Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

Els estudis sobre la relació entre societat i medi ambient (en general) i sobre qüestions de sostenibilitat (en particular), són característicament interdisciplinàries o, més exactament, transdisciplinars. Les raons de la valoració precedent són en síntesi les següents. La investigació de la relació entre medi ambient i societat implica l'anàlisi, d'una banda, dels efectes socials de les alteracions de l'entorn natural i, d'altra banda, de les repercussions sobre el mateix de les transformacions i canvis socials. Es tracta doncs d'un assumpte situat en el llindar entre els dos grans camps de la ciència moderna, les ciències naturals i les socials o humanes, dos camps la separació entre els quals no ha fet més que augmentar des de fa molt temps. Aqueixa condició fronterera suscita immediatament la pregunta per les oportunitats per a una nova aproximació entre aqueixos dos mons que s'han donat l'esquena, així com per les condicions i límits de l'esmentada aproximació. El biòleg E.O. Wilson ha expressat així la idea: "La connexió d'aquest últim camp [els estudis de sostenibilitat] amb la teoria social pot semblar feble en principi, però no ho és en absolut. L'ambient natural és el teatre on va evolucionar l'espècie humana i al qual la seua fisiologia i el seu comportament estan subtilment adaptats. Ni la biologia humana ni les ciències socials poden tindre un sentit complet fins que les seues visions del món tinguen en compte aquest marc de referència tenaç".

La relació societat-medi ambient es concreta sobretot en la discussió respecte al concepte de sustentabilitat (o sostenibilitat). Aqueixa relació té mediacions diverses. Si comencem per les preguntes més pròpies de l'ecologia humana, es pot plantejar la qüestió relativa a la capacitat de càrrega per a éssers humans (a la població sostenible). Tot i que ha d'haver-hi límits naturals en aquest terreny, és clar que aquests poden ser canviants segons les característiques de les tècniques disponibles: en l'espècie humana, la biologia no és independent de la tecnologia. Una conseqüència d'aquesta (la proliferació d'artefactes irrevocablement associats als cossos humans) té una implicació notable: algunes persones poden tindre prolongacions exosomàtiques molt més grans que unes altres. Entren així en l'anàlisi la desigualtat i el conflicte social: la biologia no és separable de la tecnologia ni de la sociologia ni de la política. D'altra banda, la creença en què l'acció social pot frenar la crisi ecològica depén de la hipòtesi que l'espècie humana -a diferència de qualsevol altra- és capaç de trobar en el seu entorn fonts de recursos sense explotar-les fins a l'esgotament, és a dir, que l'estructura de necessitats pot regular-se per raons diferents a l'existència o manca de mitjans per a satisfer-les (o, dit d'una altra manera, que les respostes als estímuls ambientals no estan rígidament programades en la dotació genètica dels humans). Ens trobem així en el terreny de la cultura (dels estils de vida i consum, dels valors i també dels mites).

Dins del marc d'un examen general de les relacions entre societat i naturalesa, tots aquests nivells d'anàlisis tenen dimensions rellevants i no poden ser ignorats. És bastant clar, llavors, que cap ciència particular, amb els seus instruments i categories actuals, està en condicions d'abordar totes les facetes d'un objecte de coneixement com aquest. L'alternativa més adequada passa per un intent de compatibilitat mútua sense reduccionismes (sense cap perspectiva disciplinar privilegiada). Això és una mica més que un mer assalt interdisciplinari, però també bastant menys que la reaparició d'una ciència unificada.

Objectius CT

Connectar les dimensions mediambientals, econòmiques i socials de la sostenibilitat, així com llurs projeccions educatives.

Línies d'investigació
  • Transicions a la societat postcarboni

    El concepte bàsic d'aquesta línia de recerca és que la transició cap a una societat 'post-carboni' no es durà a terme només a través de més eficiència energètica o de canvis en les polítiques del govern, sinó que s’hi requereixen profundes transformacions dels estils de vida i els patrons de consum.

  • Introducció de la sostenibilitat en la docència universitària

    La sostenibilització curricular no implica únicament incloure continguts ambientals en el temari de les diferents assignatures, comporta a més una altra sèrie de canvis més globals en la concepció del procés educatiu.

  • La sostenibilitat en l’educació formal i no reglada

    Des de fa anys es ve insistint en diferents àmbits en la necessitat de que l’educació pare atenció a la preparació de la ciutadania per tal que puga fer front a la situació d’autèntica emergència planetària que estem vivint.

  • Avaluació de serveis ecosistèmics i canvi global

    Els serveis ecosistèmics, la contribució directa o indirecta dels ecosistemes al benestar humà, se situen precisament a la interfase entre els dominis biofísic i social.

  • Ciència, democràcia i participació ciutadana

    La democratització del coneixement científic és un instrument central en els processos dirigits a garantir la sostenibilitat. Les universitats i els instituts d'investigació de titularitat pública són uns instruments fonamentals en aquest sentit.

Direcció
  • RODRIGUEZ VICTORIANO, JOSE MANUEL
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • MARTINEZ AGUT, M DEL PILAR
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a de Mobilitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • LORENTE CAMPOS, RAUL
  • PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • RODRIGUEZ VICTORIANO, JOSE MANUEL
    PDI-Titular d'Universitat
    Expandir
  • MARTINEZ AGUT, M DEL PILAR
    PDI-Titular d'UniversitatCoordinador/a de Mobilitat
    Expandir
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Estudis de Sostenibilitat (ESDESOST)

Campus de Tarongers

Av. dels Tarongers, 4b

46021 València (València)

963 828 463

Geolocalització

www.uv.es/esdesost

ernest.garcia@uv.es

Persones de contacte
  • RODRIGUEZ VICTORIANO, JOSE MANUEL
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa