Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El grup EDIFICA (Avaluació i divulgació de la ciència, foment del coneixement de les metodologies d'investigació i comunicació acadèmica) desenvolupa des de l'any 2006 diferents línies d'investigació, entre les quals destaquen la realització d'estudis cienciomètrics i bibliomètrics per a l'avaluació de la investigació; així com el desenvolupament de materials basats en l'e-learning, amb el propòsit d'oferir un marc de referència que permeta potenciar el coneixement de les metodologies d'investigació i les destreses de comunicació escrita i oral en l'àmbit acadèmic.

El grup EDIFICA ha desenvolupat una destacada activitat en relació amb aquestes línies d'investigació, amb la publicació de nombrosos treballs que analitzen la producció, la col·laboració o l'impacte de l'activitat investigadora a nivells analítics (autors, institucions, disciplines o països). Així mateix, s'han posat en marxa des de l'any 2012 diferents projectes per a aprofundir en el coneixement del fenomen de la col·laboració científica amb el propòsit de comprendre millor aquest fenomen i oferir una informació rellevant tant a les institucions com als investigadors de cara a potenciar i gestionar les pràctiques cooperatives; i en relació amb el desenvolupament de materials basats en l'e-learning, amb el propòsit d'oferir un marc de referència complementari al procés de tutorització per a l'elaboració del treball de fi de grau així com en l'elaboració i recopilació de recursos que permeten potenciar les destreses de comunicació escrita i oral en l'àmbit acadèmic.

Així mateix, el grup EDIFICA s'ha caracteritzat al llarg dels últims anys per una destacada activitat de divulgació del patrimoni cultural valencià participant en exposicions, conferències i a través de diferents publicacions divulgatives, particularment del seu esport autòcton per excel·lència, la pilota valenciana. El desenvolupament d'indicadors de control per a identificar pràctiques poc ètiques en les activitats d'investigació constitueix la línia més nova de treball del grup.

Objectius CT
  • Realització d'estudis cienciomètrics; generació de materials e-learning; estudis sobre divulgació de la ciència i ús ètic de la informació.
Línies d'investigació
  • Estudis bibliomètrics i anàlisis de xarxes socials aplicats a les publicacions científiques

    Anàlisis quantitatives de les publicacions per a estudiar la grandària, creixement i distribució de la bibliografia científica; avaluar la visibilitat i impacte de les publicacions i els investigadors. Anàlisi de les estructures socials en les quals s'articula la investigació.

  • Activitats de divulgació de la ciència i del patrimoni i tradicions valencianes

    Desenvolupament d'activitats de divulgació del coneixement científic, de l'activitat dels investigadors i del patrimoni cultural i les tradicions de les comarques valencianes, a través d'exposicions, conferències i publicacions divulgatives.

  • Anàlisi de les pràctiques cooperatives dels investigadors

    Estudi del fenomen de la col·laboració identificant els factors que influeixen en la mateixa i la dinàmica de funcionament dels grups d'investigació, amb el propòsit de comprendre millor el fenomen i oferir informació rellevant de cara a potenciar i gestionar les pràctiques cooperatives.

  • Metodologies d'investigació i destreses de comunicació acadèmica

    Creació de materials sobre metodologies d'investigació amb el propòsit d'oferir un marc de referència per a la generació autònoma de coneixement. Desenvolupament i difusió de recursos per a potenciar les destreses de comunicació escrita i oral en l'àmbit acadèmic.

  • Ús ètic de la informació

    Estudis relacionats amb les implicacions legals, socials i ètiques de l'ús de la informació. Anàlisi i desenvolupament d'indicadors de control per a identificar pràctiques poc ètiques en l'àmbit acadèmic i científic.

Direcció
  • GONZALEZ ALCAIDE, GREGORIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • HERNANDEZ CARRION, JOSE RODOLFO
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Pedro Caja Meri - Universidad CEU Cardenal Herrera (Valencia)
Estructura asociada
Història de la Ciència i Documentació
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Avaluació i Divulgació de la Ciència, Foment del Coneixement de les Metodologies d'Investigació i Comunicació Acadèmica (EDIFICA)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 15

46010 València (València)

963 864 958

Geolocalització

www.uv.es/colabora

gregorio.gonzalez@uv.es

Persones de contacte
  • GONZALEZ ALCAIDE, GREGORIO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa