University of Valencia logo Logo Horta de València: Heritage, Life and Sustainable Future Chair Logo del portal

L'investigador Ferran Esquilache ofereix una conferència sobre els orígens medievals de l'Horta de València

  • November 18th, 2022

Aquesta conferència, conduïda pel doctor Esquilache, s'emmarca en el Cicle de Conferències de Tardor organitzat per la Càtedra L'Horta de València: Territori Metropolità.

cartell. I·lustració de vivendes de CampanarLa Càtedra L’Horta de València: territori metropolità va organitzar una conferència el 15 de novembre de 2022, part del seu Cicle de Tardor i en el marc de les seues activitats de transferència i difusió entre la societat valenciana dels estudis i investigacions del seu professorat i personal d’investigació en temes relacionats amb l’Horta de València. L’acte tingué lloc a les 18:45h. al saló principal del Centre d’Activitats per a Persones Majors del barri de Campanar, amb una molt bona assistència de públic.

La conferència va ser impartida pel doctor Ferran Esquilache Martí i tingué com tema principal quins han estat els orígens històrics de l’Horta de València, una temàtica a la qual ha dedicat diversos articles i un llibre monogràfic publicat pel Servei de Publicacions de la Universitat de València sota el títol: “Els fundadors de l’Horta de València”.

Tal com va explicar l'investigador, en la segona meitat del segle XX es produí un debat sobre si dits orígens eren d’època romana o medieval musulmana, però en els darrers vint anys el gran avanç de l’arqueologia medieval ha permès explicar de forma clara que fou a partir dels segles IX i X, ja fa més de mil anys, quan l’arribada de població d’origen musulmà berber del Magreb comportà la construcció dels primers sistemes de reg que, molt ampliats, han arribat a la nostra època.

El doctor Esquilache també va mostrar al públic assistent la metodologia de treball de l’anomenada arqueologia extensiva, eina fonamental per comprendre com s’han construït els paisatges històrics i, també, l’Horta de València. L’acte acabà amb diverses preguntes del públic assistent relacionades amb dita temàtica.

Han participat en l'organització d'aquest esdeveniment la Universitat de València, l'Ajuntament de València, Las Naves i la Càtedra l'Horta de València: territori metropolità.; amb la col·laboració de l'Associació de veïns i veïnes de Campanar.

 

Imatge de la conferència
Fotografia durant la conferència.