Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El nostre grup està centrat en els estudis morfològics i dinàmics de l'organització de les zones neurogèniques adultes del sistema nerviós central, i de la seua comparació des de peixos fins a mamífers (incloent l'espècie humana). Hem sigut pioners en la identificació d'àrees amb neurogènesis adulta, com ha sigut el cas dels rèptils i altres vertebrats, i en la identificació de les cèl·lules mare responsables d'aquesta neurogènesi, com ha sigut el cas de peixos, ocells i mamífers. Aquests estudis comparats, han sigut molt útils, permetent descobrir l'existència d'un cili que actua d'antena i que és imprescindible per a activar la neurogènesi. Aquesta troballa ha servit a grups que treballen en càncer, per a emprar-ho com a diana terapèutica.

Una de les nostres principals línies d'investigació es basa en l'estudi de l'activació o modulació d'aquestes zones en malalties neurodegeneratives, així com el potencial efecte per a l'activació de les cèl·lules mare neurals (NSCs), la neurogènesi i la oligodendrogènesi per a la mielinització. D'altra banda, no sols ataquem els problemes amb les cèl·lules endògenes, sinó que hem intentat emprar cèl·lules mare exògenes, de la medul·la òssia i del greix. Per a això, hem posat a punt diverses tècniques, destacant el perfeccionament del immunomarcatge per a microscòpia electrònica per a poder fer un seguiment de les cèl·lules trasplantades.

Entre els models amb possible ús clínic, hem triat l'ictus cerebral i l'esclerosi múltiple (EM). Per a l'ictus hem trasplantat cèl·lules mesenquimals humanes (hMSCs) i progenitors adults multipotents (hMAPCs), observant que el trasplantament cel·lular proporciona neuroprotecció evitant danys cerebrals secundaris. Aquesta funció neuroprotectora està mediada a través de diferents efectes terapèutics com són la inducció de angiogènesi, la disminució d'inflamació i cicatrització i l'augment de proliferació de les NSCs. En l'EM, emprem els models clàssics de lesió amb pèptid MOG i injectem factors per a l'activació de oligodendròcits, envaint aquests les zones adjacents. Dins de la línia de trasplantaments, i en col·laboració amb la Universitat de San Francisco, hem realitzat trasplantaments de l'eminència ganglionar medial, procedents d'embrions de ratolí, a ratolins postnatals en etapes primerenques. Gràcies a que les cèl·lules trasplantades eren fluorescents (GFP) hem pogut analitzar la seua distribució en l'escorça cerebral i sorprenentment i en contra de l'acceptat, almenys per al sistema nerviós central, les poblacions neuronals determinen el seu número intrínsecament, més que a causa de factors externs.

Una altra de les investigacions en curs, és el descobriment de l'existència de migracions neuronals que tenen lloc en el cervell humà des dels ventricles fins a l'escorça prefrontal. Aquestes migracions són rarament observades en una finestra molt curta de la vida i que va, des d'etapes embrionàries fins a 6 mesos de vida. Aquest punt l'interpretem com la capacitat del nostre cervell per a incrementar ràpidament la població cel·lular de l'escorça prefrontal, que és ben coneguda per la seua importància en memòria i aprenentatge.

Finalment hem observat que algunes d'aquestes cadenes semblen dirigir-se també cap a altres regions, la qual cosa afegiria una valuosa informació nova i única en mamífers. Aquesta sèrie de troballes estan incloses dins d'un macroprojecte, que intenta conéixer més de l'organització fina i funcional del cervell humà i que s'emmarca en altres descobriments nostres com l'existència de cèl·lules mare en el nostre cervell, que va ajudar a canviar la idea que després del naixement no es formen noves neurones.

Finalment i no menys important, som una referència nacional i internacional en tècniques de microscòpia electrònica per al diagnostique morfològic i no sols per a cèl·lules nervioses, sinó també per a cèl·lules mare, com confirmen les nostres nombroses col·laboracions.

Objectius CT
  • Neurogènesi adulta en humans.
  • Ús de cèl·lules mare en models d'ictus i esclerosi múltiple.
  • Oligodendròcits i mielina.
  • Tècniques de marcatge.
Línies d'investigació
Direcció
  • GARCIA VERDUGO, JOSE MANUEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • DURAN MORENO, MARIA
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
  • GARCIA VERDUGO, JOSE MANUEL
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Dades de contacte del grup
Neurobiologia Comparada (NC)

Campus Burjassot/Paterna

Parc Científic
C/ Catedrático José Beltrán, 2

46980 Paterna (València)

963 543 587

Geolocalització

www.uv.es/uvweb/cavanilles-institute-biodiversity-biology

j.manuel.garcia@uv.es

Persones de contacte
  • GARCIA VERDUGO, JOSE MANUEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa