Alumni UVGeneral FoundationUniversity of Valencia Logo del portal

Amics analitza ‘La pell freda’, una història fantàstica que conjumina antropologia i filosofia

  • May 7th, 2014
Club de lectura

Els membres d’Amics i Antics Alumnes han tornat a reunir-se en el seu Club de Lectura aquest dimarts, 6 de maig. Es tracta del col·loqui mensual que realitzen per a posar en comú les seues impressions sobre la darrera obra llegida. En aquesta ocasió, analitzaran ‘La pell freda’, novel·la de l’antropòleg català Albert Sánchez Piñol que li atorgà la fama el 2002.

Com ve sent habitual des que el Club arrancà el passat octubre, el grup es trobà a la Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’, a les 18 hores. Per a participar-hi només cal ser membre del col·lectiu de la Universitat de València.

Segons explica el crític Jordi Van Campen, Sánchez Piñol va realitzar, amb aquesta novel·la, una “entrada espectacular” en el camp de la literatura. “És un còctel de llibre d’aventures, de reflexions romanes, de manual tècnic de geografia..., tot ben barrejat amb ironia”, diu. I és que ‘La pell freda’ va aconseguir un èxit rotund de venda i crítica, sent traduïda a 37 llengües.

“És aquest un llibre sobre la por, entesa com una experiència de l’emoció davant d’unes forces incomprensibles que l’home vol explicar-se des d’una raó insuficient. Desfeta pel pànic, la imaginació del protagonista es presenta amb mescles inconcebibles de formes vives i realitats deformes que tensen l’expectació a cada instant”, afirma el crític.

El protagonista és un fugitiu de la independència irlandesa que, per fugir de la societat que l’ha decebut, accepta un lloc d’oficial en una illa remota del continent austral. Sol a l’illa, s’haurà d’enfrontar a un terror desconegut.

D’una banda, tindrà un nou company, encontre que a l’autor li servirà per a realitzar especulacions filosòfiques, replantejant-se els orígens culturals de l’espècie humana. D’una altra, prendrà contacte amb una nova espècie aquàtica, en forma de monstres i amb la qual establirà una relació molt especial.

Albert Sánchez Piñol (Barcelona, 1965) va cursar uns estudis d’antropologia que han influenciat, sense dubte, en la seua faceta d’escriptor. En les seues novel·les examina les motrius del gènere humà amb ull de científic analista i basa la seua potència literària en un passat conegut de sobres per l’autor.

Dia: 6 de maig.
Hora: 18 hores.
Lloc: Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’. Carrer Galícia 1, València.
Llibre: ‘La pell freda’, d’Albert Sánchez Piñol.

El pròxim Club de Lectura d’Amics i Antics Alumnes es reunirà el dia 3 de juny per a debatre sobre la novel·la ‘El mar’, de John Banville, obra guanyadora del Premi Man Booker 2005. És una commovedora meditació sobre la pèrdua i el poder redemptor de la memòria.

La participació en el Club de Lectura és gratuïta i exclusiva per als membres d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València, els quals han d’enviar un correu electrònic a amics@uv.es per a inscriure-s’hi.