Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El grup dedica la seua investigació a variats aspectes de la biologia d'insectes i pot abordar qualsevol tema general de l'Entomologia. En el camp de la morfologia s'aborden qüestions bàsiques relatives a la forma i funció d'aquests organismes. S'inclouen ací qüestions com la morfologia de les glàndules del verí en vespes paràsites i l'estructura i funció dels òrgans sexuals en papallones i arnes, inclosos aspectes de selecció sexual. En el camp de la taxonomia es treballa en grups com Homoptera, Hymenoptera, Lepidoptera i Diptera, abordant el problema de la identificació, taxonomia i filogènia tant des del punt de vista morfològic com molecular. En el camp de l'ecologia es tracten aspectes com són les relacions hoste-parasitoide en vespes (bracònids i calcídids) o la dinàmica poblacional de papallones. En l'Entomologia aplicada s'aborden aspectes com a detecció i identificació de plagues, estudi dels seus cicles biològics, ús d'insectes útils en el control biològic (bioassajos de compatibilitat amb l'ús d'insecticides) o insecticides biorracionals i ús de feromones en el control biològic. 

Són especialment notables els aspectes relacionats amb les poblacions de culícids i paneroles. Es treballen també aspectes relacionats amb la conservació de fauna com és la generació de llistes roges, estudis de fauna amenaçada i microreserves i la conservació de papallones protegides.

Objectius CT
  • Estudi de la taxonomia i filogènia en insectes dels ordres Hymenoptera, Lepidoptera i Diptera.
  • Insectes parasitoides (bracònids i calcídids) Morfologia comparada de la glàndula del verí, relacions hoste-parasitoide.
  • Morfologia i selecció sexual en Lepidoptera.
  • Reconeixement i detecció de plagues i establiment dels seus cicles biològics, mesures de control.
  • Insecticides: desenvolupament d'insecticides biorracionals, feromones, control biològic, plagues urbanes i agrícoles.
Línies d'investigació
  • Sistemàtica i biologia de lepidòpters

    Estudis de taxonomia, filogènia i ecologia en lepidòpters (papallones i arnes), especialment de la família Tortricidae. Inclou aspectes de la seua morfologia, selecció sexual i dinàmica poblacional, així com estudis en espècies protegides.

  • Sistemàtica i biologia de parasitoides

    Estudis de taxonomia, classificació i filogènia en himenòpters Parasitica, fonamentalment de la família Braconidae. Inclou aspectes de la seua morfologia com l'estudi de la glàndula del verí i aspectes ecològics com les relaciones hoste parasitoide.

  • Control de plagues

    Reconeixement, detecció i control de plagues. Inclòs enemics naturals, insecticides biorracionals i feromones. Compatibilitat d'insecticides amb fauna útil. Especialment en l'entorn urbà i agrícola. Molt especialment dedicats a plagues urbanes (paneroles) i vectors (mosquits).

  • Entomologia general

    Treballs generals en Entomologia, inclosa divulgació i formació, en grups d'insectes i aspectes no coberts per les línies més concretes d'aquest laboratori. S'inclouen ací, per exemple, treballs sobre Odonata (libèl·lules), Díptera, Coleoptera, així com treballs en conservació.

Membres
  • BAIXERAS ALMELA, JOAQUIN
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a d' Institut Universitari
Veure fitxa
  • FALCO GARI, JOSE VICENTE
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Dades de contacte del grup
Entomologia i Control de Plagues (ECP)

Campus Burjassot/Paterna

Parc Científic
C/ Catedrático José Beltrán, 2

46980 Paterna (València)

963 544 651

Geolocalització

www.uv.es/cavanilles