Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Christian Abendroth defensa la seua tesi doctoral “Paving the crossroad of biorefinery”

  • 26 de febrer de 2018
Image de la noticia

Aquesta tesi doctoral, dirigida per Manuel Porcar, és el resultat de la col·laboració de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (Universitat de València-CSIC) i l’Institut Robert Boyle (Jena, Alemanya). Abendroth ha estudiat diversos aspectes de la digestió anaeròbica de biomassa, pas previ per a la generació de biogàs, un combustible alternatiu. Els resultats de la tesi han estat publicats en revistes com “Biotechnology for biofuels” o “Waste management and research”. La tesi fou defensada el passat 23 de febrer de 2018 i va rebre la qualificació d’Excel·lent.

 

La digestió anaeròbica de biomassa, com són els residus agrícoles o de la depuració d’aigües, és un pas preliminar en la generació d’una energia renovable com és el biogàs (metà). En els darrers anys, en Alemanya s’han establert més de 20.000 plantes de biogàs. Els processos de digestió de biomassa, formació d’àcids orgànics volàtils i, finalment, metà, són duts a terme per comunitats microbianes complexes, constituïdes per poblacions molt diverses de bacteris i arqueus. Durant la seua investigació, Abendroth ha dut a terme la major anàlisi de les comunitats bacterianes predominants en nou plantes de producció de biogàs en Turíngia. Així mateix, ha introduït les anàlisis de metagenòmica i metaproteòmica per tenir un coneixement més acurat de la diversitat taxonòmica d’aquestes comunitats, les seues funcions metabòliques i la dinàmica del procés de digestió. La tesi d’Abendroth també aporta estudis aplicats, com ara, la producció d’electricitat a partir de la calor que desprenen els cultius microbians.

 

Christian Abendroth va arribar a la Universitat de València en l’estiu de 2011 com a estudiant en pràctiques del programa Erasmus al laboratori de Biotecnologia i Biologia Sintètica de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva dirigit per Manuel Porcar. Després de graduar-se, va aconseguir un projecte del ministeri alemany d’Economia i Tecnologia per a desenvolupar la seua tesi doctoral a cavall de l’Institut Robert Boyle de Jena i de l’Institut Cavanilles. Amb la creació de l’I2SysBio, el grup del Dr. Porcar s’ha integrat al Programa de Biologia de Sistemes Aplicada i Biologia Sintètica, on Abendroth ha finalitzat la seua tesi.

 

El tribunal, que va qualificar la tesi amb “Excel·lent”, estava constituït per Marta Tortajada (cap del Departament biotecnologia microbiana de l’empresa biotecnològica Biópolis SL), Michael Klocke (Institut Leibniz d’enginyeria agrícola i bioeconomia) i Juli Peretó (professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i vice-director de l’I2SysBio).

 

Foto de Kristie Tanner: C. Abendroth (esquerra) i M. Porcar.