Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local Logo del portal

COMPETITIVITAT URBANA I SOSTENIBILITAT EN UN CONTEXT CANVIANT. NOUS ENFOCAMENTS D'ANÀLISI, DESAFIAMENTS I ESTRATÈGIES

Avui dia, els ràpids canvis en les ciutats estan compromesos i afecten els factors tradicionals de qualitat de vida i competitivitat. Això implica un desafiament significatiu per als espais urbans, però també oportunitats per a la renovación.Las noves estratègies d'innovació i transformació ajudarien a redefinir nous termes de desenvolupament sostenible, equitat, valors ecològics i consciència cívica. L'objectiu d'aquest projecte és explorar alternatives de desenvolupament sostenible i competitivitat per a les ciutats espanyoles, enfocant l'anàlisi en alguns dels factors determinants per al desenvolupament de ciutats intel·ligents en el context actual. Metodològicament, els mètodes qualitatius i les TIC (cartografia, SIG, modelat) s'utilitzaran per permetre, representar, diagnosticar, simular i avaluar escenaris alternatius per redefinir les polítiques urbanes i promoure la governança participativa. L'anàlisi se centra en els principals factors relacionats amb la qualitat de la vida urbana (accessibilitat de serveis i instal·lacions, mobilitat sostenible, biodiversitat, governança participativa), ciutats en xarxes globals, capital humà i potencial d'innovació social. i promoure la governança participativa. L'anàlisi se centra en els principals factors relacionats amb la qualitat de la vida urbana (accessibilitat de serveis i instal·lacions, mobilitat sostenible, biodiversitat, governança participativa), ciutats en xarxes globals, capital humà i potencial d'innovació social. i promoure la governança participativa. L'anàlisi se centra en els principals factors relacionats amb la qualitat de la vida urbana (accessibilitat de serveis i instal·lacions, mobilitat sostenible, biodiversitat, governança participativa), ciutats en xarxes globals, capital humà i potencial d'innovació social.

Els objectius generals d'aquest projecte són els següents:

- Explorar alternatives de desenvolupament sostenible i competitivitat per a les ciutats espanyoles, entenent el concepte de sostenibilitat en els seus tres aspectes: social, econòmic i ambiental, que inclou la integritat ecològica, la prosperitat econòmica i l'equitat social.El anàlisi se centrarà en els determinants del desenvolupament de la ciutat en el context de la qualitat de vida i la sostenibilitat social i ambiental, en la capacitat d'innovació social i en la creació, atracció i retenció del capital humà, així com en la jerarquia redes.así com la jerarquia de la ciutat en les xarxes urbanes globales.así com la jerarquia de la ciutat en les xarxes urbanes globals.

- Dissenyar, desenvolupar i avaluar els aspectes descrits anteriorment amb metodologia qualitativa, cartografia, SIG i modelat per analitzar, representar, diagnosticar, simular i avaluar escenaris alternatius. Els resultats contindrien suggeriments per a la formulació de polítiques a les ciutats, tindrien com a objectiu promoure la governança participativa i incorporar la informació digital disponible per als ciutadans en general.

Específicament s'espera que contribueixi a elements innovadors a la provisió de serveis públics eficients i efectius, per millorar les relacions entre els agents públics, les empreses i els ciutadans; quins són els reptes específics designats per la 'Estratègia Espanyola d'Investigació' com els més rellevants per a l'Administració i per a la societat millorar les relacions entre els agents públics, les empreses i els ciutadans; quins són els reptes específics designats per la 'Estratègia Espanyola d'Investigació' com els més rellevants per a l'Administració i per a la societat millorar les relacions entre els agents públics, les empreses i els ciutadans; quins són els reptes específics designats per la 'Estratègia Espanyola d'Investigació' com els més rellevants per a l'Administració i per a la sociedady.

ACTIVITATS DE COORDINACIÓ DEL PROJECTE DE RECERCA SYCGLOBAL


- Reunions de coordinació dels investigadors principals dels tres subprojectes inclosos en el projecte coordinat. A part dels freqüents contactes telefònics i per correu electrònic, es van realitzar dues reunions per teleconferència els dies 9 de setembre de 2014 i 30 d'abril de 2015, la finalitat del ser respectivament coordinar l'inici del projecte i les actuacions a desenvolupar, i fer el seguiment de resultats i planificar el seminari de recerca i la reunió de coordinació plenària. Aquesta activitat va implicar als Investigadors Principals de tots els subprojectes.

- Reunió anual plenària del projecte coordinat: Tot i que el pla de treball inicial preveia realitzar aquesta activitat amb periodicitat anual, atès que la resolució definitiva de la convocatòria va tenir lloc l'1 d'agost de 2014 amb efectes retroactius a 1 de gener de 2014, la primera reunió de coordinació plenària es va retardar al 17 de juliol de 2015 a la tarda; és a dir, durant el segon any de realització del projecte i un cop obtinguts els primers resultats. A aquesta reunió, que va tenir lloc a València, van assistir 18 participants membres dels equips de recerca i treball dels tres subprojectes (7 del subprojecte coordinador CSO2013-46863-C3-1-R, 6 del subprojecte CSO2013-46863-C3-2 -R, i 5 del subprojecte CSO2013-46863-C3-3-R), i en ella es van presentar i discutir els avenços realitzats i es van planificar les activitats a realitzar durant la segona meitat del projecte.

- Reunió de coordinació sectorial per als objectius 1.4 i 2.6, celebrada el dia 17 de juliol de 2105 de 13 a 15 h. a València. Tal com es va especificar en la memòria tècnica del projecte, tots dos objectius, relacionats amb el paper de les àrees metropolitanes a les xarxes globals, es desenvolupen conjuntament pels subprojectes coordinador (CSO2013-46863-C3-1-R) i segon (CSO2013 -46863- C3-2-R). A aquesta reunió, la finalitat era discutir els avenços realitzats pels dos equips de treball i planificar les activitats futures, van assistir els membres dels dos suproyectos implicats en aquest objectiu, de manera presencial (Julia Salom, Montserrat Pallarés) o per videoconferència (Pere Suau).

- Seminari internacional d'investigació "Models urbans i competència global. Nous enfocaments d'anàlisi en l'estudi dels processos urbans ". Dit seminari, activitat prevista en el pla de treball del subprojecte coordinador, va tenir lloc els dies 16 (matí i tarda) i 17 de juliol (matí) de 2015. L'objectiu d'aquest seminari va ser presentar i discutir les perspectives teòriques i metodològiques actuals en relació amb la modelització dinàmica dels espais urbans. El seminari es va fer coincidir amb la data de la reunió anual de coordinació per tal de comptar amb l'assistència del màxim nombre possible d'investigadors participants en el projecte. En aquest seminari, a més dels membres del projecte, van participar tres investigadores europees de primera fila en aquesta temàtica (Denise Pumain i Anne Bretagnolle, de la Universitat Paris 1 Panthéon-Sorbonne, i Céline Rozenblat, de la Universitat de Laussanne, membre de l'equip de treball del projecte), així com quatre investigadors espanyols responsables o participants en projectes competitius del Pla Nacional de temàtica afí a la del present projecte (José M. Fira, de la Universitat Pablo d'Olavide, Montserrat Gómez, de la Universitat d'Alcalá de Henares, i Simón Sánchez Moral i Càndida Gago, de la Universitat Complutense de Madrid). El seminari va comptar amb un total de 32 participants, incloent representants de les entitats interessades: Fundació InnDEA de l'Ajuntament de València i Subdirecció General d'Ordenació, Planificació i Actuacions Territorials Estratègiques de la Generalitat Valenciana. Per a la seva organització es va sol·licitar la col·laboració de diferents instàncies de la Universitat de València (Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, Departament de Geografia, Facultat de Geografia i Història, i Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial).