University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

Escena Erasmus UV recorre 3.000 quilòmetres amb ‘Un instant de bellesa’ entre la tragèdia de la dana

  • UV General Foundation
  • July 17th, 2025
El públic de Moixent aplaudeix l'elenc d'Escena Erasmus UV en finalitzar l'última representació de l'estiu d''Un instant de bellesa'.
El públic de Moixent aplaudeix l'elenc d'Escena Erasmus UV en finalitzar l'última representació de l'estiu d''Un instant de bellesa'.

El projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Erasmus UV, ha conclòs la temporada aquest mes de juliol amb la seua darrera producció, ‘Un instant de bellesa’, una reflexió sobre les taules al voltant de la tragèdia humana causada per la dana del 29 d’octubre que ha emocionat a un públic de més de 7.300 persones al llarg de 3.000 quilòmetres.

L’equip tècnic i actoral ha realitzat aquest recorregut per a dur l’obra als escenaris de 16 municipis de la Comunitat Valenciana des de la seua estrena absoluta al Centre Cultural La Nau de la Universitat el passat 5 de maig fins a la darrera representació que va tindre lloc a Moixent el dia 6 de juliol.

Al llarg de la gira d’estiu, ‘Un instant de bellesa’ ha aconseguit reunir més de 7.300 persones, consolidant a més el públic comarcal. 

Aquestes dades s’emmarquen en l’aposta de la Universitat de València per la cooperació europea, el protagonisme juvenil i la dinamització cultural dels municipis valencians a través del teatre i les arts escèniques, la qual es materialitza mitjançant els programes UVcultura i UVsocietat que situen la UV com a primera institució acadèmica amb major presència en el territori -amb seu a 16 municipis de 10 comarques, a més de la vintena d’universitats estacionals-; mentre la seua política d’internacionalització manté a la primera de les universitats valencianes com a primera universitat espanyola en recepció d’estudiantes i estudiants Erasmus.

Així, la Universitat és impulsora del projecte Escena Erasmus UV, el qual combina la creació artística amb una experiència de convivència i intercanvi entre estudiantat universitari europeu i les comunitats dels nostres pobles, generant espais de reflexió compartida i diàleg intercultural.

L’obra es tornarà a representar per última vegada el pròxim mes de desembre a la ciutat de València.

La bellesa humana que sorgeix de la desolació
Escena Erasmus de la Universitat de València, Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023, aprofundeix amb ‘Un instant de bellesa’ en la desolació que provocà la dana la passada tardor: una catàstrofe sense precedents al sud de València, colpejant i marcant tot un poble per la tragèdia.

A través dels textos de reconeguts autors i autores de l’escena cultural actual, alguns dels quals visqueren en primera persona aquella terrible experiència, Escena Erasmus UV explora les emocions i els sentiments de les persones que van veure desaparéixer la vida tal i com la coneixien al pas de l’aigua i la brutícia, però també com enmig del caos i la destrucció aparegueren sorprenents flaixos de llum en forma de fileres de persones voluntàries i campanyes solidàries arribades de tot el món per a recordar-nos que sí es pot renàixer del fang.

L’espectacle recapacita al seu torn sobre la bellesa que, malgrat el dolor, pot arribar a sorgir de les catàstrofes naturals que han de suportar els éssers humans: incendis, terratrèmols, tsunamis i inundacions. Una bellesa humana que aplega sense demanar-la i que consola a les víctimes en moments de tanta tristesa.

Amb direcció de Josep Valero, el guió ha estat escrit per Carles Alberola, Carmen Amoraga, Máximo Huerta, Maria Andrés, Joaquín Camps, Marta Toso, Jaime Millás, Sara Olivas, Sergio Serrano i Anna Marí; i la dramatúrgia ha estat coordinada per Daniel Tormo. Ha representat l’obra un elenc format per huit estudiants Erasmus i valencians: Lluna Avellaneda, Ollie Binnie, Yasmin Chaabane, Jordi Casamayor, Dolores E. Noriega, Laura Luque, Romain Timmermans i Àngels Vaca.

“Acollir la urgència”
Josep Valero ha destacat l’esforç d’aquesta producció que s’ha desenvolupat “enmig d’un curs acadèmic que no ha sigut fàcil, replet de contratemps que han anat marcant les conseqüències de la dana”.

Així, Escena Erasmus UV es va “acollir a la urgència” i va aconseguir un text “convidant un equip de dramaturgues i dramaturgs que ens ajudaren a reflexionar sobre la bellesa que trobem enmig de catàstrofes naturals i personals; perquè la bellesa enmig de la catàstrofe no és l’absència de dolor, sinó la capacitat de l’ésser humà de resistir amb dignitat, empatia i creativitat. I és en aquests moments on emergeixen gestos extraordinaris que, segurament, no resoldran res, però que li donen sentit a la nostra existència”, sosté Valero.

I explica: “‘Un instant de bellesa’ és un espectacle construït des de les entranyes que passeja per futurs distòpics i que marca una línia contínua en forma de flashback per a fer un viatge des d’hipotètiques crisis provocades per incendis i tsunamis fins a escenes humanes de persones que van viure de primera mà els terratrèmols del centre d’Itàlia i sobretot la dana de València”.

En ‘Un instant de bellesa’, el públic s’ha enfrontat a una proposta teatral construïda damunt de l’escenari amb elements que no s’hi trobaven en l’espai i on han conviscut “la tristesa, la comèdia, la ràbia i la calma en intentar comprendre tot allò viscut”.

El que ha fet Escena Erasmus UV ha sigut oferir “moltes preguntes i poques respostes, -com fa sovint-, perquè fóra el mateix públic l’intèrpret protagonista”, apuntava el director.

Les gires d’Escena Erasmus UV 2025
‘Un instant de bellesa’ és una producció de la Universitat de València amb la gestió de la Fundació General UV i el suport de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, donant lloc a les següents gires:

La Gira 2025 de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha arribat a set municipis de la província en els quals s’hi ha oferit una jornada completa que culminava amb l’espectacle teatral i un col·loqui obert amb el públic. Aquest format promou la participació ciutadana, l’esperit crític i el valor de la cultura com a eina de desenvolupament local.

Paral·lelament, la Gira Carnet Jove 2025 de l’IVAJ ha recorregut sis municipis de les comarques de Castelló i Alacant amb dues funcions per dia: una per a instituts d’educació secundària i una altra per al públic general. Aquest programa ha apostat per valors com la solidaritat, la tolerància, la creativitat i la pau, tot donant veu a una joventut compromesa i activa.

A més, la Universitat de València portà l’espectacle a Ontinyent i a Gandia dins del seu programa UVsocietat que va permetre presentar el muntatge als grans teatres Echegaray i Serrano, respectivament.

Escena Erasmus UV és, en definitiva, una finestra oberta a Europa i una oportunitat perquè els pobles es connecten amb una cultura viva, jove i transformadora.

CALENDARI DEL 2025

  • 5, 6 i 7 de maig: València, Centre Cultural La Nau de la Universitat
  • 8 de maig: La Nucia (Gira IVAJ)
  • 12 de maig: Benicàssim (Gira IVAJ)
  • 14 de maig: Elda (Gira IVAJ)
  • 15 de maig: Almenara (Gira IVAJ)
  • 7 de juny: Palma de Gandia (Gira Diputació)
  • 9 de juny: Santa Pola (Gira IVAJ)
  • 12 de juny: Gandia, Teatre Serrano (UVsocietat)
  • 14 de juny: Higueruelas (Gira Diputació)
  • 17 de juny: Atzeneta del Maestrat (Gira IVAJ)
  • 21 de juny: Gestalgar (Gira Diputació)
  • 25 de juny: Ontinyent, Teatre Echegaray (UVsocietat)
  • 27 de juny: Alcàntera de Xúquer (Gira Diputació)
  • 28 de juny: Agullent (Gira Diputació)
  • 4 de juliol: Marines (Gira Diputació)
  • 6 de juliol: Moixent (Gira Diputació)

16 anys, més de 350 ciutats i 5 premis de reconegut prestigi
Escena Erasmus és el projecte teatral europeu de la Universitat de València nascut l’any 2009. En Escena Erasmus UV hi participen principalment estudiants Erasmus i estudiants locals de la Universitat. L’objectiu és aprofitar el seu potencial creatiu durant l’any que passen a València i promoure la seua participació en la vida cultural del territori.

Els espectacles, que parlen sempre de l’actualitat, estan liderats per un equip professional de les arts escèniques valencianes. En els seus 16 anys d’història han estat representats en més de 350 ciutats i en festivals de teatre com Almagro, Olite, Olmedo, Santander o Alcalá de Henares.

Escena Erasmus UV va ser guardonada amb el Premi Europeu Carlemany de la Joventut 2011 del Parlament Europeu, la Menció d’Honor 2018 del premi ‘Promoció del Patrimoni en la Cultura i les Arts’ de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques PEARLE a Brussel·les, el Premi AVETID 2019 de l’Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques al millor projecte teatral, la Distinció “Lluís Vives”-Premi 9 d’Octubre de 2021 del Consell de la Generalitat Valenciana i el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2023 de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.