Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El Grup d'Anàlisi del Canvi Climàtic, Riscos Meteorològics i Inputs al Sistema Hidrològic al Mediterrani (CLIMAMET) desenvolupa dos tipus d'activitats, la d'investigació i la d'assistència cientificotècnica a l'administració pública. 

Dins de l'activitat d'investigació, CLIMAMET treballa en tres línies científiques: 

  • L'anàlisi del canvi climàtic.
  • L'estudi dels riscos meteorològics.
  • L'examen de nous inputs al sistema hidrològic. 

La primera d'elles se centra en l'anàlisi de la variabilitat espaciotemporal de la temperatura de l'aire i la precipitació, així com d'altres elements climàtics, amb èmfasis en el territori valencià i l'àrea Mediterrània. Destaquen pel seu caràcter pioner les investigacions abordades per membres del grup entorn als canvis observats en la temperatura de l'aire a la Comunitat Valenciana mitjançant tècniques de "downscaling" estadístic, o les tendències climàtiques de la precipitació en funció de la seua tipologia. 

El grup té àmplia experiència en el monitoratge de les variables de temperatura i precipitació, mitjançant dades observades a nivell superficial i satel·litaris, i el seu pronòstic a curt i mitjà termini, així com l'anàlisi i pronòstic de fenòmens extrems, amb comparacions creuades entre models estadístics i mesoescalars, i dades observades i de satèl·lit de gran importància en estudis de riscos meteorològics. Per a això s'utilitzen tècniques avançades en la reconstrucció-homogeneïtzació de dades observades, teledetecció, modelització i predicció.

La segona línia d'investigació se centra en l'anàlisi de les causes i processos dinàmics que controlen les situacions de riscos meteorològics en la conca occidental del Mediterrani, amb l'objectiu d'ajudar en la millora de la predicció de tres d'ells: les precipitacions torrencials, les temperatures extremes i els incendis forestals. El grup compta amb eines (cartografies de canvi, índexs d'impacte i pronòstics) per a millorar la gestió dels efectes del canvi climàtic en la IMB i dels sistemes d'alerta d'esdeveniments extrems, per a l'activació de protocols d'intervenció social i ambiental.

I la tercera línia científica tracta d'analitzar nous inputs al sistema hidrològic, en concret l'aportació de l'aigua de boira i els potencials usos mediambientals. 

Aquestes línies d'investigació troben suport en la infraestructura científica que disposa CLIMAMET, concretament en la presència d'una sèrie de sensors meteorològics recolzada, en part, en la Xarxa de torres meteorològiques de la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), i en les eines de gestió de dades espacials disponibles en el Laboratori de Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) del Departament de Geografia. La generació de les bases de dades meteorològics resulta fonamental per als estudis climàtics, així com per a l'alimentació del model meteorològic RAMS (Regional Atmospheric Modelling System), adaptat a les condicions mediterrànies per investigadors del grup i utilitzat com a suport en el pronòstic dels riscos meteorològics. 

Quant als treballs d'assistència cientificotècnica a l'administració pública, CLIMAMET té una experiència molt àmplia. De fet, abans de la creació del grup CLIMAMET, els seus membres dirigits per María José Estrela (Directora d'aquest Grup), conformaven l'equip d'investigació de la Unitat Mixta Laboratori de Climatologia CEAM_UV, que participaven de manera activa en l'assistència a l'administració pública. D'això cal destacar el disseny i la gestió des de 2006 del Programa "Predicció operativa de nivells de risc per onades de calor a la Comunitat Valenciana" per a la Conselleria de Sanitat, així com, des de l'any 2007, del "Servei de validació de dades de la xarxa de mesurament de la radiació ultraviolada B i optimització dels processos de predicció dels nivells d'UVI a la Comunitat Valenciana" per a la Conselleria de Territori i Habitatge de la Generalitat Valenciana. Posteriorment i ja com a Grup d'Investigació CLIMAMET (GIUV2014-209) ha continuat amb les labors d'assistència a l'administració, concretament a la Conselleria de Medi Ambient, aigua, Urbanisme i Habitatge amb la realització d'un "Estudi per a l'obtenció d'aigua de boira per a la provisió d'abeuradors per a la fauna autòctona en la reserva de caça del Queixal de Corts". Al seu torn, la directora del Grup Dra. Estrela és membre del Comité d'Experts de Canvi climàtic de la Generalitat Valenciana.

CLIMAMET és un grup d'investigació multidisciplinària amb participació d'investigadors procedents de diversos camps com la Geografia Física, la Climatologia, la Física de l'Atmosfera, i la Hidrologia, amb objectius entorn de línies d'investigació comunes. Participen en qualitat de membres de CLIMAMET la Dra. María José Estrela (Directora), el Dr. Javier Miró, el Dr. Alejandro Pérez Cueva i la Dra. Ana Camarasa, tots ells del Departament de Geografia de la UV; el Dr. Vicente Caselles i la Dra. Raquel Niclós del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la UV. Els investigadors col·laboradors són el Dr. Igor Gómez Professor Ajudant Doctor de la Universitat d'Alacant, el Dr. José Antonio Valiente i el Dr. Francisco Pastor Investigador Sènior de la Fundació CEAM.

Objectius CT
  • Variabilitat espaciotemporal de la temperatura, precipitació i altres elements climàtics en el Mediterrani.
  • Canvi climàtic (tendències en temperatura i precipitació en el vessant mediterrani de la Península Ibèrica).
  • Generació de mapes a temps real de temperatura mitjançant imatges MSG i desenvolupament de sensors remots i tècniques de teledetecció per a millora de la capacitat d'observació del sistema climàtic.
  • Factors i processos dinàmics que controlen les situacions de risc meteorològic en la conca occidental del Mediterrani. 
  • Predicció i vigilància dels riscos meteorològics més importants que afecten a la Comunitat Valenciana (precipitacions torrencials, onades de calor, incendis forestals).
  • Temperatura de l'aigua de la mar i la seua relació amb les ciclogènesi mediterrànies (pluges torrencials) 
  • Inputs del sistema hidrològic (quantificació de l'aigua de boira).
     
Línies d'investigació
  • Canvi climàtic

    Aquesta línia d'investigació tracta d'estudiar la variabilitat espaciotemporal de la temperatura i precipitació, així com d'altres elements climàtics, en el context de la teoria canvie climàtic en una zona vulnerable com el Mediterrani, amb especial èmfasi en el territori valencià.

  • Riscos meteorològics

    Aquesta línia abasta l'anàlisi mitjançant modelització numèrica, teledetecció i dades climàtiques, dels factors i processos dinàmics que desencadenen els riscos meteorològics (pluges torrencials, incendis forestals i temperatures extremes) al Mediterrani, a fi de millorar la seua predicció .

  • Tècniques de teledetecció per a la validació i avaluació d'algorismes i productes LST

    Millora i adaptació d'algorismes d'obtenció de la temperatura de la superfície terrestre (LST) per a diversos satèl·lits, principalment MSG-SEVIRI, EOS-MODIS, i ENVISAT-AATSR. Disseny i desenvolupament de sistemes de radiometria angular de camp.

  • Inputs al sistema hidrològic

    En un escenari de reducció de la precipitació al Mediterrani previst per al segle XXI, aquesta pionera línia d'investigació estudia altres inputs d'aigua al sistema hidrològic. El grup treballa en l'anàlisi de la precipitació oculta de l'aigua de boira i les seues potencials aplicacions.

  • Sensors remots i tècniques de teledetecció

    Desenvolupament de sensors remots i tècniques de teledetecció per a millora de la capacitat d'observació del sistema climàtic.

Direcció
  • ESTRELA NAVARRO, MARIA JOSE
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • CASELLES MIRALLES, VICENTE
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • PEREZ CUEVA, ALEJANDRO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • CAMARASA BELMONTE, ANA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
  • NICLOS CORTS, RAQUEL
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/ es

  • Francisco Pastor Guzmán - Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo (Valencia)
  • José Antonio Valiente Pardo -  Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo (Valencia)
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Grup d´Investigació del Canvi Climàtic, Riscos Meteorològics e Inputs al Sistema Hidrològic en el Mediterrani (CLIMAMET)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 28

46010 València (València)

963 983 129

Geolocalització

maria.jose.estrela@uv.es

Persones de contacte
  • ESTRELA NAVARRO, MARIA JOSE
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa