Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Activitat Física, Educació i Societat - AFES

El grup d'investigació "Activitat Física, Educació i Societat" treballa conjuntament des de 1997, quan un nucli de professors amb interessos comuns va constituir l'antic Grup d'Investigació UV 0657 (recollit al vicerectorat d'investigació).

L'activitat investigadora resultat d'aquesta agrupació va ser una peça important en el desenvolupament d'un camp de coneixement emergent al context espanyol. Destaquen les investigacions educatives sobre innovacions curriculars en Educació Física, la recerca sobre presons i la seua vinculació amb l'exercici físic i l'esport i l'avaluació de la producció i divulgació científica en Ciències de l'activitat física i l'esport. 

Amb el pas del temps, s'han anat sumant nous membres i col·laboradors externs, els quals han contribuït a consolidar aquesta activitat inicial. Durant els darrers anys, ha anat delimitant-se un focus d'atenció de la recerca al voltant de les poblacions vulnerades, dintre de les quals s'inclouen les persones amb discapacitat, els adolescents i les persones trans, entre altres. Així mateix, la metodologia de recerca utilitzada abasta tant metodologia qualitativa com quantitativa.

El treball del grup es dirigeix a:

  1. Estudiar fenòmens socials en l'àmbit de l'activitat física i l'educació física.
  2. Crear coneixement en relació als grups vulnerats en l'àmbit de l'activitat física.
  3. Divulgar i transferir resultats d'investigació, orientats a la transformació social. 

D'altra banda, el grup realitza una important tasca de formació investigadora participant en la direcció, coordinació i funcionament del "Màster Universitari en Investigació i Intervenció en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport", el "Màster Universitari en Professor/a d'Educació Secundària", el "Màster Universitari en Investigació en Didàctiques Específiques", el "Programa de Doctorat en Activitat Física i Esport" i el "Programa de Doctorat en Didàctiques Específiques".

El grup conta amb personal investigador en formació, i rep assíduament estudiants d'altres universitats, nacionals i estrangeres, que realitzen estades d'investigació. D'aquesta manera, el grup avala la seua capacitat per donar continuïtat a les seves línies d'investigació i per transferir coneixement científic a la comunitat acadèmica i professional.

Grup d'Investigació en Actors i Relacions de Poder en la Globalització - GLOBACTOR

L'activitat d'aquest grup se centra en analitzar i difondre investigacions sobre la característiques i implicacions polítiques, econòmiques i socials de l'ordre econòmic global sobre els diferents països. En concret, l'activitat investigadora del grup es focalitza en l'anàlisi dels diferents actors que configuren l'ordre global. És a dir, el grup centra la seua atenció en els objectius, interessos i estratègies de les empreses transnacionals, les institucions econòmiques internacionals, els Estats i altres actors que tixen la xarxa de relacions de poder sota la globalització.

Addicionalment, s'analitzen els impactes d'aqueixos comportaments sobre la realitat quotidiana a nivell de país. La difusió de l'activitat del grup no es limita solament a la publicació de treballs científics en revistes o llibres, sinó que inclou també la presència en altres mitjans com a premsa, informes, xarxes socials, etc.

 

Grup d'Investigació en Anàlisi i Investigació Demogràfica de la Població Valenciana - DEMOVAL

L'àrea de treball d'aquest grup són els estudis demogràfics dirigits a la població valenciana. Aquest grup investiga els fenòmens demogràfics clàssics com la natalitat, la fecunditat, a nupcialitat i la formació i dissolució d'unions, l'envelliment, la morbiditat, la reproducció i les migracions amb especial interès en la seua evolució des de l'existència de les primeres fonts demogràfiques modernes fins a l'actualitat i incloent-hi les projeccions sobre evolucions futures. Aquests estudis es centren en la població situada en el territori valencià, tot mirant d'ubicar-la en les desagregacions territorials que van des de la secció censal, les entitats menors, els municipis i les comarques.

A banda, aquest grup realitza investigacions sobre les trajectòries vitals o cursos de vida. S'hi aplica la perspectiva dels cursos de vida per estudiar processos vitals com ara l'emancipació, l'entrada a l'edat adulta, els episodis formatius i laborals, la maternitat-paternitat o la jubilació. En l'anàlisi de les trajectòries vitals s'atenen les dimensions temporals com edat, generació i moment, les dimensions de gènere i classe social, origen i llengua. També son objecte d'estudi les poblacions específiques que per les seues característiques sociodemogràfiques i importància social en l'estructura i canvi de la societat valenciana demanden anàlisis concretes. En concret, poblacions en situacions de vulnerabilitat social des d´ una perspectiva multidimensional.

El grup combina la producció de dades sobre població a través del disseny d'enquestes demogràfiques, la catalogació de dades secundàries existents sobre la població valenciana (registres i estocs de població procedents de dades d'enquesta), el conreu de tècniques de modelització estadística, el càlcul d'indicadors, la recol·lecció de discursos sobre esdeveniments i trajectòries vitals.

Tant per la informació que recull com per l'anàlisi que realitza, DEMOVAL aporta al teixit empresarial, a l'administració en tots els nivells i al tercer sector un coneixement valuós de les característiques demogràfiques, culturals i socials, previsions, diagnòstics, situació en el territori, etc., referits a la població valenciana. Amb tot això DEMOVAL suposa potencialment una millora substancial als estudis de mercat, les polítiques públiques, i les accions i intervencions socials. 

 

 

Grup d'Investigació en Arqueologia de la Mediterrània - GRAM

GRAM està integrat per tot el personal docent i investigador de l'àrea d'Arqueologia del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga. El seu àmbit d'investigació és el Mediterrani amb especial atenció al País Valencià des de l'I mil·lenni a.C. i fins al segle VII d.C. Els membres del grup fan tasques docents, d'investigació (camp, laboratori i fonts bibliogràfiques), docència i difusió en cadascuna de les seues línies específiques (arqueologia fenici-púnica, arqueologia ibèrica, numismàtica i arqueologia clàssica), col·laborant entre ells i establint contactes i convenis amb altres institucions, fundacions, empreses dedicades a l'arqueologia preventiva i amb personal investigador tant d'altres àrees de coneixement de la Universitat com d'altres centres d'investigació. 

La finalitat és estudiar l'evolució històrica de les societats protohistòriques de l'àmbit mediterrani peninsular fins a la seua integració en l'Imperi Romà, la dinàmica d'aquest, així com les seues interrelacions de caràcter econòmic, etnològic i simbòlic. Així mateix, existeix un compromís per traslladar el coneixement adquirit a la societat mitjançant la participació en conferències, exposicions, jornades de portes obertes i actuacions sobre el patrimoni arqueològic.
 

Grup d'Investigació en Auditoria i Assegurament dels Informes Corporatius - AUDIT

L'auditoria i l'assegurament ofereixen confiança en la informació corporativa. La nostra activitat investigadora és analitzar característiques corporatives que expliquen els motius que porten a les empreses a anar més enllà de la informació obligatòriament exigida. 

Els escàndols financers recents, com Bankia, Pescadora, Gowex, Parmalat, etc han posat en dubte el paper dels auditors en la informació financera en qüestionar la seua independència. La nostra investigació està desenvolupant les necessitats de major transparència informativa centrada en els informes d'auditoria i els informes de transparència i el seu efecte en la configuració del mercat de serveis d'auditoria, altament concentrat. Aquesta línia d'investigació venim desenvolupant-la durant més de dues dècades.

La informació no financera és voluntària per part de les empreses però s'està mostrant com altament rellevant atés que mostra el compromís de l'empresa amb el medi ambient i les qüestions d'índole social. El nostre treball, publicat recentment en revista d'alt impacte, revela les accions dirigides que estan duent a terme les empreses.

Grup d'Investigació en Avaluació i Divulgació de la Ciència, Foment del Coneixement de les Metodologies d'Investigació i Comunicació Acadèmica - EDIFICA

El grup EDIFICA (Avaluació i divulgació de la ciència, foment del coneixement de les metodologies d'investigació i comunicació acadèmica) desenvolupa des de l'any 2006 diferents línies d'investigació, entre les quals destaquen la realització d'estudis cienciomètrics i bibliomètrics per a l'avaluació de la investigació; així com el desenvolupament de materials basats en l'e-learning, amb el propòsit d'oferir un marc de referència que permeta potenciar el coneixement de les metodologies d'investigació i les destreses de comunicació escrita i oral en l'àmbit acadèmic.

El grup EDIFICA ha desenvolupat una destacada activitat en relació amb aquestes línies d'investigació, amb la publicació de nombrosos treballs que analitzen la producció, la col·laboració o l'impacte de l'activitat investigadora a nivells analítics (autors, institucions, disciplines o països). Així mateix, s'han posat en marxa des de l'any 2012 diferents projectes per a aprofundir en el coneixement del fenomen de la col·laboració científica amb el propòsit de comprendre millor aquest fenomen i oferir una informació rellevant tant a les institucions com als investigadors de cara a potenciar i gestionar les pràctiques cooperatives; i en relació amb el desenvolupament de materials basats en l'e-learning, amb el propòsit d'oferir un marc de referència complementari al procés de tutorització per a l'elaboració del treball de fi de grau així com en l'elaboració i recopilació de recursos que permeten potenciar les destreses de comunicació escrita i oral en l'àmbit acadèmic.

Així mateix, el grup EDIFICA s'ha caracteritzat al llarg dels últims anys per una destacada activitat de divulgació del patrimoni cultural valencià participant en exposicions, conferències i a través de diferents publicacions divulgatives, particularment del seu esport autòcton per excel·lència, la pilota valenciana. El desenvolupament d'indicadors de control per a identificar pràctiques poc ètiques en les activitats d'investigació constitueix la línia més nova de treball del grup.

Grup d'Investigació en Avaluació i Intervenció Psicològica en Cognició en Trastorn Mental - TMEIC

Globalment l'activitat investigadora del nostre grup de treball s'ha focalitzat en l'avaluació del funcionament cognitiu en pacients amb trastorn mental, el desenvolupament d'alternatives per a facilitar l'avaluació del seu funcionament intel·lectual, l'estudi específic de la memòria implícita en aquests mateixos pacients per a determinar en quina mesura els tipus de tasques i els paràmetres utilitzats en aquestes per a valorar el funcionament d'aquest sistema de memòria condicionen els resultats d'aquesta valoració i, finalment, en l'avaluació de l'eficàcia de programes de rehabilitació de la cognició en trastorns mentals, sobretot en esquizofrènia. Aquest treball l'hem realitzat durant més de dues dècades amb el suport de projectes d'investigació finançats per la Universitat de València, per la Conselleria d'Educació, per la Conselleria de Sanitat i pel Ministeri d'Educació. Aquestes investigacions han tingut com a resultat com a resultat la publicació de nombrosos treballs que apareixen recollits en els CV que s'adjunten.

De manera més concreta la nostra activitat investigadora s'ha desenvolupat a través de les següents línies de treball:

  1. Avaluació cognitiva en esquizofrènia. Aquesta línia d'investigació se centra en l'avaluació del funcionament neurocognitiu, incloent la cognició social, en el trastorn mental amb la finalitat de determinar les interrelacions que existeixen entre els diferents dominis cognitius, i valorar en quina mesura determinen el funcionament social del pacient. En el context d'aquesta línia d'investigació la nostra atenció s'ha centrat en els dominis neurocognitius de l'atenció, la memòria episòdica i el funcionament executiu, i dins de la cognició social, en els dominis de la percepció emocional, teoria de la ment, percepció social i estil atribucional. Encara que podrien emmarcar-se en l'àmbit al qual es refereix la nostra línia d'investigació nº1, el nostre equip d'investigació ve desenvolupant dues línies d'investigació més específiques (línies nº2 i nº3).
  2. Funcionament intel·lectual en esquizofrènia. Aquesta línia d'investigació se centra en el desenvolupament de versions abreujades dels tests clàssics emprats per a valorar el funcionament intel·lectual, amb el propòsit de facilitar la seua utilització en pacients amb trastorn mental i permetre un cribratge ràpid del pacient. 
  3. Memòria implícita en esquizofrènia. En termes generals l'evidència científica indica que el funcionament de la memòria implícita està preservat en el trastorn mental. No obstant això, a vegades l'evidència és contradictòria i la raó pot estar en la disparitat de tasques utilitzades en l'avaluació de la memòria implícita i en les condicions metodològiques que es donen dins de cada prova. En aquesta línia d'investigació el nostre treball se centra en aclarir quines tasques són les més adequades i quines són les condicions metodològiques que han de considerar-se dins d'aqueixes tasques per a avaluar de manera vàlida la memòria implícita. Avaluació dels dèficits cognitius de persones amb diferents diagnòstics de trastorn mental, bàsicament esquizofrènia, mitjançant tasques d'ampli ús en psicologia experimental com a decisió lèxica i completat de fragments. 
  4. Intervenció psicològica en cognició en esquizofrènia. En aquesta línia d'investigació el nostre treball se centra en l'avaluació de programes enfocats a la rehabilitació de la neurocognició i de la cognició social per a millorar el funcionament social de persones amb trastorn mental (p.e. IPT, Gradior, EMT).
Grup d'Investigació en Avaluació i Mesurament: Educació per a la Cohesió Social - GemEduco

El grup d'investigació té el seu origen en 1985 a partir de la creació de l'àrea de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (Reial decret 1888, BOE 257 de 16 d'Octubre de 1984). L'evolució de les universitats i el desenvolupament de MIDE dona lloc, amb el transcurs dels anys, a grups específics, entre els quals naix el Grup d'Avaluació i Mesurament en Educació. D'ell, s'evoluciona cap a un grup d'investigació (Grup d'Avaluació i Mesurament, Educació per a la Cohesió Social -GemEduCo-, així com un altre íntimament relacionat, d'innovació: InnovaMIDE, reconegut com a grup d'innovació educativa i qualitat docent per la Universitat de València. A través de tots dos grups s'atén la finalitat global d'investigació i formació d'investigadors en l'àmbit del Mesurament i Avaluació Educatives. 

GemEduCo té per objecte l'anàlisi de la capacitat de transformació social que té l'Educació. Per a això, part de la tradició d'investigació desenvolupada des de 2005 a través de projectes finançats en convocatòries competitives en l'àmbit del mesurament i avaluació en educació dirigida a l'estudi de metodologies per al disseny d'instruments i models d'avaluació de sistemes i institucions educatives. En aquest període es van abordar els projectes AVACO (Anàlisis de Variables de Context; SEJ2005-05995) i MAVACO (Models d'anàlisis de variables de Context; EDU2099-1385), tots dos finançats com a projectes I+D per l'Estat Espanyol (a través del MICINN). Des de 2013, ja des de l'estructura de GemEduCo, lidera el projecte SECS/EVALNEC (EDU2012-34734; MINECO) "Sistema Educatiu i Cohesió Social: disseny d'un model d'avaluació de necessitats", centrat en la definició ampliada del concepte de Cohesió Social proposta pel Consell d'Europa (2000, 2005). Des de 2016 el Grup desenvolupa un nou projecte competitiu (EDU2016-78065-R; MINECO) centrat en la Validació d'un sistema d'avaluació de titulacions universitàries basat en un Model de cohesió social. Aquests Projectes han funcionat com a element articulador de la docència i la investigació, permetent la defensa de diverses Tesis Doctorals, Treballs de Final de Màster i Treballs de Fi de Grau, així com la publicació de nombrosos articles, segons es mostra en la web del grup.A més, el Projecte EVALEF (2012-2016, codi EDU2011-29467; MINECO) Validació d'un instrument d'avaluació d'Estils Educatius Familiars, ancorat en el tòpic d'avaluació de sistemes educatius, ha obert una línia específica d'investigació en l'àmbit del mesurament educatiu que també es vincula amb l'establiment de lineamients per al disseny de programes d'intervenció amb famílies. 

Complementàriament, desenvolupa altres projectes de disseny d'instruments de mesurament i sistemes d'avaluació (en l'àmbit de la competència lèxica [EVA-LEX; UV-INV_AE11-42034]-, o de l'avaluació de la xarxa de conservatoris i del disseny d'instruments per a avaluar la competència musical i de dansa -Conselleria d'Educació i Esport; Generalitat Valenciana-) en els quals aplica els seus desenvolupaments en aquestes metodologies. 

D'altra banda, té una intensa col·laboració amb institucions i investigadors internacionals bé a través de projectes propis, com en col·laboració en projectes internacionals. Especialment esmentar la participació del grup en la Xarxa Iberoamericana d'Investigadors en Avaluació de la Docència (RIIED) i col·laboracions amb universitats d'Iberoamèrica, els Estats Units d'Amèrica del Nord i Europa.

Aquest "saber" i "saber fer" forma part de la tasca de formació investigadora del grup GemEduCo, que està implicat amb docència específica sobre mesurament i avaluació en educació en diversos màsters oficials de la Universitat de València (Màster en Política, Gestió i Direcció en Organitzacions Educatives, Màster en Psicopedagogia, Màster en Acció Social i Educativa, Màster en Educació Especial, Màster Internacional de Migracions, Màster en Psicologia Educativa i del Desenvolupament Humà en Contextos Multiculturals) i en el Doctorat en Educació -tots ells de la Universitat de València, i ha donat lloc a la defensa de nombroses Tesis Doctorals i Treballs de Fi de Grau i de Màster. Així mateix, rep nombrosos investigadors convidats i estudiants de doctorat de diversos països per a realització d'estades en la UV. En aquest moment, la seua línia específica de treball se centra en el disseny i desenvolupament d'instruments i plans d'avaluació de Sistemes i Institucions Educatives, Professorat, Alumnat, programes i materials. Així mateix, en col·laboració amb el grup InnovaMIDE dissenya i avalua materials en línia per a la formació en diversos àmbits del mesurament i avaluació psico-pedagògiques. 

Dos conceptes que estan a la base de totes les línies de treball del grup GemEduCo: 

  1. L'educació es realitza per part de tot el conjunt de la societat, des de l'acció intencional desenvolupada en les institucions educatives, fins a tots els elements no-formals que actuen amb conseqüències educatives i els informals, així com l'actuació de models socials de referència, i 
  2. El desenvolupament d'una vertadera cultura d'avaluació ha de basar-se en el rigor de la investigació que es realitze sobre les pròpies estratègies i instruments per al mesurament, avaluació i diagnòstic psico-soci-pedagògics. Crear cultura d'avaluació no se satisfà amb "avaluar de manera improvisada o amb una forta càrrega administrativa o política", sinó en el treball minuciós que identifique el valor afegit d'una avaluació ben realitzada des del punt de vista metodològic.
     
Grup d'Investigació en Benestar, Assegurançes i Pensions - WIP

La vocació del grup és desenvolupar una investigació el més pluridisciplinària possible, abordant-se els temes, com menys, des d'una perspectiva jurídica, economicofinancera i fins i tot sociològica. Els grans tema a desenvolupar són les assegurances, les pensions, però també qüestions relacionades amb el benestar de les persones que transcendeixen de l'anterior com la dependència, rendes vitalícies, etc

Grup d'Investigació en Centre d'Estudis Multidisciplinaris en Violència de Gènere - CEMUVIG

La transformació de la societat en els seus hàbits i codis de conducta només es pot aconseguir a través de la prevenció o reeducació d'aquests hàbits i la punició de les conductes contràries a la Llei. Al primer fi tendeix una reflexió feta des de la perspectiva de les polítiques socials de l'Administració i a través dels mitjans de comunicació i la labor a les aules; a la segona meta, tendeix el procés penal. La forma en què aquests fins es compleixen portarà a la transformació d'aquests hàbits i a una nova cultura basada en el gènere i la igualtat de l'home i la dona dins de les relacions d'afectivitat. Aquesta és la raó per la qual ens hem unit investigadors de tres disciplines tan diverses, totes elles seleccionades pel propi legislador per a la transformació social en els valors d'igualtat i gènere.

Grup d'Investigació en Centre d'Estudis sobre Cultura, Poder i Identitats - CECPI

El centre de recerca té com a objecte d'estudi de la cultura en un sentit ampli i des d'una perspectiva multidisciplinar incorporant les aportacions de la sociologia, de l'antropologia, la història o els cultural studies. Particularment s'adreçaria a analitzar les relacions entre les pràctiques culturals, el poder, les identitats i el canvi social. Els objectius de recerca del centre són les següents:

  1. Anàlisi de la cultura, les practiques culturals i el canvi social: estudi de les transformacions de la societat contemporània des de la perspectiva de la sociologia de la cultura, del sorgiment de noves pràctiques de creació, l'efecte cohort en el canvi de les pràctiques culturals, el sorgiment de noves comunitats de consum cultural i l'expansió d'aquestes pautes cap a altres esferes socials (artistització) o bé l'entrada de lògiques pròpies d'altres camps en l'esfera cultural (digitalització, polítització, etc).
  2. Anàlisi de les pràctiques esportives i d'oci: estudi de les noves pautes de pràctica esportiva, de la relació entre canvi social, cohesió social i esport, de la relació entre institucions del camp esportiu i el camp polític, econòmic. Recerca sobre la transformació de l'espai urbà en un espai d'oci i de les ciutats com escenari i productors de noves pràctiques socials que reconfiguren les estructures urbanes i els seus usos.
  3. Anàlisi del poder i dels intel·lectuals: Estudi de la relació entre poder i cultura com a mecanisme de control i normalització i jerarquització o bé les dinàmiques de resistència cultural dels antics i nous moviments socials. Investigació de les interrelacions i dependències entre el camp polític, intel·lectual i cultural i del seu rol front a la reproducció i canvi social.
  4. Anàlisi de la cultura festiva i el patrimoni cultural: estudi del desenvolupament de la cultura festiva, del rol social de les tradicions culturals i dels processos de modernització dels esdeveniments festius en el marc dels processos de globalització cultural. Anàlisi dels processos de construcció d'una memòria cultural i de la valorització del patrimoni cultural en funció de la construcció de les identitats locals i territorials, especialment en contextos de pluralitat cultural.
  5. Anàlisi de la cultura, territori i les identitats nacionals: estudi de la relació entre les identitats nacionals i culturals, de les configuracions polítiques culturals, de la política sub-estatals i el federalisme, així com el seu rol en el desenvolupament econòmic i social i de la generació de marques territorials en un marc globalitzat (place branding), aplicat especialment al país Valencià.
  6. Anàlisi de la cultura política, la memòria històrica i les identitats: Estudi de la relació entre el marc soci-històric i la cultura política.
  7. Anàlisi de les polítiques, les institucions i les organitzacions culturals: estudi de les polítiques culturals territorials i locals com a sistemes de governança i d'interrelació entre agents culturals i del seu rol en la configuració d'identitats col·lectives i com a mecanismes de desenvolupament de districtes artístics, de potenciació dels sectors i de foment de les professions creatives. Estudi dels discursos i de les praxis de les institucions culturals, públiques, privades i del tercer sector i, en concret, dels museus i altres entitats representatives del camp autònom de la cultura.
  8. Anàlisi de l'impacte de les noves tecnologies en la cultura: Estudi sobre les noves pràctiques culturals en el marc digital. Estudia del impacte de les noves tecnologies en els mecanismes de poder i control social i cultural.
Grup d'Investigació en Col·laboració Empresarial i Xarxes Empresarials: Perspectives Contractuals, Societaria, IPR, Concursal i Dret de la Competència - NETCOMPVAL

El nostre grup té una llarga trajectòria d'investigació d'11 anys, des del nostre primer projecte nacional BJU2003-07935 Desenvolupament contractual de les xarxes de franquícia, finançat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia, fins als actualment vigents CELDEFCOM Coordinació empresarial lícita en el Dret de defensa de la competència del Ministeri d'Economia i Competitivitat i PROMETEU/ 2015/019/FASEII Xarxes empresarials i Dret de la competència de la Conselleria d'Educació Generalitat Valenciana. Durant aquest període hem obtingut i desenvolupat un total de cinc projectes nacionals, dos projectes Prometeu, dos contractes amb la Comissió Europea en matèria de formació de jutges nacionals en Dret europeu de la competència i hem participat igualment en dos projectes o contractes d'investigació europeus Inter-firm networks in the wine industry in Europe, VI Programa Marc, Comissió Europea, dirigit per Fabrizio Caffaggi (European University Institute), i 'Study on the legal framework covering business-to-business unfair trading practices in the retail supply chain' Tendir MARKT/2012/049/E, DG-V DE LA COMISSIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA.

Els objectes centrals del nostre grup són, d'una part l'anàlisi jurídica de la col·laboració empresarial des d'una perspectiva polièdrica que abasta el Dret de contractes - contractes de distribució, agència o franquícia- , el Dret societari - agrupacions d'interés econòmic, UTEs, Clústers, o els anomenats grups per coordinació -, els drets de propietat intel·lectual - transferència de tecnologia o llicències de programari - el Dret concursal - concurs del franquiciat o del fabricant d'automòbils i efectes sobre la seua xarxa de subcontractistes o de concessionaris - i el Dret de la competència - marc lícit de la col·laboració empresarial, efectes acumulatius de xarxa en els reglaments d'exempció per categories, presa en consideració de les xarxes empresarials en matèria de concentracions.

Durant aquests anys hem publicat un total d'organitzat en la nostra Universitat un total de huit llibres col·lectius, a més de les sis monografies de membres del grup, i més de dos-cents articles en revistes nacionals i internacionals, per no comptar els innombrables comentaris de sentències europees i nacionals, així com la participació dels nostres membres en activitats universitàries de la EUIPO i de la EIPTN. Hem organitzat a més un total de 23, congressos o simposis, nacionals, a més d'organitzar innombrables cicles de conferències i cursos amb participació de ponents d'altres universitats espanyoles i estrangeres.

Els membres del nostre grup han sigut a més regularment convidats per altres Universitats i grups d'investigació, europeus i americans a més d'haver sigut ponents en més de cent congressos i jornades realitzades en altres Universitats, Institucions o centres d'investigació i fòrums professionals o empresarials del nostre país o estrangers. Els nostres membres han realitzat diverses estades en institucions científiques estrangeres de prestigi com el European University Institute of Florence, els Max Planck Institute de Munic i Hamburg, la London School of Economics, l'Harvard University, l'Oxford University, la Ludwig Maximilian Universität de Munich, la Humbolt Universität de Berlin, Trinity College of Dublín, o Università degli Studi di Firenze. Dos dels nostres membres han rebut la beca de la Fundació Alexander von Humboldt. Durant aquest període s'han llegit a més sis tesis doctorals dirigides per membres del nostre grup.

Grup d'Investigació en Comportament Econòmicsocial - CES

L'objectiu del grup d'investigació és analitzar el comportament econòmic i social dels agents econòmics i socials, des d'una perspectiva interdisciplinària basada en metodologies de l'anàlisi econòmica, la teoria de jocs, mètodes quantitatius, experimentals i computacionals.

Grup d'Investigació en Comportament Estratègic i Experimental - GICEEX

Anàlisi a través de l'Economia Experimental, utilitzant experiments de laboratori, models teòrics de Teoria de Jocs i Sistemes Complexos de fenòmens econòmics i socials difícils d'observar de manera natural. Entre ells s'analitzen les xarxes socioeconòmiques de gran escala i big data social, s'identifiquen patrons de comportament humà a través de la modelització i simulació de l'estructura de la societat, tant en el laboratori experimental com en estudis de camp natural.

Grup d'Investigació en Coneixement Didàctic del Contingut Escolar: Fonaments de l'Anàlisi i l'Acció Didàctica del Professorat - CDC

L'activitat investigadora del grup es desenvolupa entorn de la formació de professors en diferents àrees de contingut escolar: ciències experimentals, matemàtica, llengua i llengua estrangera, literatura, educació física, educació musical... Això involucra, en diferents moments del temps, treballs d'avaluació sistemàtica del coneixement disciplinar dels futurs professors, del desenvolupament de les seues estratègies d'aprenentatge i d'ensenyament, del seu coneixement epistèmic, del seu pensament docent, i, per descomptat, del seu coneixement didàctic específic. Tot això hauria de conduir a una avaluació i millora del model de formació de professors actual, amb la finalitat d'actualitzar-lo i fer-ho més eficaç.

Investigacions associades amb la comprensió i desenvolupament de destreses i hàbits en alumnes de primària i secundària han de complementar les anteriors, atés que aquest coneixement constitueix la base necessària per a adaptar la formació de professors a les necessitats dels estudiants, i per a convertir la formació de professors en un coneixement acadèmic valgut, fiable i transferible, superant models artesanals basats en la tradició.

Grup d'Investigació en Continguts Digitals i Fluxos Comunicatius - MEDIAFLOWS

Grup d'investigació centrat en l'anàlisi dels canvis i mutacions provocats pel procés de digitalització en els continguts i estructures dels mitjans de comunicació i en el públic. L'origen del grup és l'activitat de la majoria dels seus investigadors, des de l'any 2007, en el marc del "Grup d'Anàlisi dels Mitjans Digitals Valencians" (des de 2007), que ha donat lloc a la consecució de tres projectes d'I+D (finançats per la Generalitat Valenciana i la Universitat de València) i un congrés anual (Congrés de Comunicació Digital a la Comunitat Valenciana) que va començar a celebrar-se en 2009. Producte de tot això han sorgit cinc monografies i un abundant nombre de publicacions parcials en congressos, revistes i capítols de llibre. A més, el grup ha obtingut un projecte d'I+D del Pla Nacional, concedit en la convocatòria de 2013, i que abasta el període 2014-2016. El títol del projecte és el següent: "Els fluxos de comunicació en els processos de mobilització política: mitjans, blogs i líders d'opinió" (referència CSO2013-43960-R).  La investigació relacionada amb aquest projecte constitueix el punt neuràlgic de la investigació del grup. La investigació que s'afronta en aquest projecte parla, sobretot, d'influència: de qui influeix sobre qui, de quina forma, i amb quins efectes. Ens centrem en els fluxos pels quals circula la informació perquè ens permetran veure aqueix procés de translació de missatges i combinació d'agendes que intenten influir, totes elles, sobre l'espai públic. Busquem veure quins són més influents i en quina direcció, o direccions, es produeix el flux de transmissió de la informació.

Grup d'Investigació en Continguts i Formats Audiovisuals - CONTD

El sector audiovisual es troba immers en un moment de profunds canvis i transformacions que estan afectant la tecnologia, la regulació, els continguts i el consum. Dins d'aquest procés, la televisió és, sens dubte, el mitjà que està veient-se més alterat, fins el punt que a hores d'ara hi ha dubtes raonables sobre la possibilitat que siga capaç de mantindre la seua posició tradicional de privilegi. Això no vol dir que els actors principals del sistema televisiu es resignen davant la nova situació. Al contrari, estan reaccionant i tracten d'adaptar-se a una nova cojuntura en què les condicions econòmiques i socials ja mai seran les mateixes d'abans.

 Fonamentalment, aquests canvis estan provocant un creixement exponencial de l'oferta televisiva. Si prenem com a referència l'Estat espanyol, aquests canvis s'han posat més de manifest des de la implantació definitiva de la Televisió Digital Terrestre (TDT) l'any 2010. En eixa data, es va passar d'un oferta centrada en 7 o 8 canals en obert (depenent del territori) a poder triar entre gairebé 60, una vegada activats tots els. A la xifra resultant, però, cal sumar-li les finestres ja existents del cable, el satèl·lit, l'ADSL, així com les anomenades "noves pantalles", en referència a la televisió a través del mòbil o de la pròpia xarxa mitjançant IP. En definitiva, un panorama enormement competitiu, amb múltiples suports, que està modificant el consum audiovisual. En aquest sentit, la fragmentació de les audiències és un fet evident. Les xifres mesurades des de 2008 han posat de manifest la pèrdua progressiva d'audiència de les cadenes generalistes, les quals tenen dificultats per assolir ja el 15% de quota de pantalla mentre anys enrere sobrepassaven amplament eixos resultats. Una tendència que sembla no tindre fre si parem atenció a la constant migració de la població més jove cap a les pantalles alternatives (Internet, videojocs, mòbils). 

Malgrat l'increment palpable de l'oferta, molt més especialitzada i diversificada, els canals generalistes d'àmbit estatal i les televisions autonòmiques i locals encara suposen en l'actualitat la major part del consum televisiu. Aquestes dades poden ser un indicador de com la societat percep els canvis i com aquests són més lents del que alguns voldrien. Es fa difícil pensar, per tant, que les persones abandonen l'aparell de televisió com el principal distribuïdor de continguts audiovisuals d'informació i entreteniment a mitjà o curt termini. És més, des de l'any 2007, que va suposar el rècord de consum televisiu a l'Estat espanyol amb una mitjana de 223 minuts per personal o, el que és el mateix, que cada persona es passava 3'7 hores al dia front al televisor, el consum televisiu, tot i que amb una tendència a la baixa, està estabilitzat. Dades que deixen entreveure que un increment de l'oferta no significa, necessàriament, un descens en el consum de televisió, sinó que aquesta circumstància està provocant l'efecte contrari. 

Tot plegat es generen molts interrogants sobre el paper que tindrà la televisió en el futur, sobretot si se la considera un servei públic com qualsevol altre. Això representaria mantindre uns continguts audiovisuals lliures i accessibles per a tots, de qualitat contrastada, transparents financerament i plurals ideològicament, amb una atenció particular a la diversitat cultural i lingüística dels habitants que viuen en el seu àmbit de cobertura. Aquestes àrees d'interés centren les reflexions del Grup d'Investigació CONTD (Continguts per a la Televisió Digital) de la Universitat de València, del qual en formem part, i que constitueixen la part central de les Jornades CONTD (www.uv.es/contd) dutes a terme en aquesta des de fa VI edicions. El que es pretén amb aquestes trobades és, juntament amb altres investigadors i professionals, debatre sobre el futur del sector audiovisual i fer partíceps d'aquestes preocupacions a la comunitat universitària i al conjunt de la societat.

Grup d'Investigació en Crítica i Sabotatge - CCSS

Aquest grup d'investigació interuniversitari, internacional i interdisciplinària gira entorn dels plantejaments d'una teoria i una metodologia que rep el nom de "crítica com a sabotatge" (cs). El punt de partida d'aquesta modalitat crítica es troba tant en els treballs que, des del 2007, ve publicant M.Asensi (i que culmina en el llibre de 2011, Crítica i sabotatge, Barcelona, Anthropos/Segle XXI), com en el grup que es va reunir en el número monogràfic que la revista Anthropos. Quaderns de cultura crítica i coneixement, núm. 237 de 2013, li va dedicar a aquesta teoria. 

De fet, es pot dir que va ser aquest últim esdeveniment el que va consolidar el grup d'investigació que presentem. Abans de descriure el grup, cal recordar que, aquest grup té el seu origen en un anterior, ja inscrit en el registre de la Universitat, denominat "Grup d'investigació Literatura Comparada", amb el número UV751. Una activitat clau en aquells moments va ser la celebració en la Universitat de l'I Congrés Internacional de Literatura Comparada, dirigit per M. Asensi i B.Ferrús, en el comité científic del qual van participar E. Peláez, M. Richart, N. Calafell i M. Zabalgoitia. Pràcticament la major part del grup d'investigació que hui proposem va participar en aquell congrés, un dels panells del qual va tindre a veure amb la "cs". Un dels fets més notables succeïts durant la celebració d'aquell congrés, que hauria de determinar la composició futura d'aquest grup, va ser la participació en ell de profs. provinents d'universitats llatinoamericanes i nord-americanes. Aquell congrés va acabar amb la publicació d'unes actes que poden trobar-se en la pàgina web de l'Associació Valenciana de Literatura Comparada. 

Pot dir-se que el panell centrat en la "cs" va atraure l'atenció de molts dels assistents, que van proposar la seua participació en aquest projecte. Entre ells i elles es trobaven persones pertanyents al camp de la tª literària i la lit. comparada, de la filosofia, de l'antropologia, de la psicologia, així com de la Hª de la lit. Això va iniciar un periple d'activitats científiques, seminaris i conferències, que exposat de manera succinta es resumeix en:

  • Al juny de 2011 M.Asensi, B.Ferrús i M.Zabalgoitia van realitzar una estada d'investigació al Perú, en la Univ. Cat. de Lima i la Univ. de S. Marcs. En la primera M.Asensi va impartir la conferència: "La crítica com a sabotatge". En la segona, els tres prof. van participar com a ponents en el "Congrés Internacional José María Arguedas: Els universos literaris", realitzant aplicacions dels fonaments teòrics de la "cs". 
  • Al novembre de 2011, coincidint amb la publicació del llibre Crítica i sabotatge, aquests tres mateixos prof. van viatjar a Mèxic per a presentar el text en el marc de la FIL (Fira Internacional del Llibre de Guadalajara), considerada la més important d'Amèrica Llatina i una de les més grans del món. En la Univ. de Guadalajara el dr Asensi va dictar la conferencia "Crítica i sabotatge", dins del Seminari "Voltants i Interiors de la Crítica Literària". Així mateix, en la Benemèrita Univ. Autònoma de Pobla, per invitació del dr Felipe Ríos, el professor M. Asensi va impartir un curs de postgrau sobre el diàleg entre la "cs" i la desconstrucció.

El llibre de M.Asensi va ser presentat també en aquesta universitat, amb nous exemples. Una activitat semblant, de conferència, presentació del llibre i exemples, va tindre lloc en la Universitat de Guanajuato. 

Aquest mateix format de conferència i ponències es va repetir en el marc del programa del Doctorat d'Humanitats del Col·legi de Mèxic. En el ITESO de Guadalajara M.Asensi va impartir un seminari de dos dies per a professors i postgraduats, on B. Ferrús i M. Zabalgoitia van presentar altres exemples. El dr. M. Asensi va participar també com a convidat en el Café Científic, que de manera oberta organitza el ITESO, la seua xarrada "Per què desconstruir, per què sabotejar?" va rebre una notable afluència de públic i un gran reconeixement.
 

Grup d'Investigació en Cultura, Diversitat i Desenvolupament - CUDIDE

El Grup d'investigació en Cultura, Diversitat i Desenvolupament-CUDIDE "Culture, Diversity & Development" va nàixer l'any 2011 en el departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (MESURA) de la Universitat de València. Estudi General (UVeG) amb el propòsit de contribuir, a través de la investigació, al desenvolupament teoricopràctic dels aspectes relacionats amb la diversitat cultural i el desenvolupament personal. 

En concret, es treballen les competències interculturals, l'educació intercultural, diversitat cultural i de gènere, mobilitat i processos migratoris, entre altres. Les investigacions realitzades s'aborden des d'una perspectiva interdisciplinària perquè el grup, liderat per Carmen Carmona Rodríguez, està compost per professionals de diferents especialitats: de l'àrea d'Educació, Psicologia, i Ciències Socials. A més, en col·laborar amb diferents universitats en diferents països (Espanya, els Estats Units, Alemanya, Holanda, el Regne Unit i el Canadà) es té la possibilitat d'accedir a un gran ventall de realitats, grups socials i polítiques que enriqueixen el treball realitzat. 

Les persones que formem part d'aquest equip investigador estem interessades a promoure investigacions de qualitat i excel·lència, des d'un enfocament social i educatiu que aportació resultats amb una utilitat i interés social. 

Grup d'Investigació en Currículum, Recursos i Institucions Educatives - CRIE

El Grup de Recerca Currículum, Recursos i Institucions Educatives (VAIG CRIAR), té ja una llarga trajectòria. Es va constituir en 1991 en el si del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València, amb un grup de professors i professores de diverses universitats. Llavors i ara té com a propòsit explorar les polítiques i les pràctiques articulades sobre els sistemes educatius, els centres i les aules.

Els membres del grup, amb interessos acadèmics específics, compartim la motivació d'avançar en el coneixement de com des de les aules s'estan gestant les noves maneres de constituir-se en subjectes actius de ciutadania, capaces de transitar de manera activa per un món plural, aparentment, ja sense fronteres. En el trajecte hem anat ocupant-nos d'objectes d'anàlisis tan complexes com: reformes, innovació educativa, planificació curricular, avaluació, mitjans d'ensenyament, comprensivitat, direcció de centres, organització, participació, ciutadania, diversitat, tecnologies, etc. Però la producció de coneixement participant, llavors i ara, en projectes de recerca no satisfà les expectatives dels qui formem part de CRIE. Volem socialitzar els assoliments aconseguits formant a estudiants interessats per les nostres línies de treball; de fet, alguns són ja part activa del grup com a becaris, doctorands o fins i tot doctors. La presència en la societat del grup de recerca la plasmem mitjançant la publicació dels nostres treballs, participant en fòrums i tot tipus d'esdeveniments, així com en les institucions que ens convoquen. Propòsits que assumim comptant amb la nostra il·lusió, l'energia de nous membres i renovant la web com a espai de trobada amb els qui comparteixen amb nosaltres interessos i motivacions.

Grup d'Investigació en Desconnexió Digital en el Treball - DESC.LABOR

Anàlisi multidisciplinària de l'impacte de l'exercici de la desconnexió digital en el marc de les relacions laborals. Les transformacions tecnològiques que viu l'actual mercat laboral provoquen canvis importants en l'esfera del treballador i en la gestió empresarial; sens dubte, tot un repte per als agents implicats en el treball (treballadors, empresaris, Governs, sindicats i associacions empresarials) per a afermar l'esperit tuïtiu de la normativa laboral i garantir uns drets laborals bàsics com el descans, la Seguretat i salut en el Treball, la intimitat, la conciliació, el secret de les comunicacions o la protecció de dades. En aquest sentit, el grup d'investigació analitza el dret a la desconnexió digital del treballador, així com la seua eventual afectació en la gestió de les persones i la competitivitat empresarial. Tot això sempre puntualitzant que es tracta d'un dret laboral que en última instància, la seua efectivitat esdevé tant d'un mecanisme de potenciació de la llibertat i autodeterminació del pla del treballador, així com d'una garantia de l'efectiva, lliure i igual competència empresarial en el marc d'una economia social de mercat. En aquest context, el grup d'investigació aclareix un dret laboral bàsic i fonamental en l'actualitat però amb moltes arestes que han de ser polides. Per a això, en línia amb el seu caràcter multidisciplinari tracta els béns jurídics protegits en el dret laboral: en amb major o menor intensitat i directament o indirectament, la salut (art. 15 CE); la llibertat (art. 1.1 CE) - incloent la llibertat d'empresa i la productivitat (art. 38 CE) -; la dignitat i lliure desenvolupament de la personalitat (art. 10 CE); la igualtat (arts. 1.1; i 9.2 CE); la intimitat i la privacitat (art. 18.1, 3 i 4 CE); l'honor (art. 18.1 i 4 CE); i la família (39.1 CE). Succintament, el grup pretén tractar l'exercici del dret, les seues implicacions jurídic-pràctiques en les relacions laborals (amb especial incidència en el teletreball), el seu estat actual en el món (amb estudis internacionals del dret en altres països), la seua relació amb la prevenció de riscos laborals (fatiga informàtica i hiperconnectivitat), així com amb la perspectiva de gènere, la diversitat, la intimitat i la privacitat, la conciliació de la vida laboral i familiar, la videovigilància i el control empresarial (la necessitat de tota mena de programari digital significa que el control dels treballadors està creixent molt) i, el vessant tecnològic d'aquest, entre altres aspectes: l'estudi BYOD ("bring your own device"), protocols interns en l'ús de dispositius digitals i programari d'organització del temps del treball a la disposició de les empreses privades i públiques.

 

Grup d'Investigació en Desenvolupament Territorial de la Universitat de València - GRIDET

GRIDET, és el Grup d'Investigació en Desenvolupament Territorial de la Universitat de València, que nascut al sí del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials, proposa una aproximació al fenomen del desenvolupament local des d'una perspectiva multidimensional, agrupant a més de la vessant acadèmica (procedent de la participació de professorat de l'esmentat departament i de l' Institut de Desenvolupament Local -IIDL-. La vessant professional (procedent de la participació de Tècnics i Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local -AEDL- procedents d'ADLYPSE (Federació de Personal Tècnic en Gestió del Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana). Amb aquesta visió triangulada de la realitat, per a GRIDET el desenvolupament no és una possibilitat que es presenta, si no una necessitat del territori, i com a tal cal actuar. Tant és així que la concepció del binomi territori-població com un tot -visió integral-, que requereix de tots i cadascun dels recursos presents en ell -visió integrada- i que pretenga entre les seues finalitats l'obtenció d'efectes sinèrgics -visió integradora- són els principals trets característics del treball desenvolupat des d'aquest grup.

GRIDET aporta una visió del desenvolupament local que compta amb el territori com a suport físic per a la implementació d'actuacions però que te molt en compte a la població que en ella resideix com a destinataris últims de qualsevol intervenció al respecte. Aporta una visió no present a la majoria de grups d'investigació de l'Institut, més centrats a les actuacions territorials. Està a més integrat per professionals que aporten una visió aplicada que permet la transferència continua al territori de totes les seues activitats.

Grup d'Investigació en Disseny i Anàlisi en Psicologia Aplicada - REME

La Unitat d'Investigació Disseny i Anàlisi en Psicologia Aplicada / REsearch MEthods and design in applied psychology (REME) és una unitat d'investigació dirigida per la professora Dolores Frías Navarro. Aquesta unitat d'investigació es va fundar l'any 1994 com a unitat d'investigació dins del Departament de Metodologia de les Ciències del Comportament de la Universitat de València, sent present des de 1997 en la pàgina Web https://www.uv.es/friasnav/unidinves.html. Els treballs que es duen a terme dins de la unitat d'investigació REME estan orientats al desenvolupament, millora i avaluació dels mètodes quantitatius i, especialment, s'analitzen qüestions de disseny de la investigació i anàlisis estadístiques relatives a l'àmbit de la investigació en Psicologia aplicada juntament amb la reflexió i estudi dels elements essencials perquè el professional de la Psicologia aborde el seu treball des de la perspectiva de la Pràctica Basada en l'Evidència.

Les àrees d'investigació específiques fan referència a l'estudi de l'educació i re-educació estadística, la cognició estadística, la inferència causal, la sensibilitat del disseny d'investigació i la validesa de conclusió estadística, les revisions sistemàtiques i els treballs de meta-anàlisi (fique-anàlisi i fique-anàlisi en xarxa), la fique-investigació i el desenvolupament de nous instruments de mesura que ajuden a la comprensió de les noves realitats socials vinculades principalment amb estereotips i discriminació cap a grups minoritaris i qüestions de mobilitat humana (com a migracions, mobilitat humana, diversitat sexual, famílies amb pares del mateix sexe, homofòbia internalitzada, micro-agressions cap als grups minoritaris).

La Unitat d'Investigació ha sigut l'element de cohesió dels membres de l'equip d'investigació que han participat en diversos projectes d'investigació finançats pel Ministeri d'Educació i per la Universitat de València.

Grup d'Investigació en Dissenys i Tècniques d'Investigació en Psicologia Social - DITIPS

En el context de la Psicologia Social són cada vegada més necessaris sòlids coneixements sobre els aspectes metodològics de la investigació. En efecte, l'anàlisi de la realitat social des del punt de vista del psicòleg ha d'estar fundat en la comprensió de conceptes com ara la grandària de l'efecte, la potència o les noves tècniques d'anàlisi estadística. Així mateix, el psicòleg social ha de tindre com a guia de la seua investigació fermes fonaments del disseny que garantisquen la validesa de les conclusions a les quals arriba.

D'altra banda, els criteris de publicació de les revistes de l'àrea de Psicologia Social són cada dia més estrictes en aquest sentit i es fa més apressant i necessari que qualsevol tipus d'investigació social estiga definida clarament des del principi, ja que això és garantia d'uns resultats fidedignes. A més, i donada l'heterogeneïtat de les causes de la conducta humana, i especialment la social, els components de la Unitat són reconeguts especialistes en diferents perspectives d'anàlisis (des del maneig de grans mostres, passant per la utilització d'informació qualitativa, l'estudi mig ambiental, l'anàlisi bio-físic del comportament, etc,..) de la conducta social de les persones. Per tant, els objectius d'aquesta Unitat d'Investigació són l'anàlisi i estudi dels diferents dissenys i tècniques d'investigació amb la finalitat d'establir conclusions clares i útils referent a la seua utilització en cadascun dels diferents aspectes de la Psicologia Social. 

Creiem, per tot això, que es tracta d'un camp d'investigació que, si bé en la majoria de les ocasions teòrics pot derivar en una eminent utilitat i un beneficiós efecte en l'avanç dels estudis en Psicologia Social.

Grup d'Investigació en Diversitat i Evaluació en la Formació al Llarg de la Vida - DIVFOREVA

El grup que presentem sorgeix de la suma de professores-investigadores de la Facultat de Filosofia i CC. de l'Educació de la Universitat de València que pertanyen als Departaments de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (MESURA) i Educació Comparada i Història de l'Educació (TIRE). Aquesta unió es consolida amb la comprovació individual, després de diversos anys de rellevants experiències en projectes d'investigació, que el treball en projectes col·laboratius, ens dotaria d'una visió més holística i complementària dels contextos educatius d'investigació en els quals treballem, enriquint les nostres propostes i resultats.

Així mateix, per l'afinitat de les nostres línies d'estudi, fins i tot en aquests moments desenvolupades així com pels objectius comuns que com a professionals en l'àmbit de l'educació tenim, pensem que la unificació en un grup de treball aconseguirà que aconseguim amb majors èxits aquests objectius, perquè les infraestructures i estructures s'ampliaran des de diverses xarxes de contacte, propostes d'accions, perspectives de treball en profunditat i ampliació del camp educatiu, etc. Les investigadores que l'integren són:

PDI a temps complet vinculat estatutàriament o laboralment a la Universitat amb relació indefinida en la mateixa així com una PDI doctora a temps parcial que porta com a professional contractada en aquesta Universitat de València des del curs 2004.

Aquesta activitat investigadora se centra d'una banda, en la necessitat que detectem en diferents contextos d'acció educativa (el diagnòstic, la intervenció, l'avaluació, la història,…) de desenvolupar processos d'investigació diferencials. I, d'altra banda, en la resposta o resultat diferencial que trobem si atenem l'existència de diferències en i entre les persones i entre els grups de persones i els contextos en els quals es troben. Diferències entre altres físiques, psíquiques, psicològiques i emocionals així com, socials, culturals, de gènere i edat. 
La diversitat, des d'una perspectiva d'educació inclusiva, llança a la nostra investigació un conjunt sistèmic i interactiu de variables educatives que han d'investigar-se de manera inclusiva i des de la mirada pluridimensional que exigeix el desenvolupament individual i social de les persones en tot procés educatiu. Així doncs, partim d'un ampli i variat ventall de possibilitats per a la nostra investigació que centrem tant en temes de *inequidad; com en temes d'investigació avaluativa com a procediment per a posar en marxa, gestionar i aportar informació que millore l'educació i els processos formatius.

El PDI que conforma el grup a més de ser docent en les titulacions de Grau de Pedagogia i Educació Social realitza també formació en els següents màsters universitaris oficials de la Universitat de València: Màster Universitari en Acció Social i Educativa; Màster Universitari en Educació Especial; Màster Universitari en Psicopedagogia; Màster Universitari en Professorat de Secundària. Així mateix, es compta amb la direcció dels màsters propis de la mateixa Universt: Màster en Atenció a la Diversitat i Educació Inclusiva; Màster en Detecció, Diagnòstic i Intervenció en Altes Capacitats. PDI amb sexennis d'investigació; publicacions en revistes nacionals i internacionals; llibres i capítols de llibres.

Índexs Impactes:

  • Índex h en Google Scholar de 7. I l'índex i10 total de 4. (Amparo Pérez Carbonell);
  • Índex h en Google Scholar de 6. I l'índex i10 total de 5. (Immaculada Chiva Sanchis);
  • Índex h en Google Scholar de 9. I l'índex i10 total de 9. (María Jesús Martínez Usarralde);
  • Índex h en Google Scholar de 5. I l'índex i10 total de 5. (Genoveva Ramos Santana).
Grup d'Investigació en Dret Penal de la Perillositat - DERPEligro

El debat científic sobre la legitimitat i els límits del Dret penal de la perillositat no ha deixat de créixer al nostre país durant els últims anys. I referent a això constitueix sens dubte un factor determinant el notable protagonisme que semblant model d'abordar la lluita contra la delinqüència està adquirint en el marc del dret comparat. L'ordenament penal espanyol no resulta en absolut alié a aquesta tendència i bona mostra d'això són algunes de les novetats que incorpora l'EL 1/2015, de reforma del Codi penal: 

  1. S'amplia l'àmbit d'aplicació de la llibertat vigilada.
  2. Es fa dependre de paràmetres de perillositat aspectes tan rellevants com el règim de revisió de la nova pena de presó permanent revisable.
  3. S'introdueix com a pena accessòria la possibilitat d'inscriure perfils genètics de condemnats per delictes greus en la base policial de dades d'ADN en tant que puga concloure's l'existència un risc greu de reiteració delictiva.
  4. Es revisa el règim de suspensió de l'execució de la pena privativa de llibertat, condicionant-se expressament la imposició de nombroses regles de conducta a criteris de perillositat del reu.
  5. O, en fi, es reformulen alguns tipus delictius i s'incorporen uns altres de nova creació -entre els quals destaquen figures delictives que eleven a categoria de tipus penal mers actes preparatoris- en els quals és possible detectar una clara influència dels caràcters del Dret penal de la perillositat i de l'anomenada Justícia preventiva (Preventive Justice). En aquesta mateixa línia, el Reial decret 1110/2015 crea el Registre Central de Delinqüents Sexuals.

 El grup d'investigació sobre Dret penal de la perillositat té per objecte l'estudi d'aquesta creixent tendència polític-legislativa centrada en la idea de la seguretat ciutadana i en l'objectiu de combatre a ultrança la perillositat criminal del delinqüent amb predomini de mecanismes inocuitzadors. A tal fi s'analitza, des d'una perspectiva general, el fonament d'aquest model i se subratllen els seus límits des de l'òptica dels principis garantistes que han de presidir la lluita contra la delinqüència en un Estat de Dret; i al seu torn, i sobre la base de l'anterior, s'examinen els variats aspectes i institucions del dret positiu ja referits que constitueixen manifestacions d'aquest paradigma de Dret penal.

La investigació se centra inicialment en la projecció d'aquesta tendència legislativa en el marc dels delictes contra la llibertat sexual i contra la violència de gènere si bé s'amplia amb posterioritat a altres àmbits delictius, com el dels delictes de terrorisme o dels desordres públics, als quals també aconsegueix ja de manera palesa el model del Dret penal de la perillositat.

Tot això s'aborda des d'una perspectiva dogmàtica i política-criminal i sense perdre de vista la referència del Dret comparat, i, en concret, dels sistemes jurídic penals angloamericà, alemany i italià.

Grup d'Investigació en Dret de Societats Comparat - DERSOCOM

El grup Dersocom de la Universitat de València va començar a gestar-se entorn de l'any 2000. La seva IP havia prestat serveis en les Universitats de Múrcia i Jaume I de Castelló, i per això es van incorporar alguns dels seus investigadors. Les seves línies de recerca estan referides al Dret de societats, amb especial incidència en el règim jurídic de les societats de capital (anònima i limitada) i de les societats cooperatives; el Dret bancari, sobretot en els seus aspectes contractuals; el Dret d'assegurances, i, finalment, al Dret de la competència i Dret de la propietat industrial. Així ho demostren les tesis defensades en el seu si, de Carmen Boldó (1995, UJI), María de la Mar Andreu (1996, O. Múrcia), Lourdes Ferrando (1998, O. València), Luis Hernando (2003, O. València), Vanessa Martí (2006, O. València), Javier Guillem (2007, O. València), Benjamí Saldaña (2008, O. València), Linda Navarro (O. València, 2009). Totes aquestes tesis van ser dirigides per José Miguel Embid.

A fi de formar un grup de recerca en sentit estricte, es comencen a elaborar projectes concrets de col·laboració. En aquesta línia ha d'esmentar-se l'existència del Commenda (www.commenda.es), una xarxa de col·laboració científica entre professors de Dret Mercantil de diverses universitats espanyoles centrat en l'estudi del règim jurídic de les societats mercantils, amb especial atenció a l'anàlisi de la Jurisprudència espanyola. L'experiència de Commenda permet ara fer un pas endavant i constituir Dersocom.

Sense perjudici d'alguns projectes més antics, en el que ara interessa José Miguel Embid ha estat IP de cinc projectes consecutius del pla nacional, a partir de l'any 2000 fins avui. El curs d'aquests projectes ha servit de cobertura a la gradual configuració del grup, gràcies a l'enquadrament en ells de les tesis esmentades i als nexes creats entre els seus membres, encara que alguns d'ells hagin passat a prestar serveis en altres Universitats. La temàtica dels projectes de recerca esmentats ha solgut estar centrada al voltant del Dret de societats, des de la perspectiva pròpia de l'ordenament espanyol, però, alhora, amb un important biaix internacional, atès el procés normatiu de la Unió europea, sobretot, així com a altres països amb importància en el marc de l'activitat econòmica mundial. Tal circumstància, al mateix temps, ha fet possible l'establiment de vincles sòlids amb professors universitaris d'altres països, singularment, Itàlia, Alemanya, Luxemburg, l'Argentina, el Brasil, Colòmbia i Xile. D'entre totes les activitats al fet que ha donat aquesta "xarxa" internacional, pot destacar-se la celebració de successius congressos argentí-espanyols de Dret Mercantil, des de 2001, així com diverses trobades italo-espanyoles d'aquesta disciplina, sent el primer de 2006 i diverses publicacions.

Grup d'Investigació en Dret de l'Empresa - derempresa

El present grup està conformat per diferents acadèmics que treballen en diferents línies d'investigació relacionades amb aspectes de gran actualitat, laborals, i fiscals que pivoten sobre el dret de les empreses.

En la investigació de cada acadèmic integrant del grup, així com del grup com a tal, destaca un gran interés pels problemes actuals als quals s'enfronta el dret en un entorn de forts canvis socials, econòmics i tecnològics, que porten a fórmules innovadores d'emprenedoria i empresa. Exemple d'això són les múltiples publicacions d'aquest grup en l'àmbit de l'economia digital, social i col·laborativa. Publicacions, quasi totes elles, que constitueixen resultats en el marc de projectes d'investigació concedits en convocatòries públiques i competitives. El grup pretén deixar oberta la possibilitat d'ampliar les seues activitats a altres àmbits jurídics de l'activitat empresarial, com ara aspectes mercantils, de dret administratiu, o altres.

Grup d'Investigació en Dret dels Mercats Financers: Banca, Borsa i Assegurances - DERMERFIN

El grup ha vingut desenvolupant la seua activitat des de la dècada dels noranta, amb el suport inicial de sengles Projectes d'investigació sota el títol "Contractes bancaris i persona moral" (GV 96-B-ÉS-16-088 i GV99-83-3-8). La seua activitat s'ha mantingut visca fins a l'actualitat en què gaudeix de la cobertura del projecte sobre "La regulació del Shadow Banking, de la contractació bancària i de la protecció del client: el nou horitzó normatiu de l'activitat bancària" (DER2013-48707-R). Al llarg de dues dècades la seua producció en termes de publicacions ha sigut ingent, com també la transferència dels resultats de la investigació, per mitjà de jornades i congressos científics i contractes a través de la OTRI de la Universitat. El Grup compta, a més, amb el suport i el cofinançament de dues associacions privades: una associació d'empreses de finançament (ANSOFI) i una associació de consumidors (APABANC), suport que pròximament s'ampliarà per una tercera entitat (INSOMNIA), especialitzada en l'aplicació de les noves tecnologies a la prestació de serveis bancaris (FinTech) i d'assegurances (InsurTech) i, en general, al món de Dret (LegalTech). 

L'objecte d'estudi, el Dret dels mercats financers, s'escindeix en dos vessants ben diferenciades: la regulació institucional dels mercats financers i els intermediaris que en ells actuen (generalment sota la forma de societats de capitals) i el règim jurídic dels contractes i productes financers, amb especial atenció a les regles sobre protecció del client. Dins de cadascuna d'aquests vessants, el Grup es dedica a l'anàlisi dels canvis normatius que s'estan produint contínuament en relació amb diverses línies d'investigació diferents. 

L'activitat se centra en l'actualitat especialment en l'estudi de la regulació de la banca no oficial, la que opera en l'ombra (Shadow Banking), a tenor de les últimes iniciatives plantejades des de les institucions de la Unió Europea, que segueix en això iniciatives anteriors procedents de l'altre costat de l'Atlàntic, que tracten de regular i sotmetre a control prudencial a les entitats que operen al marge o a l'ombra del sistema regulat (Shadow Banking) i ve propiciada per l'important volum de negoci que duen a terme aquestes entitats i, sobretot, pels seus estrets vincles amb les entitats de crèdit. Les entitats que operen en el Shadow Banking exerceixen un important paper en el sector financer, perquè constitueix un canal de finançament alternatiu essencial per a l'economia real, especialment en les fases en què els agents bancaris tradicionals redueixen l'ajuda financera. Per això, dins del nostre camp d'estudi, tenen cabuda tots els sistemes alternatius de finançament empresarial, entre els quals ocupa un lloc destacat el capital-risc i de les FinTechs, últim desenvolupament del sistema bancari alternatiu que s'està produint per l'aplicació de la tecnologia a la prestació de serveis financers a distància. El mateix està ocorrent en el camp de les assegurances per la irrupció de les InsurTech. 

L'experiència que ens proporciona l'estudi d'aquesta realitat, ens permet estendre les nostres activitats a altres desenvolupaments del denominat LegalTech, és a dir, a les noves eines informàtiques i tecnològiques especialment dissenyades per a facilitar la labor dels operadors jurídics. 

L'altre gran vessant que cobreix la nostra investigació és la relativa al règim jurídic de les operacions bancàries, financeres i d'assegurances i al tractament jurisprudencial dels problemes que plantegen, amb especial atenció a la protecció del client i de l'usuari de serveis financers. El marc normatiu existent en aquest àmbit genera molts interrogants quant a la seua aplicació i efectivitat, com el demostra l'anàlisi de la jurisprudència emanada amb motiu de la comercialització de serveis bancaris i de productes financers. D'altra banda l'aportació de la jurisprudència en aquest camp és molt destacable, com ho demostra la gran quantitat de pronunciaments sobre productes financers complexos (participacions preferents, depòsits estructurats, swaps), la comercialització irregular dels quals per part de les entitats financeres ha suscitat un fenomen de litigació massiva. El mateix procés s'ha produït amb motiu de la inclusió en els contractes de clàusules poc transparents i fins i tot abusives (clàusules sol, interessos de demora, arrodoniment, etc.). L'anàlisi d'aquesta jurisprudència constitueix una de les matèries nuclears de l'activitat investigadora del grup. 

En els últims temps el grup ha estés la seua activitat a l'estudi de l'intercanvi d'informació bancària de transcendència, tributària en el pla internacional i a l'anàlisi de les implicacions tributàries de l'operativa dels mercats financers.
 

Grup d'Investigació en Drets Econòmics, Socials i Culturals: Efectivitat i Exigibilitat - G-DESC

La investigació es desembolica en el marc de l'evolució dels drets humans, concretament en els processos d'implementació dels drets econòmics, socials i culturals (DESC o drets socials).

Les línies d'investigació convergeixen en dues dimensions, l'eficàcia i l'exigibilitat d'aquests. En el vessant de l'eficàcia els objectius de la investigació se centren en la determinació dels continguts dels drets, les obligacions que generen, la titularitat dels drets, els criteris d'interpretació i aplicació. El vessant de l'exigibilitat comprén les obligacions relatives al compliment per part dels subjectes obligats i dels titulars dels drets, els mecanismes institucionals multinivell d'exigibilitat dels drets normatius, judicials i quasi-judicials, així com l'accés a la justícia. Transversalment a les dimensions de l'eficàcia i l'exigibilitat dels DESC s'ha de comptar amb l'enfocament del principi d'igualtat i no discriminació i la perspectiva de gènere.

Grup d'Investigació en Drets Humans i Carta Social Europea - CSE
  • Investigació dels Drets Humans des de la perspectiva de la Carta Social Europea, oficialment des de 2014 la "Constitució Social d'Europa".
  • Anàlisi de la jurisprudència del Comité Europeu de Drets Socials emanada de les Conclusions del sistema d'Informes i de les Decisions del Fons derivades de les Reclamacions Col·lectives.
  • Aplicació pels òrgans jurisdiccionals nacionals de la normativa del Consell d'Europa, en concret, de la Carta Social Europea. Control de convencionalidad.
  • Estudi de la Llei de Tractats i altres Acords Internacionals des de la perspectiva de la Carta Social Europea i conseqüències que es deriven d'això.
  • Revisió de la normativa nacional i determinació de la seua adequació o no a la Carta Social Europea. Establiment dels progressos d'Espanya a nivell europeu amb la ratificació de la Carta Social Europea en la seua versió revisada i el Protocol de Reclamacions Col·lectives.
  • Aportació de solucions amb la finalitat que Espanya observe els compromisos adquirits a nivell internacional amb el Consell d'Europa.
  • Aprofundir en la difusió d'un correcte coneixement i aplicació de la Carta Social Europea i del seu organisme de vigilància i control.
  • Presentació de reclamacions col·lectives pels sindicats i organitzacions socials, després de l'acceptació del procediment per Espanya.
Grup d'Investigació en Drets Humans i Globalització - Derglo

Aquest grup, que ara sol·licita el seu accés al registre de grups d'investigació, ve desenvolupant des de fa dècades, a partir dels estudis i investigacions pioneres en la matèria duts a terme pel professor Jesús Ballesteros, diverses línies d'investigació prolongades i actualitzades en el temps, sobre diverses facetes dels drets humans, que en els últims anys s'han centrat específicament en qüestions relacionades amb la justícia internacional, amb especial atenció als reptes de la pau i el desenvolupament sostenible, els resultats del qual més recents són els següents projectes d'investigació finançats, a més d'un important nombre de publicacions i monografies en editorials i revistes científiques de prestigi: 

  • Projecte Prometeu fase II. Referència: PROMETEU II/2014/080. (Des de 1-1-2014 fins a 31-12-2017) El paper del Dret en la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Ajudes per a grups d'investigació d'excel·lència. 
  • Programa Justícia global (Diké). Ajudes a grups d'investigació per a la constitució i acreditació de les xarxes d'excel·lència ISIC (Instituts Superiors d'Investigació Cooperativa). Referència: ISIC/2012/017 (Des de 1-1-2012-fins a 31-12-2015). 
  • Programa PROMETEU per a grups d'investigació d'excel·lència. Generalitat Valenciana. Des de 1-I-2010 fins a 31-XII-2013. Drets humans, sostenibilitat i pau. Investigador principal: Jesús Ballesteros. 
  • El Projecte d'Investigació I+D+I del MEC, dirigit pel Dr. J. Ballesters: Globalització i Justícia Internacional: seguretat humana, pau i desenvolupament sostenible (SEJ-2007-67270/JURI). 
  • El projecte I+D+I de la Generalitat (anys 2007-2008) dirigit per la Dra. Encarnación Fernández: Els Estats en crisis i la justícia internacional (GV/2007/061). 
  • El projecte I+D+I finançat per la Generalitat Valenciana, dirigit per la Dr. Pilar González Altable: La teoria de la democràcia davant els desafiaments contemporanis; competència cívica i globalització (GV00-158-08). 

Aquest grup també constitueix el nucli de professors responsables d'un programa de doctorat que compta amb una llarga trajectòria que es remunta a 1989 amb el programa de doctorat titulat "Drets humans, ètica i democràcia". A aquest programa li va succeir el de "Drets humans i problemes actuals"(Programa de caràcter internacional en col·laboració amb la Universitat de Palerm i amb esment de qualitat); En l'actualitat el propi professor Ballesteros dirigeix el Programa de Doctorat titulat "Sostenibilitat i Pau en l'era postglobal". 

La constitució formal d'aquest grup obeeix a una demanda cada vegada major d'estudis i treballs especialitzats, d'orientació pràctica, en l'àmbit dels drets humans, la pau i el desenvolupament sostenible, que aporten noves línies d'actuació i suggerisquen mecanismes eficaços de protecció i garantia dels drets en diversos camps davant els nous desafiaments als quals s'enfronta la societat. 

Existeix una consciència social àmplia sobre la necessitat d'aprofundir en la idea d'indivisibilitat i interdependència dels Drets humans, com a resposta a les terribles xacres (les guerres, el subdesenvolupament i l'explotació indiscriminada i salvatge dels recursos naturals) que assolen a la humanitat. La societat demanda assumir la perspectiva que dona primacia a la plena realització i compliment de tots els drets per a tots els éssers humans (no sols els del primer món) i posar l'èmfasi no sols en el creixement econòmic sinó en un desenvolupament veritablement humà i sostenible (centrat en la satisfacció de les necessitats bàsiques de les persones). Des d'aqueixa perspectiva es pot contribuir a la construcció d'una pau a nivell local (països devastats per conflictes de tota índole) i a nivell global. En altres paraules: la pau, el desenvolupament i a efectivitat dels drets només poden aconseguir-se conjuntament.

Grup d'Investigació en Drets Humans, Migracions i Convivència - MULTIHURI

Les societats modernes estan marcades per múltiples factors que evidencien la diversitat, especialment en l'àmbit cultural i religiós. Entre ells clarament els fluxos migratoris poden considerar-se com un dels quals generen majors tensions en el teixit social, traspassant l'estricte àmbit de l'estrangeria (en la mesura en què els immigrants s'assenten i passen a ser nacionals) i obligant a una anàlisi o estudi integral des d'una dimensió intercultural. Enfront dels reptes que planteja la gestió de la diversitat en perspectiva jurídic-política, solen oferir-se solucions reduccionistes, basades especialment en la por a l'altre, que en lloc d'incentivar la cohesió social contribueixen a la seua fragmentació. Especialment en temps de crisi (no sols econòmica, sinó també de valors comuns compartits), quan determinats subjectes se senten amenaçats o discriminats, sorgeixen conflictes que dificulten la vida en comú. Aquestes tensions es tradueixen, en més ocasions de les desitjables, en un replegament identitari o un frenesí securitari, que acull des de manifestacions culturals o religioses fins a pràctiques incompatibles amb els drets humans i fonamentals, que han de ser escomeses des de l'àmbit normatiu i jurisprudencial, però també des de polítiques públiques de caràcter preventiu. La miscel·lània d'àmbits problemàtics d'intervenció a l'hora d'afrontar la diversitat, fa impossible esgotar una temàtica tan complexa i dinàmica, la qual cosa exigeix delimitar espacialment l'àmbit d'estudi i buscar models o pautes que puguen oferir solucions duradores en nom d'una integració social imprescindible per a l'enfortiment de l'Estat de Dret. Per això, el projecte MULTIHURI, des d'un estudi multidisciplinari i partint de la seua experiència prèvia, se centra en analitzar quatre estats europeus: Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit, i proposa comparar-los amb una realitat jurídic-política a priori diferent, almenys en la seua trajectòria, com la del Canadà, en l'intent de trobar mecanismes que de manera bidireccional permeten enfrontar-se als conflictes culturals i religiosos que poden comprometre la pau social. 

En efecte, en l'esmentat context europeu les denominades polítiques d'integració de (o amb) els immigrants no han produït els resultats esperats ni han impactat en la població per a generar un clima de respecte i garantia dels drets humans. Més aviat al contrari, els cada dia més apressants desafiaments identitaris propis de la diversitat, el vincle d'aquests amb l'ordre públic o els principis fonamentals dels moderns Estats democràtics de Dret (com la igualtat, el pluralisme o el laïcisme) i la seua relació amb sentiments latents com entre altres, el de reivindicació nacional, posen en evidència les dificultats a l'hora d'establir valors comuns en un món fragmentat. 

Es fa per tant imprescindible, com ja ha posat en relleu el Tribunal Europeu de Drets Humans en la seua jurisprudència, construir un model de convivència en societats multiculturals, diverses i especialment marcades per l'impacte dels fluxos migratoris, que atenga, com a guia d'articulació normativa i de polítiques públiques, a l'estricte respecte als drets humans des dels seus estàndards internacionals com a base de l'Estat democràtic de Dret. Vinya. http://www.multihuri.com/es/

Grup d'Investigació en Economia Financera i Finances de l'Energia - EFEN

L'objectiu general de la investigació és el desenvolupament i l'aplicació de metodologies que milloren i faciliten la presa de decisions tant a professionals com a reguladors en matèria financera. Així mateix, s'estén a l'anàlisi i la gestió dels riscos de canvi climàtic basant-se en els fonaments de la teoria financera, a partir de l'aplicació de tècniques de finances quantitatives a les sèries de preus de commodities energètiques que cotitzen en mercats (de comptat i a termini) financers a nivell internacional.

Grup d'Investigació en Economia Social, Cooperatives, Innovacions Socials i Polítiques Públiques - CONCORDIA

El present grup d'investigació desenvolupa investigacions teòriques i aplicades articulades sobre tres camps d'estudi: el sector privat de caràcter social, la innovació social i les polítiques públiques. Si bé les investigacions realitzades tenen una centralitat en l'economia, els projectes i col·laboracions són de caràcter interdisciplinari i transdisciplinar. Així, col·labora regularment amb associacions científiques com CIRIEC, amb instituts d'investigació universitaris com IUDESCOOP, amb administracions públiques com el Comité Econòmic i Social Europeu i el Ministeri de Treball del Govern d'Espanya i amb associacions empresarials i entitats socials com la Plataforma del Tercer Sector de España, CEPES i Social Economy Europe.

Desenvolupa cinc activitats cientificotècniques:

  1. Investigació bàsica basada en el desenvolupament de coneixements sobre Economia Social, Tercer Sector, Cooperativisme, Empreses Socials, Economia del Bé Comú i col·laborativa. Contribueix a desenvolupar construccions teòriques explicatives de la lògica d'aquests fenòmens privats de marcat caràcter social.
  2. Investigació bàsica sobre la innovació social desplegada des de la societat civil i des dels sistemes territorials d'innovació i producció. Especial atenció es presta als sistemes territorials d'innovació basats en cooperatives, com el grup de cooperatives de Mondragón i el grup cooperatiu agrari Anecoop.
  3. Investigació sobre les polítiques públiques sociolaborals amb especial atenció a les polítiques pressupostàries i a aquelles dirigides a les cooperatives i al tercer sector social. S'analitzen les mesures de política econòmica, les estructures de suport, les noves mesures de regulació lligades al desplegament de serveis de benestar social com són les clàusules socials, la política social dirigida a ONG (associacions i fundacions) socials, de la cultura i de l'esport. Finalment s'avaluen des de la perspectiva econòmica les polítiques dirigides a les cooperatives, societats laborals i altres entitats socials com els Centres Especials d'Ocupació i les Empreses d'Inserció. La comparació es realitza des de la perspectiva multinivell (regional, estatal i de la Unió Europea).
  4. Formació investigadora de joves investigadors en ciències socials i econòmiques, a través del programa de doctorat oficial en economia social pertanyent a l'institut d'investigació IUDESCOOP de la Universitat de València, i en el qual els membres d'aquest Grup són especialment actius assumint fins i tot la coordinació del programa. Col·laboració amb altres joves investigadors de la resta d'Espanya i de l'estranger dinamitzant la xarxa REJIES - de joves investigadors en economia social.
  5. Foment de recursos estratègics lligats a la investigació en matèria d'economia social, economia i ciències socials, participant activament en el desenvolupament de revistes científiques en la seua edició/coordinació, en la direcció d'un centre de documentació especialitzat en economia social i ciències socials com és el CIDEC de la Universitat de València i en l'articulació sistematitzada d'una xarxa de grups d'investigació interuniversitaris de tota Espanya a través de la xarxa RedEnuies, que inclou 21 centres, càtedres d'empresa i instituts universitaris de sengles universitats.

L'activitat investigadora i de foment de la investigació dels membres d'aquest grup té més de 25 anys d'història.

Grup d'Investigació en Economia i Complexitat - eCompleX

Es busca un nou camí per a comprendre i aprehendre la complexitat. El problema crucial que la Ciència ha d'encarar hui és fer front amb èxit a la complexitat creixent de la Societat. Per descomptat, cal fer la reducció, però serà la complexitat qui ens farà veure si la reducció és perniciosa o no. La complexitat s'erigeix en jutge no sols de les aplicacions del mètode de la Ciència, també de la seua pròpia essència. El món és com un ésser complex, descomponible en moltes parts, interconnectades de manera molt variada, sovint difícil de precisar. El nostre sentiment d'incapacitat ens espenta al coneixement fragmentat; cada part important genera una o més diverses disciplines o matèria subjectes d'estudi. Vivim en un món, que al seu torn és un sistema, ple de sistemes. Per a actuar amb eficiència i responsabilitat en aquest món, necessitem tècniques i eines adequades que ens faciliten la comprensió i el maneig dels sistemes i subsistemes que el componen. D'això tractaria el pensament sistèmic. La societat té problemes i cerca solucions, per a això inventa el Mètode Científic, encara que aquest és incapaç d'abordar els problemes complexos i els problemes socials; el pensament basat en conceptes i idees sistèmiques és més adequat.

La complexitat dels fenòmens corresponents a les Ciències Restringides com la Física o la Química, no va posar en qüestió la validesa del mètode científic, però sí que la va posar la complexitat dels corresponents a les Ciències No Restringides (com la Biologia o la Geologia dins del camp de les Ciències Naturals; o l'Antropologia o la Sociologia o les Ciències Polítiques des del camp de les Ciències Socials). En el seu nivell més abstracte, el pensament sistèmic abasta una àmplia i heterogènia varietat de mètodes, eines i principis, tots orientats a examinar o estudiar la interrelació de forces que formen part del procés comú. Aquest camp inclou la cibernètica i la teoria del caos, la teràpia guestàltica, l'obra de Gregory Bateson, Russel Ackoff, Eric Trist, Ludwig Von Bertallanfy i el Santa Fe Institute, entre altres. Aquests diversos enfocaments comparteixen una idea rectora comuna: la conducta de tots els sistemes sembla seguir uns certs principis comuns, la naturalesa dels quals anem descobrint i analitzant. Es planteja que el problema del coneixement no és tractar de conéixer la totalitat; és millor canviar la idea de coneixement i el que s'ha de fer és tractar d'entendre els sistemes. Per a entendre el sistema, és necessari comprendre la naturalesa de la interdependència: mentre major siga la interdependència, major serà la necessitat de comunicació i cooperació. La Teoria General de Sistemes seria capaç d'integrar els models i generalitzacions abstractes que han desenvolupat la cibernètica i les altres disciplines afins, i representaria realment una alternativa racional i totalitzadora que superaria les actuals insuficiències del mecanicisme. Es plantejaria la visió del món com una gran organització.

Reprendria les originals idees aristotèliques en considerar tota entitat com un sistema, és a dir, com a universos o conjunts d'elements (la matèria) proveïts d'estructura (la forma); i, evidentment, els elements de l'univers d'un sistema poden ser al seu torn sistemes (conjunts estructurats). Cal comprendre les relacions entre els diversos components d'un sistema organitzacional, el qual obté resultats desitjats i indesitjats. Només existeix un sistema quan els seus components es relacionen per a buscar una fi comuna; sense una fi comuna, no caldria parlar de sistema, la qual cosa implica que res més hi hauria una sèrie d'elements o components desunits, fins i tot competitius individualment. El pensador sistèmic ha de veure els patrons i les estructures de l'organització a través del temps des de dalt o des de fora, amb perspectiva (sistèmica o holística) sense perdre de vista els detalls dels processos, els recursos i les persones.

Grup d'Investigació en Educació Científica i Formació del Professorat de Ciències - didacies

El grup està constituït per un grup d'investigadors en didàctica de les ciències experimentals.
El nostre principal objectiu és el diagnòstic de problemes en l'ensenyament i aprenentatge de les ciències i proposar tractaments que puguin contribuir a superar-los, tant en l'educació científica formal com en la informal. Per a això investiguem en la formació del professorat, elaborant proposades de millora; en les competències a adquirir pels joves i el professorat en Educació per a la sostenibilitat i Educació per a la Salut; en l'argumentació i el pensament crític en l'ensenyament de les ciències; en la utilització de les relacions ciència tecnologia societat CTS, les qüestions sociocientíficas CSC i la història de les ciències en l'educació científica; en la utilització de la metodologia basada en la indagació per a l'ensenyament de les ciències a partir de les etapes primerenques de l'educació formal; i en l'aplicació de les neurociències a l'educació científica.

Grup d'Investigació en Educació Lectora, Literària, Lingüística, Cultura i Societat - ELCIS

El grup de recerca Elcis ha realitzat investigacions de formació lectora, literària, mediàtica i lingüística en contextos multiculturals i plurilingües en els diversos nivells educatius tant en L1 com en L2 i llengües estrangeres. S'inicia quan se'ns va concedir el projecte d'investigació "Globalització, exclusió i multiculturalitat en Literatura Infantil i Juvenil" (UV-AE-20060713) el 2006.

Des d'aleshores i fins ara hem treballat en diferents projectes tant de recerca, cooperació com d'innovació. Un factor determinant per a la consolidació i ampliació no sols de línies d'investigació, sinó de membres i col·laboradors fou la concessió del projecte I+D+I "Educación literaria e Interculturalidad" del Ministerio de Ciencia e Innovación (EDU 2008-01782/EDUC), Programa Nacional de Investigación Fundamental en el Marco del VI Plan Nacional de Investigación Científica.

Hem format part d'altres projectes com "Diversidad y (des)igualdad en la literatura infantil y juvenil española contemporánea" (UV-IMV-PRECOMP-13-115502),"Imágenes literarias de la diversidad: ciudadanía e identidad a través de la educación lectora y literaria" (GV 2015-050). O dels projectes d'innovació de centre "Innovación, Investigación y Calidad en la Enseñanza Superior:Proyectos y Propuestas en investigación docente en las Setmanes d'Activitats Complementàries" en diferents edicions o "Trabajo sobre el impacto del uso de las pizarras digitales interactivas en la formación superior de Profesores de Infantil, Primaria y Secundaria". Així com "Estudio comparativo de las materias de DLL en los nuevos grados de Educación Infantil" projecte concedit per la Universidad de Sevilla.Proyectos para la Investigación Docente (038-A6-2010) amb investigadors de les universitats de Sevilla, Jaén, Granada, València, Barcelona, A Coruña; el projecte FACTORES DETERMINANTES EN LOS HÁBITOS LECTORES DE LOS ESTUDIANTES DE EDUCACIÓN SECUNDARIA (PR2017-040) concedit per la Universidad de Cádiz. O el projecte de cooperació "Preparación de agentes de formación del profesorado y equipos instucionales que permitan la innovación y mejora en investigación y formación docente en educación intercultural bilingüe en las zonas andinas y del Caribe" de l'Agencia Española para la Cooperación Internacional (D/030992/10); "Competencias lingüísticas e identidad cultural del alumnado de origen inmigrante-variables de integración en contextos de inmigración" (APE/2015/004).

També hem format part del projecte "COMPETENCIAS MEDIÁTICAS DE LA CIUDADANIA EN MEDIOS DIGITALES EMERGENTES (SMARTPHONES Y TABLETS): PRACTICAS INNOVADORAS Y ESTRATEGIAS EDUCOMUNICATIVAS EN CONTEXTOS MULTIPLES del Ministerio de Economía y Competitividad. Programa Nacional Proyectos I+D+I (EDU2015-64015-C3-1-R) amb 40 investigadors, d'11 universitats espanyoles i 8 països latinoamericans i europeus o del projecte "YOUTUBERS E INSTAGRAMMERS: LA COMPETENCIA MEDIÁTICA EN LOS PROSUMIDORES EMERGENTES" de l' AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACIÓN - Convocatorias 2018 Proyectos de I+D de GENERACIÓN DE CONOCIMIENTO y Proyectos de I+D+i RETOS INVESTIGACIÓN.

Així mateix el grup Elcis hem organitzat tota mena d'encontres científics relacionats amb la nostra recerca: entre altres III Congrés Internacional de Literatura Infantil i Juvenil Catalana (2006); I Congreso Internacional de Educación literaria y Sociedad. La enseñanza de la literatura a los jóvenes (2007); Jornadas interdisciplinares de Estudios de la Mujer (2009); : III Jornadas Innovación Docente en la Educación Superior (2014); I i II International Conference Teaching Literature in English for Young Learners (2012) i (2015); XV Congreso Internacional de la Sociedad Española de Didáctica de la Lengua y la Literatura (2014); Jornadas de Investigación, Innovación y Buenas prácticas en Educación Infantil (2014), (2015), (2016), (2017) i ((2018) o les Jornades d'Educació lectora, literària i lingüística. Recerca i bones pràctiques (2021).En l'actualitat formen part com a grup de la xarxa d'excel·lència del projecte RED DE EXCELENCIA EN EDUCACIÓN MEDIÁTICA del Ministerio de Economía, Programa de Acciones de Dinamización Redes de Excelencia I+D (Acció 2016)(EDU2016-81772-REDT) entitats participants: 10 IP de I+D 10 universitats espanyoles.

Grup d'Investigació en Educació Multimodal i Multiliteracitat a través de la Literatura, l'Art, les Llengües Estrangeres i les Tecnologies per a l'Aprenentatge - LiTerart

Aquest grup integra investigadors i investigadores procedents de diferents universitats i disciplines que comparteixen un objectiu comú: desenvolupar investigacions dirigides, en primer lloc, a proporcionar una educació integral que contribuïsca a la formació personal, intercultural i social de l'alumnat del segle XXI i, en segon lloc, a desenvolupar les seues competències i capacitats lectores, lingüístiques, crítiques i creatives.

Amb aquesta finalitat, cohesionem la investigació educativa amb la innovació didàctica per a estudiar el valor pedagògic de l'ús i impacte de la multiliteracidad i els recursos multimodals a l'aula, a través de l'enfocament de diverses disciplines transversals relacionades prioritàriament amb les humanitats, l'educació artística, l'ensenyament de les llengües estrangeres i les noves tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement (TAC). La pretensió de Lit(T)erart és aprofundir en l'aportació d'aquestes àrees, fonamentalment en la formació del professorat i en l'elaboració de propostes curriculars que fomenten les dimensions cognitiva, conceptual, sociocultural i estètica, per a després centrar-se en el disseny d'un sistema d'avaluació basat en la creació de rúbriques que mostren el progrés de l'alumnat i la validesa de la metodologia proposada.

En línia amb les directrius de l'EEES, plantegem construir una bastimentada didàctica basada en la pedagogia de les multiliteracitats que no sols considera el llenguatge com a forma exclusiva per a la construcció de significats, sinó que incorpora la multimodalitat com a manera de representació per a crear i expressar idees.

Grup d'Investigació en Educació i Diversitat LGTBIQ+ - EDi

Des de fa dècades, les universitats han incorporat progressivament estructures de docència i investigació relacionades amb la diversitat afectivosexual i la identitat de gènere. Aquesta tendència ben aviat va ultrapassar el món anglosaxó i va arribar a altres entorns culturals, com ara Europa i Llatinoamèrica. El grup Educació i Diversitat LGTBIQ+ (EDi) pretén omplir un buit quant a estructures d´aquest tipus en la UV, en concret en l´àmbit educatiu, i, d'altra banda, es crea amb la intenció de ser un àmbit interdisciplinari d'investigació per a diverses persones que tenen en comú la preocupació pel món educatiu i la urgència de treballar (des de la investigació i la pràctica) per una escola més justa i més lliure, en la qual es reflectisca i es valore la diversitat present en les societats.

Els membres del grup pertanyen a diferents àrees de coneixement vinculades a l'educació. Des de la didàctica general i les didàctiques específiques participen de la tasca formativa en els graus d'Educació Infantil i Educació Primària de la UV i d'altres universitats de l'estat, en el Curs de Postgrau en Educació Lectora i Literària en el Segle XXI (UV), el Màster de Formació del Professorat (UV), el Màster d'Investigació en Didàctiques Específiques (UV) i el Màster de Psicologia de l'Educació i el Desenvolupament humà en Contextos Multiculturals (UV-UASD), aquest últim impartit en el Perú i la República Dominicana. Igualment, els membres del grup dirigeixen Treballs de Final de Grau, Treballs de Final de Màster i Tesis Doctorals en el marc dels estudis esmentats.

Grup d'Investigació en Educació, Coneixement i Emancipació - GREDUC

Som un grup d'estudis i recerca multidisciplinar en l'àmbit de l'educació de la Universitat de València. Tot i que desenvolupem investigacions en temàtiques distintes, tenim en comú una mirada epistemològica crítica i postcrítica de l'educació. Prenent aquests elements com a punt de sortida, hem anat fent passes cap a un compromís amb un altra manera d'entendre la investigació, clarament vinculada a la transformació social. La cooperació, l'intercanvi de guions i propostes i el cercle dialògic son les estratègies que ens acompanyen.

Les nostres línies d'investigació van dirigides cap a la formació inicial i permanent dels educadors/es en diversos contextos socioeducatius. La investigació narrativa, l'experiència i la relació educativa conformen les nostres eines per avançar en la recerca dins dels àmbits de l'educació, el coneixement i l'emancipació.

La producció acadèmica hauria de lliurar-se d'una nefasta tradició individualista, per tant, apostem per la creació d'espais en els que fer possible les cures, la reflexió i la creació col·lectiva. En aquest sentit, el grup reflexa diversitat de situacions i estadis en la investigació. Una part dels membres del grup ja va defendre les tesis i l'altra part es troba en el procés d'elaboració.

La coordinació del grup es basa, especialment, en definir les problemàtiques i dificultats en la recerca educativa.

Grup d'Investigació en Emoció i Llenguatge al Treball: la Funció Discursiva Emotiva/Evaluativa en Diferents Textos i Contextos: Projecte Persuasió - EMO-FUNDET

El present projecte analitza els mecanismes lingüístics de la persuasió tant en anglés com en espanyol i en el llenguatge verbal i no verbal. Per a això, es fa una revisió de les diferents teories lingüístiques (pragmàtic-discursives) sobre la persuasió, l'argumentació i la retòrica i s'analitzen diferents mostres de discurs empresarial/institucional per a descobrir mecanismes de persuasió en cadascuna de les dues llengües. 

Els resultats poden demostrar diferències en els diferents mecanismes emprats en anglés i espanyol i que són, per tant, específics de cada llengua, però també mecanismes que són equiparables. Aquests resultats seran bàsics per a dissenyar materials ad hoc per al pla de formació de dos nivells diferents (ESO i Universitat).

Grup d'Investigació en Emprenedoria, Direcció d'empreses cooperatives i de l'economia social i Sostenibilitat Corporativa - EMPRECOOP

Descripció de l'activitat investigadora:

Estudi sobre l'emprenedoria i la creació d'empreses en general i per al cas de les empreses socials en particular. Anàlisis de la Sostenibilitat Corporativa, la Responsabilitat Social Empresarial i l’Ètica en els negocis.

Aplicació de les eines per a la creació d'empreses i la definició del pla de negoci d'empresa. Especial incidència en les empreses socials i els conceptes d'emprenedoria i innovació social. Estudi sobre l'administració i direcció d'empreses cooperatives i de l'Economia Social. S'inclou el seu diagnòstic estratègic, el disseny del sistema d'objectiu amb la missió, la visió i el valors, la formulació d'estratègies corporatives i competitives i la implementació d'aquestes estratègies mitjançant el disseny organitzatiu, la planificació i el control i l'estudi del comportament de les persones. Aplicació de les eines de la Direcció Estratègica a les cooperatives i altres organitzacions de l'Economia Social: anàlisi dels stakeholders i matriu d'interès-poder, anàlisi de l'entorn, anàlisi interna mitjançant l'auditoria de recursos i l'anàlisi VRIO, anàlisi per a l'avaluació i disseny d'estratègies i variables de disseny organitzatiu. Estudi de la Sostenibilitat Corporativa, de les seues eines de treball i l’aplicació de les memòries de sostenibilitat en les empreses de l’Economia Social, les PIMES i les empreses familiars. Estudi de la Creació de Valor Compartit, la Triple Bottom Line i de models de sostenibilitat com l’Economia del Bé Comú i les BCorporation, entre d’altres.

 Els diferents membres del grup es dedicaran, mitjançant projectes d'investigació competitius en els seus diferents nivells (autonòmic, estatal i europeu), a la investigació dels aspectes de l'emprenedoria, de la direcció d'empreses cooperatives i de l'Economia social i de la Sostenibilitat Corporativa amb la finalitat d'aplicar aquestes eines a la resolució dels problemes reals d'aquestes empreses i a contribuir a la creació de nous coneixements en aquesta matèria.

Grup d'Investigació en Envelliment: Cognició i Emocions - EnveCoEm

Les millores sanitàries, produïdes al llarg del segle XX, així com de les condicions i la qualitat de vida han tingut entre altres repercussions un espectacular augment en l'esperança de vida. Això unit al dràstic descens en l'índex de natalitat està produint un envelliment de la població. Per això els segments de població de persones majors són els que major creixement estan tenint, i alguna cosa que s'està convertint en una realitat indiscutible, és que ens dirigim cap a una població envellida. És per això que sembla necessari tractar quin tipus de problemes i reptes es plantegen en les persones majors i quines són les seues solucions. 

D'aquesta manera, presentem un grup d'investigació, centrat en l'anàlisi dels aspectes cognitius i emocionals així com en la intervenció i desenvolupament de les persones majors, podent distingir dues grans línies de treball, una centrada en els aspectes del denominat envelliment normal i una altra línia orientada als aspectes relacionats amb les patologies cognitives associades a l'envelliment, principalment deterioració cognitiva lleu, demència tipus Alzheimer i altres demències i malaltia de Parkinson. 
La primera de les línies pretén analitzar els processos bàsics de l'envelliment psicològic estudiant aspectes relacionats amb el desenvolupament cognitiu com ara la reserva cognitiva o la plasticitat cerebral, a més en l'àrea social interessa el tipus de relacions que s'estableixen en l'envelliment així com els canvis i evolució que aquestes tenen, finalment en relació a les emocions es pretén analitzar el pes de la regulació de les emocions com a base per al desenvolupament comportamental i la correcta adaptació. 

La segona de les línies, sota una metodologia experimental, està aplicant sistemes d'avaluació per a la detecció dels possibles canvis cognitius, així com de la possible deterioració, mitjançant anàlisis transversals i longitudinals. A més, aquesta línia ofereix noves intervencions cognitives basades en estimulació cognitiva, teràpia de reminiscència i aplicació d'estimulació transcraneal per corrent directe (tDCS). Fruit d'aquestes la comprovació de l'eficàcia d'aquestes intervencions es disposa de diversos contractes amb empreses per a l'aplicació dels mateixos en pacients amb diversos graus de deterioració. 

El grup d'investigació participa en diversos màsters de la Facultat de Psicologia i en l'àrea de Ciències de la Salut. On major participació té l'equip és en el màster de Gerontopsicología on s'imparteixen matèries relacionades amb l'envelliment cognitiu tant en població normal com en majors amb demència i matèries relacionades amb la intervenció social. A més, existeix una important participació en la direcció de Treballs de final de Màster. També es participa en els màsters Universitaris en Psicologia General Sanitària i en Intervenció Psicològica en Àmbits Socials. 
En relació als estudis de doctorat l'equip investigador està plenament integrat en el Doctorat en Psicogerontología: Perspectiva del Cicle vital, on es dirigeix la línia de Desenvolupament i envelliment òptim i cognició, des de la qual existeix una important producció de tesis doctorals.

Grup d'Investigació en Equips de Direcció, Estratègia d'Empresa i Govern Corporatiu - TMT_BS

Aquest grup d'investigació centra la seua atenció en l'estudi de les característiques, estructura, processos i sistemes d'incentius dels òrgans de direcció de les empreses, i en la seua relació amb les estratègies que aquestes utilitzen, així com amb els resultats de les organitzacions. 

L'equip d'investigació que compon aquest grup està especialitzat en temàtiques d'estratègia competitiva i corporativa, així com en els enfocaments dels equips d'alta direcció (Upper Echelons), Govern Corporatiu, i competitivitat sostenible (és a dir, l'equilibri entre la competitivitat, la supervivència i la Responsabilitat Social Corporativa en un sentit ampli).

En l'àmbit de l'estratègia, el nostre grup ha realitzat múltiples investigacions sobre estratègia competitiva (rellotge de l'estratègia i posicionaments competitius), orientació estratègica de les organitzacions, estratègies d'internacionalització, estratègies de diversificació, maneres d'entrada, fusions i adquisicions, aliances estratègiques, etc. Aquests treballs han sigut publicats en revistes d'àmbit acadèmic tant nacionals com internacionals, tenint considerable pes les situades en els principals llistats internacionals de revistes d'investigació (p.e. JCR, Scopus, etc.) 

Des de l'any 2002, gran part d'aquests treballs considera de manera fonamental el paper dels equips de direcció i dels òrgans de govern en la definició de les estratègies i en la disposició d'unes certes actituds que es reflecteixen en la presa de decisions estratègiques. L'orientació al mercat, l'orientació proactiva, innovadora i d'assumpció de riscos, l'obertura de perspectives, acceptació del canvi, l'autoconfiança, l'optimisme, la complaença, les actituds globalment responsables, l'ètica o els enfocaments personalistes, i particularistes constitueixen àrees d'interés en les nostres investigacions.

Entre els aspectes considerats en relació amb els equips de direcció i òrgans de govern, el nostre grup para atenció a la composició dels equips, la diversitat, l'estructura de poder i de participació, el repartiment de funcions tant jeràrquica com horitzontal, els processos d'interacció, el conflicte cognitiu i afectiu, els valors compartits, els sistemes d'incentius, així com a les característiques demogràfiques i psico-sociològiques de membres específics de la direcció, com ara la Direcció General o uns certs directius funcionals o de divisió.

Ens interessen tant els antecedents com les conseqüències de les variables esmentades i de les les relacions entre elles. En relació amb els efectes d'aquestes relacions sobre els resultats organitzatius, parem atenció a aspectes com ara la competitivitat (rendibilitat, creixement, solvència, supervivència), la reputació, la generació de valor, etc.

La nostra investigació es desenvolupa fonamentalment a través de l'execució de projectes d'investigació competitius, finançats entre altres per la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Economia i Competitivitat. No obstant això, aquest grup d'investigació manté un estret contacte amb el context econòmic-empresarial, i desenvolupa activitats d'assessorament tècnic, formació, diagnòstic i realització d'estudis tècnics i informes orientats a l'aplicació pràctica de la nostra línia de treball.

Grup d'Investigació en Estratègia de Recursos Humans, Gestió del Coneixement i Comportament Innovador i Emprenedor - RRHHCIRO

Aquest grup d'investigació se centra en l'anàlisi del procés de presa de decisions estratègiques i de l'estratègia de recursos humans, relacionant-la amb la gestió del coneixement en l'organització, el comportament innovador dels empleats, el comportament emprenedor i la sostenibilitat corporativa. En particular, estudia com les polítiques de RH serveixen com a factors clau per a facilitar l'aplicació dels processos de gestió del coneixement (adquisició, creació, emmagatzematge, compartició, aplicació i distribució) en les organitzacions, generant comportaments dels individus orientats a la innovació i a l'emprenedoria.

L'anàlisi de com les polítiques de RH i la seua consideració conjunta o sistèmica es converteixen en un factor catalitzador de la creativitat de l'individu i del seu interés per desenvolupar innovacions (nous productes, nous processos o, fins i tot, nous projectes de negoci) en l'àmbit organitzatiu, la qual cosa pot contribuir a la consecució d'avantatges competitius sostenibles. A més, l'aplicació de pràctiques de RH orientades cap a la sostenibilitat permetrà, al mateix temps, el desenvolupament de comportaments individuals i col·lectius que satisfacen els reptes actuals que les organitzacions tenen en matèria de responsabilitat social i sostenibilitat dels negocis. Així mateix, el fet que el coneixement s'ha convertit en els últims temps en un recurs estratègic per a les organitzacions ha posat de manifest la necessitat de gestionar-ho de manera activa i amb una clara orientació estratègica. Per tant, l'estudi de tots els processos de gestió del coneixement i com es veuen afectats per l'estratègia de RH de l'organització, és un tema objecte d'estudi per part d'aquest grup d'investigació. Al seu torn, aquests processos de gestió del coneixement són fonamentals per a generar el clima necessari a l'hora que els empleats i els grups dins de les organitzacions puguen desenvolupar comportaments innovadors i emprenedors.

Els projectes d'investigació desenvolupats en el marc de l'equip tenen una orientació acadèmica i aplicada, i se centren en la col·laboració amb empreses i directius per a millorar la seua gestió, amb especial incidència en la problemàtica de les Pimes.

Grup d'Investigació en Estratègia, Competitivitat i Innovació - GRECO

Aquest grup d'investigació va ser reconegut com a grup d'excel·lència (després de superar una avaluació de l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva). Referència GR00-221. 

GRECO pretén ser un àmbit de creació, transferència i aprenentatge de coneixement en Direcció Estratègica, dins del qual puguen desenvolupar-se projectes i contractes d'investigació fonamental i aplicada, de transferència de tecnologia i de generació de competències, dirigits a millorar la capacitat dels equips directius i la competitivitat de les empreses.

El Programa de Treball de GRECO gira actualment al voltant de cinc línies d'investigació, totes elles posicionades en el camp de la Direcció Estratègica. La investigació en aquestes cinc línies està fortament relacionada, de manera que una part important dels projectes desenvolupats i els treballs publicats exploren les relacions entre els fenòmens analitzats en diverses d'elles. 

El projecte aprovat per a 2013-2016 pretén avançar en la identificació de les principals capacitats dinàmiques a partir de la revisió de la literatura, especialment de l'existent sobre els processos de gestió del coneixement, a fi d'establir les fronteres conceptuals entre les capacitats d'adquisició, creació i absorció de coneixement, la capacitat d'innovació i la capacitat d'aprenentatge. Una comprensió més profunda de l'estructura del calaix de sastre en què s'han convertit les "capacitats dinàmiques" ha d'ajudar a entendre millor els processos que faciliten la seua creació i renovació.

En concret, aquesta investigació analitza la manera en què la implantació de pràctiques organitzatives influeix sobre la construcció de capacitats dinàmiques. Específicament, l'estudi diferencia cinc tipus diferents de pràctiques segons se centren en els processos, les persones, els grups / equips, els productes i els coneixements. L'anàlisi contempla la manera en què aquestes diferents pràctiques condicionen les capacitats dinàmiques en dos contextos particulars:

  1. Quan les pràctiques s'introdueixen individualment.
  2. Quan les pràctiques s'implanten de manera coordinada amb el format de formes organitzatives, a fi d'aprofitar el potencial de creació de valor consubstancial a la complementarietat.

La hipòtesi de partida és que, excepte quan les capacitats reposen en un agent o en un grup reduït d'individus, el desenvolupament de capacitats basades en el coneixement requereix la coordinació complexa i la integració de pràctiques de diferents tipus.

Al mateix temps que s'explora el paper de les pràctiques directives com a antecedents de les capacitats dinàmiques, aquesta investigació incideix en les relacions entre les capacitats dinàmiques i l'acompliment empresarial. El progrés en la demostració de l'efecte directe que les capacitats de creació, adquisició, absorció i aplicació de coneixement tenen sobre els resultats ha obviat la possible existència d'altres variables mediadores. En el projecte es pretén aprofundir en el paper que juguen les innovacions en les pràctiques directives a través de les quals la direcció pretén reforçar el seu estoc de capacitats dinàmiques. 

D'aquesta manera s'introdueix un procés circular en el procés d'investigació, on les pràctiques directives exerceixen dos rols en diferents fases del procés de creació de valor:

  1. Les organitzacions desenvolupen capacitats dinàmiques amb la introducció de pràctiques.
  2. A més, gràcies a les capacitats que han acumulat, poden desplegar innovacions en les pràctiques organitzatives que ajuden a reforçar la seua competència per a innovar i aporten resultats excel·lents en produir avantatges competitius sostenibles.

La demostració d'aquesta premissa preliminar requereix desenvolupar un treball empíric que inclou dades de panell.

Grup d'Investigació en Estudis Històrics sobre les Transicions i la Democràcia - GEHTD

Dins de les últimes aportacions teòriques de la història social i política, el present projecte pretén aprofundir en l'estudi tant de la democràcia com de la construcció i evolució de les modernes cultures polítiques espanyoles insistint en la complexa relació entre les principals cultures polítiques republicanisme, anarquisme, socialisme i la democràcia. Es concretarà en tres moments històrics: 

  1. La crisi de la Monarquia parlamentària, 1900-1930; 
  2. La II República, la Guerra Civil i el primer Franquisme, 1931-1959; 
  3. Segon Franquisme, Transició i consolidació democràtica, 1959-1986. 

L'anàlisi històrica es realitzarà des de l'interior de les tres cultures polítiques esmentades, en relació amb el nacionalisme espanyol i les identitats de gènere i des de la perspectiva comparada amb el sud d'Europa i els Estats Units. Amb aquesta diversitat d'enfocaments i perspectives en tres moments històrics clau es veuran els assoliments i influències mútues d'aquesta relació fructífera, però conflictiva i difícil, en molts moments del segle XX. El projecte se centrarà, principalment, en tres moments històrics claus: 

  1. El primer terç del segle XX, interessant per a observar la resposta de les diferents cultures polítiques davant els límits i possibilitats del sufragi universal masculí i davant la transició de la política d'elits a la política de masses. En aquest moment es va produir, a més, la primera ona democratitzadora en bona part d'Europa, de manera que les diferents cultures polítiques es van trobar davant un moment polític crucial, perquè les masses no sols assumien el protagonisme de la vida política, sinó que, a més, cada vegada en més llocs, també el control dels ressorts del poder. 
  2. II República, Guerra Civil i primer Franquisme, en el qual es prestarà principalment atenció tant a les possibilitats i influències de la primera experiència democràtica espanyola, com a l'atracció de la revolució i la reacció en bona part de l'espectre polític, a causa de la influència cada vegada major dels moviments antiliberals i antidemocràtic en el context del període d'entreguerres. A això s'afigen el vessant de gènere i de la identitat nacional en el conjunt de la cultures polítiques, i l'anàlisi de l'experiència dels anys més durs del Franquisme (1939-1959) en la consideració de la democràcia com l'objectiu central de les cultures polítiques de l'esquerra espanyola (derrotades en la guerra civil.). D'aquesta manera, l'anàlisi de l'antifeixisme durant el període d'entreguerres, com a argamassa mobilitzadora davant l'expansió dels enemics del liberalisme i de la democràcia i les seues principals consecucions (drets i llibertats individuals, reformes socials i igualtat de gènere), així com de les conseqüències del seu triomf després de la Guerra Civil Espanyola, sobretot en forma de repressió des de diferents perspectives, seran elements centrals de les investigacions d'aquest grup. 
  3. El Franquisme tardà i la Transició Democràtica, períodes en els quals des de tots els punts de l'espectre polític es va anar convergint en un sentit democràtic de tall europeu occidental, de manera que tant des dels grupuscles revolucionaris clandestins dels últims anys del franquisme, com des de les tradicions principals de l'esquerra espanyola i des dels posicionaments més moderats de la dreta liberal i democratacristiana es va evolucionar fins a contribuir decisivament a convertir a Espanya en una democràcia consolidada integrada en el context europeu. 

L'anàlisi es farà des de diferents perspectives: 

  1. Des d'un anàlisi intern de les cultures polítiques d'esquerra, gràcies al qual observar el seu posicionament davant els processos abans esmentats (democràcia, democratització, processos transicionals, gènere i identitats nacionals). 
  2. Des d'una perspectiva comparada i fins i tot transnacional que porte a posar de rellevància els aspectes i processos en els quals van participar les cultures polítiques de l'esquerra espanyola en connexió amb les d'altres geografies, principalment França, Itàlia i Portugal, per la seua proximitat temàtica i geogràfica amb Espanya; així com amb els Estats Units , per actuar com irradiador d'ideals i fórmules democratitzadores des de principis del primer terç del S.XX a causa de la seua posició com a país hegemònic en l'ordre internacional.
Grup d'Investigació en Estudis Socials Intervenció i Innovació - GESinn

El Grup d'Estudis Socials Intervenció i Innovació GESinn està compost per personal docent i investigador amb dilatada i àmplia experiència professional, vinculats en l'actualitat al món Acadèmic.

El seu principal objecte d'anàlisi es troba en àrees de Serveis Socials Comunitaris; Infància, Adolescència i Joventut; Dona, violència i estudis de gènere; Cooperació Internacional; Codesenvolupament i Intervenció Comunitària en el medi rural; Acció en l'Àmbit Soci-sanitari; Pobresa, delinqüència i exclusió, i Globalització i Estudis Urbans, sempre considerant transversalment a tota actuació, la perspectiva de gènere.

Es troba adscrit a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València i Jaume I de Castelló. Naix amb vocació transversal i entre els seus principals valors es troba l'experiència d'investigar i invertir en la realitat social des d'una perspectiva crítica i constructiva. La coordinació i IP d'aquest Grup Investigació és rotatòria, atenent l'horitzontalitat dels seus membres en el compromís col·lectiu.

Grup d'Investigació en Estudis del Territori, Paisatge i Patrimoni - ESTEPA

La unitat d'investigació ESTEPA (Estudis del Territori, Paisatge i Patrimoni) és un grup de treball fundat en 1998 pel professor Jorge Hermosilla Pla, en el si del Departament de Geografia de la Universitat de València, com a resposta a una sèrie de necessitats: projectar la investigació geogràfica com una via clau per a incrementar el coneixement territorial; incorporar noves sistemàtiques integrals de treball geogràfic; i formar a nous titulats en la pràctica de la geografia aplicada i en investigació.

La unitat ESTEPA està conformada per un equip dinàmic de geògrafs, en el qual també s'integren col·laboradors d'altres disciplines (arqueòlegs, historiadors, ambientòlegs, enginyers), amb una dilatada experiència en l'estudi dels processos territorials i les seues manifestacions ambientals i patrimonials. Aquest caràcter interdisciplinari i la constant incorporació de les innovacions tecnològiques en el camp de la geomàtica (SIG, CAD, Teledetecció) permet abordar treballs en diversos camps obtenint sempre resultats satisfactoris.

Com a part dels seus principis fonamentals, ESTEPA pretén traslladar els valors universitaris a la societat, en aproximar a la ciutadania els resultats de la investigació amb caràcter formador i en proposar solucions que garanteixen la qualitat de vida de la societat.

Grup d'Investigació en Famílies i Infància - GRIFAIN

L'equip d'investigació té com a objectiu prioritari desenvolupar accions investigadores i formatives orientades al coneixement i millora de la realitat educativa de les famílies i la infància.al costat d'això, els objectius específics del nostre equip s'orienten a:

  • Conéixer les necessitats i percepcions de la infància, especialment atenent els seus drets de protecció i participació, i plantejar propostes de millora sobre aquest tema.
  • Analitzar les principals problemàtiques i dificultats per les quals travessen les famílies i els seus membres, i desenvolupar propostes per a la seua millora.
  • Aprofundir en les eines i estratègies de treball específiques en l'àmbit de família i infància. Col·laborar amb diverses agències implicades en les vides de les famílies i la infància (escoles, serveis socials, centres d'atenció primària, serveis especialitzats, entitats del tercer sector, etc). Desenvolupar projectes i convenis d'investigació i col·laboració amb diferents institucions.
  • Plantejar propostes formatives en relació amb les famílies i la infància dirigides als egressats de les diferents titulacions de la UV i professionals.
  • Difondre les troballes del nostre equip d'investigació a la comunitat científica i a la societat en el seu conjunt.

Tots els membres de l'equip són professors de la Universitat de València així com professionals especialitzats que treballen en l'àmbit de família i infància. La directora de l'equip, així com altres professores integrants, centra la seua activitat docent i investigadora prioritàriament en l'àmbit de les famílies i el menor, amb tesis dirigides sobre aquesta temàtica, projectes d'investigació i publicacions en revistes i obres col·lectives. Entre els projectes ha dirigit la investigació; Disseny d'un instrument per a analitzar la relació entre violència filie-parental i estructura i estil educatiu familiar; i participat, entre altres, en la investigació; Validació d'un instrument d'avaluació d'estils educatius familiars i establiment de lineamients per al disseny de programes d'intervenció amb famílies; (Universitat de València) i; Pràctiques familiars i corresponsabilitat: Anàlisi dels valors i proposta d'estratègies educatives per a la conciliació de la vida personal, social i laboral; (Universitat de Barcelona). Entre les seues últimes publicacions destaquem; Famílies i menors: reptes i propostes pedagògiques. 

De la mateixa manera, és responsable i participant de diferents iniciatives de formació especialitzada dirigides tant a egressats com a professionals en aquest àmbit (Curs de postgrau "Intervenció especialitzada amb famílies i infància: procediments i tècniques d'actuació"; programes de formació i investigació en intervenció familiar dirigits a professionals dels serveis especialitzats de família i infància (SEAFIs) de la Comunitat Valenciana; congressos nacionals i internacionals -ERNAPE i AIFREF-; conferències; cursos, etc.).

Grup d'Investigació en Filosofia Analítica - VLC_LAB

Aquest grup d'investigació treballa al si de la tradició analítica concebuda d'una manera ampla i és fruit de l'associació de dos Grups d'Investigació: Phronesis i Méthodos. Com altres grups de l'Europa Continental, investiguem qüestions centrals en filosofia del llenguatge, filosofia de la ment, filosofia i metodologia de la ciència, metafísica i epistemologia, però també estem interessats en problemes d'ètica i d'estètica. Un dels nostres objectius és conrear el tipus d'investigació clara i rigorosa pròpia de la filosofia analítica en àmbits habitualment reservats, en el nostre context institucional, a la tradició continental.

 

Grup d'Investigació en Gestiò de la Qualitat, Innovaciò i Aprenentatge - QUALITY

Investigar amb un enfocament metodològic de rutines i capacitats les relacions entre l'aplicació de la gestió de la qualitat, la innovació i l'aprenentatge en les organitzacions, amb especial atenció a la capacitat d'ambidestresa organitzativa, fonamental perquè l'organització aconseguisca bons resultats a llarg termini. S'analitza en profunditat l'efecte mediador i/o moderador en aqueixes relacions de determinades variables. Fonamentalment de la formalització, que és consubstancial als programes de gestió de la qualitat, especialment pel que fa a l'establiment de procediments, i els valors de la cultura organitzativa, que són un pilar essencial per a la implementació amb èxit d'aquests programes.

S'estan analitzant actualment dos sectors, un industrial, la indústria agro-alimentària ecològica, i un de serveis, el de serveis de salut. S'ha triat el sector de la indústria agro-alimentària ecològica per diverses raons: En primer lloc aquestes empreses es veuen abocades a la implantació de sistemes de gestió de la qualitat per a aconseguir els estàndards exigits pels consumidors d'aquests productes, que se situen en una gamma alta de preus; i també estan sotmeses a fortes regulacions per a garantir uns nivells de qualitat i seguretat alimentària adequats. A més el potencial de creixement d'aquest sector és molt alt, ja ha experimentat un fort creixement a Espanya en els últims anys, i es preveu un fort creixement de la demanda interna i de mercats exteriors en els pròxims anys. El segon sector analitzat és el dels hospitals públics.

Entre els objectius prioritaris de les institucions públiques sanitàries es troben l'ús eficient de recursos i l'optimització de la qualitat del servei, tant en termes de millora de la satisfacció dels stakeholders (usuaris, personal, grups de l'entorn) com de l'efectivitat del propi procés assistencial. Precisament, la gestió de processos, en el marc de la gestió de la qualitat, amb l'aplicació de les seues múltiples metodologies, s'ha demostrat eficaç per a generar en aquestes organitzacions increments molt substancials en l'eficiència en l'ús de recursos i en la qualitat del servei. L'aplicació pràctica al sector hospitalari derivada d'aquesta investigació consisteix a millorar els processos d'aquestes organitzacions, ajustant de manera òptima els factors humans, organitzatius, tecnològics i d'infraestructures, i reduint substancialment els costos derivats de la falta d'eficiència.

Grup d'Investigació en Història Conceptual i Crítica de la Modernitat - HistConcep

El nostre grup d'investigació es basa en els projectes d'investigació competitius en els quals fins ara hem treballat. El nostre projecte actual d'investigació, CAP A UNA HISTÒRIA CONCEPTUAL COMPRENSIVA: GIRS CULTURALS I FILOSÒFICS (FFI2011-24473), continua l'anterior TEORIES I PRÀCTIQUES DE LA HISTÒRIA CONCEPTUAL: UN REPTE PER A la FILOSOFIA (HUM2007-61018-FISO), i aspira a aprofundir en les dimensions i en els límits de les diferents variants de la Història Conceptual; no sols com una metodologia sinó també com una teoria de la modernització-, primordialment en tres grans qüestions:

  1. La indeterminació del llenguatge en la referència al món: Ací es combinaran els dos vessants del gir lingüístic tradicionalment malquistades: l'analítica; sobretot en l'encunyació de la història de les idees per l'Escola de Cambridge, Q. Skinner i J. G. A. Pocock- i l'hermenèutica. Igualment caldrà rendibilitzar el gir icònic, que sorgeix contra la totemització del llenguatge. No es tracta únicament d'entendre imatges, sinó d'entendre el món mitjançant imatges. La imatge no sols es considera com un objecte d'estudi, sinó també com un mitjà de coneixement multiforme (p. ex. com a epistemologia visual o iconologia política). Imatge i concepte deixen de ser antagonistes. En la filosofia contemporània de la imatge haurem de tindre en compte almenys tres orientacions: L'antropològica (homo pictòric o simbòlic), la semiòtica i la perceptiva o fenomenològica. El deixant de l'influent estil de pensament de Aby Warburg en les ciències humanes mereix un rigorós escrutini, que ha d'abastar des de la seua mútua fecundació amb la filosofia de la cultura de E. Cassirer i la iconologia de E. Panofsky fins a la seua empremta en l'emergent ciència de la imatge i en la filosofia dels mitjans. Ara es parla de manera molt laxa i frívola dels girs en les ciències de la cultura, que li estan menjant el terreny a la filosofia. Hui comptabilitzem entre aquests girs l'interpretatiu, el performatiu, el reflexiu, el literari, el postcolonial, el translacional, l'espacial, l'icònic, el medial, el memoriogràfic, el metaforològic, etc. Més enllà del que són efímeres modes, haurem d'avaluar el que cadascuna d'aquestes perspectives afig a la Història Conceptual, o si són mers arabescos.
  2. El valor cognoscitiu de la historicitat: Ací s'examinaran el potencial de la Història Conceptual per a fundar una història del present i del futur, les relacions entre profecia i pronòstic, els afectes i desafectes entre història i memòria, la definició cronològica de la modernitat i la seua delimitació enfront de l'Edat mitjana, un temps travessat per les acaballes i l'escatologia, i enfront del temps cíclic de l'Antiguitat. La Història Conceptual germànica (siga en la versió de l'Escola de J. Ritter: O. Marquard, H. Lübbe-, siga en la de la semàntica històrica de R. Koselleck, siga en l'hermenèutica de Gadamer) exerceix així mateix de teoria de la modernització: La majoria dels qui la cultiven contraposen una negació escatològica del món (la modernitat dolenta) i una afirmació positiva, compensatòria, de la realitat present (la modernitat bona), i retrotrauen aqueix maniqueisme fins a la filosofia de la història del segle XVIII. La propensió a la utopització típica de la Il·lustració suposa una amenaça per a les institucions en vigor, per a la civilitat conquistada per les societats democràtic-liberals d'Occident. Aquest diagnòstic de la Història Conceptual situa a la Il·lustració en l'òrbita del terrorisme humanista com l'encarnació de la consciència moral que condemna sempre l'existent i s'exonera alhora de qualsevol responsabilitat en el mal curs de les coses. La Història Conceptual sent reverència pel període que va des de la Revolució Francesa a la Industrial, el qual forja una nova gramàtica temporal basada en la ideologia del progrés accelerat.
Grup d'Investigació en Història Social i Cultural de la Contemporaneitat - HISCUCON

El grup d'investigació recull la trajectòria consolidada d'investigadors amb dècades d'experiència acumulada, a més d'impulsar la ja destacada capacitat formativa de joves investigadors. L'eix definitori bàsic de les investigacions d'aquest grup és l'aplicació de les perspectives de la història social i de la història cultural per a l'estudi de l'àmbit espanyol contemporani. Aquest espai s'aborda, no obstant això, des d'una perspectiva comparada i amb atenció als processos i fenòmens transnacionals, particularment en relació amb Europa i Amèrica Llatina. 

El grup d'investigació pretén aprofundir en l'estudi de l'Espanya dels segles XIX i XX obrint nous enfocaments que transcendisquen la tradicional compartimentació entre història política, social i cultural i aborden en tota la seua complexitat tant les transformacions de la contemporaneïtat com l'estudi dels subjectes històrics, individuals i col·lectius, i la seua relació amb els Estats-nació. Amb això es busca aplicar renovades perspectives a l'estudi de les transformacions socials del XIX espanyol i les seues relacions amb el sorgiment de les noves institucions de l'Estat nacional, a l'anàlisi dels canvis vinculats a l'emergència de la societat de masses en el trànsit del XIX al XX, i a la comprensió dels canvis i crisis del període d'entreguerres, que obrin la configuració de les societats de la segona meitat del s. XX. 

L'estudi d'aquests problemes es realitza a partir del desenvolupament de diverses perspectives analítiques. En primer lloc, a través de l'estudi de les denominades cultures polítiques, un concepte que engloba no sols l'anàlisi de les ideologies polítiques sinó la història social de la política, les formes de sociabilitat i les pràctiques culturals associades. En aquest sentit, es desenvoluparan les possibilitats de la seua aplicació a l'estudi de les cultures polítiques del liberalisme huitcentista així com de les cultures vinculades al seu qüestionament. Així mateix, per al segle XX s'abordarà l'aparició de les noves formes democràtiques de la política de masses i del seu qüestionament per part dels nacionalismes reaccionaris i el feixisme. En segon lloc, a partir d'un enfocament metodològic que relaciona perspectives d'història social i econòmica amb l'anàlisi institucional de la política i les seues dimensions culturals, es desenvoluparà l'anàlisi de la formació des de baix de l'Estat-nació espanyol. Es pretén establir una periodització de les grans etapes de les relacions entre l'Estat nacional i la societat civil a l'Espanya del segle XIX que incloga l'anàlisi de la trajectòria de la noció de subjecte econòmic en l'espai públic liberal i les estratègies discursives i polítiques respecte als drets individuals i la seua realització pràctica. El tercer eix s'articula entorn de l'estudi de les identitats individuals i col·lectives. D'una banda, s'explorarà el potencial analític de la història biogràfica amb l'objectiu de donar una interpretació complexa de l'experiència, la identitat, la subjectivitat i la representativitat, tot això entés com una oportunitat de renovació conjunta de la historiografia i de la biografia convencional. Així mateix, s'abordarà l'estudi de les identitats col·lectives a l'Espanya dels segles XIX i XX, prestant una especial atenció a la dimensió nacional i als processos de construcció d'identitats regionals i locals en interacció amb el marc nacional, així com a l'estudi de les identitats de gènere. En últim terme s'estudiaran específicament les formes de construcció de representacions culturals per part de materials literaris, cinematogràfics i artístics, integrant-los en l'anàlisi històrica. Des dels plantejaments de la més recent història sociocultural, s'abordarà el seu paper en la construcció d'imaginaris polítics i socials, així com la reflexió sobre les relacions entre història i ficció.

Grup d'Investigació en Història, Pràctiques Actuals i Nous Desafiaments de la Transferència del Coneixement Científic - ÁGORA

El grup d'investigació desenvolupa la seua activitat investigadora centrada en la comunicació científica en tres àrees.

La primera està relacionada amb la comunicació científica des d'un punt de vista històric. En concret, se centra en la circulació d'idees i llibres entre Espanya i Europa durant el segle XVIII a través de la reconstrucció de les biblioteques dels il·lustrats valencians. Aquestes biblioteques no sols ens donen informació sobre el propietari de la biblioteca i les seues lectures, sinó també sobre els processos de transferència cultural i científica en aqueix moment. La reconstrucció dels catàlegs d'aquestes biblioteques és fonamental per a conéixer l'entrada d'idees, autors i llibres de marcada modernitat a Espanya, en camps com la Història, la Filosofia, les Ciències, i les Humanitats, entre altres. Igualment, permet reconstruir els canals de circulació dels llibres i als seus principals protagonistes: impressors, llibreters, intermediaris, i duaners, que de manera anònima van fer possible l'entrada dels corrents científics internacionals a Espanya. 

La segona àrea té a veure amb les pràctiques que conformen la ciència actual tant des del punt de vista institucional com des del punt de vista dels científics. Així, aquest grup treballa en l'avaluació de la investigació desenvolupada i/o finançada per institucions públiques concretes a través de l'obtenció d'indicadors bibliomètrics relacionats amb la producció, col·laboració científica i impacte de la investigació. Això s'ha concretat en els últims anys en l'execució de diversos contractes d'investigació subscrits amb institucions acadèmiques i organismes de l'administració pública. A més, des del punt de vista de les polítiques nacionals d'investigació, s'estudia les pautes de comunicació científica, tant des d'un punt de vista quantitatiu com qualitatiu, en el context d'un nou model de comunicació determinat per l'ús cada vegada més freqüent dels mitjans socials i del moviment d'Accés Obert a la ciència. Aquest suposa, des del punt de vista de l'investigador, l'obligatorietat de difondre els resultats de la seua investigació finançada amb fons públics, per mitjà de sistemes que asseguren l'accés obert a aqueixa informació. Per això, també és necessària l'avaluació del compliment d'aquests mandats, dissenyant els procediments més adequats per a això. Aquests procediments es dissenyen a partir de l'estudi de la política editorial de les revistes a través de les quals es difonen els resultats de la investigació finançada amb fons públics, així com investigant el comportament dels investigadors respecte a la comunicació científica i les característiques que poden afavorir l'adopció d'aquesta innovació.

Finalment, la tercera àrea en la qual aquest grup investiga són els nous desafiaments als quals s'enfronten les institucions acadèmiques, d'investigació i els propis científics. En concret, es tracta de la gestió de dades d'investigació que suposa un nou pas del moviment OA en el qual es promou l'accés a les dades producte de la investigació amb la finalitat d'afavorir la bona gestió de la inversió pública, crear cadenes de valor en l'àmbit de la innovació i augmentar la cooperació internacional, entre altres. En aqueix context, aquest grup manté una col·laboració estable amb diversos grups d'investigació europeus centrats en l'estudi del data literacy dels investigadors. L'objectiu és diagnosticar per a posteriorment promoure una cultura que afavorisca l'accés obert a les dades entre la comunitat acadèmica i d'investigació.

Grup d'Investigació en Informació Corporativa: Transparència i Divulgació - INCOTRAD

L'adopció obligatòria de les Normes Internacionals d'Informació Financera (NIIF) en 2005 va fer que en el marc normatiu i institucional europeu es considerara prioritari abordar l'anàlisi dels efectes econòmics d'aquestes normes. Això suposa examinar les conseqüències econòmiques dels canvis comptables que tenen lloc quan el International Accounting Standards Board (IASB) emet noves normes, així com analitzar el propi procés normatiu. Un aspecte clau és analitzar com interactuen els grups interessats (stakeholders), així com els emissors de normes, i analitzar fins a quin punt hi ha compatibilitat entre l'objectiu d'incrementar la qualitat de la informació (transparència, rellevància, fiabilitat i comparabilitat) per a facilitar la presa de decisions dels usuaris amb l'assoliment d'altres objectius, com per exemple l'estabilitat financera. Tot això en un context amb característiques institucionals diverses, que tanmateix afecten directament les pràctiques comptables.

D'altra banda, arran dels canvis haguts en l'actitud de les organitzacions, així com dels stakeholders, en relació amb l'anomenada responsabilitat social corporativa, resulta prioritari analitzar com les noves propostes sobre la Informació No Financera-INF (que inclouen aspectes de tipus social, mediambiental, intangibles, personal, govern corporatiu, drets humans, corrupció, i suborn) derivades principalment de la Directiva 2014/95/EU es formalitzaran i a transformar-se en normes equivalents a les actualment existents sobre informació financera (les NIIF) a la UE. Aquests aspectes estan adquirint una importància molt notable, com revela el document de consulta "Sustainability Reporting" emés per la IFRS Foundation (2020), la fundació que tutela al IASB. En relació amb aquesta mena d'informació, podríem comparar la situació actual amb l'existent abans de 2005 en la qual no hi havia unes normes comptables/financeres úniques. Dels passos que es donen en els pròxims anys dependrà l'evolució de les INF.

Grup d'Investigació en Innovació i Desenvolupament Local - INNODES

L'activitat investigadora del Grup d'I+D d'Innovació i Desenvolupament Local (INNODES) pertanyent a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València i Universitat Jaume I, se centra en aspectes relacionats amb la geografia econòmica, l'ordenació del territori i el desenvolupament regional, en particular en l'anàlisi dels sistemes urbans i metropolitans, els processos d'innovació, la planificació de serveis públics, la geografia del benestar, la innovació social, el turisme i el seu impacte territorial, la sostenibilitat i els processos de resiliència i desenvolupament local; així com en l'anàlisi de les dinàmiques socials, els moviments poblacionals i la cooperació al desenvolupament en territoris diversos.

Grup d'Investigació en Innovació, i-Space i Emprenedoria - InnSpace

La innovació és un factor fonamental en el creixement de qualsevol organització. La innovació implica una manera de pensar diferent. Per això, es fa necessari desenvolupar una sèrie de creences, principis i valors que posen èmfasis en un canvi en la mentalitat emprenedora cap a la innovació en valor, sense abandonar la tradicional innovació tecnològica, que continua sent un factor imprescindible, per a mantindre i incrementar la competitivitat. Es pretén aprofundir en la explicitació i estructuració dels elements que articulen la mentalitat de l'emprenedor per a identificar i aprofitar noves oportunitats de creació de valor. Posant el focus en l'emprenedor com a innovador en valor, és a dir aquell capaç d'identificar i satisfer una necessitat no coberta per a un mercat no atés. Els recursos i capacitats amb els quals compten les organitzacions seran clau per a desenvolupar correctament tot tipus d'innovacions.
La situació de crisi actual, la necessitat de ser sostenibles en l'ús de recursos i l'aparició en els últims anys d'un increment de la investigació en obert a través de plataformes de Open Science, fan necessari una nova visió en la creació de recursos a través de l'espai obert. En aquest context obert de fàcil accés a múltiples recursos i capacitats ocioses, ineficientment aplicades o amb excés de capacitat instal·lada, resulta clau la labor d'innovador com a coordinador de recursos. Així, la captació, organització i desplegament de recursos en l'i-SPACE pot donar lloc a una revolució. 
Per part seua, la sostenibilitat no sols afecta a la generació de recursos i capacitats sinó que ha de ser la raó per a desenvolupar models de negoci sostenibles tant des de l'àmbit social com mediambiental. D'aquesta manera, explorarem la innovació social com el procés de dissenyar, desenvolupar i fer créixer noves idees que tenen com a objectiu cobrir necessitats socials. Analitzant i comprenent les motivacions de l'emprenedor, així com els recursos i condicions de context necessàries per a desenvolupar models de negoci sostenibles tant des de l'àmbit social com mediambiental. 
L'emprenedoria amb base tecnològica també serà abordat pel grup des d'una perspectiva descriptiva de la situació actual i aprofundint en les figures de l'equip fundador d'aquestes companyies. La modalitat empresarial coneguda com a start-up serà analitzada a través del seu model de negoci, client objectiu i proposta de valor. Així mateix, s'aprofundirà des d'una perspectiva crítica en l'ús i aplicabilitat de les noves metodologies de gestió d'aquestes empreses com el conegut Business Model Canvas i els plantejaments lligen start-up.
 
És important destacar que la capacitat d'innovació és un dels factors clau de la competitivitat. Una de les línies es dirigirà a investigar la implantació d'aspectes clau en la gestió de la innovació empresarial a nivell empresarial o sectorial tant a nivell regional com nacional. Aquests estudis de tall més territorial tindran com a espai prioritari la unió europea, a partir de dades recaptades en estadístiques oficials com Eurostat i CIS.
 
Una àrea complementària serà l'ajust de la Innovació amb noves formes de treball més concordes, com el Smart Work, que permeten un increment de la satisfacció dels treballadors així com millores en el clima i en els ràtios econòmics de l'empresa. En empreses i entorns on prima la innovació, la generació de polítiques de recursos humans que s'alineen amb els interessos dels treballadors i que aconseguisquen el compromís i la fidelització d'aquests, es torna crucials. La CVPP com els nous plantejaments laborals i professionals emmarcats com Smart Work en els quals s'incloga la possibilitat d'autogestió del temps de treball, la utilització serveis col·laboratius en xarxa o la generació de centres virtuals de coneixement, ens permetran aconseguir l'objectiu plantejat.

Grup d'Investigació en Instrumentació Electrònica en Física Mèdica i Nuclear - i2N

L'activitat investigadora del grup se centra en el disseny de la instrumentació i mesura per a sistemes detectors de radiació. Concretament, el grup aplica la investigació en dos camps cientificotècnics: la física nuclear experimental (experiments AGATA, NEDA i TRACE corresponents a sengles col·laboracions europees) i la física mèdica hospitalària (col·laboracions amb l'Hospital La Fe, Servei de Radiofísica, i empreses del sector, concretament de radioteràpia i dosimetria).

Pel que fa a l'activitat en física nuclear experimental (activitat majoritària del grup), el grup té una àmplia experiència en el disseny de la instrumentació electrònica per a experiments de física nuclear (originàriament en experiments de física experimental de partícules desenvolupats al CERN, concretament en els experiments DELPHI / LEP i ATLAS / LHC) i participa, de forma ininterrompuda en el Programa Nacional de Física de Partícules i Acceleradors.

Pel que fa a l'activitat en física mèdica (activitat més recent), el grup col·labora actualment amb el centre hospitalari La Fe (a través de la Unitat Mixta d'Investigació IRIMED IIS La Fe-UV, així com amb empreses europees líders en radioteràpia intraoperatòria i en dosimetria. De forma paral·lela a estes dos activitats investigadores, el grup ha transferit tecnologia al sector productiu valencià, a través de col·laboracions amb empreses.

Com a conseqüència de la investigació desenvolupada en el si del grup, alguns dels seus membres són coautors de més de 100 articles indexats, a més de ser coautors de 2 patents en explotació i haver publicat diversos capítols de llibre en importants editorials nord-americanes.
 

Grup d'Investigació en Instruments Públics de Protecció Social i Polítiques Inclusives - INCLUSIVE

El grup d'investigació la constitució de la qual se sol·licita part d'una història de col·laboracions en una àrea d'interés comú com és l'estudi de les polítiques socials amb caràcter general i en particular aquells instruments de protecció social pública destinats a donar cobertura a situacions de necessitat que tenen com a punt central el treball o millor dit la seua absència i les conseqüències que aquest fet té sobre la vida de les persones, generant un espai d'exclusió del qual sense l'ajuda del suport públic és molt difícil eixir. En aquest sentit la majoria dels investigadors que integren aquest grup participen en aquest moment d'un I+D, MINECO del qual soc IP, amb el títol Els instruments de protecció social pública en la gestió del canvi laboral, DER2014-52549-C4-4-R (Pla Nacional I+D+I Reptes d'Investigació, Ministeri d'Economia i Competitivitat) Es tracta d'un projecte de la modalitat de Projectes coordinats, en el qual el projecte coordinador el desenvolupa la Universitat de Sevilla, sota les directrius del Professor Cruz Villalón, amb el títol; Reptes de la gestió del canvi en l'empresa des de la perspectiva laboral i social, DER2014-52549-C.

Entre els objectius d'aquest grup:
 

  1. Analitzar des de la perspectiva internacional i local l'eficàcia de les polítiques d'ocupació per a garantir l'accés dels ciutadans a una ocupació de qualitat que garantisca una existència en condicions de dignitat allunyada de la pobresa i la capacitat d'aquestes polítiques per a rescatar a les persones que han sigut expulsades de l'ocupació i de la societat i que si situen en els col·lectius vulnerables, en situació o risc d'exclusió sociolaboral. En definitiva, es tracta d'identificar polítiques d'ocupació que generen mercats laborals inclusius.
  2. Estudiar l'impacte que els canvis sociolaborals produïts en els últims anys han tingut en l'adequació en termes de cobertura i intensitat de les prestacions del sistema de protecció social i identificar les seues insuficiències com a manifestació addicional del reequilibri d'interessos derivat dels processos de canvi en la realitat empresarial. L'anàlisi comprén tant les prestacions per desocupació, de nivell contributiu i assistencial, rendes mínimes d'inclusió. com les mesures d'acció social i assistència social.
  3. Estudiar les qüestions que es plantegen entorn de la sostenibilitat del sistema públic de protecció social i explorar les possibilitats d'aconseguir el reequilibri del mateix mitjançant la generació d'ocupacions de qualitat en empreses productives i competitives.
  4. Analitzar la concepció estructural del canvi laboral en l'empresa, equilibrat en la consideració dels diversos interessos presents en ella, dissenyat des de la inicial consideració de l'ordenament espanyol però concebut en el context de les polítiques europees, des de premisses comparades i eventualment des d'altres ordenaments europeus. 
  5. Avaluar el paper del FOGASA en les situacions d'extrema necessitat de les empreses (insolvència i concurs) i valorar les possibilitats d'utilitzar les fórmules de protecció del crèdit salarial per a finançar les indemnitzacions extintives de contractes, així com la seua reutilització en la consecució d'itineraris de formació i ocupació o l'accés a la jubilació parcial. 
  6. Analitzar el sistema de formació professional per a l'ocupació, assenyalant les seues mancances i deficiències, i formular propostes de millora perquè s'adeqüe a les exigències del món empresarial i, al mateix temps, contribuïsca a l'increment de l'ocupabilitat dels treballadors. 
  7. Examinar el paper dels serveis públics d'ocupació com a agents de la intermediació laboral i explorar mesures que contribuïsquen a la seua modernització i millora i, en definitiva, a l'increment de la seua eficàcia i eficiència en la col·locació de persones desocupades. Avaluar l'eficàcia dels incentius econòmics en la creació i el manteniment de l'ocupació, en particular referits als vulnerables.
Grup d'Investigació en Interculturalitat i Comunicació - InterCom

En la societat de la informació, el coneixement aplicat, derivat de la investigació empírica, és un instrument de desenvolupament social. A més, la comunicació ocupa una posició central pel que fa a l'estructura i al funcionament de la societat, entenent les noves tecnologies de la informació i de la comunicació no sols com una eina de primera necessitat, sinó també com una manera d'apreciar i percebre el món globalitzat, a part de constituir una de les millors eines d'intervenció sociocultural. Moltes de les noves indústries i de les institucions (públiques o privades) han de comptar amb especialistes en aquest camp, tant com investigadors com professionals ben qualificats per a afrontar alguns dels reptes actuals en les matèries de cultura, comunicació, societat i política, des de la creació a la gestió. 

La pretensió de InterCom és aprofundir en el coneixement d'aquestes àrees, fonamentalment en els territoris del discurs audiovisual (cinema, televisió, cultura popular, còmic, internet, fotografia, etc.).

Grup d'Investigació en Internacionalització, Globalització i Estratègia de la Empresa - INGLOBEST

L'àmbit d'estudi del grup d'investigació és la internacionalització de l'empresa des d'una perspectiva àmplia: pimes i empreses multinacionals, empreses industrials i empreses de serveis. La influència de la globalització i el territori així com els pilars de la direcció estratègica són presents en la nostra investigació com a marc genèric de referència.

L'equip ha participat en nombrosos projectes signats amb organitzacions empresarials rellevants tant a nivell de la Comunitat València com de l'Estat espanyol (ATEVAL, IMPIVA, COEVAL, Consell intertèxtil Espanyol, Cambra de Comerç, Ministeri d'Indústria, etc.) en els quals s'analitzen la competitivitat internacional de la petita empresa espanyola i els reptes als quals s'enfronten en aquest entorn global.

Addicionalment l'equip ha desenvolupat tres projectes competitius del Ministeri on l'objecte d'estudi han sigut les multinacionals i els seus processos d'expansió a nivell internacional. En concret:

  1. aspectes relatius al comportament de l'empresa multinacional des de diferents àmbits: maneres d'entrada, estructura organitzativa, mecanismes de coordinació, rols de filials i expatriats (SEC2003/06466, SEC2006/13889) i
  2. el paper estratègic que Espanya pot desenvolupar com a país trampolí en els processos d'internacionalització d'empreses multinacionals cap a Llatinoamèrica (ECO2010/18583).

Quant a la composició del grup, la major part dels membres d'aquest projecte tenen com a nucli central de les seues investigacions l'estratègia d'internacionalització. L'equip està format, majoritàriament, per professors titulars i ajudants doctores de la Universitat de València: les doctores Esther Sánchez, Esmeralda Linares, Angels Dasi, Cristina Villar i Marimen Saorín i els doctors Fidel León i Anastasio Urra. A més l'equip compta amb la col·laboració de professors i estudiants de doctorat que es troben treballant en la nostra línia d'investigació a Llatinoamèrica.

El director de l'equip, el catedràtic José Pla Barber, ha participat en números projectes d'investigació com a IP finançats amb aportacions públiques (entre ells, tres competitius finançats pel Ministeri, dos per la Generalitat, dos per l'AECI i un per la Universitat de València). Va obtindre el grau de doctor amb la modalitat de doctorat europeu i amb premi extraordinari de doctorat. El professor Pla és professor visitant en nombroses universitats internacionals (Reading University, Norwegian School of Management, ORT l'Uruguai, ICESI Colòmbia, APEC República Domincicana, entre altres.). Juntament amb altres membres de l'equip, ha publicat 46 articles científics (27 en revistes del JCR), 19 capítols de llibre i 4 llibres de divulgació. Aquesta activitat li ha permés obtindre 3 trams d'investigació. El doctor Pla té prop de 800 cites en google scholar, un índex h de 13 i un índex ih de 17. El professor Pla ha obtingut 8 premis d'investigació, entre ells, el 1r premie Centre d'Estudis Financers "Modalitat Comptabilitat i Administració d'Empreses" (9ª Edició, 1999) i el premi d'investigació "Juan José Renau Piqueras" (1ª Edició, 1999).

A més, l'equip incorpora com a membres actius del grup als professors Anoop Madhok (Schulich School of Business) i Torben Pedersen (Copenhagen Business School), autors molt reconeguts internacionalment en la investigació sobre empreses multinacionals. Així mateix, també mantenim llaços de col·laboració amb dues dels grups d'investigació més prolífers en aquesta àrea: el liderat pel professor Corb-Cazurra (que analitza la internacionalització de les empreses multillatines) i el grup format pels professors García-Canal i Mauro Guillén (que centren el seu estudi en el desenvolupament de l'empresa multinacional a Llatinoamèrica). Caràcter internacional i formatiu de l'equip d'investigació. Un dels objectius prioritaris del grup d'investigació ha sigut tindre una dimensió internacional.

Grup d'Investigació en Investigació Psicosocial en Empleabilitat i Orientació i Inserció Laboral dels Joves - PR_EMPLOY

La Psicologia del Treball i les Organitzacions compta amb una gran tradició investigadora sobre la problemàtica de la inserció laboral dels joves, així com les trajectòries ocupacionals que els joves segueixen en el mercat de treball. Entre altres temes, s'ha parat atenció a l'orientació ocupacional prèvia a la incorporació al treball, l'orientació vocacional en triar itineraris formatius o d'inserció, la qualificació i competències personals dels joves, les dificultats i el procés d'adaptació dels joves recentment incorporats al món laboral, així com les conseqüències que un major o menor ajust entre les expectatives i qualificació dels joves i les demandes laborals i experiències viscudes durant la incorporació presenten sobre diversos aspectes (satisfacció laboral, expectatives de futur, motivació laboral, desenvolupament de la carrera, etc.).

Així mateix, els canvis profunds que el món del treball i les organitzacions han experimentat en les últimes dècades han influït de manera destacada sobre la incorporació al mercat de treball dels joves i sobre les seues conseqüències sobre gran nombre de variables psicosocials (ajust personal, benestar psicològic, inseguretat laboral, estrés, etc.).

A més, les taxes d'activitat laboral i ús dels joves presenten de manera recurrent dades sensiblement pitjors que les d'altres grups, en diferents contextos i des de fa ja anys, al marge de fluctuacions en funció de la conjuntura econòmica. La psicologia del treball i les organitzacions ha prestat interés tant a l'efecte de la desocupació juvenil, la discontinuïtat laboral i les dificultats per a la inserció, com a les variables relacionades amb la cerca d'ocupació, l'ocupabilitat i les característiques psicosocials i de l'entorn que poden afavorir una millor inserció laboral i una reducció dels efectes adversos de situacions com la desocupació, la sobre-qualificació laboral o el desajustament entre expectatives laborals i demandes del lloc.

En aquesta línia, el IDOCAL ha participat en nombrosos estudis i projectes sobre aquesta temàtica, des dels estudis sobre el significat del treball i la socialització dels joves (Projecte WOSY, realitzat a partir de finals dels 80), fins a la col·laboració amb diversos projectes desenvolupats en el OPAL, passant per la participació en l'Observatori per a la Inserció laboral dels joves (IVIE-Bancaixa), que va realitzar sis onades d'enquestes nacionals trianuals des de 1996 a 2011. 

Aquesta col·laboració ha produït nombroses publicacions sobre la problemàtica de la incorporació dels joves al treball: els valors laborals i les expectatives dels joves en el període de la seua incorporació laboral, les diferents trajectòries d'incorporació que segueixen els joves, el grau d'ajust psicosocial que resulta després d'aquesta incorporació, el significat que els joves atorguen al treball en el context de les seues vides i la concepció que tenen d'aquest, així com la seua evolució al llarg del temps, la flexibilitat laboral dels joves en la inserció, la sobre-qualificació, la inseguretat laboral, la influència de la situació del mercat laboral i les taxes de desocupació sobre el benestar psicològic dels joves i les seues percepcions d'ocupabilitat, els seus mecanismes d'afrontament en tals situacions, així com les variables psicològiques que afavoreixen la motivació laboral i la cerca d'ocupació, com a autoeficàcia, proactivitat o acte-regulació.
 

Grup d'Investigació en Lingüística de Corpus: Desenvolupaments i Aplicacions - CORPLING

La lingüística de corpus (LC), amb un enfocament decididament empíric en la investigació de les llengües, ha enriquit enormement paradigmes anteriors fins a convertir-se en un obligat referent metodològic en el panorama dels estudis lingüístics actuals. 

Ens interessa destacar dos vessants, una que tracta dels desenvolupaments de la lingüística de corpus i una altra que se centra en les seues aplicacions. Igual que altres investigacions empíriques en el si de la lingüística, la investigació en LC se situa a cavall entre les humanitats i les ciències socials, sobre la base de la lingüística computacional. De les humanitats pren el seu interés primordial per l'estudi de la llengua en els seus múltiples vessants, de les ciències socials ha pres gran part de la seua metodologia entorn de la quantificació (matemàtiques, estadística, etc.), i de la informàtica, el desenvolupament d'eines analítiques cada vegada més sofisticades. Referent a això, les metodologies emprades en la LC, lluny d'estatisme, continuen evolucionant i incorporant desenvolupaments importants, ja siga a través de la creació de paquets informàtics cada vegada més sofisticats en la investigació de corpus ad hoc, com en la creació de portals específics, o bé en la creació d'eines centrades en una diversitat de tasques d'investigació.

La investigació entorn dels desenvolupaments de la LC està relacionada amb els mètodes d'anàlisi qualitativa, amb l'anotació textual i amb l'ús d'anàlisi quantitativa. A més, alguns desenvolupaments informàtics recents, com ara la denominada anàlisi de sentiment o mineria de l'opinió, han bolcat el seu interés en l'anàlisi de grans quantitats de dades en la xarxa (big data). 

Pel que fa a les seues aplicacions, la lingüística de corpus no té límits, sent la seua gran fortalesa la investigació sobre bases de dades importants que l'analista no pot manipular de manera efectiva mitjançant l'anàlisi manual. La LC s'està aplicant hui dia a qualsevol àrea d'investigació lingüística, ja siga a gèneres digitals de qualsevol tipologia com als no digitals. En el cas dels gèneres no digitals, la solució passa necessàriament per la digitalització, atés que la LC opera necessàriament sobre textos digitalitzats. No obstant això, la LC, fins i tot sent la metodologia fonamental per a nombrosos investigadors, no prescindeix de l'anàlisi qualitativa o manual, i en la seua producció científica s'articula en sinergies amb altres aproximacions. Subratllem que hui dia és molt difícil concebre un diccionari o una gramàtica sense el concurs de la investigació de corpus. Però més enllà de la lexicografia, o la fraseologia, les quals han crescut de la mà del corpus, trobarem aplicacions en tota mena d'anàlisi lingüística, ja siguen pragmàtics, discursius, incloent en època més recent, l'anàlisi estilística. Sense oblidar les aplicacions a l'adquisició i ensenyament de segones llengües ensenyament, o la investigació sobre les llengües d'especialitat. I no hem d'oblidar tampoc la inestimable aportació de la LC a la traductologia, atés que el corpus és per als traductors una eina fonamental. Existeixen vertaderes xarxes d'investigadors que dediquen el seu treball a aspectes concrets. 

No obstant això, tornant al punt de partida, ens interessem per centrar la investigació en aquells aspectes que avaluen la fortalesa de propostes basades en tècniques desenvolupades dins de la lingüística de corpus en la investigació en diferents fronts.
 

Grup d'Investigació en Lingüística, Discurs i Cognició - LINDICO

El Grup d'investigació en Lingüística, discurs i cognició, LINDICO, assumeix plantejaments cognitius per a combinar en tot moment la reflexió lingüística estrictament teòrica amb el necessari foment de diversos àmbits aplicats, des del convenciment que la fi última de la (necessària) teoria gramatical i pragmàtica és servir de base per a les posteriors aplicacions i accions de transferibilitat científica a la societat.

Encara que les investigacions desenvolupades pels membres del grup en els diferents projectes competitius d'I+D atenen múltiples camps, els estudis més consolidats es refereixen fonamentalment a dues línies de treball: l'àmbit de la lingüística clínica i l'anàlisi del discurs polític i mediàtic. Al llarg de la seua trajectòria, el grup ha anat consolidant un model teòric propi, d'orientació pragmàtica-funcionalista, que s'emmarca en la Lingüística cognitiva. Així, els àmbits teòrics abordats inclouen totes les disciplines pròpies de la lingüística: fonologia, morfosintaxis, semàntica, pragmàtica, tipologia i universals, psicolingüística i sociolingüística. Els àmbits aplicats inclouen, entre altres:

  • Anàlisi del discurs en l'esfera pública, segons diferents variables i contextos (discurs polític, discurs mediàtic, discurs digital), amb especial atenció a l'argumentació i persuasió que caracteritzen pragmàticament els registres dels mitjans de comunicació i dels emissors polítics (partits i líders) en els diferents suports i canals comunicatius (premsa escrita, xarxes socials, televisió, publicitat i propaganda, etc.).
  • Lingüística clínica: descripció del llenguatge (gramàtica i pragmàtica) en diverses situacions patològiques a partir de dades ecològiques. Fruit d'aquesta línia d'investigació han sigut iniciatives com:
    • l'elaboració de corpus específics de llenguatge infantil i de llenguatge deficitari basats en dades ecològiques;
    • la descripció del llenguatge de situacions patològiques com l'afàsia, la síndrome de Williams, el TDAH, les demències tipus alzheimer, o les lesions d'hemisferi dret;
    • l'elaboració de diversos tests i perfils d'avaluació del llenguatge, i de guies comunicatives per a interlocutors de parlants amb dèficit.

Totes aquestes línies d'investigació es complementen amb les oportunes activitats de difusió i gestió de la I+D+i, com a congressos, seminaris, etc.

Grup d'Investigació en Literatura, Art i Espectacle - LAP

El grup d'investigació treballa el diàleg entre les diferents arts representatives i la literatura a través de la transmissió semiòtica i cultural de topoi literaris des d'i cap a la tradició anglosaxona. Les investigacions del grup se centren en l'estudi de diferents pràctiques culturals des de la perspectiva de la intertextualitat, la intermedialitat, la semiòtica, la recepció i l'adaptació. El període d'estudi considerat abasta des de l'Edat mitjana fins a l'època actual amb una anàlisi exhaustiva del mapa de creació, transmissió i influència del patrimoni cultural, artístic i literari en la tradició anglosaxona. El grup treballa així mateix en la indagació de l'impacte dels objectes de consum cultural considerats en les societats contemporànies. Per a això, fa treballs d'assessorament i consultoria d'agents culturals, empreses relacionades amb les arts escèniques, la indústria cinematogràfica, televisiva i digital, així com empreses del sector editorial i centres culturals interessats en la producció, conservació, ensenyament i divulgació de productes culturals afins o procedents de la tradició anglosaxona.

Grup d'Investigació en Management Reporting, Transparència, Educació Comptable i Fiabilitat de la Informació Financera - META

El grup d'investigació desenvolupa diverses línies que engloben des de l'estudi del procés que determina la formació que reben els futurs professionals de la comptabilitat, l'impacte que les noves tecnologies tenen en la transparència de les entitats públiques i privades, els models de reporting necessaris per a millorar la presa de decisions interna i externes de les organitzacions, i l'impacte que l'auditoria financera té sobre diverses variables econòmiques i financeres de les empreses.

Grup d'Investigació en Marketing Digital i Comunicació - DIGIMK.COM

DIGIMK.COM com a grup d'investigació de la UVEG, desenvolupa activitats en línia amb la innovació metodològica i temàtica d'estudi en Màrqueting digital amb especial èmfasi en la comunicació, tractant de realitzar una contribució al cos teòric del màrqueting. 

Els treballs del grup descobreixen nous gaps d'investigació motivats pel creixent procés de digitalització de màrqueting i comunicació, l'apoderament dels consumidors en les comunicacions de màrqueting, sota el denominat User Generated Content, UGC, i el processament d'informació en el nou entorn, que configura les seues principals línies d'investigació. Els sectors d'anàlisis prioritàries es relacionen amb turisme i gran consum.

L'experiència de DIGIMK.COM com a grup d'investigació de la UVEG, desenvolupa la seua consolidació com a equip, és avalada per la participació dels seus membres en diferents projectes d'I+D finançats en convocatòries públiques així com de contractes I+D d'especial rellevància amb Empreses i/o Administracions, La qualitat de la investigació i la importància dels resultats del grup, es constata en les seues múltiples contribucions a congressos (més de 200) i les investigacions que han sigut publicades en revistes internacionals, moltes d'elles recollides en el JCR, en les bases de dades ISI, en el SJR o en bases de dades com ABI INFORM, EMERALD Reviews.

El coordinador del grup és el Dr. Bigne, Catedràtic d'Universitat amb 4 sexennis recuits pel CNEAI i ha liderat diversos projectes sobre comunicacions digitals en xarxes socials, sent un d'ells del Pla Nacional d'I+D (2015-2017), ha dirigit 20 tesis doctorals i 90 publicacions indexades i 120 en congressos nacionals i internacionals. És editor de dues revistes European Journal of Management and Business Economics i Revista d'Anàlisi Turística. Pertany a una desena de consells editorials de revistes.

 

Grup d'Investigació en Mediació i Arbitratge - MedArb

ADR (Alternative Dispute Resolution / Resolució Alternativa de Conflictes) com a llits de tutela i accés a la justícia. Anàlisi de les ADR. Perspectiva interna i internacional. De les ADR a les ODR en el Segle XXI. Mediació: principis i estatut del mediador.

Classes de mediació: Civil i Mercantil, Penal i Penitenciària, Laboral, Administrativa, Consum, Propietats Especials, mediació en matèria administrativa, tant en el seu vessant intern com internacional (cross-border). Anàlisi de la mediació en el Dret Comparat, especialment a Àsia-Pacífic, Europa sistemes anglosaxons Arbitratge: naixement i autonomia de la voluntat. Principis i desenvolupament del procés arbitral. El laude, impugnació i execució.

Arbitratges especials: dels arbitratges sectorials sorgits sectorials en els 80 a la nova dimensió i tendències de l'arbitratge en el Segle XXI. Arbitratge comercial internacional. Reconeixement i execució de laudes arbitrals estrangers Arbitratge en matèria de protecció d'inversions. Relació entre les ADR i els tribunals estatals.

Grup d'Investigació en Mercat Financer i Dret del Consum - PIM

El present grup d'investigació va nàixer en 2016 a través de la concessió d'un projecte d'investigació nacional: La CNMV i la tutela de l'inversor minorista: explorant noves possibilitats, concedit pel Ministeri d'Economia i Competitivitat (MINECO/FEDER). Gràcies al mateix s'ha consolidat un grup de treball multidisciplinari tal com exigeix la matèria objecte del nostre estudi, format per experts amb ampli experiència acadèmica i professional. La nostra investigadora se centra en: 

  1. La necessitat de millorar determinats procediments administratius desenvolupats per la CNMV per a convertir-los en un llit de protecció dels xicotets inversors.
  2. L'acció pública de protecció del xicotet inversor ha de millorar-se en el context de democratització del mercat de valors el que obliga a buscar alternatives com ara l'arbitratge o la mediació.
  3. Explorar les possibilitats de reparació dels inversors a través de vies públiques (responsabilitat administrativa) com a privades (accions col·lectives).
  4. Seguiment de la possibilitat de reparació dels consumidors i consumidores de productes financers.
Grup d'Investigació en Mercat Inmobiliari i Economia Monetaria - MIEM

Les investigacions abordaran l'anàlisi de les principals forces que regeixen el creixement de la demanda en el mercat immobiliari són el creixement de la renda neta real disponible i de la població, així com la importància de les alternatives d'inversió en actius no-reals, bàsicament financers. D'ací la influència de la inflació esperada, dels tipus d'interés a llarg termini ajustats a la inflació, i, en general, dels rendiments esperats d'actius financers alternatius a la inversió en actius reals, així com d'altres factors institucionals com a costos de transacció i la proporció d'habitatges en propietat, etc., que també té una incidència important sobre els preus dels habitatges.

També estudiarem la literatura acadèmica que discuteix com influeixen els factors institucionals en el mercat de l'habitatge. Com l'habitatge es comporta com un bé normal, certament es produeix una relació estreta entre l'augment de la renda neta real disponible i la demanda d'habitatges i, atés que l'oferta no pot reaccionar amb la mateixa rapidesa que la demanda, se solen produir episodis de forta inflació de preus dels habitatges. Durant les crisis econòmiques precedents de 1973-74 i 1990-91, el mercat immobiliari ha sigut determinant com a mitjà a través del qual s'ha orientat l'excés de despesa respecte a la capacitat de producció nacional.

La possibilitat de generar alces accelerades de preus en el mercat de l'habitatge molt per damunt del creixement de la renda disponible real de les famílies, ajunte la possibilitat que aquestes últimes obtinguen amb relativa facilitat el finançament que necessiten ha alimentat, en diferents moments històrics forts processos d'especulació en el mercat immobiliari tant en diversos països europeus (Espanya, el Regne Unit, Irlanda, i, en menor mesura també França), com als Estats Units. D'ací la importància que té el banc central per al control d'aquests processos més o menys especulatius, el paper dels quals és crucial per a la gestió de la liquiditat en l'economia i del sector.

Les investigacions analitzaran la manera en què respon la inversió immobiliària davant canvis en el tenor de la política monetària. Mitjançant una comparació amb altres països del nostre entorn europeu es pretén estudiar quin dels canals tradicionals, la inversió o el consum, juguen un paper preponderant en la transmissió dels impulsos monetaris. Les investigacions examinaran els possibles efectes de vessament del mercat immobiliari sobre les economies nacionals dels països abans al·ludits a través de la influència de l'efecte riquesa sobre el consum i l'impacte de les expectatives dels tipus d'interés a llarg termini sobre la inversió. La importància que els canals de transmissió tindran en cadascun dels països europeus que analitzem vindrà explicada, molt probablement, per les diferències en les respostes de la inversió en el mercat immobiliari, encara que també en el pes que tinga el consum d'immobiliari en la demanda agregada total.

D'altra banda, també s'analitzarà en quina mesura una relaxació de les condicions monetàries durant la recent crisi financera ha pogut afectar les forquetes d'hipoteques. La reducció que resulta d'aquesta relaxació monetària, probablement ha hagut de produir un alleujament substancial de la càrrega del deute entre les forquetes d'hipoteques. Això pot ser que siga especialment cert en aquells països de la perifèria on el pes de l'habitatge sobre la riquesa neta total de les famílies en major; així com també en aquells on la major part dels préstecs és predominantment a tipus d'interés variables.

Grup d'Investigació en Migracions, Diversitat i Cohesió Social - MIDICO

Els fluxos migratoris internacionals a Espanya responen a les característiques que Castles i Miller assenyalen, en una obra ja clàssica "L'era de les migracions", per a les migracions del segle XXI. En efecte, de forma més tardana que en la resta d'Europa, en les últimes dues dècades hem assistit a un augment dels fluxos migratoris amb destinació al nostre país, provinents de diversos països i cultures. No sols assistim a una creixent heterogeneïtat dels fluxos migratoris sinó també a una creixent diversitat de persones migrants. Tenim fluxos de treballadors i treballadores per a treballs poc qualificats, però també migracions de persones altament qualificades; hi ha qui migra per a millorar la seua qualitat de vida, "lifestyle migration", i n'hi ha qui ho fa per a salvar la vida, els i les sol·licitants d'asil i refugi; tenim migracions masculinitzades i altres feminitzades, encara que augmenta el protagonisme de les dones migrants. Donat l'espai de lliure circulació que representa la Unió Europea, una altra distinció molt rellevant es dona entre les migracions internes a la UE i les procedents de països tercers. El nostre grup pretén donar resposta a aquesta heterogènia realitat mitjançant una diversitat de línies d'investigació: Estratègies de mobilitat transnacional; Migracions Internacionals de Retir; Migracions intraeuropees; Migracions qualificades. 

A Espanya i al País Valencià les i els immigrants són presents en tots els àmbits de la vida social, han contribuït a transformar els nostres pobles i ciutats, i constitueixen una part més de la població. En el nostre grup estudiem alguns d'aquests àmbits, com la inserció laboral dels immigrants, línia Migracions i mercat de treball, les característiques de la seua inclusió a les nostres ciutats, línia Inserció urbana, i als nostres pobles i zones rurals, línia Ruralitat globalitzada. Siga en àmbit rural o urbà, una dimensió bàsica de la nostra vida social, sovint infravalorada, és la sociabilitat, que aborda la línia Dinàmiques de convivència en espais i entorns multiculturals. Si bé la inserció social de les i els immigrants sol iniciar-se en precari per a millorar amb el temps i els seus esforços, tenim, com en altres països europeus, col·lectius immigrants en risc d'exclusió (minories ètniques, sol·licitants d'asil, menors no acompanyats…). Aquesta problemàtica s'aborda en la línia Col·lectius migrants en situació d'exclusió. 

Les migracions i la diversitat cultural que comporten no és l'únic, ni el principal repte ens atrevim a dir, que afronta la cohesió social. En les últimes dècades les nostres societats han conegut intenses transformacions socioeconòmiques, per la globalització i les polítiques neoliberals, que han comportat una polarització del mercat de treball, un augment de la desigualtat i de la sensació d'inseguretat vital en sectors abans protegits. En el cas espanyol, aquestes transformacions han coincidit amb l'arribada i arrelament de les i els immigrants i les seues famílies.

Som societats més fragmentades, social i culturalment. Treballar per la cohesió social, la construcció d'un "nosaltres", comú i al mateix temps plural, suposa l'aplicació de polítiques generals de ciutadania inclusiva, per a autòctons i immigrants, en matèria d'ocupació, habitatge, seguretat, i una adequada gestió de la diversitat cultural, qüestió està última que s'aborda en la línia del mateix nom. 

Aquesta diversitat de línies d'investigació té una sèrie d'eixos transversals comuns. En aquesta presentació destacarem tres. En primer lloc, la incorporació de la dimensió de gènere. En segon lloc, una perspectiva interseccional que contemple la imbricació dels factors de classe social, gènere i etnocultural. En tercer lloc, una orientació d'acord amb l'Agenda 2030 i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS i, més en concret amb els ODS5, perspectiva de gènere, ODS10, Reduir les desigualtats, ODS11. Ciutats més inclusives, segures i sostenibles, i l'ODS16. Promoure societats justes, pacífiques i inclusives.

La nostra tasca investigadora es basa en projectes d'investigació i contractes d'investigació. Aquests últims, realitzats amb Administracions públiques, associacions i empreses, permeten tant una transferència de coneixements com investigacions de sociologia i antropologia aplicades a les problemàtiques ací abordades.

Grup d'Investigació en Migració i Processos de Desenvolupament - InMIDE

El grup d'investigació InMIDE està format per professors, investigadors i professionals de diferents disciplines i institucions que s'ocupen d'analitzar els vincles entre els fluxos migratoris i els processos de desenvolupament, tant des de la seua dimensió social com econòmica, cultural i política. 
L'objectiu principal de les investigacions del grup és revelar la incidència de la migració en el desenvolupament dels països d'origen d'aquesta. Les investigacions s'inscriuen en els camps del codesenvolupament, la cooperació per al desenvolupament i el transnacionalisme protagonitzat pels propis migrants, així com el paper que exerceixen altres actors institucionals (organismes públics) i la societat civil (ONGs i associacions de migrants). La investigació es dirigeix tant a l'anàlisi de polítiques públiques com pràctiques en aquests àmbits.

Grup d'Investigació en Modelització de Sistemes Complexos: Personalitat, Cervell i Sistemes Socials - MOSISCOM

Des de fa anys estem treballant i publicant sobre les bases biològiques de la personalitat, sobretot els mecanisme cerebrals i genètics que subjauen la conducta humana. En aqueix procés hem proposat una teoria sobre el Factor General de Personalitat, i hem creat un instrument d'avaluació d'aquest. També hem proposat i investigat tècniques d'intervenció psicològica (basades en el condicionament clàssic i la suggestió) per a modificar la personalitat i els estats emocionals. Al mateix temps hem creat models complexos matemàtics per a estudiar la dinàmica de la personalitat davant estímuls exteriors, especialment les drogues. En aquest sentit hem modelitzat matemàticament les reaccions cerebrals a diferents drogues en funció de les diferències individuals, alhora que hem creat un model dinàmic que explica les addiccions a drogues.

Grup d'Investigació en Màrqueting Aplicat al Comportament del Consumidor - MarkAp

El Grup d'I+D MarkAp-UV coordinat per la investigadora Prof. Dra. Inés Kuster Boluda, està format per un equip d'investigadors pertanyents a l'àrea de Comercialització i Investigació de Mercats de la Universitat de València. El seu principal objectiu és la investigació en diversos sectors relacionats amb el Màrqueting i la implantació i desenvolupament de metodologies noves en escenaris reals empresarials.

Grup d'Investigació en Màrqueting Electrònic - eMARKETING

e-MARKETING, com a grup d'investigació de la UV, desenvolupa activitats en línia amb la innovació metodològica i temàtica d'estudi en Màrqueting i Noves Tecnologies, tractant de comprendre el comportament del consumidor en xarxes socials i màrqueting mòbil i prestant especial atenció al màrqueting viral. Els treballs del grup atenen anomenades d'investigació en aquests camps triant com a sectors prioritaris d'aplicació el retailing, turisme i sector educatiu. Aquests tòpics configuren les seues principals línies d'investigació.

L'experiència de e-MARKETING i la seua consolidació com a equip, és avalada per la participació dels seus membres en més de 20 diferents projectes d'I+D finançats en convocatòries públiques així com de contractes I+D d'especial rellevància amb Empreses i/o Administracions en els quals s'han proposat segells de confiança en comerç electrònic, anàlisi d'implantació de les Tic en el comerç minorista, creació de valor a través d'aplicacions mòbils, etc.

La qualitat de la investigació i la importància dels resultats del grup, es constata en les seues múltiples contribucions a congressos (més de 150). Més de 100 investigacions han sigut publicades en revistes indexades, moltes d'elles recollides en el JCR (p.e. En línia Information Review, Journal of Services Management, Tourism Management, Industrial Management and Data Systems, etc.), en les bases de dades ISI, en el SJR o en bases de dades com ABI INFORM, EMERALD Reviews, etc. 
La coordinadora del grup, la Dra. Ruiz està acreditada a càtedra per ANECA, té 2 sexennis d'investigació, ha dirigit 6 tesis doctorals en les línies d'investigació nucli de eMARKETING i és Associate Editor de la Electronic Commerce Research and Applications (ECRA) i membre del Comité editorial del Journal of Product and Brand Management, En línia Information Review i Electronic Commerce Research and Applications. Ha sigut vocal de la Junta Directiva de l'Associació de Màrqueting d'Espanya (AEMARK). Ha sigut investigadora principal de 6 projectes d'investigació afins al grup, un d'ells (no finalitzat) del Pla Nacional (eWOM: anàlisi neurocientífica i experimental en serveis), a més és directora de 5 projectes d'innovació educativa, un d'ells consistent en la creació d'una xarxa internacional d'universitats per a l'intercanvi d'experiències docents. 
Línies d'investigació:

  • Processament de la informació. Estudiar les variables determinants del processament de la informació publicitària i l'intercanvi d'informació comercial entre individus en xarxes socials i la seua incidència en la compra, lleialtat i recomanació.
  • Màrqueting mòbil. Analitzar els elements generadors de valor percebut en les comunicacions mòbils així com els impulsors del comerç mòbil. Identificar les motivacions i frens en el màrqueting viral a través de dispositius mòbils (telèfons intel·ligents i tauletes).
  • Comportament de queixa en xarxes socials. Investigació de les motivacions de queixa, canvi de proveïdor, comunitats anti-marca, boicots i comunicacions boca-sentit negatives en xarxes socials Innovació educativa i TIC.
  • Estudi de les noves metodologies d'aprenentatge col·laboratiu que incorporen les noves tecnologies (Ted lessons, ludificació, etc.) i el seu impacte en la satisfacció de l'estudiant, qualitat percebuda i variables relacionals. Màrqueting viral.
  • Estudi dels antecedents i conseqüències del Màrqueting viral en canals digitals amb especial èmfasi en els influencers. Influència del Màrqueting viral en les percepcions, actituds i comportament de compra del consumidor. Anàlisi dels elements que generen viralitat en les campanyes de comunicació.
Grup d'Investigació en Mètodes d'Investigació en Educació i Tecnologies de la Informació i la Comunicació - MIETIC

Metodologia d'investigació en educació i aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a l'educació.

Grup d'Investigació en Neurociència Cognitiva i Lectura - READit

El grup d'investigació READit s'interessa per l'estudi dels fonaments neurobiològics, cognitius i conductuals de la lectura. El focus metodològic és la psicologia experimental i l'obtenció de mesures electrofisiológicas (EEG) i de moviments oculars com a correlats del comportament lector a diferents nivells: descodificació, processament sintàctic i comprensió. Sota aquests paràmetres, s'articulen diferents línies d'investigació dedicades a l'estudi de l'adquisició de la lectura en xiquets amb desenvolupament típic i atípic, l'accés lèxic en diferents llengües o la investigació aplicada en activitats de la vida quotidiana, com la comprensió de textos digitals en adolescents o la lectura de senyals de trànsit durant la conducció de vehicles. 
READit tracta de relacionar les seues troballes amb els models actuals de lectura, instrucció en competència lectora i intervenció en aquells trastorns del desenvolupament o psicopatologies que afecten la lectura.

Grup d'Investigació en Nous Conflictes i Procés Judicial - NCPJ

L'activitat investigadora a desenvolupar pel Grup d'Investigació "Nous Conflictes i Procés" se centra en l'estudi de la constant adaptació de les normes processals als nous conflictes que es generen en la societat, tant per la situació conjuntural de crisi econòmica -que exigeix una interpretació de l'ordenament jurídic d'acord amb el context en el qual s'aplica-, com per la creixent evolució de les relacions jurídiques a través de la societat de la informació, i, en general, per la massificació de la litigiositat.

L'instrument processal ha de ser adequat perquè tant els particulars que acudeixen als òrgans jurisdiccionals, com aquests últims, puguen obtindre i atorgar, respectivament, la tutela judicial dels drets i interessos legítims. La falta d'adaptació de les normes processals als nous conflictes generats per l'actual societat, pot suposar un obstacle per a obtindre la tutela judicial efectiva (art. 24 CE), un dels drets fonamentals consagrats per la nostra Constitució. En el procés civil, per exemple, és cada vegada major la tendència a una socialització d'aquest, passant d'un procés individual entre dos subjectes enfrontats, a un procés per a la defensa d'interessos col·lectius d'abast general i la defensa del qual no pot correspondre, per raons pràctiques, a subjectes individuals. Pel que respecta al procés penal, la projectada reforma del mateix requereix incorporar la doctrina elaborada pel TC -i que ha sigut objecte d'estudi detallat per aquest grup d'investigació-. 

Aquest grup d'investigació compta ja amb una llarga trajectòria avalada per projectes d'investigació subvencionats tant a nivell nacional com internacional i en els quals han sigut analitzats temes com les tècniques per a millorar l'efectivitat d'uns certs drets; la reforma del procés civil i l'actual aplicació pels professionals del dret; el sistema de recursos davant els alts tribunals de justícia, la reforma del procés penal o el dret al recurs en el procés penal, tema aquest últim sobre el qual està treballant en aquests moments.
 

Grup d'Investigació en Observatori de les Dues Cultures - O2C

L'Observatori de les Dues Cultures és un grup d'investigació multidisciplinari format per investigadors en comunicació de la ciència. El seu principal objectiu és analitzar el tractament de la ciència en els mitjans de comunicació, des del punt de vista de dues visions contraposades en la societat: la científica i la humanística. L'Observatori de les Dues Cultures es posa en marxa des de l'equip de la revista Mètode, amb l'objectiu d'unir la pràctica de la comunicació de la ciència amb l'estudi i la reflexió sobre ella. La revista Mètode, publicació trimestral editada per la Universitat de València i dirigida pel periodista i biòleg Martí Domínguez, va nàixer el 1992 amb l'objectiu de fer arribar la ciència a la societat, fomentant el debat i la reflexió crítica sobre qüestions d'actualitat científica.

Grup d'Investigació en Opinió Pública i Eleccions - POpE

El grup d'investigació en Processos Electorals i Opinió Pública se centra en analitzar, estudiar i trobar solucions per a tots els problemes i qüestions relacionades amb els processos electorals i/o el mesurament i seguiment de l'opinió pública, aplicant les tècniques quantitatives més avançades.

Entre els seus principals camps d'investigació es troben (encara que no es limiten a ells) els següents: generació de prediccions electorals, inferència del comportament individual dels electors, anàlisis d'enquestes i sondejos, la proposta de noves aproximacions metodològiques per a millorar, reduint costos, la qualitat dels mètodes de mostreig, anàlisi semàntica d'opinions i monitoratge del sentiment en la xarxa, l'estudi de les conseqüències de la no-resposta i els biaixos introduïts durant tot el procés d'inferència, la solució als buits en les bases de dades, la integració d'informació local i global en l'obtenció de respostes multinivell, i el desenvolupament de teoria estadística i metodologia.

L'enfocament que s'aplica en el grup d'investigació en Processos Electorals i Opinió Pública és obert, no està limitat per cap aproximació metodològica concreta i fa ús extensiu de les fonts d'informació. Així, emprem tècniques frecuentistas i bayesianes, apliquem des de senzills models de regressió lineal fins a complexes aproximacions basades en xarxes neuronals, wavelets o models autobinomiales, utilitzem explícitament el component espacial i/o temporal de la informació, realitzem simulació via cadenes de Markov de Muntanya Carlo o directament per mètodes de Muntanya Carlo, i alimentem als nostres models amb dades d'enquestes, resultats electorals registrats, informacions periodístiques, opinions en la xarxa i/o estadístiques oficials.

Els membres del grup estan oberts a treballar amb altres grups i amb empreses i institucions i animen als analistes interessats a posar-se en contacte per a explorar les possibles vies de col·laboració.

Grup d'Investigació en Optimització i Models Matemàtics per a l'Economia i l'Empresa - OMMEE

En el grup d'investigació es plantegen com a objectius principals el desenvolupament de models matemàtics d'investigació operativa, estadística i sistemes dinàmics. Els problemes que s'aborden són: optimització amb incertesa, gestió de recursos humans, seqüenciació de projecte, optimització de processos hospitalaris, eficiència i anàlisi del sistema de pensions, optimització dinàmica i models estadístics en finances.

Grup d'Investigació en PIMES, Emprenedoria i Consultoria per a la Direcció d'Empreses - PYMEMCO

És innegable que les Pimes representen una part essencial del teixit empresarial als països desenvolupats, especialment la seua contribució a l'ocupació i a la generació de riquesa. No obstant això, també cal reconéixer que estan sotmeses a importants limitacions quan s'enfronten a la competència de grans organitzacions. Les Pimes contribueixen molt més a l'economia i la societat del que podria semblar. Tenen una gran flexibilitat per a adaptar-se a les exigències dels canvis de l'entorn i respondre a les noves necessitats i gustos dels clients. La majoria dels experts coincideixen que el teixit empresarial, necessita incrementar la seua competitivitat, productivitat i iniciar un intens procés de globalització i internacionalització que diversifique els seus negocis. Afrontar aquests reptes significa un profund canvi en els seus models i processos de negoci, en la seua manera d'operar, en la seua manera de fer les coses; significa apostar per la innovació i el talent dels seus professionals.

Des de la perspectiva de l'enfocament basat en els recursos, i analitzant-les estratègicament, respecte a la dotació d'aquests, aquest tipus d'organitzacions inclouen desavantatges en el seu horitzó temporal a curt termini però també algunes oportunitats. Per aquest motiu, les Pimes té diversos reptes: obtindre aquests recursos i desenvolupar internament aqueixes capacitats, gestionar-les de manera eficient, tal que permeten obtindre un avantatge sostenible respecte als competidors. Davant això, les Pimes poden optar per diferents alternatives com són entre altres l'externalització d'activitats i a especialització.

Moltes Pimes, en l'actualitat, han optat per inserir-se en xarxes, on l'establiment de relacions estables basades en els beneficis mutus i la reciprocitat redueixen els costos de transacció i amb això faciliten tant l'obtenció de recursos proporcionats pels socis, com la provisió de béns i serveis a altres membres de la xarxa. Les aliances constitueixen així un mecanisme clau perquè aquestes puguen accedir a aquells actius que resulten més difícils d'adquirir o disposar. La realitat de la PIME és summament diversa, tant en termes de les característiques de la pròpia organització com de les de l'entorn en el qual opera.

Hem de destacar que la Pimes i l'emprenedoria sempre han portat camins paral·lels fins que s'ha generalitzat per l'acadèmia que s'han d'estudiar de manera integradora en programes de formació i doctorat. Així els emprenedors són un tipus molt generalitzable en la PIME. Cada dia es posen en marxa noves empreses, nous negocis, nous productes i serveis que fins hui no existien. Actualment, existeix una tendència creixent d'aquest tipus d'empreses. Existeixen persones amb un esperit empresarial impulsats per la cerca de l'oportunitat de negoci.

El seu resultat és la creació i renovació de valor en el més ampli sentit, és a dir, no sols en valor econòmic sinó també en el social, no sols per als emprenedors sinó per a tots els grups d'interés relacionats amb ells.

D'aquí ve que es potencie tant l'emprenedoria, però aquesta activitat, comprén diversos elements: l'oportunitat de negoci, els recursos necessaris per a posar-ho en marxa, i les persones amb els coneixements suficients que integren aquests elements que han de passar per una sèrie d'etapes com són la generació de la idea, la creació, el seu llançament i la consolidació (i manteniment) final de l'empresa. Per a aconseguir la consecució de tots aquests aspectes i etapes, la Pime necessita abordar el canvi seguint un mètode que li assegure l'èxit, noves idees per a fer les coses d'una forma diferent, nous coneixements per a adaptar el seu negoci a la realitat emergent del mercat, imparcialitat en l'anàlisi de la seua situació de partida i reflexionar sobre el seu enfocament de negoci. Moltes d'aquestes necessitats no es poden escometre des de dins de l'empresa amb el seu propi personal, es fa necessari la consulta a ex.

Grup d'Investigació en Pedagogies Culturals - CREARI

CREARI Grup de recerca en pedagogies culturals es dedica a estudiar les sinergies culturals i les accions educatives, tot incorporant els avanços de les tecnologies digitals i la cultura visual. Ens interessa analitzar i millorar les condicions dels diferents públics tant en les manifestacions artístiques com en la resta de realitats patrimonials. Estem involucrats en l'educació en arts tant als àmbits de l'educació formal com de l'educació no formal, amb una especial atenció cap als museus i els entorns patrimonials. Considerem primordial involucrar-nos en els assumptes de la formació d'educadors i educadores, tot atenent als nous entorns digitals, prioritzant els criteris de cooperació i donant cabuda als nous models educatius. Incorporem al grup membres de diferents procedències, considerant que la interdisciplinarietat és un aspecte fonamental de la nostra idea de recerca. Ens hem especialitzat en formació del professorat de tots els nivells educatius, afavorint la integració del col·lectiu docent com un element cultural de primera entitat. El nostre grup està integrat per una sèrie de persones vinculades a institucions educatives i de recerca, gent interessada en l'impuls, el desenvolupament i la innovació de projectes educatius a l'entorn dels museus, de les arts visuals, la música i la cultura contemporània. Volem generar projectes internacionals i especialment de cooperació, tant a l'àmbit llatinoamericà com en l'espai europeu.

Grup d'Investigació en Persona i Família - GPF

El Dret de la Persona i de la Família són dos sectors de l'ordenament jurídic fortament connectats, que experimenten una creixent evolució en les modernes societats, amb gran repercussió per a la vida quotidiana de les persones i en el seu lliure desenvolupament de la personalitat.
 
La importància de les matèries que formen l'objecte d'aquestes disciplines i les seues contínues transformacions justifiquen l'existència d'un Grup d'Investigació tendent a estudiar-les i a transferir a la societat els resultats de les investigacions que es duguen a terme. 
Els membres del Grup porten anys dedicant-se al Dret de la Persona i al Dret de Família, no sols individualment, sinó com a grup cohesionat.

Han participat, així, en obres conjuntes, sota la coordinació del responsable, com ara "Danys en el Dret de Família", Thomson-Aranzadi, 2006; "Comentaris a les reformes del Dret de Família de 2005", Thomson-Aranzadi, 2006; "Vint-i-cinc anys d'aplicació de la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar, i a la pròpia imatge"; Thomson-Aranzadi, 2007; "El dret a la imatge des de tots els punts de vista", Thomson-Aranzadi, 2011; "Responsabilitat civil en les relacions familiars", Thomson-Aranzadi, 2012; "Dret Civil I" (Dret de la Persona), 2a ed., Tirant lo Blanch, 2021; "Dret Civil IV (Dret de Família)", 4a ed.,Tirant lo Blanch, 2021; "Tractat pràctic interdisciplinari de les crisis familiars", Tirant lo Blanch, 2021; i "La compensació per desequilibri en la separació i divorci", Tirant lo Blanch, 2021.
Han participat com a membres dels Projectes d'Investigació (dels quals és IP el responsable del Grup) "La protecció del dret a la pròpia imatge front mitjans de comunicació i noves amenaces tecnològiques" (2009-14519-C05-05), MINECO; "Impacte social de les crisis familiars" (DER2013-47577-R.), MINECO; "Governing Inheritance Statutes after the Entry into Force of EU Succession Regulation" (764204 GoinEu)"; i "Justice Programme" (2014-2020), "Integration, migration, transnational relationships. Governing inheritance statutes after the entry into force of EU succession regulations" (796041 GoInEUPlus), "Justice Programme" (2014-2020).

Actualment participen en els Projectes d'Investigació (dels quals és IP el responsable del Grup) "La modernització del dret de família a través de la pràctica jurisprudencial" (AICO/2021/0900), Generalitat Valenciana; i "Adaptation of rights in rem in cross-border successions within EU" (101007501 EU-ADAPT), JUST-JCOO-AG-2020.

Grup d'Investigació en Política Comparada i Desenvolupament - Polcomdes

El grup concentra la seua atenció en l'anàlisi de les polítiques aplicades en diversos països i els seus impactes en el canvi socioeconòmic i polític. Les anàlisis s'orienten a estudiar tant la formació de les polítiques, actuals o des d'una perspectiva històrica, com les intervencions específiques estatals, tant institucionals, com a estructurals, conjunturals o legitimatòries-socials. Una especial rellevància se li atribueix a l'aplicació pràctica i comparada entre diverses experiències històriques. En aquest context, entre les línies d'interés investigadora es troben les anàlisis amb perspectiva històrica de la constitució i formació de les polítiques públiques, però també els aspectes més recents d'aplicacions de polítiques en contextos diferents, així com les seues implicacions i impactes sobre el desenvolupament econòmic dels països. Per descomptat, un element essencial d'aquestes investigacions és la seua dimensió comparada de la que es pretenen extraure lliçons per a la formulació de polítiques innovadores aplicables a contextos específics.

Grup d'Investigació en Processos de Desigualtat - IPRODES

Els membres del grup de recerca desenvolupen una rellevant tasca de recerca, docència i transferència sobre les diferents dimensions de l'estructura social i la seua vinculació a l'accés desigual als recursos i oportunitats vitals en la societat contemporània. D'aquesta manera s'ha analitzat la influència de variables com el gènere, l'origen nacional, els usos lingüístics, la classe social o les formes familiars de convivència en l'accés als recursos, tant materials com simbòlics. 

La constitució del grup suposa la convergència d'aquests interessos, així com la formalització de la tasca investigadora i de transferència que s'ha anat realitzant fins ara, i manifesta la voluntat expressa d'aprofundir en el treball col·laboratiu. 

El grup té dos objectius bàsics. En primer lloc, avançar en el coneixement de l'estructura social i de les seues diferents dimensions amb la combinació de diferents metodologies. En segon lloc, transferir aquest coneixement a la nostra societat, tant a través de la docència com de la incidència en el debat públic, per tal de proposar i avaluar les polítiques públiques. Alhora integra dues línies de treball bàsiques: l'anàlisi de les variables que construeixen l'estructura social contemporània, en especial la classe social i el gènere, així com l'anàlisi dels subjectes i les relacions socials que es construeixen; i la implementació de noves metodologies per tal de copsar l'impacte d'aquestes variables, subjectes i relacions en la vida de les persones. 

Per això, la investigació del grup es dirigeix cap a: 

  1. La generació de coneixement sobre els processos de desigualtat que es produeixen a la societat actual, en especial al País Valencià, tot incloent els sistemes de classificació. 
  2. El desenvolupament de noves metodologies -quantitatives i qualitatives, però també socioanalítiques i dialèctiques- que permeten captar l'impacte de la desigualtat en la societat actual. 
  3. L'anàlisi, avaluació i proposició de polítiques públiques en termes de promoció d'igualtat i de transformació social.
     
Grup d'Investigació en Procés i Tutela Efectiva - PROYTEF

L'activitat investigadora desenvolupada per aquest grup se centra en dos aspectes essencials i complementaris de l'activitat jurídica. D'una banda, en l'estudi del procés com a instrument per a l'obtenció d'una tutela judicial efectiva, quan en el desenvolupament d'una relació jurídica s'ha produït un conflicte o s'ha vulnerat una norma de caràcter penal, que compromet els valors i principis essencials de la nostra societat, produint-se en tots dos casos una alteració de la pau social i una afectació de la seguretat jurídica, imprescindibles per al progrés de qualsevol nació. I, per un altre, en l'anàlisi dels instruments complementaris a la jurisdicció capaces d'oferir igualment -o no- una tutela efectiva dels drets i interessos legítims de les persones, quan aquests es veuen compromesos en els diversos àmbits: civil, penal, laboral o administratiu.

Com a corol·lari, la investigació que aquest grup està desenvolupant i desenvoluparà suposa abordar l'article 24 de la nostra Constitució, des d'una posició interdisciplinària, crítica i àmplia, que suposa una revisió de la jurisprudència constitucional sobre aquest tema i la seua extensió a l'àmbit internacional, especialment al de la UE. Així, els membres d'aquest grup d'investigació, han vingut prestant una especial atenció a la normativa europea i internacional, plasmada en la participació en diversos projectes d'investigació, la realització de publicacions i la impartició de cursos sobre l'activitat processal dels tribunals internacionals, el reconeixement i l'execució de resolucions estrangeres -o no-, així com la cooperació jurídica internacional.

Grup d'Investigació en Promoció de la Salut Sexual en Població General i amb Diversitat Funcional - SALUSEX

La línia d'investigació en salut sexual té una llarga trajectòria. En els seus inicis en 1995 el focus d'interés es va centrar en l'estudi dels factors facilitadors i mantenidors de les conductes de risc per a la infecció per VIH perquè en aquell moment la prevenció de la sida era un objectiu de primera magnitud en la societat occidental. Gràcies al finançament obtingut per diversos organismes públics vam anar aïllant i analitzant per separat els diversos factors responsables de l'extensió de la pandèmia. Els resultats de les nostres investigacions que van quedar recollits en diverses tesis doctorals es van difondre en congressos, articles de rellevància nacional i internacional així com en llibres de recopilació de resultats.

A partir d'ací el focus es va ampliar cap a la promoció de la salut sexual més enllà de la prevenció de la sida incloent diferents col·lectius i nous objectius com la promoció de la salut en els treballadors masculins del sexe, la prevenció de l'abús sexual en adults amb discapacitat intel·lectual, l'educació afectiu-sexual en els adolescents i joves amb Trastorn de l'Espectre Autista o la identificació dels mites que entorpeixen el desenvolupament sexual saludable tant dels adolescents com de les persones majors. Aquesta ampliació quant a l'espectre de temàtiques i col·lectius ens va portar a modificar l'acrònim amb el qual ens vam fer conéixer des dels inicis centrat principalment en la prevenció de la sida (UNISEXSIDA) a un altre que, mantenint l'esperit de l'anterior donara cabuda a una dimensió més àmplia de la promoció de la salut (SALUSEX-UNISEXSIDA).

En l'abordatge dels objectius associats a aquests àmbits ens hem vist obligats a aprofundir en aspectes com ara la cerca de sensacions sexuals, la compulsivitat sexual, l'homofòbia, els efectes de l'exposició involuntària dels xiquets a pornografia en Internet, la influència de les xarxes socials en el desenvolupament psicosexual, generant fenòmens com el sexting; i més recentment el sexe virtual.

En sentit invers a l'especialització exigida per la problemàtica particular dels diferents objectius i col·lectius, també ens hem vist obligats a incrementar la investigació en els aspectes bàsics del desenvolupament no sols sexual sinó general sobretot en població infantil ja que a vegades determinats comportaments i actituds només són una manifestació del desenvolupament peculiar que han experimentat, per exemple, els xiquets que han prolongat de manera excessiva i desfavorable l'acolliment en família aliena. El desenvolupament emocional i afectiu, al llarg del cicle vital, constitueix, per tant, una línia imprescindible d'estudi.

Aquesta àmplia línia de treball és l'objecte d'estudi d'un equip interuniversitari on es conjuminen els investigadors de dues universitats, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat de València que tenen una trajectòria de més de 15 anys de treball col·laboratiu i elevada productivitat que ha generat nombroses aportacions a congressos nacionals i internacionals, capítols de llibre, monografies, tesis i sobretot publicacions en revistes de fort impacte en l'àrea.

Grup d'Investigació en Psicologia de les Organitzacions de Serveis - GIPOS

GIPOS investiga la interrelació entre els processos interns de les organitzacions de serveis (clima, justícia, treball emocional, conflicte, etc.) i variables que han de veure amb l'acompliment i el benestar dels treballadors, així com resultats en termes de satisfacció del client, qualitat de servei i qualitat de vida dels usuaris. Així mateix, s'indaga en les visions compartides o divergents entre els actors involucrats (usuaris, treballadors i directius). La investigació es desenvolupa fonamentalment a través d'estudis de camp en sectors com el d'hotels, restaurants i centres d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, entre altres. També es desenvolupen experiments tant de camp com en context de laboratori i es duen a terme intervencions relacionades amb la metodologia "survey feedback" i els tallers grupals de creativitat i millora.

Grup d'Investigació en Psicología del comportament organizatcional - PsyCOR

La investigació en Psicologia del Treball, les Organitzacions i els Recursos Humans està experimentant un gran desenvolupament durant les últimes dècades i aborda reptes d'important calat científic i d'indubtable importància pràctica i professional. Aquesta àrea de la investigació psicosocial cobreix un ampli espectre de qüestions i temàtiques. 

El grup d'investigació PSICOLOGIA DEL COMPORTAMENT ORGANITZACIONAL, en funció d'una llarga trajectòria investigadora centra la seua investigació en l'estudi de quatre aspectes bàsics d'aqueix àmbit de la investigació científica. D'una banda, atén l'estudi de dos components fonamentals per a les persones i les organitzacions: el benestar en el treball en les seues diferents facetes i el seu acompliment eficaç que contribuïsca als resultats de l'organització. En segon lloc, i com a activitat complementària de l'anterior s'analitzen els factors psicosocials de la salut laboral i organitzacional. Aquesta línia de treball té un desenvolupament important en l'anàlisi i prevenció dels riscos psicosocials en les organitzacions. Una tercera línia de treball aborda la qüestió del capital humà en les organitzacions.
En concret les principals qüestions s'ocupen de la inserció laboral dels joves, la desocupació i el seu desenvolupament de carrera. Finalment, s'investiga l'anàlisi del comportament col·lectiu de les unitats de treball. L'estudi de comportament grupal i els aspectes psicosocials rellevants busquen contribuir a la comprensió psicosocial dels fenòmens estructurals i procesuals de les unitats de treball i els seus resultats per als membres, el propi grup i els seus constituents (stakeholders).

Grup d'Investigació en Qualitat i Efectes Econòmics de la Informació Financera: Regulació, Auditoria, Gestió Interna i Entorn Institucional - FINECO

L'objectiu genèric d'investigació és la qualitat de la informació comptable per a la presa de decisions i els efectes que la informació pot tindre en la redistribució de la riquesa, l'estabilitat financera, i el funcionament dels mercats i de l'economia en general. Dins d'aquest objectiu general existeixen diferents línies d'investigació. La primera és l'anàlisi d'aquells aspectes de la regulació comptable internacional. El procés de normalització, els interessos dels grups de pressió i els canvis i efectes dels canvis normatius internacionals. La segona línia d'investigació està relacionada amb l'efecte de les característiques de les entitats i el seu entorn en la qualitat de la informació comptable que emeten, inclosos aspectes relacionats amb el seu govern corporatiu, la gestió i mecanismes de control intern i el seu entorn institucional. La tercera línia d'investigació se centra en els mecanismes de control, inclosos les característiques dels auditors, la qualitat d'auditoria, així com en els supervisors institucionals.

Grup d'Investigació en Recerca i Innovació en Educació Geogràfica i Històrica - SOCIAL(S)

El grup està constituït per investigadors en didàctica de les ciències socials (Geografia i Història). El nostre principal objectiu és el diagnòstic de problemes en l'ensenyament i aprenentatge de les Ciències Socials i proposar solucions que puguen contribuir a superar-los, tant en l'educació formal com en la no formal i informal. Per això, investiguem en la formació del professorat, elaborant propostes de millora; en les competències a adquirir pels joves i el professorat durant l'escolarització obligatòria i postobligatòria; en argumentació i pensament crític en l'ensenyament de les ciències socials; en els obstacles curriculars en l'aprenentatge de l'espai geogràfic i en historiografia, identitats i ensenyament del temps històric. 
El principi bàsic que regeixen les intencions educatives de la investigació d'aquest grup no és un altre que revelar els mecanismes que organitzen el funcionament de les societats, en diferents llocs i en temps passats i present. D'aquesta manera, es proposa una rebel·lió contra la hipocresia social que oculta sota la disfressa de la cultura distingida uns continguts allunyats de les preocupacions humanes. Per a aquesta meta cal esbrinar com funcionen els raonaments d'alumnes i docents, clarament influïts pel context sociocultural i els factors emocionals i afectius. Per això mateix la investigació proposada entén que l'objecte de la mateixa ha de facilitar la visibilització dels subjectes que fan possible l'educació ciutadana. En conseqüència, les activitats d'investigació estaran molt vinculades a propostes d'innovació educatives i per això mateix se segueix la ruta de projectes curriculars que s'han consolidat des de fa més de vint anys, com és el cas de Gea-Clío. La constitució de grups locals de professors i professores dels diferents nivells educatius ens permetrà relacionar la formació inicial amb la permanent.

Grup d'Investigació en Religió, Dret i Política - REDEPOL

El grup d'investigació "ReDePol" (acrònim de "Religió, Dret i Política") naix com a llit de difusió i intercomunicació de totes les activitats investigadores i de transferència relacionades amb l'estudi del règim jurídic del factor religiós -entés com a element integrant de la cultura i la identitat col·lectiva-, de les seues conseqüències polítiques i socials.

Malgrat les tradicionals dificultats per a definir el religiós, és innegable que el religiós fa referència a la relació de l'home amb la transcendència, relació que suposa inicialment un acte d'acceptació racional i lliure per part de l'home, que és l'acte de fe. Així l'acte de fe és la primera i fonamental característica del fet religiós en les societats actuals. Al costat d'això, el religiós té altres components essencials: un doctrinal (creences), un altre cultural (ritus) i un altre moral (comportament ètic). Si al que s'ha dit afegim que l'exteriorització dels actes humans és una necessitat antropològica, la religió adquireix una dimensió social per ser originada, precisament, en un acte humà (l'acte de fe). És a dir, l'home sempre ha procedit associadament per a l'expressió i exercici dels seus sentiments religiosos. Conseqüentment, el fenomen religiós, que té el seu origen en un acte intern, adquireix una dimensió social o comunitària, que com a tal societat necessita d'un ordenament jurídic que l'estructure. [Ubi societas, ibi ius.] La rellevància jurídica del fet religiós va inscrita en la rellevància social. La religió es desembolica en la societat civil, es relaciona amb altres ciutadans no pertanyents a la religió, està sotmesa a les Autoritats civils... En conseqüència, el fenomen religiós té rellevància pública per al Dret estatal punt per a preveure les conseqüències civils del comportament religiós, les seues relacions amb altres membres de la comunitat política aliens a la pròpia religió, o el sotmetiment de les confessions o grups de creients a les normes estatals. Aquest ordenament jurídic és l'objecte d'estudi de la ciència del Dret Eclesiàstic de l'Estat. Però no s'esgota el fenomen religiós en el seu tractament jurídic, sinó que ha de ser abastat també des de l'estudi d'altres disciplines socials i humanes (psicologia, antropologia, política, filosofia, educació, etcètera). 

Per això, aquest grup naix amb la vocació d'incorporar a especialistes d'aquestes disciplines, a fi de completar una visió del fet religiós des d'una perspectiva global.

Grup d'Investigació en Serveis Socials Comunitaris - SESOCO

El grup d'investigació sobre cohesió social i dinàmiques locals està en l'Àrea de cohesió social de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local en la Universitat València. La investigació en matèria de Treball Social Comunitari és encara una àrea recent en la universitat espanyola.

El grup SOCIAL-COM pretén contribuir al coneixement i visibilització investigadora de les dinàmiques locals que es produeixen en les comunitats per raons de desigualtat, discriminació, conflicte social que impedeixen la cohesió social. En tots els àmbits de la comunitats locals, en general, però amb major profunditat els serveis de benestar social, desenvolupament humà, entenent aquests com una eina que redueix les desigualtats socials i afavoreix la justícia social. El Grup SOCIAL-COM de la Universitat de València té com a objectiu principal en el coneixement dels problemes socials de l'entorn més immediat, dirigint les seues actuacions cap a l'àmbit local per a contribuir al desenvolupament de les estructures socials i el benestar dels ciutadans, comptant amb la seua participació com a eix estratègic.

En últim lloc, els objectius del grup d'investigació SOCIAL-COM pretenen participar en la creació i desenvolupament de nous conceptes, instruments i avaluacions en el camp dels serveis municipals, de manera que es puguen fomentar eficaçment territoris excel·lents i sostenibles entorn de la despesa social i el benestar social.

Grup d'Investigació en Suport a la Recerca en l'Anàlisi de la Variació Lingüística - SILVAGroup

El concepte de "variació lingüística" és clau per a l'estudi de l'evolució de les llengües i dels sistemes comunicatius socials, professionals i educatius. Les transformacions socials, culturals, sanitàries, econòmiques, tecnològiques i educatives es desenvolupen, vehiculen i reflecteixen a través de les seues manifestacions lingüístiques i comunicatives. L'objectiu de l'equip és l'estudi del progrés que està experimentant la societat actual a través de l'anàlisi de les variables lingüístiques essencials que intervenen i interactuen en la comunicació humana. Aquestes variables depenen dels perfils dels parlants (ex. variació idiolectal, dialectal, segons el gènere, l'edat, condició social, nivell educatiu, etc.) i dels usos que ells fan del llenguatge segons les identitats interpersonals que adopten (i.e. variació de registre), els codis a través dels que es comuniquen (i.e. variació de manera), les diverses plataformes textuals que utilitzen (i.e. variació de gènere discursiu) i les diferents estratègies persuasives amb les quals transmeten la seua intenció i la seua imatge (i.e. variació d'estil). L'anàlisi d'aquestes variables requereix abordar l'estudi de la comunicació a diverses escales, des del seu vessant macro i hiper discursiva (ex. la interrelació entre les variables que interactuen en la comunicació empresarial o acadèmica, o la complexitat de comunicació multimodal de les xarxes socials i plataformes digitals) i també dels seus components micro discursius (ex. la variació de les unitats fonètiques, morfològiques, lèxiques i sintàctiques). Com destaquen els experts en variació lingüística (Bayley, 2013; Chambers and Schilling, 2018), per a abordar estudis integrals i innovadors en aquest camp és necessari mantindre actualitzada la metodologia necessària per a definir i classificar les categories, criteris i paràmetres essencials per a comprendre i analitzar aquestes variables i la seua interrelació.

Algunes d'elles han sigut àmpliament estudiades (ex. variació dialectal) i altres ho estan sent (ex. variació de gènere discursiu), però encara existeixen molts aspectes ambigus i controvertits sobre altres variables rellevants, com, per exemple, les que intervenen en la variació del registre comunicatiu. Aquest tipus de variació interpersonal i contextual abasta tot l'espectre de la interacció humana, des de la qual té lloc en els contextos més sofisticats i convencionals fins a la qual s'efectua en els entorns més íntims i familiars, existint diversos graus de dependència i interrelació entre diversos registres en un mateix acte comunicatiu, la qual cosa ha suposat un difícil repte per als especialistes, en particular a l'hora d'accedir a dades reals i recopilar corpus amplis i representatius. A més, al llarg de la història, el seu estudi s'ha abordat des de molt diverses perspectives arribant a abastar variables heterogènies, ambigües i confuses que han generat controvèrsia dins d'aquest camp d'investigació. Aquesta heterogeneïtat teòrica i complexitat metodològica han dificultat el desenvolupament d'estudis en profunditat i d'àmplia cobertura sobre aquesta varietat lingüística, que pogueren traslladar els seus resultats a la societat i al mercat laboral de manera efectiva, oferint mètodes i eines d'ajuda pràctiques per a la seua comprensió, aprenentatge i domini. Hi ha altres variables en similar situació (ex. variació idiolectal, variació d'estils, genolectes, cronolectes, etc.).

Amb l'afany de contribuir en l'avanç d'aquest camp, els objectius primordials del Grup SILVA són:

  1. Aprofundir en les categories, criteris i paràmetres fonamentals per a l'estudi i l'anàlisi de la variació lingüística, i en els factors que intervenen en el seu comportament actual en la llengua anglesa i altres llengües majoritàries, com l'espanyol i l'alemany.
  2. Investigar la variació lingüística des d'un enfocament pragmàtic integral destacant les seues dimensions interpersonals i multimodals en la seua fluctuació al llarg de la comunicació quotidiana des d'entorns públics fins als privats.
  3. Treballar des de les tecnologies emergents, la lingüística de corpus i altres àmbits multidisciplinaris de la comunicació humana, contrastant avanços i resultats entre llengües.
  4. Dissenyar metodologies d'estudi de la variació lingüística, no sols efectives en la cerca i detecció de trets distintius que aclarisquen la definició i tipologia dels seus paràmetres d'anàlisis, sinó també pràctiques per al seu aprenentatge i domini especialment a nivell social i professional.
  5. Participar en plataformes i projectes de difusió de la investigació, especialment en congressos internacionals i en publicacions d'impacte, per a fomentar l'aprofundiment en l'estudi de la VR i donar a conéixer els resultats de l'activitat de l'equip.
  6. Constituir una plataforma de suport nacional i internacional per a la investigació en aquest camp i per a la seua difusió.

L'activitat investigadora de l'equip es vertebrarà des del IULMA amb seu en la Universitat de València, al qual pertanyen la majoria dels membres del grup, i està format per un equip multidisciplinari d'investigadors tant joves com amb experiència en investigació pertanyents a la UV, UPV i UA.

Tots els membres de l'equip comparteixen les línies d'investigació essencials per a l'estudi de la VR: variació lingüística, lingüística de corpus i lingüística contrastiva; l'equip compta també amb especialistes en altres línies d'investigació rellevants. Aquest caràcter multidisciplinari atorga a aquest equip l'avantatge d'abordar la variació lingüística des de diverses però complementàries àrees de coneixement i línies d'investigació, permetent una profunditat i perspectiva innovadores i uns resultats que poden suposar realment un avanç significatiu en el camp.

Grup d'Investigació en Tendències Actuals al Dret Penal i la Criminologia: Prevenció i Garanties Penals - DPC

El dret penal té un caràcter bifront: d'una banda prevé la comissió de delictes i en aqueixa mesura protegeix els drets de tots els ciutadans, i d'altra banda garanteix que el poder estatal de castigar s'exercisca d'acord amb una sèrie de garanties, per la qual cosa protegeix especialment els drets fonamentals dels acusats i condemnats. Des d'aquesta tensió entre prevenció i garanties ha estudiat tradicionalment la dogmàtica els fonaments i límits de l'ordenament jurídic. Per a aquest fi, la posició central dels principis constitucionals i la protecció dels drets fonamentals ha servit per a defensar un discurs polític-criminal on el respecte al principi general de llibertat puga legitimar el ius puniendi estatal. No obstant això, l'anàlisi del Dret penal contemporani mostra una acusada tendència cap a l'augment del rigor punitiu i cap a la consideració de la perillositat criminal com a fonament de les sancions penals. Aquesta tendència pot fàcilment observar-se en les reformes legislatives del Codi penal espanyol des de la seua aprovació en 1995, sent d'especial importància la Llei orgànica 1/2015 de reforma del Codi penal, on s'introdueixen institucions de dubtosa constitucionalitat com la presó permanent revisable, a més de l'expansió de mesures de seguretat com la llibertat vigilada. En tots dos casos, són pronòstics de perillositat criminal els que fonamenten l'execució de les sancions. 
El grup d'investigació sobre "Prevenció i garanties penals" pretén estudiar aquesta evolució, partint del respecte als principis constitucionals i la protecció dels drets fonamentals com a marc metodològic de la investigació, per a valorar críticament les insuficiències d'aquestes noves tendències polític-criminals, utilitzant la formació en Criminologia de gran part dels membres del grup per a establir relacions entre aquesta i el Dret penal. El caràcter interdisciplinari del grup d'investigació permetrà estudiar respostes que puguen adaptar el discurs garantista a la implementació de tècniques preventives eficaces enfront dels nous reptes polític-criminals propis dels canvis socials, a més de valorar l'adequació al sistema de justícia penal de noves formes de resolució de conflictes pròpies de la justícia restaurativa, com és la mediació penal. Així mateix, s'estudiaran fenòmens criminològics concrets, com la prevenció i tractament de la delinqüència sexual, a més dels supòsits de cibercriminalitat on el fet criminal presenta una correlació amb els avanços derivats de la tecnologia de la informació. 
En tot cas, l'activitat del grup d'investigació perseguirà oferir una perspectiva que integre el Dret penal comparat, així com la normativa internacional, per a reforçar les propostes de lege llanda i lege ferenda resultants.

Grup d'Investigació en Teoria crítica - TCr

Investigacions sobre la Teoria Crítica en ciències socials i humanitats. Es realitzen recerques i traduccions sobre autors relacionats amb l'Institut d'Investigació de la Universitat de Frankfurt, seu de l'anomenada Teoria Crítica en filosofia i sociologia, com ara: T. W. Adorno, W. Benjamin, J. Habermas, A. Honneth, S. Kracauer, etc., així com les seues fonts en la filosofia de Hegel i Marx. Aquestes recerques s'apliquen a àmbits filosòfics (estètica, filosofia del dret, història de la filosofia, teoria de les arts) i sociològics (anàlisi sociològica del discurs, discriminació, teoria sociològica).
El grup de recerca col·labora amb les línies de doctorat de ciències socials sobre patologies socials, patologies de la raó i teoria social i sociològica.

Grup d'Investigació en Transformacions en Dret del Treball i de la Seguretat Social - LABORUM3.0

Anàlisi jurídica de les noves realitats i reptes del món del treball per compte d'altri i de la protecció social. Partint de l'evidència que el món del treball està en permanent transformació i de la incidència de les noves tecnologies aplicades als sistemes de producció i a les relacions que es desenvolupen en aquest àmbit, el grup pretén investigar sobre les mateixes i les seues conseqüències des d'una perspectiva exclusivament jurídica. 

L'objectiu concret se centra, per tant, de manera exclusiva en l'examen de les transformacions i nous fenòmens jurídic-socials, amb especial incidència en aquelles que tinguen major transcendència pública. En aquest sentit, l'activitat del grup se centrarà en anàlisi de les reformes legals que es produeixen en l'ordenament laboral, reflexionant sobre la seua aplicació pràctica a través de l'estudi de la doctrina judicial i de la pràctica forense.

El grup naix amb vocació de transferir a la societat els resultats de la investigació, incidint per això, de manera especial, en l'aplicació pràctica de les seues conclusions. A tals efectes, al costat de l'activitat investigadora, es prestarà especial atenció a l'elaboració de dictàmens o informes, organització de jornades i seminaris, així com a la publicació dels fruits de la investigació.

Grup d'Investigació en Transicions Educatives, Resistències, Relacions de Génere, Exclusions i Salut - TERRES

El grup de recerca TERRES (TRANSICIONS EDUCATIVES, RESISTÈNCIES, RELACIONS DE GÉNERE EXCLUSIONS I SALUT) busca fer i transferir coneixement, interdisciplinàriament, des d'un posicionat epistemològic crític i inclusiu, que adrece la mirada cap a diferents escletxes que en les societats del coneixement es revelen com a rellevants per tal de comprendre i transformar el món social. Les línees de recerca en les que busquem aprofundir en comú són:

  • Estudi de la pràctica pedagògica. Anàlisi dels processos de distribució i construcció de coneixement legítim al dispositiu pedagògic. Modalitats pedagògiques de transmissió. Sociologia de la pedagogia.
  • Identitat pedagògica en contextos específics: descripció i anàlisi de la producció social d'identitat en els processos de transició educativa i professional.
  • Cossos, gèneres i sexualitats: representacions i pràctiques socials. Construcció social de la salut i la malaltia.
  • Coeducació audiovisual, gènere, semiòtica i estudis culturals. Anàlisi crítica de la cultura audiovisual i la seua dimensió co-educativa. Significació i codificació de gènere als discursos audiovisuals. Interpel·lació mediàtica: processos d'identificació i subjectivació.
  • Estudi dels processos de precarització en contextos socials dominats discursivament per l'economia del coneixement.
  • Anàlisi de les polítiques socials.

En relació amb la capacitat formadora i investigadora del grup les membres hi participem en les formacions de tercer cicle de:

  • Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat.
  • Màster d'Acció Social i Educativa.
  • Màster en Psicopedagogia.
  • Màster de Professorat d'educació Secundària.

A més a més participem en el Programa de Doctorat en Educació de la UV i en el Programa de Doctorat del Institut d'Estudi de les Dones.

Grup d'Investigació en Transicions entre Formació i Ocupació en Contextos de Vulnerabilitat Social - TRANSICIONS

TRANSICIONS està format per professorat de diferents àrees de coneixement i departaments de la Universitat de València: Didàctica i Organització Escolar, Psicologia Evolutiva i de l'Educació, Psicologia Social i Sociologia i Antropologia Social. La seua adscripció formal és al departament de Didàctica i Organització Escolar. La totalitat dels seus integrants és personal de la Universitat de València o s'ha doctorat en ella, si bé tots mantenen contactes amb professorat i personal investigador d'altres Universitats espanyoles i estrangeres. És un grup multidisciplinari que ha participat des de 1996 en diversos treballs i investigacions, en els quals han pres part diversos dels integrants del grup.

TRANSICIONS ha mantingut i manté col·laboració, a partir de contractes d'investigació o convenis de col·laboració, amb la Federació d'Associacions Empresarials d'Empreses d'Inserció (FAEDEI), i l'Associació Espanyola d'Escoles de Segona Oportunitat, i ha fet treballs per encàrrec per a Forem-PV, la UAFSE, el Ministeri d'Educació i Formació Professional, BankiaDualiza o el Cedefop. El grup també ha participat en l'organització de trobades i jornades autonòmiques i estatals amb professionals de la inserció sociolaboral, i ha organitzat en la UV dues edicions de congressos i seminaris internacionals sobre formació professional. TRANSICIONS es proposa conéixer els processos educatius, organitzatius, evolutius i psicosocials que afecten i permeten optimitzar les transicions entre sistema educatiu i productiu per a joves i joves adults, així com persones en situació de vulnerabilitat, amb dificultats d'inserció sociolaboral i historial de fracàs escolar. El grup és conscient de la centralitat del treball en la vida adulta, així com de la necessitat d'abordar el seu estudi des d'enfocaments multidisciplinaris per a poder enfrontar de manera holística la comprensió de la realitat que ens interessa i preocupa, i per aqueix motiu diversos membres del grup col·laboren en activitats de IUDESCOOP. La seua missió és contribuir, des de la Universitat, a identificar els mecanismes que garanteixen els drets a l'educació i al treball, des de la convicció del paper rellevant que exerceixen en la promoció de la justícia social. TRANSICIONS procura realitzar investigació de caràcter empíric en la qual els participants siguen també subjectes dels processos d'investigació, d'ací una aproximació metodològica en la qual els mètodes qualitatius són una peça important i que permet, en la mesura del possible, interactuar amb la realitat i contribuir també a facilitar la seua transformació mitjançant la vinculació que té i cerca entre la seua investigació i la devolució dels resultats a professionals i entitats que treballen en la pràctica, així com a fer arribar els resultats a interlocutors amb responsabilitats polítiques. Gràcies a aqueix diàleg avalua la seua investigació per a procurar ajustar-la a les necessitats que es plantegen i a la cerca del canvi social que persegueix de manera conjunta.

Per a això, el grup TRANSICIONS entén que és convenient buscar finançament per al treball de recerca en les convocatòries públiques. En les seues publicacions es poden rastrejar els pilars acadèmics sobre els quals dona suport al seu treball: Emilia Serra, Francesca Salvà, Claudia Jacinto, María Teresa González, Juan Manuel Escudero, Michael W. Apple, Michael Eraut, Quim Casal, Philipp Gonon, Basil Bernstein, Robert Castel, Serge Paugam, Luc Boltanski i José Gimeno són alguns exemples.

Grup d'Investigació en Unitat d'Investigació de Psicologia de l'Esport - UIPD

La Unitat d'Investigació de Psicologia de l'Esport (UIPD) és un grup interdisciplinari compost per especialistes en Psicologia Social, Psicologia Clínica i de la Salut, Avaluació Psicològica i en Ciències de l'Esport. D'aquesta manera, la investigació duta a terme des d'aquesta Unitat es realitza des d'una perspectiva multidisciplinària.

La UIPD estudia els correlats psicosocials del desenvolupament òptim de les persones, especialment dels xiquets i adolescents, en dos contextos principalment, l'esportiu i l'educatiu. S'analitzen les interrelacions entre diferents variables psicosocials (p. ex., motivació, self, valors, autoeficàcia, atribució) i alguns indicadors del desenvolupament òptim (p. ex., els estils de vida relacionats amb la salut, el benestar, i el rendiment).

L'objectiu principal d'aquest grup d'investigació consisteix a estudiar la motivació de les persones en els contextos d'assoliment. Més concretament, a explorar els processos que afavoreixen tant la implicació en les activitats i l'adherència a aquestes, com el desenvolupament del benestar. En últim terme, es treballa per a acostar els coneixements teòrics i d'investigació al món aplicat mitjançant el desenvolupament d'eines que permeten la creació de climes positius que afavorisquen el desenvolupament òptim i el benestar.

Grup d'Investigació en Unitat d'Investigació en Economia de la Cultura i Turisme - ECONCULT

Econcult és una unitat de recerca, que des de 1995, està especialitzada en l'anàlisi de les activitats culturals i les accions col·lectives per a promoure els sectors culturals i creatius. Com a unitat de recerca, en els últims 5 anys ha participat en nombrosos projectes internacionals. relacionats amb els efectes de les activitats culturals i creatives en els processos d'innovació social (Sostenuto), el paper dels espais en la creativitat (3C4Incubators), l'existència de models regionals de desenvolupament basats en els sectors culturals i creatius (Creativem) o en la identificació de pràctiques excel·lents en les polítiques culturals en l'àmbit urbà i regional (Culture for Cities and Regions). L'equip compta amb 5 persones fixes i un nombre elevat de col·laboradors externs i d'altres institucions de recerca. Així mateix, manté relacions internacionals molt denses amb organitzacions com Relais Culture Europe(París), la Fundació Roberto Cimetta, el grup URBEGO el Grup de treball Creative Economy Culture and Public Policies (Brazil) i el Cultural Industries Institute de la Universitat De Yunnan (la Xina) i interactua amb els agents de la innovació la cultura i la creativitat en l'àmbit nacional, regional i local. També a Espanya té relacions estables amb grup com CRIT de la Universitat de Barcelona, Futurlab de la Universitat d'Alacant o Mètodes Quantitatius de Mesurament de la Cultura de la Universitat de València.

La Unitat de Recerca en Economia de la Cultura es va constituir en el Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de València en 1997. Des de llavors ha desenvolupat una labor de recerca continuada en el camp de l'Economia de la Cultura, convertint-se en un dels centres de referència a nivell nacional i internacional. Des de mitjan primera dècada del segle XXI és notable el seu procés d'internacionalització col·laborant amb projectes tant a Iberoamèrica com a Europa. En el període entre 2011 i 2014, la unitat es va adscriure a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, no obstant això des de l'1 de Gener de 2015 torna a pertànyer al Departament d'Economia Aplicada. Econcult és una xarxa heterogènia d'investigadors de diferents universitats i col·laboradors externs, coordinada pel professor Pau Rausell. Des de 2007 el professor Raül Abeledo es responsabilitza del desenvolupament de projectes europeus.

Durant la nostra trajectòria hem abordat aspectes com:

  • Dimensió macroeconòmica de les activitats culturals i creatives.
  • La mètrica de les activitats culturals i creatives.
  • La causalitat entre sectors culturals i creatius i el desenvolupament.
  • Els efectes dels sectors culturals i creatius i la renda per càpita, la productivitat, l'eficiència, la competitivitat global. (Projecte SOSTENUTO. La cultura com a factor d'innovació econòmica i social Especificitats territorials. Models d'innovació basats en la cultura i la creativitat? (Projecte CreativeMed. Toolkit )
  • Dimensió Sectorial i Mesoeconómica
    • Anàlisis sectorials.
    • Les especificitats dels sectors culturals i creatius de mercat.
    • Cultura i territori. Territoris Creatius.
  • Dimensió Microeconòmica
    • Comportament dels consumidors /participants /creadors.
    • Estructura i funció de producció de les organitzacions / projectes empreses culturals i creatives. Espais per a la innovació la creativitat i la cultura.
  • Per una Nova Economia Política per a la Cultura, La Creativitat i La Innovació.
Grup d'Investigació en Unitat de Investigació d'Economia del Treball i Política Laboral - ECOLAB

Aquest grup té com a objectiu general de la seua activitat promoure, realitzar i difondre recerca al voltant del l’àmbit del treball i els àmbits connexes. S'entén el treball en un sentit ampli, com activitat que inclou tant el treball productiu o mercantil com el no mercantil o reproductiu. Més concretament, l'activitat de recerca del grup inclou tots els aspectes relacionats amb la dinàmica laboral de la societat (ocupació, atur, incorporació al mercat laboral, interaccions entre treball mercantil i reproductiu...), les condicions d'ocupació (temporalitat, precarietat, pràctiques de gestió laboral per part de les empreses, etc.), la dimensió territorial dels aspectes laborals i tot el que fa referència a les polítiques públiques que afecten a aquests aspectes.

Grup d'Investigació en València, Universitat i Art. Art, Cultura i Societat en Espanya, de 1750 a l'Actualitat - VALuART

Estudis d'Història de l'Art del món contemporani: Imatge i Representació; Espai i Memòria; Visibilitat i Modernitat. 

En el primer eix s'investiguen aspectes relatius a la representació humana individual, col·lectiva i seriada, així com la importància de la literatura artística. 

En el segon, s'aborden les circumstàncies artístiques des d'una perspectiva espaciotemporal, la democratització de l'espai públic, la construcció de la ciutat moderna, el naixement i influència dels espais de sociabilitat artística i cultural, així com la mirada aliena dels viatgers estrangers. 

I, finalment, en l'últim eix s'indaga sobre el paper de les institucions artístiques, les directrius oficials, la rellevància de la presència femenina en les belles arts, el descobriment de les manifestacions artístiques pel públic, l'art com a memòria col·lectiva (col·leccions i museus) i les relaciones art-ciència.

Grup d'Investigació en el Dret de la Regulació Econòmica - REGULATION

El grup està constituït per docents i investigadors que venen desenvolupant diversos projectes conjuntament orientats a l'estudi de la regulació de diversos sectors de l'activitat econòmica, entesa en sentit ampli. La procedència d'aquests, generalment des del Dret públic, centra els treballs en la regulació produïda per l'existència d'interessos públics, des de la defensa de la competència en el propi mercat a la protecció d'altres valors (ambientals, culturals, educatius, socials, de pluralisme, d'igualtat, de persecució...), que justifica una intensa intervenció jurídica que va molt més allà de l'habitual en mercats i sectors on no apareixen amb tanta intensitat aquests elements.

Fins hui, les activitats del grup d'investigació més rellevants són les que es venen desenvolupat entorn dels treballs realitzats el fil de diversos projectes finançats en convocatòries públiques competitives o en preparació i han versat sobre qüestions referides a la regulació dels mercats audiovisuals, la regulació d'uns certs mercats culturals o els nous reptes regulatius que apareixen amb l'emergència de models de negoci basats en la sharing economy.

Grup d'Investigació en la Mediterrània Hispànica a l'Època Moderna - MEDHISMO

El grup d'investigació MEDHISMO és fruit de la llarga trajectòria investigadora, finançada a través de projectes d'investigació competitius del Ministeri d'Economia i Competitivitat i coordinada des de l'àrea d'Història Moderna de la Universitat de València, gràcies a la labor de direcció duta a terme per diversos dels seus membres. 

La labor investigadora desenvolupada se centra en la investigació en història social, incorporant les novetats metodològiques que millors fruits han rendit en els últims anys. En lloc de considerar els grups socials com a conjunts estàtics en la llarga duració, para atenció prioritària a l'estudi de les relacions i les estratègies adoptades pels individus per a la consecució dels seus objectius personals, familiars, o del col·lectiu al qual pertanyien. 

Fruit de la trajectòria investigadora del grup s'han elaborat diverses bases de dades (des de cavallers d'hàbit d'una ordre militar fins a artesans), així com s'ha procedit al seguiment de la trajectòria individual de membres de les diverses categories socials. Una labor que requereix continuïtat, ja que es pretén aprofundir en l'estudi de les noves perspectives obertes pel treball ja realitzat. 

La metodologia que s'aplicarà combinarà la utilització d'enfocaments macro i micro-històrics. Però el seu principal valor afegit és la utilització del mètode comparatiu, analitzant la trajectòria dels territoris hispànics mediterranis en un marc comparat, tant a nivell nacional com internacional, especialment del Regne de València i Sardenya. El dinamisme experimentat per totes dues àrees geogràfiques va afavorir el procés de mobilitat social, malgrat les restriccions derivades del sistema de valors dominant en la societat estamental, encara que la seua freqüència i intensitat va ser molt diferent en funció de les oportunitats i condicions diferents que existien en cadascuna d'elles. Evidentment, la mobilitat no sols va ser ascendent, ja que les transformacions al·ludides van perjudicar nombrosos sectors que van experimentar un procés de regressió social i de deterioració de les seues condicions de vida, la qual cosa va estimular la seua resistència als canvis que s'estaven experimentant. 

La varietat de línies d'investigació abordades a partir dels diferents enfocaments dels membres del projecte ens ha permés conéixer de manera més profunda les transformacions socials, econòmiques, polítiques i culturals d'aquestes regions; en definitiva, l'evolució històrica dels territoris de la perifèria mediterrània de la Monarquia Hispànica, dins d'un marc comparat, sobre el qual resulta necessari continuar aprofundint. 

L'activitat investigadora del grup es duu a terme en el marc de tres línies principals d'estudi: 

  1. El treball i les relacions de mercat en el món urbà 
  2. L'estudi de les elits socials i la seua relació amb el servei a la monarquia 
  3. Les minories, els marginats i la conflictivitat a ells associada.

 

Grup d'Investigació en Ètiques Aplicades i Democràcia - ETIDEMO

El grup d'investigació "Ètiques aplicades i Democràcia" treballa conjuntament des de 1991 entorn de tres àmbits: Fonamentació de l'ètica, Filosofia política i Ètiques aplicades. Sorgeix d'un nucli de professors de l'Àrea Acadèmica de Filosofia Moral i Política, que són originàriament Adela Cortina, Jesús Conill, Domingo García-Marzá i Agustín Domingo, i ha anat augmentant fins al present. 

En l'actualitat, el grup està integrat per 1 membres, que pertanyen a 4 universitats públiques diferents: la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de Múrcia. 

En el nivell institucional, també la Fundació Étnor ("per a l'ètica dels negocis i de les organitzacions") és una de les entitats que dona suport a la investigació i s'interessa per la transferència de coneixements i innovació del grup. 

Des de 2003 el grup és reconegut com a "Grup d'Excel·lència" per la Conselleria d'Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana. En principi, mitjançant la concessió d'ajudes a Grups d'I+D+I, de referència Grups 03/179. I, actualment, a través del Programa de Grups d'Investigació d'Excel·lència PROMETEU. 

El grup desenvolupa la seua activitat investigadora a través de projectes d'investigació conjunts. Fins al moment ha desenvolupat 9 projectes d'investigació competitius de rang nacional, 1 projecte europeu, i tres projectes finançats per institucions privades. A fi de formar nous investigadors, el nucli del grup imparteix un Programa de Doctorat sobre "Ètica i Democràcia", que va nàixer en 1986 i va obtindre el reconeixement de Doctorat amb Esment de Qualitat i amb Esment cap a l'Excel·lència, reconeixement del qual continua sent creditor en l'actualitat. Els alumnes diplomats d'aquest doctorat aconsegueixen les puntuacions més elevades en l'avaluació de la seua activitat investigadora. Imparteix també un Màster sobre "Ètica i Democràcia", amb perfil investigador i acadèmic, que permet capacitar-se per a les tasques investigadores en aquest àrea als qui s'inscriuen en ell. El grup dona a conéixer els resultats de les seues investigacions pels següents mitjans: 

  1. Publicacions, tant llibres, editats en editorials de prestigi, com a articles, publicats en revistes de qualitat. 
  2. Organització de Congressos, algun dels quals se celebra ja de manera biennal, i també cursos en altres universitats. 

Tot això tant en el nivell nacional com en l'internacional. Ha establit convenis i col·laboracions amb un gran nombre d'institucions, com són les següents: 

  • Fundació ÉTNOR  per a l'Ètica dels Negocis i de les Organitzacions.
  • Reial Acadèmia de les Ciències Morals i Polítiques.
  • Uehiro Centre for Practical Ethics (Oxford).
  • Programa de Neuroética CIF de Argentina.
  • Grupo de investigación "Evolución y Cognición Humana" de la Universidad de las Islas Baleares.
  • Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB)(Alemania).
  • Hans Jonas Zentrum / Freie Universität Berlin.
  • Capability & Sustainability Centre (University of Cambridge).
  • School of Public Policy. Institute for Philosophy & Public Policy. University of Maryland (EEUU).
  • Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.
  • Departament de Filosofia i el Grup d'Estudis Humanístics de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Institute of Philosophy (University of Bayreuth).
  • Johannes Gutenberg Universität Mainz.
  • I les universitats de la República (Uruguay), do Porto, de Chile, Nacional Autónoma de México, di Bologna, Sidney, Salamanca, Complutense de Madrid, Munich, de Westminter, Universität Manheim, de California (Irvine), Aahrus (Dinamarca), etc. 

Així mateix, rep investigadors d'altres universitats, principalment estrangers, que desitgen desenvolupar amb els membres del grup una estada d'investigació postdoctoral.