Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El grup té el seu origen en l'activitat dels grups d'investigació dirigits primer per Joaquín Bérchez (catedràtic jubilat de la UV) i després per Mercedes Gómez-Ferrer. Tant la professora Gómez-Ferrer com la professora Gil Saura han participat en els projectes, "La imatge de la ciutat de València (segles XIII-XVIII). De la representació icònica a la matemàtica" (GV01-345) "Iconografia de la ciutat de València, de la representació icònica a la matemàtica", "Representació fotogràfica i cultura arquitectònica del Barroc Hispànic" (HUM2004-05D262/ART) i "Representació fotogràfica i cultura arquitectònica hispànica de l'època Moderna" (HAR2009-13302B-25/05). La professora Gómez-Ferrer ha sigut IP dels projectes d'investigació del Ministeri d'Economia i Competitivitat: ECOVAME Ressons culturals artístics i arquitectònics entre València i el Mediterrani en època moderna.(HAR2014-54751-P) i Geografies de la mobilitat artística. València en època Moderna (HAR2017-83070-P), dels quals han participat les professores Yolanda Gil Saura i Sonia Jiménez Hortelano. 
Gómez-Ferrer i Gil Saura han dirigit i dirigeixen treballs fi de màster i tesis doctorals en el "Màster d'Història de l'Art i Cultura Visual" de la UV amb esment de qualitat, el "Màster de Patrimoni Cultural. Identificació, anàlisi i gestió" de la UV i el programa de doctorat en Història de l'Art amb esment cap a l'excel·lència. Les tesis dirigides, llegides o d'imminent lectura, per la professora Gómez-Ferrer s'integren en les línies recollides en aquest projecte, "La imatge gravada de la ciutat de València entre 1499 i 1685", "L'architecture dans le comté de Perigord à la Renaissance (1480-1630) Le commandataire, l'architecture et l'oeuvre", "La catedral de Conca en la cultura arquitectura del barroc (1680-1750)" i "La Comissió Provincial de Monuments Històrics i Artístics de València (1844-1983): Gènesi i evolució" i "Història Constructiva del Real Convent de Santiago de Uclés". Tots els membres del grup comparteixen la seua dedicació a l'Art i l'Arquitectura de l'Edat Moderna, amb especial dedicació a l'arquitectura valenciana i les seues connexions espanyols i mediterrànies, sense deixar de costat l'arts figuratives i l'extensió a l'àmbit d'època barroca. Destaquen les seues aportacions en l'àmbit de la història de la construcció i el vocabulari arquitectònic, Entre les seues últimes publicacions destaquen "La Seu de Xàtiva. Història, imatges i realitats" amb Joaquín Bérchez, "Pere Compte, arquitecte" amb Arturo Zaragozá o "El Real de València, (1238-1810)". "Història arquitectònica d'un palau desaparegut". Destaca també la seua projecció en l'àmbit internacional amb codireccions en l'àmbit francés, publicacions a Itàlia i participació en congressos a Roma, Istanbul, París o Palerm. 
La professora Yolanda Gil s'ha dedicat a l'estudi de l'arquitectura barroca en l'àmbit valencià, estudiant especialment les seues relacions amb l'àmbit català i aragonés, fent especial incidència en temes d'història de la construcció, la integració de l'arquitectura amb el paisatge, retaules o esgrafiats. En els últims temps aqueixos interessos s'han estés al col·leccionisme entre la noblesa valenciana dels segles XVII i XVIII, el món del retrat, el vessant cultural dels exiliats austracistes a Viena després de la guerra de Successió i el paper dels virreis espanyols en l'Edat Moderna. 
La professora Sonia Jiménez Hortelano s'ha especialitzat en l'estudi arquitectònic i historicoartístic de l'art produït per les ordres militars hispàniques en època moderna, així com en aspectes relacionats amb la museografia i la didàctica en museus. 
Gómez-Ferrer i Gil Saura han realitzat activitats en col·laboració amb empreses o institucions que han contribuït a la transferència del coneixement a la societat i la posada en valor del patrimoni. És el cas de la professora Gómez-Ferrer en relació als estudis referits a la Llotja, l'antic Hospital General de València o el Museu Sant Pio V o la professora Gil, que va comissariar l'exposició "Paisatges Sagrats" de la Fundació La Llum de les Imatges i ha participat en els plans directors de la Catedral de València i la Cartoixa de Scala Dei.

Objectius CT

Estudi raonat de l'art i l'arquitectura i la cultura de la qual formen part de l'Edat Moderna fent especial referència a l'àmbit valencià

Línies d'investigació
  • La cultura figurativa de l'edat moderna

    Estudi de la cultura figurativa dels segles XV al XVIII amb especial incidència en l'àmbit valencià i les seues connexions amb l'àmbit espanyol i mediterrani. Estudi del col·leccionisme i la mobilitat tant d'obres com de nobles, bisbes, virreis i les seues incidències en la cultura figurativa.

  • Arquitectura d'epoca moderna

    Estudi de l'arquitectura i la cultura arquitectònica entre els segles XVI i XVIII amb especial dedicació a l'àmbit valencià i les seues derivacions en l'àmbit espanyol i mediterrani.

Direcció
  • GOMEZ-FERRER LOZANO, MERCEDES
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa
Membres
  • AVILA VALVERDE, ANDRES
  • PI-Invest Formacio Predoc Fpu
Veure fitxa
  • CAMPOS PERALES, ANGEL
  • PI-Postd_Conselleria_Ant.Apostd2022
Veure fitxa
  • GIL SAURA, YOLANDA
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • RUIZ GARNELO, ISABEL
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • GOMEZ-FERRER LOZANO, MERCEDES
    PDI-Catedratic/a d'UniversitatCoordinador/a de Programa de Doctorat
    Expandir
  • GIL SAURA, YOLANDA
    Alumn.-Servei de Formacio PermanentDirector/a Titulacio Master Oficial
    Expandir
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Art i Arquitectura a l'Edat Moderna (GEOART)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 28

46010 València (València)

963 983 417

Geolocalització

geoart.es

mercedes.gomez-ferrer@uv.es

Persones de contacte
  • GOMEZ-FERRER LOZANO, MERCEDES
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa