Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Escena Erasmus UV estrena ‘Un instant de bellesa’, el primer espectacle teatral que explora la tragèdia humana després de la dana

  • Fundació General UV
  • 6 de maig de 2025
Els i les protagonistes de la producció de l'espectacle 'Un instant de bellesa' d'Escena Erasmus UV.
Els i les protagonistes de la producció de l'espectacle 'Un instant de bellesa' d'Escena Erasmus UV.

La Universitat de València ha presentat aquest dilluns, 5 de maig, l’espectacle teatral d’Escena Erasmus UV ‘Un instant de bellesa’, la primera dramatúrgia sobre la tragèdia humana causada per la dana del 29 d’octubre de 2024 que puja a les taules. L’obra, que girarà per 16 localitats valencianes, debuta a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau els dies 5, 6 i 7 de maig (19 hores).

El projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València, Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023, s’endinsa així, en el seu setzé espectacle, en la desolació que provocà una catàstrofe sense precedents al sud de València, colpejant i marcant tot un poble per la tragèdia.

A través dels textos de reconeguts autors i autores de l’escena cultural actual, alguns dels quals visqueren en primera persona aquella terrible experiència, Escena Erasmus UV explora les emocions i els sentiments de les persones que van veure desaparéixer la vida tal i com la coneixien al pas de l’aigua i la brutícia, però també com enmig del caos i la destrucció aparegueren sorprenents flaixos de llum en forma de fileres de persones voluntàries i campanyes solidàries arribades de tot el món per a recordar-nos que sí es pot renàixer del fang.

L’espectacle reflexiona al seu torn sobre la bellesa que, malgrat el dolor, pot arribar a sorgir de les catàstrofes naturals que han de suportar els éssers humans: incendis, terratrèmols, tsunamis i inundacions. Una bellesa humana que aplega sense demanar-la i que consola a les víctimes en moments de tanta tristesa.

‘Un instant de bellesa’ és una producció de la Universitat de València amb la gestió de la Fundació General UV i el suport de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, i ha estat presentada pels vicerectors de la Universitat Ester Alba i Carles Padilla, responsables de Cultura i Societat, i Internacionalització i Multilingüisme, respectivament; el director general de l’IVAJ, Vicente Ripoll; el diputat delegat de Cultura, Francisco Teruel; i el codirector d’Escena Erasmus UV i director de l’obra, Josep Valero, qui ha justificat el títol de l’obra “perquè la bellesa enmig de la catàstrofe és la capacitat de resistir amb empatia i solidaritat”.

El guió ha estat escrit per Carles Alberola, Carmen Amoraga, Máximo Huerta, Maria Andrés, Joaquín Camps, Marta Toso, Jaime Millás, Sara Olivas, Sergio Serrano i Anna Marí; i la dramatúrgia ha estat coordinada per Daniel Tormo. Representarà l’obra un elenc format per huit estudiants Erasmus i valencians: Lluna Avellaneda, Ollie Binnie, Yasmin Chaabane, Jordi Casamayor, Dolores E. Noriega, Laura Luque, Romain Timmermans i Àngels Vaca. Elles i ells tindran ocasió de conéixer el territori valencià durant les gires que es duran a terme entre el 5 de maig i el 6 de juliol a les tres províncies de la Comunitat.

L’acte ha comptat amb la presència del gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; de representants municipals d’algunes de les localitats on girarà l’espectacle; dels autors Carles Alberola, Joaquín Camps, Marta Toso, Sara Olivas i Anna Marí; de l’equip tècnic i actoral d’Escena Erasmus UV, així com d’antics actors i actrius Erasmus.

Les gires d’Escena Erasmus UV 2025
Les gires d’Escena Erasmus UV, promogudes per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i l’IVAJ, són una iniciativa que impulsa la cooperació europea, el protagonisme juvenil i la dinamització cultural dels municipis valencians a través del teatre i les arts escèniques.

Aquest projecte combina la creació artística amb una experiència de convivència i intercanvi entre estudiantat universitari europeu i les comunitats dels nostres pobles, generant espais de reflexió compartida i diàleg intercultural.

La Gira 2025 de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València arribarà a huit municipis de la província, oferint una jornada completa que culmina amb l’espectacle teatral i un col·loqui obert amb el públic. Aquest format promou la participació ciutadana, l’esperit crític i el valor de la cultura com a eina de desenvolupament local.

En aquest sentit, el diputat Francisco Teruel ha reivindicat la “cultura de valors europeus” que es trasllada a tota la província de València “a través del teatre aportant vivències, intercanvis culturals i relacions d’afecte que perduraran en el temps” i ha assenyalat la importància de “construir Europa des dels més xicotets i a través de joves actors”. Ha remarcat que Escena Erasmus UV “és un projecte ben pensat i ben executat, que s’ocupa d’assumptes que ens preocupen i per a rematar en les nostres dues llengües oficials: el valencià i el castellà”.

Paral·lelament, la Gira Carnet Jove 2025 de l’IVAJ recorrerà sis municipis de les comarques de Castelló i Alacant amb dues funcions per dia: una per a instituts d’educació secundària i una altra per al públic general. Aquest programa aposta per valors com la solidaritat, la tolerància, la creativitat i la pau, tot donant veu a una joventut compromesa i activa.

Així ho ha subscrit el director general Vicente Ripoll, per a qui “les arts escèniques són la pedra angular de l’educació” i, en aquest cas, amb un caràcter europeu i internacional que “ha d’arribar als pobles de la Comunitat”.

A més, la Universitat de València portarà l’espectacle a Ontinyent i Gandia dins del seu programa UVSocietat que permet presentar el muntatge als grans teatres Echegaray i Serrano.

Escena Erasmus UV és, en definitiva, una finestra oberta a Europa i una oportunitat perquè els pobles es connecten amb una cultura viva, jove i transformadora.

CALENDARI DE LES GIRES

  • 5, 6 i 7 de maig: estrena a València, Centre Cultural La Nau de la Universitat
  • 8 de maig: La Nucia (Gira IVAJ)
  • 12 de maig: Benicàssim (Gira IVAJ)
  • 14 de maig: Elda (Gira IVAJ)
  • 15 de maig: Almenara (Gira IVAJ)
  • 24 de maig: Bellús (Gira Diputació)
  • 7 de juny: Palma de Gandia (Gira Diputació)
  • 9 de juny: Santa Pola (Gira IVAJ)
  • 12 de juny: Gandia, Teatre Serrano (UVSocietat)
  • 14 de juny: Higueruelas (Gira Diputació)
  • 17 de juny: Atzeneta del Maestrat (Gira IVAJ)
  • 21 de juny: Gestalgar (Gira Diputació)
  • 25 de juny: Ontinyent, Teatre Echegaray (UVSocietat)
  • 28 de juny: Alcàntera de Xúquer (Gira Diputació)
  • 4 de juliol: Marines (Gira Diputació)
  • 5 de juliol: Gilet (Gira Diputació)
  • 6 de juliol: Moixent (Gira Diputació)

Joves: un exemple modèlic davant l’emergència
Les gires han estat presentades per la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat, Ester Alba, qui s’ha adreçat a l’estudiantat per a agrair-li la seua “vocació escènica amb una mirada internacional i que enguany no ha sigut gens fàcil”, després d’experimentar la tragèdia de la riuada: “Heu vingut a València a passar un any d’experiència i us heu trobat en una situació que mai haguéreu esperat, convertint-vos en una mostra de fortalesa, resiliència, generositat i exemple modèlic en bolcar-vos en la intervenció de la primera part de l’emergència. Sou, a més, els grans impulsors de la decisió de la Universitat de València per a donar el primer pas davant l’alerta meteorològica posant-se al costat de les persones”.

La vicerectora Ester Alba ha recordat que la Universitat continua present en la zona zero treballant en el rescat de la memòria i el patrimoni històric de les valencianes i els valencians mitjançant programes d’ajuda i recuperació postdana com són el projecte ‘Salvem les Fotos’ (amb el tractament d’1,5 milions de fotografies pertanyents a 800 famílies); en el món de la música, amb ajudes per a la recuperació d’instruments i reconstrucció de les societats musicals; i amb l’art en col·laboració amb l’IVCR+I per a la recuperació d’obres d’art contemporani.

Així mateix, ha subratllat el treball de la Universitat en una “educació en la prevenció, l’emergència i l’evidència científica del canvi climàtic, per tal de fer-li front d’una manera conscient basada en la ciència” que permeta la recuperació del paisatge destrossat però també la resiliència emocional de les poblacions afectades. En definitiva, “donar un pas de plena recuperació”.

Per al vicerector Carles Padilla, l’espectacle que estrena enguany Escena Erasmus UV “és l’expressió de la consciència social”, la qual a València és en aquests moments “de dol”. “Escena Erasmus UV sempre ha seguit de ben prop les situacions que ens preocupen per a donar una resposta creativa, perquè com a ciutadanes i ciutadans és el que hem de fer: respondre amb solidaritat i creativitat per a permetre que els nostres sentiments es puguen recuperar”, ha afirmat.

Carles Padilla ha destacat també la capacitat del projecte teatral europeu de la Universitat de València per a “connectar” amb la joventut davant reptes tan complexos com el de la dana i rebre una “resposta solidària” tal i com va demostrar el jovent durant els primers dies. “Enguany hem viscut un episodi molt especial i calia, sense dubte, dedicar-li aquesta obra”, ha sentenciat.

16 anys, més de 350 ciutats i 5 premis de reconegut prestigi
Escena Erasmus és el projecte teatral europeu de la Universitat de València nascut l’any 2009. En Escena Erasmus UV hi participen principalment estudiants Erasmus i estudiants locals de la Universitat. L’objectiu és aprofitar el seu potencial creatiu durant l’any que passen a València i promoure la seua participació en la vida cultural del territori.

Els espectacles, que parlen sempre de l’actualitat, estan liderats per un equip professional de les arts escèniques valencianes. En els seus 16 anys d’història han estat representats en més de 350 ciutats i en festivals de teatre com Almagro, Olite, Olmedo, Santander o Alcalá de Henares.

Escena Erasmus UV va ser guardonada amb el Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011 del Parlament Europeu, la Menció d’Honor 2018 del premi ‘Promoció del Patrimoni en la Cultura i les Arts’ de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques PEARLE a Brussel·les, el Premi AVETID 2019 de l’Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques al millor projecte teatral, la Distinció “Lluís Vives”-Premi 9 d’Octubre de 2021 del Consell de la Generalitat Valenciana i el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023 de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Llista d'enllaços: