General FoundationMusical Activities DepartmentUniversity of Valencia Logo del portal

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat obri el curs a Gandia amb un concert dedicat a les dones compositores

  • UVGandia
  • November 4th, 2022
Un moment del concert d'obertura a Gandia.
Un moment del concert d'obertura a Gandia.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, sota la direcció de Beatriz Fernández Aucejo, va celebrar el dijous 3 de novembre (19 hores) el Concert d’Obertura del Curs Acadèmic 2022-2023 al Teatre Serrano de Gandia amb un programa dedicat a les dones compositores, entre les quals, Lili Boulanger, Matilde Salvador o Florence Price.

El dijous 3 de novembre, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) tornà a Gandia per obrir el curs 2022/2023 amb un programa dedicat a les dones compositores. Aquest concert, i el que a l’endemà se celebra a València,  compta amb la col·laboració del projecte europeu Women’s Legacy, el qual té com a objectiu contribuir a la inclusió de les dones protagonistes de la història i la cultura, i del seu llegat en els continguts educatius.

El concert va comptar amb la presència del Gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Súria i l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat alguns membres de la corporació municipal. Vora mig miliar de persones ompliren el teatre per escoltar un concert que va suscitar un entusiasme generalitzat. 

Tal i com explica la directora de l’OFUV, Beatriz Fernández, “l’explosió artística entre les dones a principis del segle XX es fa més que evident si observem i valorem les compositores que ens ocupen en aquest concert. Europa i Amèrica unides pel talent desbordant d’unes compositores compromeses amb l’esperit creatiu que van lluitar en la seua situació social en favor de la seua passió: la música”. Així, el concert va arrancar amb l’obra per a orquestra més interpretada de Lili Boulanger (1893-1918), ‘D’un matin de printemps’ (‘D’un matí de primavera’), amb una instrumentació que recorda el París de Fauré, Debussy, Stravinski i dels ballets de Diaghilev. Continuant en la primera part de l’espectacle, es va produir l’estrena absoluta del primer premi del Concurs de Composició del projecte Erasmus+ MEETS (Music in higher Education to dEvelop Transversal Skills): l’obra ‘Carpathian Timbre’, de Haimoni Balgava (1994).

A continuació, fou el moment d’escoltar l’obra de Matilde Salvador, ‘Tres cançons valencianes’, guardonada el 1937 amb el Premi Musical del País Valencià.  Mentre, la segona part del concert es va produir el salt del Mediterrani a Amèrica amb una part íntegrament dedicada a la ‘Simfonia núm. 1’ de Florence Price (1887-1953).

 

Links:

Images: