Alumni UVFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

Irene Solà i Agnès Martin-Lugand protagonitzen els clubs de lectura online d’Alumni en febrer

  • Fundació General UV
  • 3 de febrer de 2021
Les escriptores Irene Solà (esquerra) i Agnès Martin-Lugand.
Les escriptores Irene Solà (esquerra) i Agnès Martin-Lugand.

Dues dones han estat les protagonistes dels clubs de lectura online que ha organitzat Alumni UV en febrer. D’una banda, la catalana Irene Solà, autora de la novel·la ‘Canto jo i la muntanya balla’ (2019) que es va dur a debat dilluns, dia 1, dins del club de lectura en valencià TIRANT; i d’una altra, la francesa Agnès Martin-Lugand, autora del llibre ‘La gente feliz lee y toma café’ (2013) que han llegit els membres del club QUIJOTE i que han analitzat dimarts 2 en la seua reunió.

El Club TIRANT és una nova iniciativa que s’ha posat en marxa aquest mateix curs acadèmic, sota la direcció de l’Alumni Joan Lloret, amb la finalitat de promoure la lectura en valencià. D’inscripció gratuïta, cal ser membre del col·lectiu d’amics i antics alumnes de la Universitat de València per a formar-ne part.

Dilluns dia 1, el Club TIRANT s’endinsà en la llorejada obra de la barcelonina Irene Solà (Malla, 1990), ‘Canto jo i la muntanya balla’, guanyadora del Premi de Literatura de la Unió Europea 2020, una iniciativa anual que busca el reconeixement dels millors autors revelació d’Europa, i els premis Anagrama de Novel·la en català, Punto de Libro de Nube, i Cálamo en 2019.

Solà va presentar aquesta novel·la al Centre Cultural La Nau, convidada per l’Aula de Literatura de la Universitat de València, en un acte emmarcat dins del cicle Desembre Europeu de debat sobre l’estat general d’Europa. La conferència es va retransmetre en línia i pot recuperar-se en el canal YouTube de La Nau.

Aquesta ficció d’Irene Solà narra una sèrie d’històries sobre els habitants d’una zona dels Pirineus, prop de la frontera entre Espanya i França, amb criatures mítiques, la guerra i fauna salvatge. “És una novel·la en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius”, escriuen en Anagrama.

El Club TIRANT se celebra cada dos mesos i les pròximes cites seran en abril (dia 19) amb la lectura del Premi Ramon Llull ‘Algú com tu’ (2015), de Xavier Bosch; i en juny (dia 7), amb ‘Gegants de gel’ (2016), de Joan Benesiu.

Club de Lectura en castellà QUIJOTE
Per la seua banda, el ja consolidat Club QUIJOTE, de lectura en castellà, es va reunir en línia dimarts 2 per a debatre, amb la direcció de l’Alumni Ana Garcia, sobre la famosa novel·la romàntica de la francesa Agnès Martin-Lugand (Saint-Malo, 1979), ‘La gente feliz lee y toma café’.

En aquesta ficció, Martin-Lugand desenvolupa la història de la protagonista, Diane, després de perdre el seu marit i la seua filla en un accident. Ha estat un any tancada a casa sense poder reprendre la seua vida. Durant aquest temps, l’únic vincle amb el món real ha sigut Félix, amic i soci al café literari ‘La gente feliz lee y toma café’, on Diane no ha tornat a entrar. Transcorreguts els 12 mesos des de la fatídica pèrdua, es decideix a donar-se una nova oportunitat allunyant-se dels records i s’instal·la en un xicotet poble d’Irlanda, en una casa front a la mar. Allà coneix a Edward, un estrany i salvatge veí que desperta en ella la ira, l’odi i, molt al seu pesar, l’atracció.

Algunes de les preguntes que se’n fa l'escriptora al llarg de la novel·la i a les quals van respondre els lectors i les lectores d’Alumni són: com enfrontar-se als nous sentiments? I després, què s’ha de fer amb ells?

La darrera lectura prevista per a aquest trimestre és ‘Mañana tendremos otros nombres’, de Patricio Pron, el dia 2 de març.

Les persones interessades en unir-se als clubs de lectura d’Alumni han d’escriue a alumniuv@uv.es

Llista d'enllaços: