University of Valencia logo Logo General Foundation Logo del portal

Naix ‘Gandia Pensa’, un espai de pensament crític, reflexió i defensa dels valors democràtics, impulsat per l'Ajuntament de Gandia i amb la participació de la Càtedra Joan Noguera

  • UVGandia
  • May 5th, 2025
Image de la noticia

Gandia fa un pas endavant en la defensa dels valors democràtics i humanistes amb el llançament de ‘Gandia Pensa’, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament amb la Càtedra ‘Joan Noguera’ de la Universitat de València; el CEIC (Centre d’Estudis i Investigacions Culturals) Alfons el Vell; i la Direcció General del Llibre del Ministeri de Cultura. Es tracta d’un espai permanent crític i debat obert a la ciutadania, concebut per a fomentar el raonament i revaloritzar les humanitats en el context actual.

Divendres 2 de maig es va presentar a la capital de la Safor l'espai 'Gandia Pensa'. Una presentació que va comptar amb la presència de l'alcalde de la ciutat José Manuel Prieto, la regidora de Cultura, Balbina Sendra;  el director del CEIC Juli Capilla; el director de la Càtedra ‘Joan Noguera’, Joan del Alcázar; i la comissària de ‘Gandia Pensa’, Àngels Gregori.  Un acte on es va destacar la necessitat urgent de generar entorns que permeten recuperar el diàleg, la reflexió i la paraula honesta com a antídots davant la desinformació, l’individualisme i el desconcert social creixent.

Segons va indicar l’alcalde en la presentació de ‘Gandia Pensa’: 'aquest projecte representa una aliança entre institucions per a fer de Gandia una ciutat referent del pensament i la cultura democràtica. No és només un cicle d’actes; és una crida a la ciutadania perquè siga protagonista del debat sobre els valors i el futur comú en una època dominada pel soroll i la desinformació. Hem de fer partícip la societat civil i que s’involucre en aquest projecte. Gandia té uns valors en què hem de perseverar, i si perseverem aconseguirem que la nostra ciutat siga un far'. El primer edil finalitzava afirmant que 'des dels dissensos hem de ser capaços d’aconseguir aliances i acords. No és una reflexió de part. És una convicció que tenim totes les entitats que hui estem ací'.

Per la seua banda, representants del CEIC i de la Universitat de València van subratllar la importància de construir espais on la ciutadania puga reaccionar davant l’amenaça creixent a la raó, la ciència i els valors democràtics. Joan del Alcázar assenyalava: 'Vivim un temps en què es qüestionen valors fonamentals com la ciència, la il·lustració o la diplomàcia. El que ens queda per resistir és la cultura, el debat i la reflexió. Per això aquesta iniciativa és tan important'.

Des del CEIC, Juli Capilla afegia: 'Ens sumem al projecte perquè representa els valors que defensem: democràcia, tolerància, ciència i investigació. Posarem tots els nostres recursos editorials i humans al servei d’aquesta proposta'.

El projecte comptarà amb una programació continuada al llarg de l’any, amb la participació de personalitats nacionals i internacionals i propostes d’àmbit local. Tal com explicava la regidora Balbina Sendra, ‘Gandia Pensa’ naix com un cicle d’activitats permanents –conferències, tallers, xarrades, trobades intergeneracionals i amb centres educatius– que busca involucrar activament la societat civil, especialment joves, estudiants de batxillerat i universitats sènior, associacions i col·lectius socials.

Teodor Kalifatides inaugura el projecte

La primera activitat de ‘Gandia Pensa’ se celebrarà el pròxim 8 de maig a les 20 hores al Palau Ducal amb una conferència del reconegut escriptor i filòsof Teodor Kalifatides, una de les veus més destacades de l’humanisme europeu contemporani. Nascut a Grècia i establit a Suècia, Kalifatides ha desenvolupat una obra centrada en la identitat, la memòria, la migració, el llenguatge, el dolor i la dignitat humana. La seua conferència portarà per títol ‘L’humanisme com a defensa davant el fanatisme’.

Segons Àngels Gregori, `'començar amb Kalifatides és fer-ho per la porta gran. La seua obra ens ajuda a comprendre com viure en un món convuls i a recuperar l’honestedat entre el pensament i la paraula'.

Un projecte obert i transformador

‘Gandia Pensa’ aspira a consolidar-se com un referent cultural i educatiu no sols a la Comunitat Valenciana, sinó també en l’àmbit estatal. En paraules de l’alcalde, 'la nostra ciutat ha sigut històricament una ciutat educadora i dels Clàssics. Ara volem que també siga una ciutat referent del pensament crític i el diàleg'.

El projecte inclourà també una línia pedagògica que, a partir del pròxim curs escolar, integrarà activitats en els centres educatius de la ciutat, promovent entre els joves la reflexió crítica i la seua participació activa en la vida democràtica.

Amb ‘Gandia Pensa’, la ciutat i la Universitat de València aposten per un model de futur que beu del seu passat humanista i educador, i que pretén convertir-se en un punt de trobada per a la construcció d’una societat més justa, informada i cohesionada.