Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

Pilar Domingo-Calap s'incorpora al claustre científic de l'I2SysBio

  • 2 de desembre de 2020
Pilar Domingo-Calap s'incorpora al claustre científic de l'I2SysBio

Aquest desembre, Pilar Domingo-Calap s'ha incorporat a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (centre mixt Universitat de València-CSIC) com Investigadora Ramón y Cajal i líder de grup.

Pilar Domingo-Calap és una biòloga interessada en les implicacions biomèdiques dels virus. És graduada en Biologia i Màster en Biodiversitat per la Universitat de València (UV). Durant el seu doctorat (UV, 2012), va investigar els efectes de les mutacions en els fags i la seua influència en l'evolució dels mateixos. La seua formació doctoral es va ampliar amb dues estades a l'Institut de Biologie Moléculaire et Cellulaire (CNRS, França), on va estudiar la taxa de mutació del VIH-1 cofinançada per un projecte ERC Starting Grant liderat per Rafael Sanjuán. Mentre que el seu doctorat es centrava principalment en temes de recerca fonamental, durant el seu post-doctorat va créixer el seu interès per la biomedicina. En 2013, es va incorporar a un Laboratori d'Excel·lència de l'Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) al Centre de Recherche d'Immunologie et Hématologie (Universitat d'Estrasburg). Sota la supervisió de Seiamak Bahram, va iniciar una nova línia d'investigació destinada a caracteritzar la diversitat genètica del poliomavirus BK i la fuita immunitària en els receptors de trasplantaments, utilitzant la seqüenciació d'última generació i l'anàlisi d’epítops. Durant aquest període, també va establir diverses col·laboracions amb metges i viròlegs clínics per estudiar la genètica i la immunitat dels poliomavirus. En 2016, es va unir a l'I2SysBio amb un contracte Juan de la Cierva Incorporació sota la supervisió de Sanjuán, ampliant el seu treball sobre patogènesi viral i immunitat.

Domingo-Calap s’incorpora ara al claustre científic de l’I2SysBio com a investigadora Ramón y Cajal amb el seu propi grup, el 'Laboratori de Virus Ambientals i Biomèdics'. La seua principal línia d'investigació, el mostreig de virus de l'ambient per al seu ús en biomedicina, promou els fags com una prometedora alternativa de tractament contra els bacteris multiresistents, permetent combinar la seua experiència en biologia de fags i en biomedicina. Els fags són omnipresents en l'ambient i immensament diversos, el que fa que el descobriment de fags siga una poderosa font de noves teràpies contra els bacteris patògens. Recentment ha estat guardonada amb un projecte d'investigació ESCMID 2020 per continuar la seua investigació en la teràpia de fags per combatre Klebsiella pneumoniae, una de les malalties infeccioses d'alt risc a causa de l'aparició de soques resistents a múltiples fàrmacs. És membre de la Xarxa Espanyola de Fags (FAGOMA), la Societat Americana de Microbiologia, la Societat Espanyola de Virologia i l’ESCMID. A més, ha signat acords de transferència i establert col·laboracions amb hospitals nacionals, el que li permetrà explorar directament la fagoteràpia en l'àmbit clínic, principalment amb un ús compassiu. Recentment, la pandèmia de la SARS-CoV-2 l'ha portat a realitzar estudis de vigilància epidemiològica del virus a través de les aigües residuals i a estudiar una possible via de transmissió indirecta a través de l'ambient, sent la Investigadora Principal d'un projecte del Fons-COVID19 (ISCIII) i de diversos contractes de transferència amb empreses privades. Finalment, cal esmentar les seues activitats docents, principalment en Genètica, Evolució, Virologia i Fagoteràpia a la UV, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Internacional Howest, la Universitat Franche-Comté i la Universitat d'Estrasburg.