General FoundationMusical Activities DepartmentUniversity of Valencia Logo del portal

Hilari García, director de l’OFUV: “L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València és un gresol de diversitat, una formadora humana”

  • UV General Foundation
  • September 26th, 2023
Image de la noticia

Hilari García (la Pobla Llarga, 1975) torna com a director de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València en una nova etapa al capdavant d’aquesta formació musical universitària.

Després d’un període on ha abordat altres inquietuds professionals i d’una trajectòria on ha consolidat la seua experiència professional -dirigint orquestres nacionals i internacionals, o en la seua faceta com a compositor- García reprén la direcció de l’OFUV amb unes sensacions molt positives: “El primer dia va ser com si no haguera passat el temps, em vaig trobar a casa. Després de vindre de cinc anys de pausa a l’Orquestra em vaig trobar amb ulls de xiquet i amb ganes de reprendre l’activitat i nous projectes”.

De fet, García valora molt positivament l’experiència assolida en aquest temps transcorregut des de la seua primera etapa dirigint l’Orquestra: “L’edat fa que tingues unes inquietuds diferents; el temps ens assossega, ens calma, ens relativitza... i això permet veure les coses amb pausa i maduresa”. En aquest sentit, el director de l’Orquestra ha remarcat la importància de l’experiència “com a part d’aquest treball”, atés que, en les seues pròpies paraules,“els directors d’orquestra quan més tenen a aportar és a partir d’uns anys d’experiència. Des de la joventut aportes uns altres valors, com ara frescor, energia o ímpetu; però la saviesa i l’experiència dona un caràcter i bagatge als assajos, concerts, etc. que són necessàries en la transmissió de les idees interpretatives.

Respecte a la tornada a l’Orquestra, el seu director ha afirmat haver-se sentit “molt ben acollit”, en una presa de contacte “molt positiva” als primers assajos. “He trobat els músics molt receptius, amb ganes d’implicar-se en el projecte, de fer música i de dur endavant la nova etapa que comença”, ha afegit.

En aquest sentit, el seu director ha enaltit el valor de l’Orquestra com a “formadora humana, respectuosa amb la diversitat”, afegint que: “més enllà de ser una pedrera de músics, l’Orquestra és una pedrera de persones, ja que a més de la formació musical que s’hi imparteix, gràcies a la qual molts ocupen posteriorment places en prestigioses orquestres nacionals i internacionals, també ens trobem amb estudiantat que hi ve per afició musical i acaba convertint-se en grans professionals de la medicina, la gestió cultural, la investigació, etc. En ambdós casos fa molt de goig a assistir a aquest creixement personal, vital, amb profit”.

Quant a la línia per la qual transitarà l’OFUV en la nova etapa, Hilari García parla de “certa continuïtat” i manifesta que tant en la seua primera etapa, substituint a Cristóbal Soler, com ara, en substitució de Beatriz Fernández “l’Orquestra mai ha experimentat un tall, sinó que cadascú de nosaltres ha aportat la seua visió personal a una Orquestra on les grans línies de treball continuen rodant de manera molt coordinada”.

De fet, el nou director ha expressat la seua intenció de mantenir bona part de la programació per a aquesta temporada, dissenyada per Beatriz Fernández abans de deixar la direcció de l'Orquestra: “pràcticament la respectaré tota, ja que trobe que és un repertori molt interessant, amb el qual em sent musicalment molt identificat i que, a més, m’agrada molt”.

Entre els primers concerts que Hilari García dirigirà al capdavant de l’OFUV es troba el Concert d’Obertura de Curs, que serà la posada de llarg per a una tornada que sempre fa “respecte” i que, a més, adquireix un triple compromís: “serà l’inici de la nova etapa per a mi, la celebració del 40 aniversari de la Fundació General UV i el retorn al Palau de la Música després d’anys de tancament”.

Images: