University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

La Universitat organitza una desena d’activitats en desembre per a commemorar l’Any Europeu de la Joventut

  • UV General Foundation
  • December 20th, 2022
Estudiantes i estudiants, al Campus dels Tarongers de la Universitat de València.
Estudiantes i estudiants, al Campus dels Tarongers de la Universitat de València.

El Centre de Documentació Europea de la Universitat de València, a través de la Fundació General UV, ha organitzat prop d’una desena d’activitats aquest desembre per a commemorar l’Any Europeu de la Joventut. El cicle, amb el títol ‘Desembre Europeu’, s'ha celebrat entre els dies 1 i 16 a diferents espais de la Universitat, així com de la ciutat de València.

El ‘Desembre Europeu’ s’originà gràcies a l’impuls i la coordinació de diferents estructures de la Universitat de València com ara el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, el Vicerectorat de Cultura, el Col·legi Major Rector Peset i el Centre de Documentació Europea; i en l’actualitat compta amb el suport d’institucions i organismes públics vinculats a la gestió europea com són la Delegació del Consell per a la UE i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València o l’oficina Europe Direct de València.

La música, el cinema, la ràdio, la literatura, el debat o la presentació de projectes han sigut algunes de les propostes d’aquest cicle que s'han pogut seguir en xarxes socials amb els hashtags #DesembreEuropeu2022 i #AñoEuropeodelaJuventud2022.

El programa ‘Desembre Europeu 2022: La millor joventut’ va arrancar el passat dia 1 amb el webinar ‘Publicacions interactives d’Eurostat’ que va impartir Ana Maqueda, de l’Oficina Estadística de la UE Eurostat. En col·laboració amb la Facultat d’Economia de la Universitat de València, la sessió tractà de donar resposta al desafiament que suposa comunicar estadístiques utilitzant les noves tecnologies sense perdre de vista les necessitats dels usuaris.

Dissabte dia 3, la Universitat de València tornà a protagonitzar el programa ‘Momentos históricos de Europa’ de Radio Clásica de RNE que dirigeix la periodista Mercedes Menchero. Enguany, es realitzà un recorregut per diferents èpoques de la història de la música a Europa amb els anys de joventut de set grans mestres com a fil conductor: Vivaldi, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin i Ravel.

Després, dilluns dia 12, una taula redona sobre joventut i salut mental va reprendre la programació al Centre Cultural La Nau per tal d’analitzar l’estat de la salut mental de la joventut europea actual. El debat es va produir a partir de la reflexió d’investigadores i investigadors de la Facultat de Psicologia i Logopèdia de la Universitat de València.

El dimarts 13 de desembre, l'exministre d'Educació i Cultura Íñigo Méndez de Vigo va pronunciar la conferència magistral organitzada, en el marc del cicle 'Les raons d'Europa' de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la UV, en honor a qui va ser comissari de la UE Manuel Marín. Méndez de Vigo va reflexionar sobre la sobirania europea i es va plantejar si aquest concepte és una utopia o una realitat, a més de compartir anècdotes i moments emotius amb l'auditori en recordar al seu homòleg socialista. L'exministre, que va comparéixer a l'Aula Magna de La Nau, va estar acompanyat per la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, i el director del Centre de Documentació Europea UV, el professor Cecilio Tamarit.

El mateix dia per la vesprada, la programació de tardor de l’Aula de Música de la Universitat de València va estar dedicada a aquest cicle. Benjamin Scherer (violí) i Francesc Llop (piano) oferiren el concert ‘Del folklore a l’avantguarda’ a la Sala de la Muralla del CM Rector Peset, interpretant autors com ara Granados, Turina i Blanquer, entre uns altres.

A l’endemà, dimecres 14, el Saló de Graus de la Facultat d’Economia va acollir la tertúlia ‘Café amb Projectes’ que, amb el títol ‘Unió Europea a la Comunitat Valenciana’, va reunir les persones responsables de les oficines de les xarxes d’informació sobre la Unió Europea a la Comunitat: Eures, Eurodesk, Europe Direct, Centres de Documentació Europea, Euroaxess i Enterprise European Network.

Tot seguit es presentà la ‘Guia de Finançament Comunitària’, a càrrec del director i del documentalista del Centre de Documentació Europea UV, el professor Cecilio Tamarit i Alfonso Moreira, respectivament. Aquesta guia és una iniciativa conjunta de la Universitat de València i de la Comunitat de Madrid, que en 2022 compleix 25 anys des de la seua posada en marxa i per la qual cosa posa a disposició de les persones usuàries la versió 8.0 de l’aplicació amb formats especials per a ser consultada en el mòbil, una versió en llengua anglesa i butlletins bilingües castellà-anglés.

Dijous dia 15, la Facultat de Dret albergà la presentació del Cos de Solidaritat Europeu, un programa de finançament de la UE destinat a joves que desitgen participar en activitats de solidaritat en diversos àmbits: ajuda a persones desfavorides, ajuda humanitària, salut i medi ambient, dins i fora de la Unió Europea. Coordinat per José Luis Pérez Sopena (IVAJ), participaren en l’acte Julie Keseni i Enrique Pérez Calvete, membres d’Ágora Cultural.

En la sessió vespertina, hi hagué a la Llibreria la Batisfera del Cabanyal la presentació del llibre ‘Heaven Help Us!: diario de una pandemia global’, a càrrec de Mario Zamora, fotògraf, en conversa amb Eloy Enciso, cineasta.

Va cloure el cicle l’Aula de Cinema de la Universitat amb la projecció de la pel·lícula ‘Quo Vadis, Aida?’ de Jasmila Žbanić (Polònia i França, 2021), a l’Aula Magna de La Nau. Aquest Premi Lux 2021 narra la història d’una jove que treballa de traductora per a l’ONU al poble bosnià de Srebrenica, que és ocupat per l’exèrcit serbi i ella tindrà accés a informació important sobre el futur de les persones que busquen refugi, entre aquestes, la seua pròpia família.

Links: