Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Desenvolupament i Assessorament en Trànsit i Seguretat Viària - DATS

DATS és un Grup d'Investigació de l'Institut Universitari d'Investigació en Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), creat l'any 1995, compost per Professors i Investigadors de reconegut prestigi.

L'objecte del Grup DATS és la realització de Projectes d'Assessorament, Investigació, Desenvolupament, Innovació, Formació i Divulgació en matèria de Transport, Trànsit, Mobilitat i Seguretat Viària.

Desenvolupa els seus projectes tant per a administracions i institucions com per a empreses, ja siguen públiques o privades, nacionals i Internacionals, a fi de donar resposta a les necessitats dels clients, així com en general per a resoldre els problemes socials que representen els accidents de trànsit, la pobresa i la deterioració del Medi Ambient, a tot el món, amb especial atenció als països en vies de desenvolupament.

Per consegüent, una de les principals activitats és l'acompanyament en el diagnòstic de problemes i detecció d'oportunitats, així com per a la definició de solucions i estratègies que guien presa de decisions.

Els Treballs del Grup DATS han contribuït a un augment de coneixement en l'àrea. En aquest sentit, el grup ha fet un esforç en la difusió de troballes mitjançant la seua disseminació a través de llibres, articles en revistes científiques i/o congressos de caràcter científic i divulgatiu. Així mateix i de manera complementària el grup ha participat de manera activa en i amb els mitjans de comunicació de masses amb l'objectiu de comunicar i conscienciar a la població. 

Conseqüentment en la seua carta de Serveis s'inclouen els següents:

  • Confecció/Redacció de Plans Estratègics de Transport, Logística, Mobilitat Sostenible, Locals i Ordenació Urbana, Seguretat Viària i Laboral (accidents in-itinere i en missió).
  • Definició, desenvolupament i implementació d'intervencions, mesures i contramesures en matèria de Transport, Mobilitat i Seguretat Viària.
  • Desenvolupament Legislatiu, Reglamentari i Normatiu.
  • Desplegament de Sistemes Intel·ligents de Transport (ITS).
  • Avaluació i selecció de personal, i especialment de conductors, positiva i negativa, que inclou el desenvolupament d'instruments per a escometre aquests fins.
  • Disseny i impartició de programes de formació i educació, així com dels preceptius instruments i recursos didàctics (entre els quals destaquen els que es basen en tecnologies com la Realitat Virtual, especialment simuladors, i la Realitat Augmentada), dirigit a acadèmics, professionals, tècnics i a usuaris/ciutadans en general .
  • Creació de campanyes de comunicació i publicitat, incloent les pròpies del Màrqueting Social Corporatiu.
  • Avaluació de Plans, Programes, i intervencions, incloent les pròpies de desenvolupaments legislatius, reglamentaris i normatius (Avaluació Legislativa).
Grup d'Investigació en Educació i Cures d'Infermeria - GRIECE

El grup GRIECE desenvolupa la seua investigació en l'anàlisi d'aspectes relacionats amb la formació tant d'estudiants com professionals d'infermeria en diferents àrees amb l'objectiu d'aconseguir millorar tant aquesta formació com els processos d'atenció a persones amb determinades patologies. S'incideix especialment en el disseny de processos assistencials que milloren la seguretat del pacient i s'utilitzen eines de simulació clínica avançada en aquest entorn d'anàlisi i posada en marxa de processos formatius.

Les millores en la formació d'estudiants i professionals d'infermeria permeten a aquest col·lectiu convertir-se en agents de processos de capacitació de persones amb malalties cròniques en l'autocura i maneig de la seua malaltia (alfabetització en salut).

Grup d'Investigació en Farmacologia de la Inflamació - GINFAR

Des de fa diversos anys venim investigant en els mecanismes implicats en processos inflamatoris. El nostre treball s'ha centrat en una sèrie d'aspectes com l'estudi dels mediadors determinants de l'avanç de la lesió articular, els possibles mecanismes de protecció i les principals vies de senyalització implicades, per a conéixer millor la patogènia de les malalties de base inflamatòria i trobar noves dianes terapèutiques. Per a això realitzem estudis in vivo i in vitro. Utilitzem diferents models animals d'inflamació aguda (bossa d'aire en rata i ratolí, edema per carragenina, inflamació dèrmica, inflamació intestinal) i crònica, com els models d'artritis reumatoide (artritis per adjuvant, artritis per col·lagen, artritis per transferència de sèrum de ratolins transgènics K/BxN). S'han desenvolupat models d'artrosis per envelliment: com l'artrosi espontània en ratolins STR/ort, seguint l'evolució temporal de la malaltia, amb estudis bioquímics de biomarcadors en sèrum i en els teixits articulars, estudis radiològics, histològics, etc. Totes aquestes determinacions han permés relacionar l'aparició i avanç de les lesions amb l'edat de l'animal i proposar diversos mecanismes que poden regular aquests processos. També s'han desenvolupat models animals d'artrosis/osteoporosis en rata (ACLT+ovariectomía) i artritis/osteoporosi en ratolí (CIA+ovariectomía).
Duem a terme estudis en explants de cartílag, condròcits en normoxia i hipòxia, sinoviocitos i osteoblasts de pacients artrósics, per a determinar l'expressió gènica i proteica de factors que poden estar relacionats amb la progressió de la malaltia. S'ha determinat les conseqüències de la sobre-expressió (a vegades, per transfecció amb adenovirus) o de la inhibició (a vegades, per silenciament gènic amb siARN) d'aquests factors sobre el metabolisme cel·lular, síntesi i degradació de components de la matriu extracelul·lar, producció de citocines, quimiocines, factors de creixement i diferenciació cel·lular, eicosanoides, espècies reactives, etc. S'han estudiat també les vies de senyalització i de transcripció relacionades amb aquests factors.
 Una de les nostres línies se centra en la senescència cel·lular i els efectes de l'envelliment en diferents sistemes, en aproximacions in vivo i in vitro. 
Estem estudiant les propietats Antiinflamatori i protectores de les cèl·lules mare mesenquimales en models in vitro i in vivo, com a font de noves estratègies terapèutiques en malalties inflamatòries i malalties articulars. En particular, ens centrem en les propietats de les vesícules extracelul·lars com a possibles agents terapèutics, biomarcadors i factors de comunicació cel·lular.
 Utilitzem també sistemes de cultius de fibroblasts i queratinòcits sans i de pacients psoriásics, per a determinar els mediadors inflamatoris i els mecanismes implicats. També s'han realitzat estudis in vitro en models de cèl·lules microendotelials, fibroblasts i queratinòcits humans, centrant-se en l'adenosina com a diana que pot permetre trobar noves estratègies terapèutiques per a la curació de ferides en grups de població molt susceptibles com diabètics, obesos i ancians.

Grup d'Investigació en Genètica Evolutiva - GENEVOL

El grup de Genètica Evolutiva es dedica a l'estudi teòric, computacional, comparatiu i experimental de l'evolució biològica dins dels camps de la genètica, genòmica, microbiologia, biologia molecular i biologia de poblacions.

Les principals línies d'investigació:

  • Evolució de la simbiosi. La simbiosi és un factor important en la promoció de les novetats evolutives. El seu estudi requereix una anàlisi conjunta de l'hostatger eucariota i els seus microorganismes íntimament associats, emprant la genòmica i la metagenòmica. A més, s'estudia la simbiosi d'insectes i humans fonamentalment.
  • Biologia sintètica. L'estudi dels genomes d'una varietat de microorganismes pot proporcionar pistes per a la comprensió i síntesi de cèl·lules mínimes amb aplicacions en biomedicina, bioremediació i biotecnologia.
  • Estudi genètic dels pugons: Taxonomia i polifenisme reproductiu. Identificació dels gens i vies que regulen la reproducció dels àfids (partenogènesis vs. sexualitat).
Grup d'Investigació en Gestiò de la Qualitat, Innovaciò i Aprenentatge - QUALITY

Investigar amb un enfocament metodològic de rutines i capacitats les relacions entre l'aplicació de la gestió de la qualitat, la innovació i l'aprenentatge en les organitzacions, amb especial atenció a la capacitat d'ambidestresa organitzativa, fonamental perquè l'organització aconseguisca bons resultats a llarg termini. S'analitza en profunditat l'efecte mediador i/o moderador en aqueixes relacions de determinades variables. Fonamentalment de la formalització, que és consubstancial als programes de gestió de la qualitat, especialment pel que fa a l'establiment de procediments, i els valors de la cultura organitzativa, que són un pilar essencial per a la implementació amb èxit d'aquests programes.

S'estan analitzant actualment dos sectors, un industrial, la indústria agro-alimentària ecològica, i un de serveis, el de serveis de salut. S'ha triat el sector de la indústria agro-alimentària ecològica per diverses raons: En primer lloc aquestes empreses es veuen abocades a la implantació de sistemes de gestió de la qualitat per a aconseguir els estàndards exigits pels consumidors d'aquests productes, que se situen en una gamma alta de preus; i també estan sotmeses a fortes regulacions per a garantir uns nivells de qualitat i seguretat alimentària adequats. A més el potencial de creixement d'aquest sector és molt alt, ja ha experimentat un fort creixement a Espanya en els últims anys, i es preveu un fort creixement de la demanda interna i de mercats exteriors en els pròxims anys. El segon sector analitzat és el dels hospitals públics.

Entre els objectius prioritaris de les institucions públiques sanitàries es troben l'ús eficient de recursos i l'optimització de la qualitat del servei, tant en termes de millora de la satisfacció dels stakeholders (usuaris, personal, grups de l'entorn) com de l'efectivitat del propi procés assistencial. Precisament, la gestió de processos, en el marc de la gestió de la qualitat, amb l'aplicació de les seues múltiples metodologies, s'ha demostrat eficaç per a generar en aquestes organitzacions increments molt substancials en l'eficiència en l'ús de recursos i en la qualitat del servei. L'aplicació pràctica al sector hospitalari derivada d'aquesta investigació consisteix a millorar els processos d'aquestes organitzacions, ajustant de manera òptima els factors humans, organitzatius, tecnològics i d'infraestructures, i reduint substancialment els costos derivats de la falta d'eficiència.

Grup d'Investigació en Ideaspsychiatry Grup d'Excel·lència en Investigació - GIEX-TMAP

Som "Grup d'Excel·lència PROMETEO FASE II" de la GVA, membre G24 del Centre d'Investigacions Biomèdiques En Xarxa per a Salut Mental (CIBERSAM-ISCIII). Des de 2013 som socis actius a Europa dins del Programa European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (Acció 3) Cognitive Decline Group of the European Innovation Partnership for Active and Healthy Ageing (EIPAHA) participem activament a definir una posició útil clínicament sobre el Mild Cognitive Decline. Dirigim i coordinem la Unitat d'Avaluació en Autonomia Personal, Dependència i Trastorns Mentals (TMAP) situada en la Facultat de Medicina UCIM-INCLIVA, amb una oferta de serveis en valoracions biomecàniques i avaluacions neurocognitives que s'emmarca en la prevenció dels signes de fragilitat en poblacions de risc. La Unitat TMAP és pionera en la realització i implantació d'avaluacions a pacients amb trastorns mentals i/o deterioració cognitiva i funcional d'una forma integral i personalitzada. Aquestes avaluacions són necessàries per a valorar com les persones breguen amb les activitats diàries en una situació de malaltia o deterioració, i per a proveir-los d'informació amb la finalitat d'aplicar mesures que puguen facilitar una vida sana i independent.

Des de la formació del grup en 2001 fins a la seua consolidació en 2007, s'ha treballat a contribuir al coneixement dels dèficit cognitius i funcionals dels trastorns mentals greus, amb especial atenció a pacients amb esquizofrènia i trastorn bipolar i als seus familiars de primer grau. Actualment el nostre coneixement se centra també en la Multimorbilitat directa i inversa en pacients amb malalties complexes com els trastorns de l'SNC, el càncer o les malalties metabòliques. Altres àrees d'investigació per al grup són: els estudis sobre càrrega de malaltia (Global Burden of Disease studies), les revisions sistemàtiques i fique-anàlisis en xarxa, la neurogenètica i teràpia cel·lular (stem cells,) i, finalment, la Psiquiatria Nutricional.

Grup d'Investigació en Infeccions Gastrointestinals - INFECTGUT

El Grup d'Investigació en Infeccions Gastrointestinals del Departament de Microbiologia i Ecologia desenvolupa la seua labor en la Facultat de Medicina i Odontologia i està vinculat al Servei de Microbiologia Clínica de l'Hospital Clínic Universitari de València.

El nostre principal objectiu és investigar els mecanismes patogènics d'agents infecciosos productors de patologia gastrointestinal, principalment de virus (rotavirus i norovirus), així com  la resposta immunitària que provoquen aquestes infeccions. Rotavirus i norovirus produeixen gastroenteritis que afecten els xiquets, encara que els norovirus també poden infectar a persones de qualsevol edat, amb freqüència provocant brots epidèmics. Estudiem els mecanismes immunològics de protecció enfront d'aquestes infeccions, així com els determinants moleculars que condicionen la susceptibilitat a patir-les.

Grup d'Investigació en Instrumentació Electrònica en Física Mèdica i Nuclear - i2N

L'activitat investigadora del grup se centra en el disseny de la instrumentació i mesura per a sistemes detectors de radiació. Concretament, el grup aplica la investigació en dos camps cientificotècnics: la física nuclear experimental (experiments AGATA, NEDA i TRACE corresponents a sengles col·laboracions europees) i la física mèdica hospitalària (col·laboracions amb l'Hospital La Fe, Servei de Radiofísica, i empreses del sector, concretament de radioteràpia i dosimetria).

Pel que fa a l'activitat en física nuclear experimental (activitat majoritària del grup), el grup té una àmplia experiència en el disseny de la instrumentació electrònica per a experiments de física nuclear (originàriament en experiments de física experimental de partícules desenvolupats al CERN, concretament en els experiments DELPHI / LEP i ATLAS / LHC) i participa, de forma ininterrompuda en el Programa Nacional de Física de Partícules i Acceleradors.

Pel que fa a l'activitat en física mèdica (activitat més recent), el grup col·labora actualment amb el centre hospitalari La Fe (a través de la Unitat Mixta d'Investigació IRIMED IIS La Fe-UV, així com amb empreses europees líders en radioteràpia intraoperatòria i en dosimetria. De forma paral·lela a estes dos activitats investigadores, el grup ha transferit tecnologia al sector productiu valencià, a través de col·laboracions amb empreses.

Com a conseqüència de la investigació desenvolupada en el si del grup, alguns dels seus membres són coautors de més de 100 articles indexats, a més de ser coautors de 2 patents en explotació i haver publicat diversos capítols de llibre en importants editorials nord-americanes.
 

Grup d'Investigació en Laboratori Integrat de Sistemes Intel·ligents i Tecnologies de la Informació a Trànsit - LISITT

El grup LISITT es va constituir en 1989 a fi de cobrir el buit existent a Espanya en l'àrea de les aplicacions telemàtiques al camp del trànsit i transport. Les seues activitats inicials es van centrar en l'execució de projectes de recerca i desenvolupament de caràcter internacional dins dels programes Europeus ESPRIT i DRIVE de l'II Programa Marc de la Unió Europea. 

Des dels seus orígens, LISITT s'ha especialitzat en l'estudi i desenvolupament de sistemes intel·ligents de transport (ITS), abastant tant els seus aspectes tecnològics, com a organitzatius i estratègics. LISITT porta més de 20 anys realitzant projectes per a les administracions de trànsit i transport nacionals, entre els quals destaca la Direcció General de Trànsit, el Ministeri de Foment i els seus homòlegs autonòmics del Govern basc i català. Actualment LISITT és un grup multidisciplinari (Llic. Física, Ing. de Camins, Ing. Informàtics, Ing. Telecomunicacions, Llic. Matemàtiques, Llic. Geografia) que agrupa més de 60 professionals, tots ells titulats superiors, entre professors funcionaris, contractats i personal investigador propi i que s'ha consolidat com a grup de referència en temes d'assessoria sobre telemàtica aplicada al transport, en el desenvolupament de sistemes ITS, i consultoria estratègica en temes de gestió i desenvolupament de sistemes de trànsit. 

La labor realitzada des dels seus orígens ha consolidat al LISITT com un grup espanyol de referència en temes d'assessoria sobre telemàtica aplicada al transport, en el desenvolupament de sistemes ITS, i consultoria estratègica en temes de gestió, desenvolupament i manteniment de sistemes de trànsit per a administracions, com reflecteix el fet que LISITT participa des de fa més de 10 anys com a assessors experts representant a la Direcció General de Trànsit en diferents comités de normalització nacionals i internacionals i en grups europeus de treball sobre sistemes ITS, entre els quals destaquen el Comité Mundial de Normalització en sistemes ITS ISO/TC204, el Comité Europeu de Normalització de sistemes ITS CEN/TC278 i el Comité Espanyol de Telemàtica aplicada al transport i a la circulació per carretera AEN/CTN 159. Destacar també el paper jugat pel LISITT en la creació, assistència i seguiment del projecte Euro-regional SERTI (1995 - 2006), del projecte Euro-regional ARTS (1997 - 2006) i del projecte europeu EasyWay (2007-2013). 

A part d'aquestes activitats de consultoria en els grups de normalització en el camp dels sistemes ITS, els projectes més importants de LISITT s'agrupen entorn dels següents temes:

  • Consultoria a administracions de trànsit sobre coordinació i organització de projectes internacionals de control i gestió de trànsit.
  •  Assistència tècnica a administracions públiques en sistemes de gestió i informació de trànsit.
  •  Estudi, desenvolupament i manteniment de sistemes d'informació de trànsit per a administracions públiques de trànsit.
  • Coordinació i execució de projectes d'I+D+i, tant de la Unió Europea com de convocatòries nacionals.
  •  Anàlisi, disseny, construcció i desenvolupament de sistemes d'informació per a empreses privades.
  •  Seguretat informàtica, protecció de dades i privacitat.
Grup d'Investigació en Mètodes de Recerca Avançats Aplicats a Promoció de Qualitat de Vida - ARMAQoL

Des de Psicologia, i amb èmfasi en metodologia, les temàtiques o camps d'aplicació principals són:

  • envelliment i qualitat de vida;
  • atenció pal·liativa integral i humanització de l'atenció;
  • innovació i qualitat educativa (compromís, emprenedoria, ocupabilitat en egressats amb diversitat funcional, salut laboral en professionals de l'educació…) i
  • revisions sistemàtiques i meta-anàlisis.

L'oferta tecnològica del grup es basa en la realització, anàlisi i informe tècnic de models predictius i/o explicatius basats en enquestes i estudis d'opinió en temàtiques que afecten qualitat de vida. Disseny i estudi d'eficàcia d'intervencions en qualitat de vida. Validació transcultural, adaptació de mesures i generació de qüestionaris i protocols nous en l'àmbit on hi haja manca de les necessàries eines. Característiques singulars d'aquest grup són el seu interés per formar futurs investigadors en els àmbits de la nostra investigació, l'aposta per la transferència a la societat i la internacionalització. Respecte a la formació en els últims anys s'han dirigit nombroses tesis doctorals, diverses d'elles reconegudes amb Premi Extraordinari de Doctorat.

Gran part dels investigadors i investigadores del grup tenim competències en coordinació o direcció de doctorat interdisciplinari (Promoció de l'Autonomia i Atenció Soci Sanitària a la Dependència) i Màster en Atenció Soci Sanitària a la Dependència. Simultàniament, comptem amb experiència en docència en nombrosos àmbits centrats en la cooperació, la promoció de la salut i en general la millora de les condicions de vida de la ciutadania, com el Màster en Atenció Pal·liativa Integral a Persones amb Malalties Avançades (UAB, Barcelona), el Màster en Rehabilitació en Salut Mental Comunitària (UJI, Castelló), Màster en Psicologia Sanitària, Màster en Psicologia Educativa i del Desenvolupament en Contextos Multiculturals (màster UV impartit al Perú i República Dominicana en context de cooperació), i Programa expert en intervencions sanitàries (EVES). Diversos membres de l'equip han sigut guardonats amb premis per la seua trajectòria de qualitat (Premi de la GVA i del Consell Social de la UV, 2015), Premi a la transferència a la qualitat de vida dels ciutadans (premi de la Federació d'Associacions de Veïns de València), premis estatals per les nostres aportacions en terreny dels col·lectius vulnerables (Premi Fundació Prevent, 2012; Premi Fundació Asindown en 2017) i també reconeixements a la innovació assistencial en l'àmbit local (2n premi idees innovadores INCLIVA 2019).

La transferència a la societat és present com a idea força en les nostres iniciatives d'investigació. A més dels llits més ortodoxos de publicació en revistes i fòrums científics, es difon en formats audiovisuals (vídeos formatius per a cures del major: Tu que cuides, cuida't (Unió de Mútues) i Bons Records sobre Deterioració Cognitiva Lleu) i apps (sota la direcció del director de GESS-in Prof. Navarrés-Pérez i en col·laboració amb IRTIC l'app Liad@s i posteriorment el programa DAP360º), però també establint sinergies amb l'administració, amb associacions i col·legis professionals i amb els moviments veïnals, participant en grups de treball i diverses iniciatives. La projecció internacional està molt arrelada, perquè en les diferents línies es mantenen col·laboracions continuades en el temps amb centres de prestigi amb acadèmics reconeguts com: Kenneth A. Bollen (*UNC Chapel Hill), Alistair Cheyne (Loughborough University UK i posteriorment en ESSCA School of Management, Bordeaux, France), Barry Schneider (University of Ottawa i posteriorment Boston College) o Julian Montoro (UNCC at Charlotte), Shane Sinclair (O. de Calgary), Gustavo de Simone (Pallium Llatinoamèrica, Buenos Aires), Michael Silberman (Middle East Cancer Consortium, Israel), Tomás Caycho (Universitat Privada del Nord, Lima, el Perú), Escola de pregrau i de postgrau en Universitat ESAN, Lima, el Perú.

Encara que de la mateixa forma podríem aproximar-nos per a aportar coneixement sobre la promoció de qualitat de vida en el marc de l'atenció pal·liativa, l'educació, la humanització de l'atenció, ... triem a tall d'exemple de l'èmfasi clar en la metodologia, del que pot aportar el nostre grup en la investigació en promoció de qualitat de vida, la temàtica de l'envelliment. Aquest tema es troba en la intersecció de processos biològics, socials i psicològics, i per ser un model biopsicosocial, de totes aquestes àrees sorgeixen teories o models sobre aquest.

El procés d'envelliment, a més de des del vessant físic-mèdic, en termes psicosocials parla de relació entre individus, el seu desenvolupament en la societat i la interpretació dels esdeveniments que els ocorren en funció del marc cultural. Arrancant en teories sociològiques clàssiques s'ha arribat a models més psicològics que han descrit les estratègies i maneres que la gent empra per a manejar les dificultats associades amb l'edat per a aconseguir benestar (Rowe i Kahn, 1997; Kahana & Kahana, 1996; Baltes i Baltes, 1990; Brunstein, 1993; Diener, Suh, Lucas & Smith, 1999; Rapkin & Fisher, 1992, entre altres, a més de models "harmònics" o basats en perspectives orientals.

El nostre treball com a grup, és en gran part utilitzar la metodologia més avançada perquè les dades dels nostres col·lectius d'interés ens responguen amb rigor a les preguntes que formulem des del coneixement de tots aquests plantejaments teòrics i models.

Grup d'Investigació en Optimització de la Biodisponibilitat de Fàrmacs - DRUGBIOP

El grup ha desenvolupat diferents projectes d'investigació, tant pública com privada, que avalen la seva trajectòria. Com a resultats visibles, ha publicat en els darrers 5 anys, 15 articles en revistes del primer quartil de l'àrea de Farmàcia i Farmacologia, del JCR.

L'activitat investigadora s'ha centrat en estudis d'absorció de fàrmacs a través de diferents vies (ull, intestí i pell, fonamentalment), tant des del punt de vista del mecanisme subjacent com des de les possibilitats de modificar-la. En aquest sentit, s'han investigat eines per a incrementar la biodisponibilitat (fàrmacs poc solubles o amb efecte de primer pas important) i, més recentment, s'han posat a punt recursos per a disminuir-la, incrementant l'efecte tòpic, per tal de reduir la toxicitat sistèmica del fàrmac.

Per aconseguir aquests objectius, s'han assajat diverses estratègies entre les quals figura la utilització d'excipients afavoridors de la solubilitat, microagulles, pel·lícules polimèriques i nano i micropartícules de diferent estructura. Els estudis s'han desenvolupat mitjançant tècniques in silico (mitjançant modelització per ordinador i tècniques estadístiques) i in vitro (cultius cel·lulars, cèl·lules de difusió i models de referència a nivell legal) per tal de reduir la utilització d'animals. També, es disposa d'infraestructura i capacitació per a avaluar els resultats in vivo en ratolins i rates.

Grup d'Investigació en Ortodòncia - VALORTO-INVES

El grup està format per un conjunt de professors/as pertanyents a l'àrea de coneixement d'Estomatologia i de Fisiologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. Dins de l'àrea de coneixement Estomatologia, a la Unitat Docent d'Ortodòncia, branca de l'Odontologia responsable de la supervisió, cura i correcció de les estructures dentofacials (en creixement o en estat definitiu) incloent aquelles condicions que requerisquen moviment dentari o correcció de malformacions òssies afins. 

El seu centre radica en la Clínica Odontològica de la Fundació Lluís Alcanyís de la Universitat de València establint punts de contacte amb altres Universitats espanyoles i europees per a potenciar i establir intercanvis i unificar criteris entre els diferents camps de la investigació.

Grup d'Investigació en Patologia i Terapèutica Dentàries - GIPTD

El nostre grup desenvolupa la seua activitat investigadora en les següents àrees:

  1. Patologia dental: estudis epidemiològics i clínics.
  2. Salut pública i odontologia d'atenció primària.
  3. Emblanquiment dental.
  4. Endodòncia: biomaterials i tècniques.
  5. Odontologia Restauradora: materials i tècniques.
Grup d'Investigació en Processat i Disseny Digitals - GPDD

El Grup de Processament i Disseny Digitals de la Universitat de València centra la seua investigació en el processament digital del senyal i l'aplicació de tècniques de tractament digital en camps com ara l'Enginyeria Biomèdica, sistemes industrials i arquitectures maquinari per a la implementació d'algorismes en temps real.

Grup d'Investigació en Radiofarmàcia i Estabilitat de Medicaments - R.F.E.M.

Radiofàrmacs d'ús terapèutic i diagnòstic: estudi de les condicions de marcatge de fàrmacs i estabilitat dels complexos formats.

Tècniques radioimmunoanalítiques: obtenció d'un model cinètic per a algunes reaccions utilitzades en la valoració de diferents hormones, substàncies de caràcter antigènic o anticossos, emprats en clínica humana, mitjançant el desenvolupament d'equacions de velocitat per al procés global. establiment del possible mecanisme de reacció.
Estudi de la influència de diferents variables com a temperatura, viscositat, constant dielèctrica o força iònica del mitjà.

Aplicació de mètodes topològics al disseny de noves estructures amb activitat farmacològica, emprant xarxes neuronals artificials com a mètodes de discriminació i predicció de propietats, que permeten seleccionar els millors candidats per als posteriors assajos experimentals in vitro.

Grup d'Investigació en Serveis Socials Comunitaris - SESOCO

El grup d'investigació sobre cohesió social i dinàmiques locals està en l'Àrea de cohesió social de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local en la Universitat València. La investigació en matèria de Treball Social Comunitari és encara una àrea recent en la universitat espanyola.

El grup SOCIAL-COM pretén contribuir al coneixement i visibilització investigadora de les dinàmiques locals que es produeixen en les comunitats per raons de desigualtat, discriminació, conflicte social que impedeixen la cohesió social. En tots els àmbits de la comunitats locals, en general, però amb major profunditat els serveis de benestar social, desenvolupament humà, entenent aquests com una eina que redueix les desigualtats socials i afavoreix la justícia social. El Grup SOCIAL-COM de la Universitat de València té com a objectiu principal en el coneixement dels problemes socials de l'entorn més immediat, dirigint les seues actuacions cap a l'àmbit local per a contribuir al desenvolupament de les estructures socials i el benestar dels ciutadans, comptant amb la seua participació com a eix estratègic.

En últim lloc, els objectius del grup d'investigació SOCIAL-COM pretenen participar en la creació i desenvolupament de nous conceptes, instruments i avaluacions en el camp dels serveis municipals, de manera que es puguen fomentar eficaçment territoris excel·lents i sostenibles entorn de la despesa social i el benestar social.

Grup d'Investigació en Suport a la Recerca en l'Anàlisi de la Variació Lingüística - SILVAGroup

El concepte de "variació lingüística" és clau per a l'estudi de l'evolució de les llengües i dels sistemes comunicatius socials, professionals i educatius. Les transformacions socials, culturals, sanitàries, econòmiques, tecnològiques i educatives es desenvolupen, vehiculen i reflecteixen a través de les seues manifestacions lingüístiques i comunicatives. L'objectiu de l'equip és l'estudi del progrés que està experimentant la societat actual a través de l'anàlisi de les variables lingüístiques essencials que intervenen i interactuen en la comunicació humana. Aquestes variables depenen dels perfils dels parlants (ex. variació idiolectal, dialectal, segons el gènere, l'edat, condició social, nivell educatiu, etc.) i dels usos que ells fan del llenguatge segons les identitats interpersonals que adopten (i.e. variació de registre), els codis a través dels que es comuniquen (i.e. variació de manera), les diverses plataformes textuals que utilitzen (i.e. variació de gènere discursiu) i les diferents estratègies persuasives amb les quals transmeten la seua intenció i la seua imatge (i.e. variació d'estil). L'anàlisi d'aquestes variables requereix abordar l'estudi de la comunicació a diverses escales, des del seu vessant macro i hiper discursiva (ex. la interrelació entre les variables que interactuen en la comunicació empresarial o acadèmica, o la complexitat de comunicació multimodal de les xarxes socials i plataformes digitals) i també dels seus components micro discursius (ex. la variació de les unitats fonètiques, morfològiques, lèxiques i sintàctiques). Com destaquen els experts en variació lingüística (Bayley, 2013; Chambers and Schilling, 2018), per a abordar estudis integrals i innovadors en aquest camp és necessari mantindre actualitzada la metodologia necessària per a definir i classificar les categories, criteris i paràmetres essencials per a comprendre i analitzar aquestes variables i la seua interrelació.

Algunes d'elles han sigut àmpliament estudiades (ex. variació dialectal) i altres ho estan sent (ex. variació de gènere discursiu), però encara existeixen molts aspectes ambigus i controvertits sobre altres variables rellevants, com, per exemple, les que intervenen en la variació del registre comunicatiu. Aquest tipus de variació interpersonal i contextual abasta tot l'espectre de la interacció humana, des de la qual té lloc en els contextos més sofisticats i convencionals fins a la qual s'efectua en els entorns més íntims i familiars, existint diversos graus de dependència i interrelació entre diversos registres en un mateix acte comunicatiu, la qual cosa ha suposat un difícil repte per als especialistes, en particular a l'hora d'accedir a dades reals i recopilar corpus amplis i representatius. A més, al llarg de la història, el seu estudi s'ha abordat des de molt diverses perspectives arribant a abastar variables heterogènies, ambigües i confuses que han generat controvèrsia dins d'aquest camp d'investigació. Aquesta heterogeneïtat teòrica i complexitat metodològica han dificultat el desenvolupament d'estudis en profunditat i d'àmplia cobertura sobre aquesta varietat lingüística, que pogueren traslladar els seus resultats a la societat i al mercat laboral de manera efectiva, oferint mètodes i eines d'ajuda pràctiques per a la seua comprensió, aprenentatge i domini. Hi ha altres variables en similar situació (ex. variació idiolectal, variació d'estils, genolectes, cronolectes, etc.).

Amb l'afany de contribuir en l'avanç d'aquest camp, els objectius primordials del Grup SILVA són:

  1. Aprofundir en les categories, criteris i paràmetres fonamentals per a l'estudi i l'anàlisi de la variació lingüística, i en els factors que intervenen en el seu comportament actual en la llengua anglesa i altres llengües majoritàries, com l'espanyol i l'alemany.
  2. Investigar la variació lingüística des d'un enfocament pragmàtic integral destacant les seues dimensions interpersonals i multimodals en la seua fluctuació al llarg de la comunicació quotidiana des d'entorns públics fins als privats.
  3. Treballar des de les tecnologies emergents, la lingüística de corpus i altres àmbits multidisciplinaris de la comunicació humana, contrastant avanços i resultats entre llengües.
  4. Dissenyar metodologies d'estudi de la variació lingüística, no sols efectives en la cerca i detecció de trets distintius que aclarisquen la definició i tipologia dels seus paràmetres d'anàlisis, sinó també pràctiques per al seu aprenentatge i domini especialment a nivell social i professional.
  5. Participar en plataformes i projectes de difusió de la investigació, especialment en congressos internacionals i en publicacions d'impacte, per a fomentar l'aprofundiment en l'estudi de la VR i donar a conéixer els resultats de l'activitat de l'equip.
  6. Constituir una plataforma de suport nacional i internacional per a la investigació en aquest camp i per a la seua difusió.

L'activitat investigadora de l'equip es vertebrarà des del IULMA amb seu en la Universitat de València, al qual pertanyen la majoria dels membres del grup, i està format per un equip multidisciplinari d'investigadors tant joves com amb experiència en investigació pertanyents a la UV, UPV i UA.

Tots els membres de l'equip comparteixen les línies d'investigació essencials per a l'estudi de la VR: variació lingüística, lingüística de corpus i lingüística contrastiva; l'equip compta també amb especialistes en altres línies d'investigació rellevants. Aquest caràcter multidisciplinari atorga a aquest equip l'avantatge d'abordar la variació lingüística des de diverses però complementàries àrees de coneixement i línies d'investigació, permetent una profunditat i perspectiva innovadores i uns resultats que poden suposar realment un avanç significatiu en el camp.

Grup d'Investigació en Transicions Educatives, Resistències, Relacions de Génere, Exclusions i Salut - TERRES

El grup de recerca TERRES (TRANSICIONS EDUCATIVES, RESISTÈNCIES, RELACIONS DE GÉNERE EXCLUSIONS I SALUT) busca fer i transferir coneixement, interdisciplinàriament, des d'un posicionat epistemològic crític i inclusiu, que adrece la mirada cap a diferents escletxes que en les societats del coneixement es revelen com a rellevants per tal de comprendre i transformar el món social. Les línees de recerca en les que busquem aprofundir en comú són:

  • Estudi de la pràctica pedagògica. Anàlisi dels processos de distribució i construcció de coneixement legítim al dispositiu pedagògic. Modalitats pedagògiques de transmissió. Sociologia de la pedagogia.
  • Identitat pedagògica en contextos específics: descripció i anàlisi de la producció social d'identitat en els processos de transició educativa i professional.
  • Cossos, gèneres i sexualitats: representacions i pràctiques socials. Construcció social de la salut i la malaltia.
  • Coeducació audiovisual, gènere, semiòtica i estudis culturals. Anàlisi crítica de la cultura audiovisual i la seua dimensió co-educativa. Significació i codificació de gènere als discursos audiovisuals. Interpel·lació mediàtica: processos d'identificació i subjectivació.
  • Estudi dels processos de precarització en contextos socials dominats discursivament per l'economia del coneixement.
  • Anàlisi de les polítiques socials.

En relació amb la capacitat formadora i investigadora del grup les membres hi participem en les formacions de tercer cicle de:

  • Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat.
  • Màster d'Acció Social i Educativa.
  • Màster en Psicopedagogia.
  • Màster de Professorat d'educació Secundària.

A més a més participem en el Programa de Doctorat en Educació de la UV i en el Programa de Doctorat del Institut d'Estudi de les Dones.

Grup d'Investigació en Unitat d'Informació i Recerca Social i Sanitària - UISYS

La nostra activitat investigadora consistirà en el desenvolupament de les següents línies d'investigació:

  • Investigacions relacionades amb sistemes d'informació i documentació. Inclou disseny, elaboració i avaluació de sistemes d'informació científica, com a bases de dades, biblioteques digitals interoperables i pàgines web que possibiliten l'accés a la informació i al coneixement, així com el desenvolupament de productes de valor afegit que afavoreixen la presa de decisions informades.
  • Anàlisi de l'ús compartit de dades brutes d'investigació en les diverses àrees del coneixement. Inclou investigacions relacionades amb les dades brutes i el seu ús compartit en ciència.
  • Indicadors d'activitat científica. Inclou investigacions relacionades amb l'avaluació de l'activitat científica i la proporció d'informació adequada per a millorar les polítiques públiques d'investigació.
  • Estudis socials i sanitaris. Inclou investigacions sobre temes de salut i benestar, com l'esport o les conductes addictives, des d'un perspectiva social, biològica o psicològica.