Logo de la Universitat de València Logo The Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R) Logo del portal

Coneix l'Estratègia de Recursos Humans per a Investigadors

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 16 d’abril de 2024
 

L'Estratègia de Recursos Humans per a Investigadors (HRS4R per les seues sigles en anglés) és una iniciativa de la Comissió Europea per a la millora contínua en les condicions de treball i la carrera professional del personal investigador en institucions d'investigació i educació superior.

Estratègia de Recursos Humans per a Investigadors (HRS4R).

L'objectiu principal de la HRS4R és garantir un entorn de treball estimulant i favorable per als investigadors, promovent la igualtat d'oportunitats, la mobilitat, el reconeixement i la valoració del treball investigador. Per a aconseguir això, les institucions participants han de dur a terme una anàlisi detallada de les seues polítiques i pràctiques de recursos humans relacionades amb la investigació, identificant àrees de millora i desenvolupant un pla d'acció específic.

En implementar la HRS4R, les institucions es comprometen a adoptar pràctiques transparents i equitatives en la contractació, avaluació i promoció d'investigadors, així com a proporcionar un entorn de treball que fomente la creativitat, la col·laboració i el desenvolupament professional. A més, la HRS4R cerca enfortir la reputació i l'atracció de talent de les institucions d'investigació europees, promovent l'excel·lència en la investigació i la innovació en tota Europa.

Esta estratègia es basa en els principis del Codi de conducta per a la contractació d'investigadors i la Carta Europea de l'Investigador.

Carta Europea de l'Investigador (CEI)

Logo Euraxxes
Euraxess és l'organisme de la Unió Europea 
dedicat al desenvolupament de la investigació​​​​​​

La Carta Europea de l'Investigador és una iniciativa de la Comissió Europea que busca millorar les condicions laborals i professionals dels investigadors en tota Europa. Va ser llançada en 2005 com a part de l'Estratègia de Lisboa per a fer d'Europa l'economia basada en el coneixement més competitiva i dinàmica del món.

La Carta Europea de l'Investigador establix un marc de principis i drets per als investigadors, així com per a les organitzacions que els empren o financen, amb l'objectiu de promoure la mobilitat, la igualtat d'oportunitats i el desenvolupament d'una carrera investigadora sòlida i sostenible.

Alguns dels principis clau de la Carta Europea de l'Investigador inclouen, pel que respecta als investigadors: la llibertat d'investigació, l'ètica i la responsabilitat professional, la rendició de comptes i la difusió dels resultats. Pel que respecta a les institucions que realitzen o financen la investigació, els principis més destacats són: la no discriminació en la selecció del personal, el manteniment d'unes adequades condicions de treball i de finançament, així com el reconeixement de l'autoria i dels drets a la propietat intel·lectual.

A més, la Carta Europea de l'Investigador va acompanyada del Codi de Conducta per a la Contractació d'Investigadors, que establix estàndards ètics i professionals per a la contractació d'investigadors.

Codi de conducta per a la contractació d'investigadors (CdC)

El Codi de conducta per a la contractació d'investigadors és un conjunt de principis ètics i normes de bones pràctiques desenvolupat en conjunt amb la Carta Europea de l'Investigador. Va ser dissenyat per a guiar a les institucions en el procés de contractació d'investigadors, tant en l'àmbit acadèmic com en l'empresarial, amb l'objectiu de garantir un procés de contractació just, transparent i basat en el mèrit.

Alguns dels principis i estàndards que s'establixen en el Codi de conducta inclouen:

  • Contractació per procediments oberts, eficients i transparents.
  • Selecció per comités inclusius, amb membres de diverses disciplines, sectors, nivells d'experiència, sexe, procedència, etc. 
  • Transparència en el procés de selecció.
  • Valoració del mèrit en sentit ampli, incloent-hi el seu potencial investigador o la seua creativitat.

El Codi de conducta per a la contractació d'investigadors, juntament amb la Carta Europea de l'Investigador, cerca promoure estàndards elevats en la selecció i la contractació de personal investigador en tota Europa, fomentant un entorn laboral just, equitatiu i propici per a la investigació d'alta qualitat.

La Carta Europea de l'Investigador (CEI) i el Codi de conducta per a la contractació d'investigadors (CdC) estan estretament relacionats amb els principis i la iniciativa HRS4R. La HRS4R és una ferramenta que ajuda a les institucions d'investigació i als ocupadors a implementar els principis de la CEI i del CdC en les seues polítiques i pràctiques de recursos humans.

D'una part, la CEI i el CdC establixen els principis i estàndards ètics per a la contractació i l'ús d'investigadors, mentres que la HRS4R proporciona una estructura i un procés perquè les institucions implementen i demostren el seu compromís amb estos principis, fomentant així un entorn laboral més favorable per a la investigació d'excel·lència en tota Europa.