Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local Logo del portal

Saluda de la Consellera de Transparència al Observatori

  • 1 d’octubre de 2020
 

PRESENTACIÓ DE L'OBSERVATORI DE LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL DEL SECTOR PÚBLIC

L’Observatori que posa a la vostra disposició la Càtedra de Govern Obert, Participació i Open Data és una eina útil que servirà tant per contribuir a l’anàlisi de l’evolució de la digitalització en el sector públic com per a la seua divulgació.

Es produeix, a més, en un moment interessant, perquè ens enfrontem ara al repte de completar la implantació de l’administració electrònica havent de superar al mateix temps l’escull que suposa l’escletxa digital, amb els efectes que pot produir d’exclusió de part de la nostra ciutadania per les seues dificultats d’accés als coneixements o els mitjans que requereix l’actual procés d’innovació tecnològica.

En aquest sentit, aquest Observatori permetrà posar a l’abast del conjunt de la ciutadania el coneixement i l’experiència acumulada per diversos especialistes i professionals en matèries com l’obertura de dades per a la seua reutilització en la creació de nous productes i aplicacions, l’ús de la intel·ligència artificial per a la millora en la prestació de serveis o l’ús de les tecnologies de la informació per al foment de la participació i la transparència en la gestió.

En definitiva, el tractament de totes aquestes qüestions des de diversos àmbits i perspectives multidisciplinars contribuirà a millorar tant la informació com la formació en competències digitals, però també a una millor comprensió dels problemes que se’n deriven.

La situació de pandèmia en què ens trobem actualment ha avançat i ha accelerat el procés de digitalització amb efectes que encara estan per descobrir en el seu complet recorregut i que afecten diferents àrees de la nostra vida social, des de l’oci i l’entreteniment a les exigències de la producció i el mercat laboral, passant per les comunicacions interpersonals i les necessitats educatives i sanitàries de la població.

Ens trobem en un moment de canvi que requereix el desenvolupament d’unes capacitats digitals que servisquen per contribuir a una societat més cohesionada, justa i equilibrada.

Aquesta és la finalitat que han de perseguir les polítiques públiques, i en aquest objectiu s’emmarca el conveni de col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i la Universitat de València, per al funcionament de la Càtedra PAGODA, fruit del qual naix aquest Observatori.