Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

El I2SysBio dóna suport a una regulació justa de l'ús de CRISPR en agricultura

  • 1 d’abril de 2021
eusage - European Sustainable Agriculture Through Genome Editing

El I2SysBio és membre fundador d'EU-SAGE, una xarxa creada el 2018 que representa els científics de 134 instituts i societats científiques europees que proporciona informació sobre l'edició de genomes i promou el desenvolupament de polítiques europees i dels estats membres de la UE que permeten l'ús d'aquesta tecnologia per a l'agricultura sostenible i la producció d'aliments.

L'edició genòmica és una tecnologia disruptiva, la transcendència de la qual ha estat reconeguda amb la concessió recent del premi Nobel de Química a Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna, dues científiques que van contribuir a el desenvolupament de l'edició de genomes basada en CRISPR.

L'edició genòmica és una aproximació a la millora genètica basada en el coneixement, que aprofita les pròpies solucions naturals de les plantes, i pot utilitzar-se per reduir els actuals requeriments de matèries primeres i fa possible una producció d'aliments més respectuosa amb l'ambient.

La decisió de Tribunal de Justícia de la UE de sotmetre les plantes millorades mitjançant edició genòmica a la complicada i costosa regulació europea sobre Organismes Modificats Genèticament (OMG) col·loca a aquesta tecnologia fora de l'àmbit habitual d'obtenció i registre de varietats vegetals. Això suposa un dur colp a les expectatives i promeses que l'edició genètica ofereix per a la sostenibilitat i la competitivitat d'un sector com l'agroalimentari, que tanta importància té a casa nostra.

Les nombroses reaccions a aquesta sentència han portat la UE a realitzar un estudi sobre la seua importància i el seu impacte en el si de la Unió. L’I2SysBio s'uneix a les nombroses veus acadèmiques i empresarials que reclamen una revisió d'aquesta legislació, de manera que no frene les enormes oportunitats que aquestes tècniques poden aportar a l'agricultura europea, incidint en la necessitat de crear unes condicions favorables, basades en les dades científiques, per al desenvolupament òptim de la producció vegetal.

En aquest sentit, l’I2SysBio subscriu la carta d'EU-SAGE dirigida a la Comissió Europea. En ella es demana que es tinguen en compte els reptes de sostenibilitat i biodiversitat que afronta la UE i la situació internacional, en què el marc normatiu d'importants socis comercials permet el desenvolupament i la comercialització de cultius editats genòmicament. També es demana que l'estudi en curs de la UE hauria d'anar acompanyat d'una proposta política adequada per permetre a la UE el desenvolupament i introducció al mercat dels cultius editats genòmicament.

Més informació: