639)

83546

juan.gomis-coloma@uv.es

Biografia
 

Mi trayectoria investigadora se enmarca en el campo de la historia cultural, en la encrucijada donde se cruzan la historia del libro, la historia de la cultura popular y la historia de la comunicación. En concreto, me he ocupado de los procesos de producción, circulación y lectura de la literatura popular impresa en la España moderna. Asimismo, he trabajado sobre diversos tipos de representaciones culturales difundidas por esos impresos: mujeres, viajeros, criminales, etc. En los últimos años vengo abriendo nuevas líneas de investigación sobre estos temas mediante la adopción de una perspectiva comparada transnacional, plasmada en la participación en proyectos europeos y la publicación de artículos y capítulos de libros. En 2015 salió publicado mi libro Menudencias de imprenta. Producción y circulación de la literatura popular (Valencia, siglo XVIII), he coeditado tres obras colectivas (Educar las costumbres y los sentimientos. Una mirada desde la Historia, 2014; Historia y cine. La construcción del pasado a través de la ficción, 2015; Quimeras de lo insólito en la cultura de los márgenes. Fascinación y horror en el mundo hispánico, 2022) y tengo numerosos artículos y capítulos de libros dedicados a estos temas.

Mi participación continua desde 2005 en proyectos de investigación con financiación nacional me ha permitido estar en contacto con investigadores y equipos de reconocido prestigio, y mi incorporación a redes y proyectos europeos (COST Action Women Writers in History -2009/2013-, The European Dimensions of Popular Print Literature -2016/2018- y PUblic REnaissance: Urban Cultures of Public Space between Early Modern Europe and the Present -2019/2022-) han dotado a mis trabajos de una enriquecedora perspectiva transnacional. En la actualidad soy investigador principal del proyecto de investigación para grupos consolidados "Figuras del mal: marginalidad, dominación y transgresión en los siglos XVII-XIX"CIAICO/2022/226, de la Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital.

Soy miembro de la Junta Directiva de la Sociedad Española de Estudios del Siglo XVIII y evaluador de la Agencia Española de Investigación. 

Considero la transferencia del conocimiento una de mis responsabilidades como investigador, y he tratado de desarrollarla a través de proyectos vinculados a las humanidades digitales, como Mapping Pliegos, la app Hidden Valencia o la web Hidden Cities. El portal Mapping Pliegos, en concreto, que hoy en día ofrece al usuario el acceso a más de 15.000 pliegos de cordel digitalizados, es el fruto de un arduo trabajo de liderazgo, coordinación y colaboración con investigadores, bibliotecas, técnicos de documentación y programadores informáticos. 

En cuanto a mi trayectoria docente, tengo una experiencia de 15 años en el ámbito universitario, impartiendo asignaturas de las áreas de Historia Moderna, Humanidades y Didáctica de la Historia, en grado y postgrado. El hecho de que la mayor parte de esta docencia se haya desarrollado en una facultad de Magisterio y Ciencias de la Educación me ha permitido conocer y aplicar metodologías innovadoras en el aula. 

LOMAS CORTES, MANUEL

LOMAS CORTES, MANUEL

PDI-Titular d'Universitat
Dega/Degana / Director/a Ets
Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

MUÑOZ NAVARRO, DANIEL

MUÑOZ NAVARRO, DANIEL

PDI-Titular d'Universitat
Secretari/a de Departament

(9639) 83638

daniel.munoz@uv.es

PARDO MOLERO, JUAN FRANCISCO

PARDO MOLERO, JUAN FRANCISCO

PDI-Titular d'Universitat
Director/a Titulacio Master Oficial

Número de teléfono

(9639) 83544

juan.fco.pardo@uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

PEREZ GARCIA, PABLO

PEREZ GARCIA, PABLO

PDI-Catedratic/a d'Universitat

(9639) 83539

pablo.perez@uv.es

POMARA -, BRUNO

POMARA -, BRUNO

PDI-Titular d'Universitat

Avda. Blasco Ibañez, 28 Facultat de Geografia i Història - IV planta 46010 VALENCIA

83541

bruno.pomara@uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

SAN RUPERTO ALBERT, JOSE

SAN RUPERTO ALBERT, JOSE

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Biografia
 

Josep San Ruperto és llicenciat en Història per la Universitat de València (2012) i doctor en Història Moderna (2017) amb la tesi "Emprenedors Transnacionals. Les trajectòries econòmiques i socials dels Cernezzi i Odescalchi a la Mediterrània occidental (ca. 1580-1689)”, premiada per la Fundació Noguera i publicada en 2019. Compta amb diferents estades internacionals a centres de recerca com l’European Univesity Institute, La Sapienza. Università di Romai la University of Exeter. Durant la seua formació predoctoral i postdoctoral ha participat de diferents Projectes de Recerca finançats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Ha indagat en la circulació de persones i objectes durant el procés de la primera globalització, amb especial atenció a les pràctiques socials i culturals des del marc de la renovació historiogràfica de la història global i transnacional. Les seues contribucions han dialogat amb el redimensionament d’estudis sobre el Mediterrani del segle XVII i la concepció del procés de mundialització, desbordant els paradigmes d’interpretació estructuralistes i analitzant contextos d’oportunitat i resiliència en moments de crisi i dificultats a través del subjectes, les comunitats “nacionals” i la superació de fronteres polítiques i imaginades.

Actualment, una de les seues principals línies de recerca resideix en la inclusió de la història de les emocions, de gènere i la història cultural per a comprendre la primera globalització, amb un projecte interdisciplinari entre història i literatura en el qual presta especial atenció a les qüestions de gènere dels autors de viatges globales i de les seues trobades. Preten comprendre de quina forma van servir els testimonis del passat en els discursos que enalteixen la cultura política i mercantil global i quina importància van tenir aquestes obres en la configuració d’alteritats (de gènere, racials, nacionals) formulades en una era de connexions.

Participa com a membre del grup d'investigació del projecte EMODER. Emociones de la Modernidad. Sentidos y significados globales a través del género, el imperio y la nación (ss. XVII-XIX), finançat per Conselleria d’Educació, Universitats y Ocupació (CIGE 2022/103 www.emoderuv.com ); així com del projecte "Ganar y perder en las sociedades de los territorios hispánicos del Mediterráneo occidental durante la Edad Moderna (WINLOSE)", finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació (PID 2022-142050NB-C21).

 

 

SORIANO MUÑOZ, NURIA

SORIANO MUÑOZ, NURIA

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl

(9639) 83545

nuria.soriano@uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valenciàNuria Soriano Muñoz se licenció en Historia en el año 2011. Máster en Historia e Identidades en el Mediterráneo Occidental (s. XV-XIX) en 2012 y título de doctora en Historia Moderna (2017) con mención internacional y sobresaliente cum laude con la tesis "Mitos, significados y usos políticos: Bartolomé de Las Casas y Hernán Cortés en la crisis del Antiguo Régimen." Ha realizado estancias en centros internacionales de investigación como el King's College (Londres, Reino Unido), Ècole des Hautes Études en Sciences Sociales (Paris, Francia) y University of Leeds (Reino Unido) y participado en diferentes congresos internacionales y nacionales. Sus líneas de investigación se centran en los usos y las representaciones del pasado, la memoria cultural y el conocimiento de la historiografía en el siglo XVIII.

VERDET MARTINEZ, NURIA

VERDET MARTINEZ, NURIA

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Coordinador/a Curs