Alumni UVGeneral FoundationUniversity of Valencia Logo del portal

L’espia i escriptora Elena Vavilova, en el Club de Lectura en valencià d’Alumni UV

  • UV General Foundation
  • October 25th, 2022
Elena Vavilova.
Elena Vavilova.

El Club Tirant de Lectura en valencià d’Alumni UV va obrir el curs amb el diàleg sobre la novel·la ‘El secret de la clandestina’ (2021), de l’espia i escriptora russa Elena Vavilova. Va ser el passat 24 d’octubre, a la Sala Gonzalo Montiel del Centre Cultural La Nau, la qual acollirà les cinc reunions previstes fins a juny de 2023.

Segons explica el director del Club, Joan Lloret, ‘El secret de la clandestina’ “és una novel·la d’espies, de base autobiogràfica, vista des de l’altre costat del Mur. Però també és una novel·la sobre l’evolució del món tal com l’hem conegut des de finals del segle XX fins a principis del XXI, des de l’època de Bréjnev fins a Putin”.

En ‘El secret de la clandestina’, una jove estudianta de la ciutat siberiana de Tomsk i el seu xicot són reclutats pel KGB per entrar a formar part del programa d’intel·ligència més secret de la Unió Soviètica: els il·legals. Després d’un llarg període d’instrucció a Moscou, són enviats al Canadà sota falses identitats de ciutadans canadencs. Durant gairebé 25 anys residiran sota una aparença d’absoluta normalitat, com una família canadenca més a ciutats com Vancouver, Brussel·les i Washington. En realitat, treballaran com agents secrets al servei del Kremlin, tant de la Unió Soviètica com, posteriorment, de Rússia.

Elena Vavilova és una escriptora i antiga oficial de la intel·ligència russa. Va acabar la seua carrera d’intel·ligència dins l’SVR el 2010 amb el rang de coronel, que encara conserva. Es va convertir, juntament amb el seu marit Andrei Bezrúkov -de nom fictici Donald Heathfield i també agent del KGB-, en la inspiració dels personatges principals de l’aclamada sèrie de televisió ‘The Americans’ (2013-2018). Elena ha viscut i treballat al Canadà, França i els Estats Units. Domina el rus, l’anglés i el francés.

Les lectures del curs
Després d’El secret de la clandestina’, el Club TIRANT realitzarà altres quatre lectures: ‘Benilluna’ (2020) de Carme Miquel, el 12 de desembre; ‘L’altra’ (2014) de Marta Rojals, el 13 de febrer; ‘El fracassat’ de Martí Domínguez, el 24 d’abril; i ‘Els desorientats’ (2013) d’Amin Maalouf, el 12 de juny.

Links: