Alumni UVGeneral FoundationUniversity of Valencia Logo del portal

El Club de Lectura d’Amics debat sobre l’art com a obsessió a través de la mirada de Houellebecq

  • February 5th, 2014
Club de lectura

El Club de Lectura d’Amics s´ha tornat a reunir dimarts, 4 de febrer, a la Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’. El grup analitzà el llibre ‘El mapa y el territorio’, de l’escriptor francés Michel Houellebecq, una novel·la que tracta sobre l’art com a negoci i com a obsessió.

Amb aquesta obra, Houellebecq va aconseguir construir una novel·la universal el tema principal de la qual és l’art com a estil de vida que pot exiliar l’individu d’un món vulgar. Però ‘El mapa y el territorio’ també tracta altres temes transcendentals per a la societat occidental actual com ara els diners i el seu valor relatiu, l’amor, l’amistat o la relació amb un pare ancià… El llibre s’endinsa en un país convertit en un paradís turístic i en el bon gust per la gastronomia. Finalment, es consolida com una novel·la que mira sense vergonya a la mort des de l’eutanàsia i mira amb ull crític a la societat actual del consum.

Fins i tot, l’obra compta amb l’aparició del seu autor com a personatge, Michel Houellebecq, un individu lleig i boig, extravagant, intens i sense el qual la novel·la no haguera arribat a l’estatuts literari en què s’hi troba, guanyadora del Premi Goncourt 2010.

De fet, segons diu la crítica, ‘El mapa y el territorio’ és una novel·la “imprescindible, ambiciosa, que va es va despullant a poc a poc, llevant capes, per a descobrir al final una tremenda i horrible solitud corrosiva que ompli tot”.

El ‘fenomen Houellebecq’
Michel Thomas (conegut com a Michel Houellebecq) és un poeta, novel·lista i assagista francés. Les seues novel·les ‘Las partículas elementales’ i ‘Plataforma’ són fites de la nova narrativa francesa de finals del segle XX i principis del XXI. Ambdues li atorgaren consideració literària però el més important és que van donar lloc al ‘fenomen Houellebecq’, el qual va provocar nombrosos i apassionants debats a la premsa internacional.

Tant les seues obres com les seues opinions, molt crítiques amb el pensament políticament correcte i amb les restes de maig del 68, li van costar una sèrie d’acusacions per part dels mitjans de comunicació que li van titllar de misogin, decadent i reaccionari, fins i tot, d’islamòfob. No obstant, els retrets només aconseguiren que augmentara la seua popularitat i, per tant, les seues vendes.

Quant a ‘El mapa y el territorio’, Houellebecq va reconéixer que havia reproduït textos de la Wikipedia francesa. El resultat? Un litigi per plagi, tal vegada? No. Juristes i activistes del software lliure van penjar en internet la novel·la esgrimint les obligacions que imposa la llicència lliure de Wikipedia: ús lliure però els seus productes derivats han de tindre la mateixa llicència lliure.

La pròxima cita està programada per a dimarts 4 de març i el llibre que es debatrà és ‘Los años con Laura Díaz’, de Carlos Fuentes.