Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Michele Garfinkel i Víctor de Lorenzo animen un diàleg sobre integritat científica a l’I2SysBio

  • 15 de juliol de 2019
Aspecte del debat sobre integritat científica a l’I2SysBio
Aspecte del debat sobre integritat científica a l’I2SysBio

Divendres 12 de juliol s’ha celebrat un debat informal sobre integritat científica conduït per Manuel Porcar, investigador del grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica de l’I2SysBio. Han participat Michele Garfinkel, responsable del programa de Política Científica de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO) i Víctor de Lorenzo, del Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC, Madrid) que han dialogat amb una vintena d’investigadors joves de l’I2SysBio.

El debat sobre integritat científica s’ha centrat en diversos aspectes relacionats amb les males pràctiques en la recerca científica, els conflictes d’interessos, la relació entre els supervisors i tutors i els estudiants o els problemes d’autoria, entre altres. Michele Garfinkel ha remarcat que també hi ha una diversitat cultural sobre com enfrontar les qüestions d’integritat, ateses les diferències de regulacions i controls en països com Estats Units, la Xina o la Unió Europea. En tot cas, ha assenyalat que bona part de la responsabilitat en implementar mecanismes de control la tenen les institucions més properes als investigadors, com són els instituts. Per la seua banda, Víctor de Lorenzo ha suggerit que, en comparació al passat, ara hi ha molta més sensibilitat davant les males pràctiques científiques. Els ponents i els assistents han coincidit en la necessitat d’implementar ofertes formatives sobre integritat científica, així com mecanismes eficaces per evitar o, en el pitjor dels cassos, denunciar i penalitzar les males pràctiques. Michele Garfinkel ha recomanat els materials educatius en línia que ha elaborat el seu departament de l’EMBO.

Michele Garfinkel i Víctor de Lorenzo lideren sengles equips que formen part del projecte europeu BioRobooST sobre estàndards en biologia sintètica que coordina Manuel Porcar.

  • Informació sobre integritat científica en EMBO.