Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Agressió i Família - AGREFA

La Unitat d'Investigació es va constituir en 1990 per a desenvolupar un Programa d'Investigació sobre eix de la matriu relacional constituïda pels membres de la família (fonamentalment la diada mare/pare i fill). En aquest nucli amb un nivell microsocial, destaquen dos fronts d'activitat investigadora:

Les conductes parentals, analitzables d'una banda en funció de la seua sensibilitat, consistència o coherència amb la conducta infantil i, d'altra banda, en relació al seu grau de competència respecte a la seua idoneïtat per a l'òptim desenvolupament infantil. Segon, les conductes infantils segons l'edat del xiquet i metes evolutives i desenvolupament de (dónes) ajust psicològic.
- En la infància primerenca es reflecteixen en la qualitat de la inclinació, en tant que aquest reflecteix la representació mental de la història d'interacció amb el cuidador primari. L'estudi dels predictors d'inclinació és primordial.
- En la infància pre-escolar i escolar les conductes infantils poden ser adaptatives (prosocials) i desadaptatives (antisocials) Des d'una perspectiva microsocial, el microcosmos de la interacció en temps real es desenvolupa en un context amb diversos tipus de factors: conflicte de parella, conflicte entre germans, problemes emocionals i afectius, problemes socioeconòmics, addiccions, etc. Així mateix, aquestes variables també representen factors de risc per al desenvolupament de conductes antisocials per part dels xiquets i d'abús infantil per part dels pares.

Un aspecte del conflicte familiar són els processos de ruptura, separació i divorci, i les implicacions del conflicte conjugal sobre el benestar infantil. Quan els pares mantenen una relació molt aversiva davant dels xiquets o els utilitzen en la seua dinàmica de conflicte, l'impacte psicològic sobre ells és molt nociu. Aquests processos i conflictes poden ser experiències de maltractament emocional per als menors. L'estudi de l'impacte d'aquests processos de ruptura familiar és també una àrea de l'activitat investigadora de la Unitat. La Unitat ha desenvolupat instruments observacionals per a la interacció diàdica (p/mare-infant) i familiar (xiquets majors), com a part de l'activitat investigadora. Finalment, el desenvolupament de programes de tractament derivats de la investigació i de prevenció, ha requerida activitats d'avaluació de programes.

Notes sobre els seus orígens. És creada per la Prof. M. Ángeles Cerezo en 1990 i es va registrar com a UV-0309. A ella han pertangut investigadors en diferents fases de formació i Professores. Ha rebut il·lustres Professors visitants: Prof. Robert G. Wahler, University of Tennessee, en 1991, i Prof. Joel R. Milner, Northern University, DeKalb, Illinois, 1994. Manté relació directa amb el Prof. Tom Dishion procedent del Oregon Social Learning Center, i actualment a l'Arizona State University. Existeixen connexions amb l'University College Dublin (UCD) a Irlanda i la Prof. Eilis Hennesey, Directora de la seua School of Psychology, on la Prof. Cerezo va ser Professora Visitant honorífica per 5 anys. Aquests vincles han permés que membres de l'equip, durant la seua formació, hagen realitzat estades en aquests centres investigadors. En 2012-13 la Prof. Patricia Alvarenga, Universitat de Badia al Brasil, va realitzar els seus POST-DOC, finançada pel seu país, per a aprendre les nostres tècniques de codificació i anàlisi interactiva en els seus estudis de socialització infantil. La Unitat ha rebut estudiants: dels EUA becats per Whittle Scholarship or Fulbright amb estades entre 3 mesos i un any; d'Universitat Estadual Paulista Juliol de Mesquita Filho (UNESP) de Sao Paula, Luiza Machado dos Santos, finançada pel seu país, per a formar-se en codificació d'interacció primerenca. Actualment, està transmetent això al seu grup dirigit per Dra. Olga Piazentin Rolim, Departament de Psicologia -programa post-grau Psicologia del Desenvolupament.

Grup d'Investigació en Anatomia València - GIAVAL

La investigació multidiscliplinària del grup abasta des de l'anatomia quantitativa i radiològica, juntament amb les tècniques d'imatge mèdica, aplicades a la identificació de les bases anatòmiques de la patologia, a la morfometria geomètrica. A nivell de bases anatòmiques de la patologia estem especialitzats en l'estudi de les variants anatòmiques vertebrals i la seua associació amb simptomatologia clínica (dolor, neuropaties, marejos, etc) tant en sapiens moderns com en espècies humanes extintes (Homo Neanderthalensis). La morfometria geomètrica s'ha emprat per a investigar la biologia craniofacial dels homininis (integració morfològica), amb un interés especial en la base cranial com una interfície entre el cervell i l'esquelet facial. S'ha desenvolupat un "model de sistemes" sobre l'anatomia evolutiva humana, que conceptualment empra una perspectiva basada en l'organisme per a la variació craniofacial i postcranial en els homininis. 

Així mateix, el grup s'ha centrat en els últims anys en la forma, la funció i la integració de l'aparell respiratori, que és un sistema anatòmic que connecta crani i el postcrani, de l'organisme humà, així com en la relació entre forma del tòrax en l'osteogènesi imperfecta i funció respiratòria, així com en les variacions de la forma i la seua associació don el dolor tant a nivell cervical com lumbar. 

El grup, al seu torn, està investigant el desenvolupament del tronc a nivell evolutiu tant en homininis extints com en sapiens moderns. Al seu torn membres del grup estan especialitzats en l'estudi de la forma geomètrica i les variants anatòmiques en registres fòssils de Homo Neanderthalensis, Homo Naledi i Australopitecus Sediba.

Grup d'Investigació en Anàlisi del Moviment Humà - HuMAG

Aquest grup d'investigació està interessat en l'anàlisi del moviment humà relacionat amb el control motor i l'activitat física des del punt de vista de la salut. Per tant, el seu interés se centra tant en l'anàlisi dinàmica, cinemàtic i electromiogràfic durant la realització d'activitats com l'equilibri estàtic i la marxa com l'anàlisi de la quantitat d'activitat física (moviment voluntari) que realitzen les persones i la relació d'aquesta amb la seua salut. D'altra banda, el grup també realitza investigació en altres àmbits relacionats amb l'exercici físic, aplicant tècniques d'anàlisis de dades avançades (e.g. xarxes neuronals, text mining, data mining). Durant els últims 5 anys el grup d'investigació ha publicat al voltant de 40 articles indexats en JCR, dels quals destaquem els següents 5 per la seua importància en opinió dels membres del grup: 

  • González, L.-M., García-Massó, X., Pardo-Ibañez, A., Peset, F., & Devís-Devís, J. (2018). An author keyword analysis for mapping Sport Sciences. PLOS ONE, 13(8), e0201435. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201435
  • García-Massó, X., Ye-Lin, Y., Garcia-Casado, J., Querol, F., & Gonzalez, L.-M. (2019). Assessment of haemophilic arthropathy through balance analysis: A promising tool. Computer Methods in Biomechanics and Biomedical Engineering, 22(4), 418-425. https://doi.org/10.1080/10255842.2018.1561877
  • González, L.-M., Devís-Devís, J., Pellicer-Chenoll, M., Pans, M., Pardo-Ibañez, A., García-Massó, X., Peset, F., Garzón-Farinós, F., & Pérez-Samaniego, V. (2021). The Impact of COVID-19 on Sport in Twitter: A Quantitative and Qualitative Content Analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(9), 4554. https://doi.org/10.3390/ijerph18094554
  • Maitre, J., Noé, F., González, L.-M., García-Massó, X., & Paillard, T. (2021). The tightening parameters of the vibratory devices modify their disturbing postural effects. Journal of Biomechanics, 126, 110624. https://doi.org/10.1016/j.jbiomech.2021.110624
  • Pellicer-Chenoll, M., Pans, M., Seifert, R., López-Cañada, E., García-Massó, X., Devís-Devís, J., & González, L.-M. (2021). Gender differences in bicycle sharing system usage in the city of Valencia. Sustainable Cities and Society, 65, 102556. https://doi.org/10.1016/j.scs.2020.102556
Grup d'Investigació en Anàlisi i Investigació Demogràfica de la Població Valenciana - DEMOVAL

L'àrea de treball d'aquest grup són els estudis demogràfics dirigits a la població valenciana. Aquest grup investiga els fenòmens demogràfics clàssics com la natalitat, la fecunditat, a nupcialitat i la formació i dissolució d'unions, l'envelliment, la morbiditat, la reproducció i les migracions amb especial interès en la seua evolució des de l'existència de les primeres fonts demogràfiques modernes fins a l'actualitat i incloent-hi les projeccions sobre evolucions futures. Aquests estudis es centren en la població situada en el territori valencià, tot mirant d'ubicar-la en les desagregacions territorials que van des de la secció censal, les entitats menors, els municipis i les comarques.

A banda, aquest grup realitza investigacions sobre les trajectòries vitals o cursos de vida. S'hi aplica la perspectiva dels cursos de vida per estudiar processos vitals com ara l'emancipació, l'entrada a l'edat adulta, els episodis formatius i laborals, la maternitat-paternitat o la jubilació. En l'anàlisi de les trajectòries vitals s'atenen les dimensions temporals com edat, generació i moment, les dimensions de gènere i classe social, origen i llengua. També son objecte d'estudi les poblacions específiques que per les seues característiques sociodemogràfiques i importància social en l'estructura i canvi de la societat valenciana demanden anàlisis concretes. En concret, poblacions en situacions de vulnerabilitat social des d´ una perspectiva multidimensional.

El grup combina la producció de dades sobre població a través del disseny d'enquestes demogràfiques, la catalogació de dades secundàries existents sobre la població valenciana (registres i estocs de població procedents de dades d'enquesta), el conreu de tècniques de modelització estadística, el càlcul d'indicadors, la recol·lecció de discursos sobre esdeveniments i trajectòries vitals.

Tant per la informació que recull com per l'anàlisi que realitza, DEMOVAL aporta al teixit empresarial, a l'administració en tots els nivells i al tercer sector un coneixement valuós de les característiques demogràfiques, culturals i socials, previsions, diagnòstics, situació en el territori, etc., referits a la població valenciana. Amb tot això DEMOVAL suposa potencialment una millora substancial als estudis de mercat, les polítiques públiques, i les accions i intervencions socials. 

 

 

Grup d'Investigació en Avaluació i Intervenció en Infància i Adolescència: Variables Psicosocioeducatives i Emocionals Implicades en la Conducta Prosocial - EVAIN

L'activitat investigadora se centra en analitzar els contextos implicats en la conducta prosocial: família, escola i grups d'iguals, fonamentalment entorn de la família i els diferents tipus de família, variables relacionades amb la cohesió i la conflictivitat familiar, la violència filioparental, la jerarquia de valors, el desenvolupament prosocial i la conducta agressiva en xiquets i adolescents i la seua integració en un context intercultural.

En concret, dirigim la investigació cap als Factors de protecció: que afavoreixen i potencien la conducta prosocial en l'adolescència i la infància: factors de protecció i vulnerabilitat davant l'agressivitat atenent variables personals, familiars, emocionals, escolars i de relació entre iguals. Els Tipus de família: donada la importància que té en el desenvolupament psicosocial de fills i filles, s'analitzen les variables considerant els diferents tipus de família i agressivitat/prosocialitat de fills i filles (discriminar entre famílies monoparentals, biparentals, homoparentals, estructura familiar, família biològica o adoptiva). L'Adolescència i Infància: anàlisi de les pràctiques i estils parentals, relacions d'amistat, violència de parella, assetjament i victimització, fracasse escolar i conductes de risc en adolescents i preadolescents, com l'abús d'alcohol juntament amb l'anàlisi de les competències emocionals en l'adolescència fonamentalment, però també en la infància. Altres variables a analitzar: ansietat, depressió, estrés, mecanismes d'afrontament i la relació amb els parells, parells prosocials-parells agressius.

Grup d'Investigació en Biologia Molecular de Paràsits i Vectors - BMPV

L'activitat investigadora desenvolupada per aquest grup i dirigida per la Dra. Bargues té els reconeixements internacionals de ser "Centre Col·laborador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS/WHO) sobre Fasciolosi i els seus Mol·luscos Vectors" (Ref. SPA-37) dependent d'OMS (Seu Central, Ginebra) i també "Centre de Referència de la FAO-Nacions Unides en Parasitologia", dependent de la FAO (Seu Central, Roma), a més de formar part, com a investigador responsable, de la Xarxa d'Investigació Col·laborativa en Malalties Tropicals (RICET) del Ministeri d'Economia i Competitivitat, a nivell nacional. El grup d'aquesta unitat d'investigació té més de 26 anys d'experiència en projectes d'investigació sobre malalties parasitàries transmeses per vectors, com ara Fasciolosi, Malària, Leishmaniosi, Tripanosomosi Americana o Malaltia de Chagas, entre altres. Gran experiència en participació en projectes de la Comissió Europea, així com en altres projectes amb finançaments internacionals i nacionals i autonòmiques. L'activitat investigadora d'aquesta línia s'ha centrat i continua focalitzant-se en l'actualitat, en malalties parasitàries sobretot zoonòtiques i de transmissió vectorial, d'interés en Salut Pública.

Aquesta Unitat d'Investigació en Biologia Molecular actualment centra les seues tasques sobre

  • Els Mol·luscos vectors de Fasciolosi, Schistosomosis i Angiostrongylosis.
  • Els Triatomins vectors de la Malaltia de Chagas.
  • Els mosquits Anopheles vectors de la Malària.
  • Els mosquits Culícids vectors de la Dirofilariosi i altres virus (Chikungunya, Denge, Zika, etc),
  • Els mosquits Phlebotominae vectors de la Leishmaniosis.

Més informació en:
http://doctoradoenparasitologia.com/master/informacion-general.html
http://www.ricet.es/grupos-investigacion
http://www.uv.es/farmacia (vegeu links: Centre Col·laborador de l'OMS i Centre de Referència de la FAO)

Grup d'Investigació en Consum Intensiu d'Alcohol (Sol o en Policonsum amb Cànnabis): Memòria i Resposta d'Estrès - BIDISCO

Existeix una preocupació evident pel consum d'alcohol i/o cànnabis entre joves i adolescents, ja que aquests donen menys importància als riscos que per a la seua salut implica el consum d'aquestes substàncies. Així, el consum de cànnabis juntament amb el d'alcohol, forma part dels hàbits i estils de vida d'una proporció important de joves adolescents espanyols. El patró de consum intensiu d'alcohol (conegut també com "binge drinking"), només o juntament amb cànnabis, iniciat primerencament genera un ventall d'efectes indesitjables sobre la cognició i la resposta d'estrés en aquesta població de risc com és l'adolescent i sobre un cervell que encara està en desenvolupament. Un major coneixement dels efectes neurotòxics associats a un consum intensiu d'alcohol, en una població de risc com són els joves i adolescents, pot promoure una major consciència social, que implique la societat en el seu conjunt, com a part activa. Aquesta major consciència social permetrà retardar l'edat d'inici i disminuir el consum d'alcohol i/o cànnabis, i ajudarà a la fonamentació de millors estratègies d'intervenció (farmacològiques, socials o educatives) necessàries per a la prevenció i tractament de les deterioracions observades, contribuint a la consecució de programes d'actuació més específics i eficaces.

Grup d'Investigació en Desconnexió Digital en el Treball - DESC.LABOR

Anàlisi multidisciplinària de l'impacte de l'exercici de la desconnexió digital en el marc de les relacions laborals. Les transformacions tecnològiques que viu l'actual mercat laboral provoquen canvis importants en l'esfera del treballador i en la gestió empresarial; sens dubte, tot un repte per als agents implicats en el treball (treballadors, empresaris, Governs, sindicats i associacions empresarials) per a afermar l'esperit tuïtiu de la normativa laboral i garantir uns drets laborals bàsics com el descans, la Seguretat i salut en el Treball, la intimitat, la conciliació, el secret de les comunicacions o la protecció de dades. En aquest sentit, el grup d'investigació analitza el dret a la desconnexió digital del treballador, així com la seua eventual afectació en la gestió de les persones i la competitivitat empresarial. Tot això sempre puntualitzant que es tracta d'un dret laboral que en última instància, la seua efectivitat esdevé tant d'un mecanisme de potenciació de la llibertat i autodeterminació del pla del treballador, així com d'una garantia de l'efectiva, lliure i igual competència empresarial en el marc d'una economia social de mercat. En aquest context, el grup d'investigació aclareix un dret laboral bàsic i fonamental en l'actualitat però amb moltes arestes que han de ser polides. Per a això, en línia amb el seu caràcter multidisciplinari tracta els béns jurídics protegits en el dret laboral: en amb major o menor intensitat i directament o indirectament, la salut (art. 15 CE); la llibertat (art. 1.1 CE) - incloent la llibertat d'empresa i la productivitat (art. 38 CE) -; la dignitat i lliure desenvolupament de la personalitat (art. 10 CE); la igualtat (arts. 1.1; i 9.2 CE); la intimitat i la privacitat (art. 18.1, 3 i 4 CE); l'honor (art. 18.1 i 4 CE); i la família (39.1 CE). Succintament, el grup pretén tractar l'exercici del dret, les seues implicacions jurídic-pràctiques en les relacions laborals (amb especial incidència en el teletreball), el seu estat actual en el món (amb estudis internacionals del dret en altres països), la seua relació amb la prevenció de riscos laborals (fatiga informàtica i hiperconnectivitat), així com amb la perspectiva de gènere, la diversitat, la intimitat i la privacitat, la conciliació de la vida laboral i familiar, la videovigilància i el control empresarial (la necessitat de tota mena de programari digital significa que el control dels treballadors està creixent molt) i, el vessant tecnològic d'aquest, entre altres aspectes: l'estudi BYOD ("bring your own device"), protocols interns en l'ús de dispositius digitals i programari d'organització del temps del treball a la disposició de les empreses privades i públiques.

 

Grup d'Investigació en Desenvolupament Psicològic, Salut i Societat - PSDEHESO

L'estudi del desenvolupament humà i la seua optimització constitueix un desafiament no sols de salut personal sinó també de salut pública a tot el món. L'enfocament més actual de la Psicologia de la Salut seria aquell no centrat en la malaltia sinó en les conductes de salut, l'avaluació i detecció precoç, la intervenció en contextos de la vida diària, enfocaments centrats en la família i en el context, els estils de vida, etc., i els seus efectes en l'estat de salut global de la persona.

En aquest sentit el nostre grup emmarca els seus objectius en la definició de salut de l'OMS (1948) un estat de complet benestar físic, mental i social, i no la mera absència de malaltia o discapacitat. Els desafiaments inclouen, per exemple, la intervenció precoç en trastorns del desenvolupament, l'optimització evolutiva al llarg de tot el cicle vital, així com l'avaluació i intervenció en altres malalties no comunicables (ENC) (com la deterioració cognitiva, la síndrome de fragilitat, etc.), el canvi en els estils de vida, la millora de la qualitat de vida, el foment de la interacció social i familiar positiva i significativa en el desenvolupament i la salut, etc.

La nostra activitat investigadora s'ha focalitzat en la influència de factors socials, familiars i culturals en el desenvolupament humà positiu i en el patològic, així com la seua avaluació i intervenció. Hem realitzat nombrosos treballs de recerca bàsica i aplicada, sent per tant un exemple de grup multidisciplinari amb interacció d'investigadors bàsics i clínics i amb un perfil de publicacions i projectes finançats que responen a aqueix criteri.

Grup d'Investigació en Desenvolupament i Assessorament en Trànsit i Seguretat Viària - DATS

DATS és un Grup d'Investigació de l'Institut Universitari d'Investigació en Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), creat l'any 1995, compost per Professors i Investigadors de reconegut prestigi.

L'objecte del Grup DATS és la realització de Projectes d'Assessorament, Investigació, Desenvolupament, Innovació, Formació i Divulgació en matèria de Transport, Trànsit, Mobilitat i Seguretat Viària.

Desenvolupa els seus projectes tant per a administracions i institucions com per a empreses, ja siguen públiques o privades, nacionals i Internacionals, a fi de donar resposta a les necessitats dels clients, així com en general per a resoldre els problemes socials que representen els accidents de trànsit, la pobresa i la deterioració del Medi Ambient, a tot el món, amb especial atenció als països en vies de desenvolupament.

Per consegüent, una de les principals activitats és l'acompanyament en el diagnòstic de problemes i detecció d'oportunitats, així com per a la definició de solucions i estratègies que guien presa de decisions.

Els Treballs del Grup DATS han contribuït a un augment de coneixement en l'àrea. En aquest sentit, el grup ha fet un esforç en la difusió de troballes mitjançant la seua disseminació a través de llibres, articles en revistes científiques i/o congressos de caràcter científic i divulgatiu. Així mateix i de manera complementària el grup ha participat de manera activa en i amb els mitjans de comunicació de masses amb l'objectiu de comunicar i conscienciar a la població. 

Conseqüentment en la seua carta de Serveis s'inclouen els següents:

  • Confecció/Redacció de Plans Estratègics de Transport, Logística, Mobilitat Sostenible, Locals i Ordenació Urbana, Seguretat Viària i Laboral (accidents in-itinere i en missió).
  • Definició, desenvolupament i implementació d'intervencions, mesures i contramesures en matèria de Transport, Mobilitat i Seguretat Viària.
  • Desenvolupament Legislatiu, Reglamentari i Normatiu.
  • Desplegament de Sistemes Intel·ligents de Transport (ITS).
  • Avaluació i selecció de personal, i especialment de conductors, positiva i negativa, que inclou el desenvolupament d'instruments per a escometre aquests fins.
  • Disseny i impartició de programes de formació i educació, així com dels preceptius instruments i recursos didàctics (entre els quals destaquen els que es basen en tecnologies com la Realitat Virtual, especialment simuladors, i la Realitat Augmentada), dirigit a acadèmics, professionals, tècnics i a usuaris/ciutadans en general .
  • Creació de campanyes de comunicació i publicitat, incloent les pròpies del Màrqueting Social Corporatiu.
  • Avaluació de Plans, Programes, i intervencions, incloent les pròpies de desenvolupaments legislatius, reglamentaris i normatius (Avaluació Legislativa).
Grup d'Investigació en Educació Emocional en Infància i Adolescència - EMINA

La trajectòria del grup d'investigació "Educant en emocions en la infància i adolescència" es remunta a més de 10 anys. Durant aquests anys diferents professionals d'altres universitats nacionals i internacionals s'han sumat al grup aportant investigacions en l'àrea del desenvolupament emocional infantojuvenil.

Actualment, el grup està format per investigadors de la Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat Catòlica de València, Universitat Europea de València, Universitat de Leiden, Universitat de Bolonya, la Universitat de Berlín, així com per l'Institut Tecnològic del Joguet (AIJU), i altres professionals de la psicologia. Els membres de l'equip d'investigació tenen una gran experiència docent en grau i postgrau i en la direcció de beques de col·laboració, treballs de recerca i tesis doctorals, certificat en els curriculum vitae.

En 2010 el grup va començar una nova etapa en el desenvolupament de l'educació emocional amb el projecte Identificació dels perfils de competència emocional en la infància per a la millora de la convivència entre iguals (PSI2010-18742).

La investigació que s'està desenvolupant en l'actualitat, se centra en els resultats obtinguts en aquest projecte realitzat en la infància, on s'ha observat el poder de les competències emocionals en el desenvolupament integral del xiquet. Prenent en consideració aquests resultats, ens hem plantejat com afecta durant l'adolescència el desenvolupament de la intel·ligència emocional.

En 2013 comença el nou projecte Potenciar el benestar psicològic i la convivència escolar en adolescents a través de l'educació en emocions: estudi longitudinal (PSI2013-43943-R), en el qual s'ha dissenyat i aplicat un programa d'intervenció en Emocions en centres educatius públics i concertats de la Comunitat Valenciana. L'estudi ha permés detectar els beneficis d'aquest programa en els adolescents a nivell personal, escolar i familiar. Així, es podran identificar les variables sobre les quals és beneficiós intervindre en aquest grup d'edat. L'objectiu és que siga un programa descrit amb rigorositat, però alhora que siga senzill tant la seua aplicació com en l'avaluació dels beneficis psicològics que aporta.

Grup d'Investigació en Envelliment Saludable en la Dona - CARMEN

La dona presenta un perfil específic en moltes àrees de l'envelliment, incloent fragilitat, malalties cròniques (exemples d'això són clarament les malalties múscul-esquelètiques, les cardiovasculars, unes certes formes de càncer, la deterioració cognitiva o la depressió), interacció social, i qualitat de vida.

La nostra activitat s'ha focalitzat en els determinants femenins d'osteoporosis i malalties cardiovasculars, de la qualitat de vida a partir de la menopausa, de la deterioració cognitiva i, recentment, de la fragilitat. Igualment, i des de període més recent, investiguem en l'endometriosi, una malaltia que origina morbiditat i afectació de la qualitat de vida, i l'impacte de la qual en l'envelliment saludable està començant a conéixer-se en l'actualitat.

Hem fet treball de recerca bàsica i aplicada, sent per tant un exemple de grup multidisciplinari amb interacció d'investigadors bàsics i clínics i amb un perfil de publicacions i projectes finançats que responen a aqueix criteri.

Grup d'Investigació en Envelliment i Estrés Social: Mecanismes de Protecció Farmacològics i Conductuals - ENVEST

Els principals temes de recerca en el nostre grup es centren a avaluar diferents estratègies d'intervenció que poden actuar com protectores front els canvis induïts tant per l'estrès social com per l'envelliment així com el paper de les noves tecnologies en la salut mental i cognitiva. En models animals, els nostres estudis es basen en el paradigma de l'enriquiment ambiental que consisteix a proporcionar una elevada activitat social, física i mental. En subjectes humans, el nostre interès es centra en l'avaluació de tots aquells factors de l'estil de vida que poden ajudar a disminuir els efectes de l'estrès crònic i promoure la denominada reserva cognitiva i, d'aquesta manera, contrarestar o retardar el deteriorament cognitiu associat a l'envelliment i la malaltia d'Alzheimer. També ens interessa avaluar l'impacte de les noves tecnologies en la salut mental i en el diagnòstic i tractament del deteriorament cognitiu associat a la edat i a malalties cròniques i neurodegeneratives. L'objectiu últim és contribuir a un millor coneixement dels mecanismes que afavoreixen un envelliment més actiu i la prevenció del deteriorament cognitiu.

Grup d'Investigació en Epidemiologia Genètica i Molecular - EPIGEM

Grup multidisciplinari d'investigació biomèdica constituït en 1998 dins de la Unitat d'Investigació EPIGEM (Epidemiologia Genètica i Molecular), reconeguda a la Universitat de València. Aquest grup va ser reconegut per la Generalitat Valenciana l'any 2000 i també per la mateixa com a grup d'excel·lència l'any 2004. Des de llavors ha participat en la investigació sobre factors de risc genètics i ambientals en l'etiologia de les malalties complexes, fonamentalment malalties cardiovasculars i els seus factors de risc incloent l'obesitat, diabetis, dislipèmies, etc. Des de l'any 2003 forma part de l'estudi PREDIMED i actualment de l'estudi PREDIMED PLUS. Des de l'any 2006 forma part del CIBER Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició. Posseeix més de 350 publicacions en revistes científiques. Ha participat en més de 30 projectes d'investigació públics i privats i és un grup pioner en Genòmica Nutricional.

Grup d'Investigació en Epidemiologia i Salut Ambiental - GIESA

El grup d'investigació desenvolupa la seua activitat investigadora en diferents línies de treball: 

  • Línia d'infància i medi ambient

Estudi de cohorts en col·laboració amb altres centres d'investigació (projecte INMA) per a compartir metodologies i coneixements sobre els efectes del medi ambient en la salut infantil, descriure el nivell d'exposició i contaminació durant la gestació i la primera infància, avaluar el paper dels contaminants ambientals més comuns i els factors protectors de la dieta en el creixement fetal i el desenvolupament neuro-endocrí-immunitari per a confeccionar indicadors de salut ambiental. 

  • Línia de contaminació atmosfèrica i salut 

Estudi de la relació entre la contaminació de l'aire i els efectes en la salut, desenvolupant-se estudis multicèntrics. També es realitzen estudis d'avaluació de l'impacte de la contaminació sobre la salut de les poblacions.

  • Línia de meteorologia i clima

Avaluació de la relació entre els factors climàtics i les variables meteorològiques, especialment la temperatura ambiental i la salut, així com les mesures de salut pública que poden minimitzar l'impacte dels canvis climàtics previsibles en el futur.

  • Línia d'Avaluació de l'impacte en la salut dels diversos riscos ambientals 

A través del mesurament del grau d'exposició als r riscos, el desenvolupament de marcadors biològics i la relació entre aquests factors i la incidència de diverses patologies. Aquest impacte s'avalua des de diferents perspectives, des de la contaminació ambiental (a través de biomarcadors d'exposició) fins al canvi climàtic (onades de calor i fred), passant per l'impacte de determinades tecnologies que afecten el medi ambient (telefonia mòbil, línies d'alta tensió, etc.).
 

Grup d'Investigació en Estudis Fonamentals en Cromatografia - FUSCHROM

Sobre la base de l'experiència investigadora prèvia de María Celia García Álvarez-Coque, l'activitat del grup FUSCHROM es va iniciar sota la seua direcció en 1992, en el camp de la cromatografia líquida micelar, aplicada a l'anàlisi de fàrmacs en fluids biològics i a la millora de les característiques dels pics cromatogràfics dels compostos bàsics. Arran d'aquestes investigacions, el grup es va especialitzar en estudis fonamentals i desenvolupaments quimiomètrics, orientats a l'extracció de la informació potencial continguda en els senyals cromatogràfics i a la millora de les separacions, ampliant el seu camp d'aplicació a altres maneres cromatogràfiques. En particular, s'han desenvolupat noves estratègies d'optimització, models de pic, assajos de puresa, mètodes de deconvolució i relacions quantitatives estructura-retenció. A més, s'han publicat nombrosos mètodes analítics per a l'anàlisi de mostres farmacèutiques, clíniques i d'aliments. Actualment, el grup està involucrat en l'ús d'equilibris secundaris en cromatografia líquida, desenvolupament de mètodes analítics nets, cromatografia ràpida, caracterització de columnes cromatogràfiques, acoblament de columnes i separacions bidimensionals.

Els membres del grup han publicat conjuntament més de 400 articles científics, aproximadament la meitat en revistes pertanyents al primer quartil del ISI Web of Knowledge, amb més de 110 articles en Journal of Chromatography A. A més, han publicat 40 articles de revisió, 25 capítols de llibre, i tres llibres (Micellar liquid chromatography, Quimiometria i Ionic Liquids in Analytical Chemistry: New Insights and Recent Developments, publicats per Marcel Dekker, Síntesis i Elsevier, respectivament). La directora del grup pertany o ha pertangut al comité editorial de les revistes Journal of Chromatography A, Analytica Chimica Acta i Separation and Purification Reviews.

Per a la realització de les seues investigacions, el grup ha rebut finançament ininterromput de diversos Ministeris, des de fa més de 30 anys. Sota la direcció de membres del grup, s'han doctorat 30 estudiants de diferents països. D'aquests alumnes, 8 han rebut el premi de doctorat, 3 han gaudit de la beca Marie Curie de la Comunitat Europea, 3 van obtindre el contracte Ramón y Cajal, i 12 han sigut professors de diverses universitats.

Són de ressaltar les col·laboracions amb Alain Berthod (Université de Lió, França), Desiré Massart (Vrije Universeit Brussel, Bèlgica), Michael Abraham (University College London, el Regne Unit), Daniel Armstrong (University of Texas, Arlington, els EUA), Peter Schoenmakers (van't Hoff Institute of Molecular Sciences, University of Amsterdam, Holanda), Elisabeth Bosch i Martí Rosés (Universitat de Barcelona), i Benjamí Monrabal i Alberto Ortín (empresa fabricadora d'instrumentació científica per a la caracterització de poleolefines, Polymer Char, València).

Grup d'Investigació en Farmacologia Cardiovascular - FarCardVas

Identificació de mecanismes moleculars, noves dianes farmacològiques i molècules actives en patologies cardiovasculars com la hipertensió arterial i la insuficiència cardíaca humanes i l'obesitat.

Les malalties cardiovasculars continuen sent la primera causa de mort en el nostre entorn i la investigació sobre els mecanismes que les generen, així com les possibilitats d'actuació farmacològica per a modular aquests mecanismes, constitueixen línies d'investigació prioritàries a nivell nacional i europeu. El nostre grup se centra en tres patologies, obesitat, hipertensió i insuficiència cardíaca, i desenvolupa una investigació traslacional dedicada a la identificació de noves dianes farmacològiques i molècules actives en aquestes patologies, treballant tant en models animals com humans. A més, des d'un enfocament assistencial, la seua activitat també es dirigeix a la investigació en l'ús racional del medicament en l'àmbit de la farmàcia comunitària, la farmacovigilància, la salut pública, etc. La investigació del grup s'orienta a la identificació dels canvis que es produeixen en l'obesitat, la hipertensió i la insuficiència cardíaca a nivell dels mecanismes moleculars relacionats amb la regulació adrenèrgica (a través de receptors alfa1 o beta) del cor, els gots o el teixit adipós, i la seua interrelació amb la via de l'òxid nítric (NO). Amb aquesta orientació, s'analitza també el paper de la neurotrofina-3, reguladora del creixement neuronal durant el desenvolupament embrionari. Tot això amb la finalitat de trobar noves dianes farmacològiques per a, a través de la seua regulació, normalitzar la funció cardiovascular alterada. El coneixement de noves dianes permetrà també l'assaig de molècules actives sobre elles com a possibles eines terapèutiques. Així, i dins d'un marc d'investigació traslacional, es desenvolupen les línies que es descriuen a continuació:

  • Caracterització de les vies mediades per adrenoceptors alfa1 i beta com a possibles dianes farmacològiques en obesitat i patologia cardiovascular.
  • Expressió gènica i proteica de neurotrofina-3 i el seu receptor TrkC.
  • Caracterització de la via de la neurotrofina-3 com a nova diana farmacològica en models animals d'obesitat i patologia cardiovascular.
  • Caracterització de la via del NO i paper de les NO sintases constitutives com a possibles dianes farmacològiques.
  • Relació entre la via del NO i les vies de transducció adrenèrgiques o mediades pel receptor TrkC.
  • Caracterització del procés angiogènic en gots humans/murins i la seua regulació a través d'adrenoceptors, NT-3 i NO.
  • Conseqüències de la hipòxia/isquèmia en aquestes vies.
  • Identificació dels canvis observats en models animals i en pacients obesos, hipertensos, amb insuficiència cardíaca o sotmesos a trasplantament cardíac.
  • Identificació de biomarcadors humans en aquestes patologies.
  • Cerca de molècules actives sobre aquestes vies.

Per a desenvolupar aquestes línies, s'han establit col·laboracions, consolidades en projectes a nivell nacional i internacional, amb grups d'investigadors integrats en altres universitats, empreses privades o en el CSIC, i amb grups clínics de l'Hospital La Fe, l'Hospital de la Ribera-Alzira i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA.

Grup d'Investigació en Fisiopatologia, Prevenció i Tractament de Malalties Oculars - FIPTEO

Estudi sobre els mecanismes cel·lulars i moleculars desencadenants de malalties retinianes com són la retinopatia diabètica i la degeneració macular associada a l'edat. Aproximacions per a la prevenció del desenvolupament d'aquestes patologies, així com, terapèutiques davant el desenvolupament a fases avançades de la malaltia. Per a això ens plantegem: 

  • Estudiar el paper de la regulació redox en el desenvolupament de malalties retinianes com la retinopatia diabètica o la degeneració macular associada a l'edat. 
  • Anàlisi sobre el paper protector d'antioxidants naturals en el desenvolupament de malalties oculars relacionades amb l'estrés oxidatiu. 
  • Identificació de marcadors en llàgrima per a determinar i seguir l'evolució de la retinopatia diabètica i degeneració macular associada a l'edat. 
  • Estudiar la fisiopatologia del melanoma uveal, cerca de noves aproximacions terapèutiques i biomarcadors per a la seua detecció precoç.
Grup d'Investigació en Fisioteràpia en Moviment. Grup de Recerca Multiespecialitat - PTinMOTION

En l'actualitat, s'està apostant per un sistema de salut més sostenible en el qual la persona assumisca un rol actiu en la cura de la seua salut, al mateix temps que adopte hàbits de vida més saludables que previnguen patologies secundàries i comorbilitats.

En aquest sentit, aquest grup es planteja, com a activitat investigadora, determinar maneres de promoure la salut des de la Fisioteràpia, tenint en compte la perspectiva de canvi continu a la qual la societat se sotmet dia a dia. Concretament, aquest grup d'investigació es caracteritza per la multiespecialitat en el camp de la Fisioteràpia, amb l'avantatge que això suposa en conjuminar diverses especialitats noves en aquesta àrea de la salut.

L'activitat investigadora d'aquest grup pretén, des de la perspectiva de diverses especialitats fisioterapèutiques, abordar diferents àmbits de la valoració i intervenció en persones sanes (promoció de la salut), en problemes de salut de diversa índole (dolor crònic, hemofília, patologia neurològica, cardiovascular, respiratòria i múscul-esquelètica, salut de la dona ) en diferents grups poblacionals, així com en aspectes relacionats amb l'ètica professional i salut en Fisioteràpia.

Grup d'Investigació en Fisioteràpia en Processos d'Envelliment, Estratègies Sociosanitàries - PT_AGE

La importància que la persona major va prenent en la nostra societat és cada vegada més evident, tant des del punt de vista demogràfic com social, econòmic i sanitari. El major increment de l'esperança de vida segons les Nacions Unides es produirà en les pròximes dècades, previsiblement cap a l'any 2050 (Informe MIPAA, 2002). Es preveu que en aqueix any es quintuplique el grup de persones amb 80 o més anys (Vaupel i Jeune, 1995). L'Organització Mundial de la Salut assenyala que en l'actualitat en el món hi ha al voltant de 600 milions de persones majors de 60 anys (Informe Organització Mundial de la Salut, 2009). D'altra banda, pel que fa a Espanya i segons les dades de l'any 2009, existeix una població major de 65 anys de 7.5 milions, la qual cosa representa un 16,5% de la població (Informe Imserso, 2010). Sobra dir que l'envelliment és un dels grans progressos d'aquest segle, no per això sense conseqüències, ja que la transformació estructural i funcional de la població està generant importants repercussions polítiques, que requereix de modificacions i adaptacions segons canvie la societat.

En aquest marc, la investigació d'aquest grup s'orienta a dos vessants:

- L'evolució demogràfica fa necessària investigació per a determinar l'efectivitat i ús de noves tècniques de prevenció, entrenament, rehabilitació, envelliment actiu i/o tractament per a millorar la salut i limitar la despesa soci-sanitari.
- A més, l'efectivitat cost-benefici en la gestió dels recursos de les persones majors és un aspecte a tindre en compte en tot sistema sanitari actual que aprecie la qualitat en la seua gestió.

Grup d'Investigació en Fragilitat i Deteriorament Cognitiu - FROG

La prevalença de la síndrome de fragilitat i de la deterioració cognitiva representen una entitat clínica moltes vegades superposades que tenen un important impacte en la salut, en l'àmbit social i econòmic. La fragilitat i la deterioració cognitiva a més han demostrat ser en diversos estudis internacionals un estat previ a la discapacitat, dependència i prematura mortalitat.

L'activitat investigadora del grup se centra en dos aspectes fonamentals de l'envelliment

1) Les alteracions fisiopatològiques que indueixen i acompanyen a la síndrome de fragilitat i la deterioració cognitiva en persones majors o en persones més joves que per les seues patologies i comorbilitats desenvolupen abans la síndrome de fragilitat i deterioració cognitiva (com els persones amb malalties psiquiàtriques o pacients oncològics).
2) Intervencions infermeres i multidisciplinàries que siguen capaces de retardar l'aparició o d'alentir la progressió de la fragilitat i la deterioració cognitiva.

El primer aspecte s'aborda des d'una perspectiva clínica buscant biomarcadors en sang, saliva o altres mostres biològiques que caracteritzen la síndrome de fragilitat i la deterioració cognitiva o que siga predictius de la seua aparença i dels seus canvis tant en el sentit de la progressió o bé de la millora després de les intervencions clíniques. L'ús d'un panell de biomarcadors que puguen mesurar-se en una anàlisi clínica rutinària permet detectar individus amb el risc de desenvolupar fragilitat i deterioració cognitiva o que progressen cap a estadis més greus de fragilitat i dependència, monitorar l'eficàcia de tractaments, intervencions no farmacològiques i cures que disminuïsquen o retarden la fragilitat i la deterioració cognitiva o el seu avanç. En l'aspecte de les intervencions clíniques s'avalua a més l'impacte que aquestes tenen en altres variables fonamentals en la valoració integral del pacient com el seu estat funcional, anímic i qualitat de vida des d'una perspectiva holística de les persones.

Grup d'Investigació en Ideaspsychiatry Grup d'Excel·lència en Investigació - GIEX-TMAP

Som "Grup d'Excel·lència PROMETEO FASE II" de la GVA, membre G24 del Centre d'Investigacions Biomèdiques En Xarxa per a Salut Mental (CIBERSAM-ISCIII). Des de 2013 som socis actius a Europa dins del Programa European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (Acció 3) Cognitive Decline Group of the European Innovation Partnership for Active and Healthy Ageing (EIPAHA) participem activament a definir una posició útil clínicament sobre el Mild Cognitive Decline. Dirigim i coordinem la Unitat d'Avaluació en Autonomia Personal, Dependència i Trastorns Mentals (TMAP) situada en la Facultat de Medicina UCIM-INCLIVA, amb una oferta de serveis en valoracions biomecàniques i avaluacions neurocognitives que s'emmarca en la prevenció dels signes de fragilitat en poblacions de risc. La Unitat TMAP és pionera en la realització i implantació d'avaluacions a pacients amb trastorns mentals i/o deterioració cognitiva i funcional d'una forma integral i personalitzada. Aquestes avaluacions són necessàries per a valorar com les persones breguen amb les activitats diàries en una situació de malaltia o deterioració, i per a proveir-los d'informació amb la finalitat d'aplicar mesures que puguen facilitar una vida sana i independent.

Des de la formació del grup en 2001 fins a la seua consolidació en 2007, s'ha treballat a contribuir al coneixement dels dèficit cognitius i funcionals dels trastorns mentals greus, amb especial atenció a pacients amb esquizofrènia i trastorn bipolar i als seus familiars de primer grau. Actualment el nostre coneixement se centra també en la Multimorbilitat directa i inversa en pacients amb malalties complexes com els trastorns de l'SNC, el càncer o les malalties metabòliques. Altres àrees d'investigació per al grup són: els estudis sobre càrrega de malaltia (Global Burden of Disease studies), les revisions sistemàtiques i fique-anàlisis en xarxa, la neurogenètica i teràpia cel·lular (stem cells,) i, finalment, la Psiquiatria Nutricional.

Grup d'Investigació en Immunofarmacologia Vascular - INMUNOFARM

El nostre grup pertany a dues institucions: la Universitat de València i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, un institut d'investigació amb seu a l'Hospital Clínic Universitari de València. Aquesta situació ens permet col·laborar directament amb els clínics en una àmplia gamma de disciplines per a desenvolupar una adequada investigació translacional. 

Les malalties cardiovasculars (ECV) com la malaltia coronària (EC) i els accidents cerebrovasculars, continuen sent la principal causa de mort en la majoria dels països europeus i l'aterosclerosi és el principal contribuent a elles. En els últims anys, s'ha fet evident que la inflamació sistèmica és el controlador principal del desenvolupament de l'aterosclerosi prematura i les seues complicacions. En aquest sentit, sembla que la inflamació sistèmica de baix grau sovint s'associa amb trastorns metabòlics com l'obesitat i la síndrome metabòlica. 

Des de 1992 el nostre grup ha estat treballant en l'àrea de la immunitat i la inflamació i, més precisament en la comprensió dels mecanismes moleculars i cel·lulars implicats en la disfunció endotelial. En conseqüència, hem trobat nous biomarcadors potencials de malalties cardiovasculars i/o noves intervencions terapèutiques per a previndre la disfunció endotelial en la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC), la menopausa o la diabetis. A més, s'ha procedit al desenvolupament de nous compostos actius amb potencial aplicació terapèutica en els trastorns cardiovasculars i metabòlics gràcies a la unió fa uns anys amb el grup de "Síntesi i Aïllament de Molècules Bioactives" del Departament de Farmacologia amb el qual sol·licitem i obtenim projectes conjunts en Convocatòries Competitives. Aquestes col·laboracions ens permetran proporcionar nous coneixements a la comprensió de les patologies objecte d'estudi, l'èxit terapèutic i la generació de nous fàrmacs patentables. 

En l'actualitat, la inflamació i la immunologia són àrees clau en la comprensió de les malalties cardiovasculars i metabòliques, càncer i trastorns neurològics entre altres patologies. Així mateix, volem destacar que el nostre grup ha rebut finançament continu des de 1998 en Convocatòries Competitives a nivell nacional i regional. També ha participat en diverses accions COST de la Unió Europea i molts dels seus membres formen part de diferents grups del CIBERDEM (CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades). La IP, Dra. Sanz, presenta més de 100 articles originals en revistes indexades, 3 revisions i 9 capítols de llibre. De les revistes indexades, el 70% dels articles s'han publicat en revistes del Q1 de la categoria i d'aquestes un 43% es troben en el D1. Destaquen aquelles publicades en Circulation, Circ. Res., Blood, PNAS, Nat. Commun., J. Immunol., Arterioscler Thromb Vasc Biol., Thorax, Cardiovascular Res., Br. J. Pharmacol., etc. Presenta un índex h de 34. 

Tots els membres Sènior de l'equip investigador han realitzat estades de més de 2 anys de duració en prestigiosos centres d'investigació a l'estranger. Presenten un notable nombre de publicacions en revistes indexades d'índex d'impacte mig-alt dins de la seua categoria. Així mateix, han sigut directores de nombroses Tesis Doctorals en programes de doctorat amb Esment de Qualitat i, moltes d'elles Europees. En el grup es fomenta la realització d'estades curtes en centres d'investigació a l'estranger durant la formació predoctoral dels seus estudiants de doctorat. Recentment s'ha sol·licitat una patent amb els nous principis actius sintetitzats i assajats pel nostre grup d'investigació. Per tant el nostre grup duu a terme una investigació clarament translacional però amb una clara projecció cap a la transferència dels resultats de la seua investigació.

Grup d'Investigació en Infertilitat Masculina i Viabilitat Embrionària - MINERVA

La infertilitat o incapacitat de concebre un fill és una condició mèdica reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que ocasiona greus problemes de salut a les dones afectades així com rellevants repercussions epidemiològiques i sociològiques a la societat. Es calcula que aquesta patologia afecta al 15% de les parelles a tot el món, detectant-se que la seua incidència va en augment. 

L'objectiu de la nostra activitat és impulsar i iniciar noves línies d'investigació que permeten avançar en el coneixement de la medicina reproductiva, millorant els tractaments de reproducció assistida, augmentant les seues taxes d'èxit i establint noves tècniques de preservació de la fertilitat masculina.

Grup d'Investigació en Intervencions amb Exercici per a la Salut - EXINH

El grup d'investigació EXINH té com a objectiu principal el disseny, l'aplicació i execució d'intervencions basades en l'exercici físic, així com estudiar els efectes que aquest pot generar sobre la salut de les persones, tant a nivell preventiu, terapèutic o com a simple condicionament físic. Els camps d'actuació on actualment s'està desenvolupant la nostra activitat investigadora són variats, des de l'àmbit clínic en col·laboració amb diversos hospitals públics de la sanitat valenciana, l'estudi de problemes relacionats amb el treball en personal sanitari (zeladors, personal d'infermeria, fisioterapeutes), no sanitari (músics, personal d'administració, camioners) i l'efecte d'intervencions amb exercici físic sobre aquests problemes, així com l'àmbit esportiu. En nom de l'exposat, diverses línies d'investigació porten en marxa un cert temps, i en l'actualitat, nombrosos projectes estan desenvolupant-se, comptant amb diverses publicacions científiques en revistes de reconegut prestigi, així com la participació en congressos nacionals i internacionals de temàtiques relacionades amb l'exercici i els seus efectes sobre la salut de les persones.

Grup d'Investigació en Investigació i Tractament d'Obsessions i Compulsions - I'TOC

El grup treballa des de 1999 en les següents àrees: 

  1. Heterogeneïtat del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC), hem treballat a definir el número i estructura de les dimensions de continguts que caracteritzen els pensaments intrusos obsessius i a les obsessions clíniques, analitzar les característiques cognitives i metacognitives que diferencien aquestes dimensions, així com les seues implicacions per al diagnòstic i el tractament del TOC. 
  2. Models cognitius del TOC. Estem treballant a analitzar la validesa de diferents propostes cognitives explicatives del trastorn obsessivocompulsiu. 
  3. Transdiagnòstic.- Estem treballant a esbrinar quines variables o factors operen de manera transdiagnòstica en les diverses dimensions i/o subtipus del TOC i en altres trastorns de l'espectre emocional. Específicament ens centrem en l'estudi comparatiu de les intrusions mentals desagradables (IMD) amb continguts obsessius, dismòrfics, hipocondríacs, alimentàries, i relacionals, i les seues respectives conseqüències funcionals (i.e., valoracions, impacte emocional, interferència, i estratègies de neutralització/control).
  4.  Transculturalitat.- Estem treballat en la validesa transcultural del model cognitiu explicatiu del TOC, i en l'actualitat estem examinant les IMD prèviament esmentades en diferents contextos culturals i religiosos (en connexió amb altres grups d'investigació del Canadà, Itàlia, l'Argentina, l'Iran, Israel, i Turquia). 
  5. Espectre O-C.- Estem treballant a examinar la validesa comparativa (en termes psicopatològics) de les diverses propostes actuals en relació amb els trastorns de l'espectre O-C, específicament, les derivades del DSM-5, les que es proposen des de l'OMS (CIE-11), i les que es proposen des de la investigació cognitiva psicològica (e.g., propostes de continus disfòria vs. eufòria i evitació del mal/compulsivitat vs. impulsivitat/NJREs). De manera específica, ens centrem en l'estudi del TOC, el trastorn dismòrfic corporal, la hipocondria i l'anorèxia nerviosa (psicopatologia, diagnòstic i tractament).
  6. Tractament.- Hem treballat en la posada a prova d'un programa de tractament cognitiu (TCE), derivat de les teories cognitives del TOC i, específicament, dissenyat per a aquest trastorn. Hem comparat la seua eficàcia amb la de l'Exposició amb Prevenció de Resposta; hem analitzat l'eficiència en l'aplicació del tractament i comparat l'aplicació en format grupal i individual; així com segons la mena d'obsessions i compulsions. En els últims anys estem desenvolupant, explorant i posant a prova procediments de realitat virtual que puguen suposar un suport als tractaments convencionals.
  7. Relacions familiars.- Estem examinant si les creences disfuncionals que mantenen els pares sobre les intrusions mentals desagradables de contingut obsessiu, hipocondríac, i dismòrfic, tenen algun impacte/influencia sobre les dels seus fills. 
  8. Estigma: Hem tractat de lluitar contra l'estigma associat a les malalties mentals en general, i a les de l'espectre O-C en particular, mitjançant la disseminació dels coneixements actuals i les possibilitats de tractament eficaç i recuperació d'aquests trastorns. 

Hem treballat en totes aquestes línies gràcies, entre altres coses, al finançament obtingut en convocatòries competitives d'àmbit nacional (Projectes BSO2002-02330; SEJ2006/03893-PSIC; PSI2009-10957;PSI2010-18340; PSI2013-44733-R) i Autonòmic (GVAE2007-011; AE/07/022; SMI 6-2008;SMI 3/2008; PROMETEU 2013/066). Hem publicat més de 50 articles en publicacions científiques d'impacte, i realitzat més de 100 presentacions en congressos nacionals i internacionals amb comité de selecció.

S'han defensat 13 Tesis Doctorals vinculades amb els objectius del grup i dirigides per la responsable d'aquest, de les quals 5 van obtindre el premi extraordinari en les seues respectives convocatòries.

Grup d'Investigació en Joc i Addiccions Tecnològiques - JAT

Investigació multidisciplinària en jocs d'aposta i atzar -Desenvolupament de programes de prevenció d'addicció al joc i a les tecnologies. Desenvolupament de procediments de tractament d'addicció al joc basats en l'evidència. Desenvolupament de propostes de regulació del joc i de polítiques de joc.

Grup d'Investigació en Joves, Canvi Social i Treball - JOCASOT

Els investigadors involucrats en aquest grup d'investigació, desenvolupen des de ja diversos anys, una labor investigadora orientada a l'estudi de la joventut en els seus diferents vessants, en els aspectes centrals del seu desenvolupament i de la transició a la vida adulta.

L'educació, la participació i el treball són les tres dimensions fonamentals en les quals se centra l'anàlisi sense oblidar tots els processos relacionats amb la transició a la vida adulta i el disseny de la seua trajectòria vitals. La inserció laboral en un món del treball en profunda transformació, la decisió d'independitzar-se, la participació a la vida pública són els aspectes centrals de la investigació d'aquest grup.

La intensa etapa de canvi social que les societats occidentals estan vivint des de ja diverses dècades, requereixen un estudi profund de les seues conseqüències en un col·lectiu que protagonitzarà les futures etapes de desenvolupament. La transformació del treball, la globalització, les noves tecnologies, la crisi dels sistemes representatius nacionals i, en els últims anys, la crisi econòmica està transformant profundament les societats occidentals i canviant els processos de socialització.

Els joves representen un col·lectiu de gran interés en l'estudi de la societat en un doble sentit: d'una banda per la seua condició actual i per tots els processos relacionats amb la socialització i la preparació a la vida adulta, com són l'educació, la formació a una participació responsable a la vida política, la transició a la vida adulta en una fase de profunds canvis i pluralització de les formes de família; per l'altre, perquè en ells radiquen els fonaments de la societat futura. La transició de la societat fordista a la societat Post-fordista està implicant una profunda crisi de les estructures socials de les societats occidentals i un progressiu declivi de les Institucions com ens ensenya Dubet. A això s'associa un intensiu procés d'individualització, en el qual seran els propis individus els que hauran de construir una nova realitat social, noves estructures socials capaces d'organitzar la vida col·lectiva d'una forma més adequada als nous desafiaments. Aquest és el principal repte de les noves generacions i l'estudi d'aquests processos no pot ser que passar per l'estudi de la joventut, de la seua condició i dels principals processos de transformació en els quals estan submergits.

La globalització, d'una banda, i el procés d'unificació europeu per l'altre, imposen a més una reflexió comparada que intente separar les especificitats de contextos concrets, de patrons comuns que puguen ajudar a llegir fenòmens de transformació global, com els propiciats per la revolució digital per exemple o per la intensificació de la mobilitat internacional. Cap d'aquests processos a més pot llegir-se adequadament sense recórrer a l'ús de la perspectiva de gènere per a dotar de l'adequada riquesa i profunditat la mirada analítica. Nous fenòmens com la precarietat laboral i les seues conseqüències, els nous itineraris vitals, les noves formes de famílies, la mobilitat territorial, les noves formes de la comunicació i participació, són els fenòmens al centre de l'activitat investigadora del grup. Per a un adequat desenvolupament de l'activitat investigadora, el grup ha decidit formalitzar la riquesa dels seus estudis en 3 línies d'investigació.

La primera focalitzada en l'estudi del treball i de la seua transformació en la societat digital i global; la segona orientada a l'anàlisi de les diferents formes de reacció dels joves davant la crisi, on no ens referim solament a la recent recessió econòmica, sinó a la crisi estructural que està transformant la nostra societat a ritmes molt accelerats. Finalment, la tercera línia d'investigació es proposa analitzar tots els processos relacionats amb la socialització dels joves, des del pla de la socialització primària i informal fins a l'educació, com a procés institucionalitzat d'inserció dels joves en la societat.

Grup d'Investigació en Laboratori de Neurociència Cognitiva, Afectiva i del Comportament - BACNeuLab

El comportament humà és fascinant. “Si vols entendre a una persona, no escoltes les seues paraules, observa el seu comportament”, deia Einstein. Però el comportament observable és complex i, entés dins del marc de la neurociència, suposa la integració de coneixements de diferents disciplines (Psicologia, Economia, Biologia, Genètica, …). En aquest marc, el grup d'investigació “Laboratori de NEUROCIÈNCIA COGNITIVA, AFECTIVA I DEL COMPORTAMENT” (BACNeuLab) realitza investigació interdisciplinària que aborda les bases biològiques del comportament, destacant la importància dels processos cognitius i afectius, en interacció, així com la seua relació amb la conducta manifesta, tant adaptativa com desadaptativa. Així, els nostres pilars són l'estudi de l'emoció i la cognició humana dins del marc de la psicobiologia i els nostres estudis aborden temes diversos que van des dels biaixos cognitius que afecten les nostres decisions vitals en diferents poblacions, fins a la influència de l'estrés en la salut en general, passant pels efectes que tindria la música en el rendiment cognitiu, així com la seua potencial aplicació terapèutica, entre altres. Tots ells, amb l'objectiu de descriure, entendre i, finalment, explicar el comportament humà des del punt de vista integrador i rigorós que ens permet la neurociència. D'aquesta manera, els treballs realitzats es caracteritzen per la col·laboració amb investigadors d'altres disciplines i de diferents àrees de coneixement i diverses Universitats (nacionals i internacionals). Els mètodes utilitzats són de la Psicofisiologia (variables com la variabilitat cardíaca, resposta electrodèrmica, electromiografia, respiratòria) i de la psicologia cognitiva (tasques atencionals, de biaixos cognitius, processament de la informació) i afectiva (emocions). Així mateix, els mètodes estadístics utilitzats varien de l'estadística freqüencial a l'estadística bayesiana, passant per models computacionals.

Grup d'Investigació en Laboratori de Psicologia i Tecnologia - Labpsitec

La investigació de Labpsitec València se centra fonamentalment en l'àmbit de la psicopatologia, avaluació i tractament dels trastorns psicològics, així com en la promoció del benestar i la qualitat de vida en diferents poblacions. En els últims 25 anys, aquest grup s'ha centrat en les possibilitats que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (Tics) poden oferir a la Psicologia Clínica i de la Salut, i en aquests moments es tracta d'un grup líder a nivell internacional en el desenvolupament i validació d'aplicacions basades en Tics en aquest camp. En aquest context, Labpsitec València és pioner en el desenvolupament d'aplicacions de realitat virtual (RV) per al tractament de trastorns emocionals i problemes d'imatge corporal presents en els trastorns alimentaris.

Respecte a l'ús d'Internet, Labpsitec València està treballant en el camp de la Telepsicologia des de fa 20 anys, sent pioner a integrar solucions de RV en aplicacions dirigides al tractament de diversos problemes. S'ha de destacar el Treball del grup dins del projecte europeu "Online Predictive Tools for Intervention in Mental Illness" (OPTIMI), en el qual es desenvolupen sistemes online per a la prevenció de la depressió. Aquesta aplicació s'està posant a prova actualment dins d'un altre projecte europeu (E-COMPARED). D'igual manera, s'estan desenvolupant noves intervencions per al foment de la resiliència i el tractament dels problemes adaptatius en un altre projecte finançat per H2020 (I-CARE).

També s'ha treballat en una aplicació orientada a oferir als ancians una solució tecnològica amb la qual millorar el seu estat emocional (MAYODOMO). En aquests moments, aquesta solució forma part d'un projecte europeu EHCOBUTLER i forma part del Consorci Europeu per a l'Envelliment Actiu i Saludable (EPI-AHA). Un altre aspecte a destacar són els desenvolupaments que s'han realitzat dins del camp de l'obesitat i els estils de vida saludables, com la plataforma ETIOBE, per al tractament de l'obesitat infantil, o el programa Viure millor, per a persones amb problemes d'hipertensió i sobrepés.

Actualment el grup és partícip en l'acció CIBER en l'àrea de Biomedicina i Ciències de la Salut (www.ciberobn.es), liderant un dels grups d'investigació de Ciber-OBN. Labpsitec València ha participat en més de 50 projectes d'investigació finançats per fons regionals, nacionals i europeus. Hem sigut els IP de la Xarxa d'Excel·lència PROMOSAM (PSI2014-56303-REDT) finançada pel MINECO, que acaba de concloure, i estem duent a terme diversos projectes finançats tant per la Comunitat Valenciana, el pla nacional I-D-I i la Comissió Europea, així com altres projectes finançats per entitats privades. Els resultats de totes aquestes investigacions han sigut presentats en congressos (nacionals i internacionals) i han donat lloc a més de 200 articles publicats en revistes amb índex d'impacte. També s'han publicat llibres i capítols de llibres.

En general, i de manera resumida, l'interés principal de Labpsitec València sempre s'ha situat en l'àmbit de la Salut Mental, intentat aprofundir en la descripció i compressió dels trastorns mentals, i en l'elaboració de tractaments eficaços.

Grup d'Investigació en Limnologia - Limnologia

Aquest grup té un reconegut prestigi pels nombrosos treballs de qualitat que ha dut a terme en ecosistemes aquàtics continentals i pels nous investigadors que s'hi han format. A continuació s'hi mostren alguns temes d'investigació bàsica i aplicada que desenvolupa aquest grup.

Investigacions de Limnologia bàsica:

  1. Riquesa específica i dinàmica de les poblacions i comunitats d'organismes aquàtics: bacteris, fitoplàncton, perífiton, zooplàncton, fito- i zoo-bentos i peixos, i els seus factors de control.
  2. Dinàmica i funcionament dels ecosistemes aquàtics: cicles biogeoquímics, productivitat, processos microbians.
  3. Estudi de les xarxes tròfiques aquàtiques, la seua estructura, especies clau i vulnerabilitat davant del canvi global.
  4. Acoblament de comunitats: mecanismes i regles.
  5. Biogeoquímica del carboni en els ecosistemes aquàtics, GEI i canvi climàtic.
  6. Ecologia molecular.
  7. Paleolimnologia i canvi global.
  8. Limnologia de zones polars.
  9. Genòmica de Pancrustacea.
  10. Ecotoxicologia.
  11. Teledetecció.

Investigacions aplicades en:

  1. Processos de contaminació aquàtica i eutrofització.
  2. Qualitat fisico-química i microbiològica de l'aigua.
  3. Caracterització d'ecosistemes aquàtics.
  4. Seguiment i avaluació de l'estat ecològic i de conservació dels ecosistemes aquàtics.
  5. Gestió i restauració d'ecosistemes aquàtics.
  6. Avaluació de la resposta dels ecosistemes aquàtics als canvis globals, incloent-hi la contaminació química.
  7. Gestió d'ecosistemes aplicada a la mitigació del canvi climàtic.
  8. Depuració i naturalització d'aigües en aiguamolls artificials.
  9. Bioremediació.
  10. Espècies exòtiques invasores en aigües continentals.
  11. Teledetecció com a eina per a l´estudi de la qualitat ambiental i l´estat ecològic de les aigües continentals.
Grup d'Investigació en Materials Orgànics per a la Detecció i Alliberament Controlat - MODeLiC

El desenvolupament de nous sistemes químics complexos d'aplicació industrial, com són els sensors químics o els nous materials per a alliberament controlat, precisen d'una aproximació multidisciplinària; incloent el coneixement de camps com la química analítica, orgànica i inorgànica, electrònica i enginyeria. El grup d'investigació Materials Orgànics per a Detecció i Alliberament Controlat, MODeLiC, de la Universitat de València treballa fonamentalment en dues línies d'investigació: 1. Síntesi, caracterització i avaluació de sensors químics per a la detecció de tota mena d'espècies de xicoteta grandària amb aplicacions mediambientals i biomèdiques. En aquest camp en els últims anys ha treballat en el disseny i avaluació de sensors, colorimètrics i fluoromètrics principalment, per a la detecció d'agents de guerra química (gasos nerviosos). El treball en sensors per a aquesta mena d'agents ha despertat en els últims anys un gran interés en la comunitat internacional pel fet que els mètodes existents són costosos i requereixen de personal especialitzat, la qual cosa fa que el seu ús siga difícil en casos d'atac amb aquesta mena d'agents a la població civil. El segon camp d'interés del grup és la detecció de gasos contaminants. L'àrea d'aplicació en aquest cas és tant industrial com en entorns públics. Dins d'aquest apartat s'està treballant en la preparació de sensors per a òxids de nitrogen, cianur d'hidrogen, sulfur d'hidrogen i altres gasos contaminants. És interessant indicar que alguns d'aquests gasos (òxid nítric, sulfur d'hidrogen) són espècies que es troben en les cèl·lules i que són responsables d'unes certes respostes biològiques. Per aquesta raó també es treballa en l'avaluació de la resposta sensora dels compostos preparats en cèl·lules. Més recentment, s'ha treballat en la preparació de sensors colorimètrics per a la detecció de drogues de submissió química (en concret GHB) en begudes. Els sensors preparats són capaços de reconéixer la presència de la droga en tota mena de begudes. Aquests sensors poden ser ocupats "in situ" per qualsevol persona ja que són fàcils d'usar, assegurances i selectius. 2. Disseny i caracterització de materials per a l'alliberament controlat de fàrmacs, destacant les aplicacions en el tractament de l'osteoporosi, colitis ulcerosa i síndrome de Crohn i la detecció i tractament de tumors sòlids (entorns hipòxics). Un dels reptes, que es planteja en l'actualitat en el desenvolupament de medicaments, és trobar nous mètodes o sistemes d'administració que representen alternatives més eficaces i segures que les formes farmacèutiques ja disponibles. Per això, en molts casos, resulta convenient buscar formes de dosatge alternatives que permeten un millor accés del fàrmac al seu lloc d'acció. Amb la finalitat de millorar el control en l'alliberament de fàrmacs en el nostre grup s'empra una nova aproximació que consisteix en la preparació de "materials intel·ligents" que estiguen regulats mitjançant estímuls externs. El disseny de nano o micromaterials funcionalitzats amb portes moleculars és una àrea de treball molt fèrtil i prometedora que està conduint a la química de coordinació tradicional i la química supramolecular a les fronteres de la nanociència, la biologia molecular i la bioquímica. Aquests sistemes estan inspirats en els bio-canals i les bio-portes i en general en processos biològics que originen transformacions desencadenades per espècies químiques específiques. L'estudi d'aquest model d'alliberament pot aplicar-se a un elevat nombre de patologies, però, en el nostre grup, s'està estudiant la malaltia inflamatòria intestinal (EII). Aquesta malaltia inclou dues patologies relacionades, la colitis ulcerosa (CU) i la malaltia de Crohn (EC). D'altra banda, la preparació de materials teragnòstics és un camp d'investigació que està despertant cada dia més interés. Aquests materials permeten simultàniament la detecció d'una patologia i el seu tractament. En aquest camp els materials híbrids orgànic-inorgànica han demostrat ser una alternativa molt útil per a la consecució d'aquesta mena de compostos.

Grup d'Investigació en Medicina Reproductiva - MIR

La infertilitat o incapacitat de concebre un fill és una condició mèdica reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que ocasiona greus problemes de salut a les dones afectades així com rellevants repercussions epidemiològiques i sociològiques a la societat. Es calcula que aquesta patologia afecta al 15% de les parelles a tot el món, detectant-se que la seua incidència va en augment, afectant el 10% de parelles que desitgen concebre el seu primer fill i entre el 10-25% d'aquelles que volen tindre un segon fill. L'informe de Parlament Europeu sobre el futur demogràfic d'Europa (2007/2156 (INI)), destaca en els articles 25 i 26 la necessitat de considerar la infertilitat com una matèria sensible i important per a la seua consideració. 

L'objectiu de la nostra activitat és impulsar i iniciar noves línies d'investigació que permeten avançar en el coneixement de la medicina reproductiva, millorant els tractaments de reproducció assistida, disminuint els seus efectes adversos i establint noves tècniques de diagnòstic i preservació de la fertilitat.

Grup d'Investigació en Modelització de Sistemes Complexos: Personalitat, Cervell i Sistemes Socials - MOSISCOM

Des de fa anys estem treballant i publicant sobre les bases biològiques de la personalitat, sobretot els mecanisme cerebrals i genètics que subjauen la conducta humana. En aqueix procés hem proposat una teoria sobre el Factor General de Personalitat, i hem creat un instrument d'avaluació d'aquest. També hem proposat i investigat tècniques d'intervenció psicològica (basades en el condicionament clàssic i la suggestió) per a modificar la personalitat i els estats emocionals. Al mateix temps hem creat models complexos matemàtics per a estudiar la dinàmica de la personalitat davant estímuls exteriors, especialment les drogues. En aquest sentit hem modelitzat matemàticament les reaccions cerebrals a diferents drogues en funció de les diferències individuals, alhora que hem creat un model dinàmic que explica les addiccions a drogues.

Grup d'Investigació en Mètodes de Recerca Avançats Aplicats a Promoció de Qualitat de Vida - ARMAQoL

Des de Psicologia, i amb èmfasi en metodologia, les temàtiques o camps d'aplicació principals són:

  • envelliment i qualitat de vida;
  • atenció pal·liativa integral i humanització de l'atenció;
  • innovació i qualitat educativa (compromís, emprenedoria, ocupabilitat en egressats amb diversitat funcional, salut laboral en professionals de l'educació…) i
  • revisions sistemàtiques i meta-anàlisis.

L'oferta tecnològica del grup es basa en la realització, anàlisi i informe tècnic de models predictius i/o explicatius basats en enquestes i estudis d'opinió en temàtiques que afecten qualitat de vida. Disseny i estudi d'eficàcia d'intervencions en qualitat de vida. Validació transcultural, adaptació de mesures i generació de qüestionaris i protocols nous en l'àmbit on hi haja manca de les necessàries eines. Característiques singulars d'aquest grup són el seu interés per formar futurs investigadors en els àmbits de la nostra investigació, l'aposta per la transferència a la societat i la internacionalització. Respecte a la formació en els últims anys s'han dirigit nombroses tesis doctorals, diverses d'elles reconegudes amb Premi Extraordinari de Doctorat.

Gran part dels investigadors i investigadores del grup tenim competències en coordinació o direcció de doctorat interdisciplinari (Promoció de l'Autonomia i Atenció Soci Sanitària a la Dependència) i Màster en Atenció Soci Sanitària a la Dependència. Simultàniament, comptem amb experiència en docència en nombrosos àmbits centrats en la cooperació, la promoció de la salut i en general la millora de les condicions de vida de la ciutadania, com el Màster en Atenció Pal·liativa Integral a Persones amb Malalties Avançades (UAB, Barcelona), el Màster en Rehabilitació en Salut Mental Comunitària (UJI, Castelló), Màster en Psicologia Sanitària, Màster en Psicologia Educativa i del Desenvolupament en Contextos Multiculturals (màster UV impartit al Perú i República Dominicana en context de cooperació), i Programa expert en intervencions sanitàries (EVES). Diversos membres de l'equip han sigut guardonats amb premis per la seua trajectòria de qualitat (Premi de la GVA i del Consell Social de la UV, 2015), Premi a la transferència a la qualitat de vida dels ciutadans (premi de la Federació d'Associacions de Veïns de València), premis estatals per les nostres aportacions en terreny dels col·lectius vulnerables (Premi Fundació Prevent, 2012; Premi Fundació Asindown en 2017) i també reconeixements a la innovació assistencial en l'àmbit local (2n premi idees innovadores INCLIVA 2019).

La transferència a la societat és present com a idea força en les nostres iniciatives d'investigació. A més dels llits més ortodoxos de publicació en revistes i fòrums científics, es difon en formats audiovisuals (vídeos formatius per a cures del major: Tu que cuides, cuida't (Unió de Mútues) i Bons Records sobre Deterioració Cognitiva Lleu) i apps (sota la direcció del director de GESS-in Prof. Navarrés-Pérez i en col·laboració amb IRTIC l'app Liad@s i posteriorment el programa DAP360º), però també establint sinergies amb l'administració, amb associacions i col·legis professionals i amb els moviments veïnals, participant en grups de treball i diverses iniciatives. La projecció internacional està molt arrelada, perquè en les diferents línies es mantenen col·laboracions continuades en el temps amb centres de prestigi amb acadèmics reconeguts com: Kenneth A. Bollen (*UNC Chapel Hill), Alistair Cheyne (Loughborough University UK i posteriorment en ESSCA School of Management, Bordeaux, France), Barry Schneider (University of Ottawa i posteriorment Boston College) o Julian Montoro (UNCC at Charlotte), Shane Sinclair (O. de Calgary), Gustavo de Simone (Pallium Llatinoamèrica, Buenos Aires), Michael Silberman (Middle East Cancer Consortium, Israel), Tomás Caycho (Universitat Privada del Nord, Lima, el Perú), Escola de pregrau i de postgrau en Universitat ESAN, Lima, el Perú.

Encara que de la mateixa forma podríem aproximar-nos per a aportar coneixement sobre la promoció de qualitat de vida en el marc de l'atenció pal·liativa, l'educació, la humanització de l'atenció, ... triem a tall d'exemple de l'èmfasi clar en la metodologia, del que pot aportar el nostre grup en la investigació en promoció de qualitat de vida, la temàtica de l'envelliment. Aquest tema es troba en la intersecció de processos biològics, socials i psicològics, i per ser un model biopsicosocial, de totes aquestes àrees sorgeixen teories o models sobre aquest.

El procés d'envelliment, a més de des del vessant físic-mèdic, en termes psicosocials parla de relació entre individus, el seu desenvolupament en la societat i la interpretació dels esdeveniments que els ocorren en funció del marc cultural. Arrancant en teories sociològiques clàssiques s'ha arribat a models més psicològics que han descrit les estratègies i maneres que la gent empra per a manejar les dificultats associades amb l'edat per a aconseguir benestar (Rowe i Kahn, 1997; Kahana & Kahana, 1996; Baltes i Baltes, 1990; Brunstein, 1993; Diener, Suh, Lucas & Smith, 1999; Rapkin & Fisher, 1992, entre altres, a més de models "harmònics" o basats en perspectives orientals.

El nostre treball com a grup, és en gran part utilitzar la metodologia més avançada perquè les dades dels nostres col·lectius d'interés ens responguen amb rigor a les preguntes que formulem des del coneixement de tots aquests plantejaments teòrics i models.

Grup d'Investigació en Odontologia Preventiva, Comunitària i Basada en l'Evidència - OPiCOBE

L'activitat investigadora del grup es basa en la determinació dels principals indicadors epidemiològics de salut oral en la comunitat (càries dental, malaltia periodontal, maloclusions, hipomineralització incisiu-molar, etc) mitjançant la realització d'Enquestes de Salut Oral. A més, s'estudia l'efecte dels principals factors de risc relacionats amb aquesta patologia com la dieta cariogènica, hàbits d'higiene, la microbiologia associada, l'entorn social i econòmic, etc.

D'altra banda, el grup investiga en la Qualitat de Vida en Relació a la Salut Oral, principalment en la població adulta major, mitjançant l'ús de qüestionaris validats, que a vegades hem d'adaptar transculturalment i posteriorment validar psicomètricament abans d'usar-los.

A més, el grup participa en l'anàlisi i avaluació de la provisió i finançament dels serveis odontològics, de programes de salut oral, fins i tot de l'evolució de la professió odontològica en l'àmbit comunitari.

Grup d'Investigació en Paràsits i Salut - ParaSalut

L'activitat investigadora del grup ParaSalut, fonamentalment de tipus bàsic, abasta diferents aspectes de la relació paràsits-salut, tant en humans com en animals reservoris de les malalties parasitàries o models d'aquestes. El grup presenta línies de treball en malalties parasitàries produïdes tant per Protozous, com per Helmints i Artròpodes. Totes les línies es troben ja en marxa i compten amb nombroses publicacions, com queda reflectit en els CCVV dels membres del grup.

Protozous: Una de les línies d'investigació del grup se centra en la influència que els paràsits intestinals, fonamentalment protozous, exerceixen en la nutrició humana atés que dites paràsites interfereixen directa o indirectament en els processos d'absorció de nutrients, mala digestió i/o malabsorció. Així, dins d'aquesta línia s'emmarquen dos objectius principals: 1) estudie sobre la relació paràsits intestinals-intoleràncies alimentàries a carbohidrats, i 2) estudis sobre la relació paràsits intestinals i nutrició matern-infantil, així com l'anàlisi de l'estat nutricional de mares i xiquets, i l'efecte de les parasitosi sobre el desenvolupament infantil.

Helmints: S'aborden diferents aspectes de les malalties helmintianes amb èmfasis en l'epidemiologia, ecologia i relacions paràsit-hoste.

Epidemiologia/ecologia: Dos són les línies que aborden aspectes sobre l'epidemiologia i ecologia de les malalties causades per helmints. Una d'elles analitza l'estudi sobre els cicles biològics, transmissió, i dinàmica poblacional, d'helmints en models murins que han demostrat comportar-se com a bons bioindicadors de la relació paràsit-hoste. Aquests estudis es complementen amb la línia que treballa en la creació de Sistemes d'Informació Geogràfica amb l'ús d'imatges de satèl·lits i mapes temàtics per a modelitzar l'epidemiologia i la transmissió de paràsits humans i animals, i la influència del canvi climàtic sobre aquests. Així mateix, s'aborden estudis epidemiològics sobre les malalties parasitàries transmeses pels aliments en una altra línia sent un pilar bàsic de la mateixa l'estudi de l'anisakiosi en peix de consum humà.

Relacions paràsit-hoste: la instauració d'una malaltia parasitària és el resultat de l'èxit del paràsit sobre l'hoste. L'anàlisi de les relacions establides entre tots dos són fonamentals per a conéixer els factors dels quals depén aquest establiment i poder així establir mesures adequades de prevenció. Així mateix, l'especificitat d'aquesta relació és un instrument per a millorar els mètodes actuals de diagnòstic. En aquestes relacions paràsit-hoste, les vesícules extracelul·lars (EVs) han demostrat en els últims anys ser un instrument valuós per a aquestes finalitats.

El grup ParaSalud desenvolupa una línia sobre l'estudi de les EVs en diversos helmints d'interés humà i veterinari. S'aïlla i caracteritza dites EVs identificant la seua composició (proteïnes, miRNAs) i s'avalua experimentalment la seua utilització com a molècules diana per a diagnòstic, tractament i/o vacunació. Aquesta línia d'investigació ve reforçada per una altra de les línies del grup, empresa amb anterioritat, sobre l'estudi de les relacions paràsit-hoste per tècniques generalment denominades 'òmiques', que inclouen genòmica, transcriptòmica i proteòmica.

La línia sobre Taeniasi/Cisticercosi humana s'emmarca en tots dos aspectes: estudis epidemiològics de materials procedents de diversos països, i estudis ultraestructurals i secretòmica de la forma infectiva de la cisticercosi humana, l'ou.

Artropodes: No menys importants els artròpodes ectoparàsits perquè a més de vectors de malalties parasitàries, presenten poder patogen propi. La línia d'Entomologia mèdica duu a terme el diagnòstic i anàlisi epidemiològica de poblacions de mosquits, polls, xinxes i així com casos de miasi.

Grup d'Investigació en Personalitat, Aspectes Cognitiu-Emocionals i Salut - Pers@luD

El grup d'investigació Personalitat, aspectes cognitiu-emocionals, i salut treballa des de fa tres dècades en la rellevància i utilitat terapèutica de diferents variables psicosocials (dimensions de personalitat, creences i actituds, expectatives de control, estils i estratègies d'afrontament, suport social, etc.), de manera general, en el benestar psicològic de la persona i, de manera particular, davant situacions especials com l'adaptació a la malaltia crònica (prevalença de distrés, qualitat, de vida, creixement posttraumàtic, etc.). Des d'aquesta òptica i amb un èmfasi especial en el càncer, es contemplen diferents moments o àmbits en què és necessari abordar la malaltia i que inclouen, a més del diagnòstic i tractament, altres fases com són la prevenció de la malaltia o la supervivència d'aquesta. La dilatada trajectòria en investigació i compromís del grup amb l'àmbit de la psico-oncologia ha cristal·litzat en els últims anys en un projecte estructurat de formació d'aquells professionals de la psicologia interessats a treballar en la cura del pacient amb càncer i de la seua família mitjançant la posada en marxa del "Màster en Psico-oncologia", títol propi de la UVEG. 

Recentment, hem incorporat una nova línia d'investigació sobre autoeficàcia emocional, des de la qual es pretén aprofundir en la comprensió de l'adequada gestió emocional, com a element clau del que constitueix un funcionament òptim o saludable de la persona. Transversal a les línies d'investigació esmentades, l'equip dedica el seu esforç també a l'adaptació al nostre context d'instruments d'avaluació com una forma més de contribuir a la rigorositat en el desenvolupament de les tasques tant d'investigació com assistencial.

Grup d'Investigació en Psicobiologia de les Drogodependències - INVESDROGA

La nostra investigació es centra en els mecanismes neurobiològics dels trastorns addictius, específicament els factors ambientals que influeixen en les comorbiditats psiquiàtriques associades a la cocaïna (com l'estrés) i el seu impacte en les diferents etapes de desenvolupament (prenatal, la infància, l'adolescència i l'edat adulta), així com les diferències de sexe.

La cocaïna continua sent la segona droga il·legal més consumida a Europa, i els nivells de consum de cocaïna són particularment alts a Espanya. L'edat en la qual el consum inicial es duu a terme és d'especial importància, així com els factors ambientals / epigenètics que modulen el fenotip clínic de l'addicció a la cocaïna. El consum crònic de cocaïna pot conduir no sols a l'addicció, sinó també a diversos trastorns associats, incloses les complicacions psiquiàtriques (depressió, psicosi, dèficit d'atenció / hiperactivitat i trastorns d'ansietat). 

Com a part del nostre treball, desenvolupem models animals per a la investigació traslacional en els éssers humans. A més, s'avalua la influència del consum de cànnabis, l'alcohol, l'heroïna i MDMA en l'aparició de trastorns comórbits en l'addicció a la cocaïna. Els nostres objectius específics són:

  1. identificar els substrats neurobiològics que subjauen a l'augment de la cerca de drogues provocada per l'estrés social (derrota social breu i repetida), ja que nombrosos estudis indiquen que els diferents tipus d'estrés físic i social són factors de risc en l'aparició, escalada i la recaiguda en el consum de psicoestimulants;
  2. identificar la contribució dels trets individuals que subjauen a la propensió a l'addicció a les drogues, com un fenotip d'alta cerca de la novetat;
  3. estudiar els efectes a llarg termini del consum de drogues en l'adolescència, ja que aquest és un període crític en la maduració i el desenvolupament final del CNS;
  4. estudiar els mecanismes neurobiològics de la recaiguda per a entendre els trastorns addictius com una malaltia crònica i persistent.

Actualment estem treballant en col·laboració amb altres grups de la Xarxa de Trastorns Addictius (RTA), específicament amb la Dra. Consuelo Guerri, Dr. Jorge Manzanares, Dra. Olga Valverde, Dra. María L. Laorden, Dr. Fernando Rodríguez de Fonseca i la Dra. Pau Vivers. Comptem amb els següents procediments conductuals en el nostre laboratori: la preferència de lloc condicionada (CPP), l'acte-administració (SA), camp obert, laberint elevat, laberint d'aigua, caixes d'evitació activa i passiva, sistema d'avaluació etofarmacològic (interacció social), la inhibició prepols (PPI), prova de reconeixement, mesurament informatitzat de l'activitat motora. Les següents tècniques neuroquímiques també s'utilitzen amb freqüència en la nostra investigació: sistema de cromatografia líquida d'alta precisió per a detectar catecolaminas en teixit cerebral; western blot per a determinar transportadors de monoamina; corticosterona i determinació per ELISA.

Grup d'Investigació en Psicología de l'Estrés i els Processos Cognitius i Afectius - NEURESTRES

L'activitat investigadora del grup se centra en els aspectes cognitius i afectius associats a processos d'estrés en persones sanes i afligides d'una patologia de llarga duració, des d'una perspectiva multidisciplinària. Per a això, registra variables de tipus neuropsicològic, electrofisiològic i endocrí, mitjançant procediments no invasius, en diversos estudis de laboratori, de camp i en l'entorn clínic. L'objectiu últim de la investigació consisteix a contribuir a esclarir els mecanismes implicats en els processos d'estrés i en com aquests poden incidir en la salut, així com parar atenció als factors modulars que puguen incidir.
En termes temàtics, la interacció entre estrés i presa de decisions en persones sanes pot tindre implicacions en conductes desadaptatives que puguen influir sobre la salut de les persones sanes. En persones afligides de patologies de llarga duració, l'estrés pot actuar com a factor predisposant, precipitant o incidir en la recuperació, el processament cognitiu, la funcionalitat i la qualitat de vida de persones diagnosticades d'epilèpsia. Els resultats d'aquests estudis suposen un avanç rellevant en la generació del coneixement científic bàsic sobre els correlats de l'estrés i els processos cognitius i emocionals, així com una possibilitat de transferència a l'àmbit clínic assistencial afavorint la detecció dels aspectes clau que intervenen en la qualitat de vida i que poden ser útils per al disseny d'intervencions cognitiu-conductuals.
Institucionalment, el Grup d'Investigació manté col·laboracions amb altres grups en l'àmbit nacional i internacional. Les diverses línies d'estudi es troben finançades per diferents ajudes a la investigació de la mateixa Universitat de València, la Generalitat Valenciana (Grup d'Excel·lència PROMETEU) i el Ministeri d'Economia i Competitivitat (Projectes Excel·lència).

 

Grup d'Investigació en Radiació Solar - GRSV

El grup de Radiació Solar de València (GRSV) és un grup de referència en les dues línies en les quals treballa, aerosols atmosfèrics i radiació solar UV, i és considerat Grup d'Excel·lència de la Comunitat Valenciana a través dels Projectes Prometeu-vos 2010 i Prometeu 2014, concedits per la Generalitat Valenciana. El Grup de Radiació Solar ha participat en nombroses campanyes de camp, des de Sodankyla (Finlàndia) fins a Marrakesh (el Marroc), destacant entre elles, les dutes a terme per l'AQUEIXA (European Espacial Agency) en la zona de Barrax (Albacete), durant els anys 1998, 1999 i 2000 (DAISEX I i II, Digital Airbone Imaging Spectrometer EXperiment), 2003 i 2004 (SPARC, SPectra bARrax Campaign) i 2005 (SEN2FLEX, SENtinel-2 and Fluorescence Experiment).

Ha coordinat les xarxes temàtiques DÀMOCLES "Determinació d'Aerosols per Mesures Obtingudes en Columna (Lidar), Extinció i Sòl" I i II durant els anys 2004 a 2010, en les quals han participat més trenta Institucions espanyoles. En els últims anys el GRSV ha participat en les campanyes SAVEX (Sunphotometer Airborne Validation Experiment) que va tindre lloc al juny de 2012 a Tenerife i la regió occidental del Sàhara. Aquesta campanya consistia en la mesura de les propietats dels aerosols durant una intrusió sahariana (pols mineral, de gran importància climàtica). L'interés residia en la mesura simultània de les propietats mitjançant instruments CIMEL CE318 (les dades dels quals van ser elaborats per AERONET) i PREDE POM (les dades dels quals van ser elaborats per ESR-SKYNET) per a la seua comparació i validació amb mesures de perfil vertical obtingudes amb instruments instal·lats a bord d'un avió.

En aquesta campanya van participar diferents grups europeus, principalment del servei meteorològic del Regne Unit (MetOffice, UK), la Universitat de Reading (UK) i el Consiglio Nazionalle delle Ricerche (Itàlia). Aquesta campanya es va realitzar en el marc del projecte DONA-SAVEX, concedit en el programa precompetitiu de la Universitat de la Llacuna, i també secundat en gran manera pel MetOffice del Regne Unit, que va aportar els mitjans aeris necessaris i la instrumentació a bord de l'avió. També ha participat en la campanya Sunphotometer Airborne Validation Experiment in Dust - SAVEX/D en l'Altres campanyes relacionades han sigut la campanya PRE-TECT realitzada en l'estació de Finokaliala en illa de Creta a l'abril de 2017 (http://pre-tect.space.noa.gr) i CHemistry and AeRosols Mediterranean EXperiment (ChArMEx; http://charmex.lsce.ipsl.fr), que és un programa d'investigació col·laboratiu que introdueix activitats internacionals per a investigar Interaccions regionals de química i clima mediterranis.

En l'actualitat, el grup de Radiació Solar participa en la xarxa internacional de mesura d'aerosols Aerosol RObotic NETwork (AERONET, https://aeronet.gsfc.nasa.gov/). El programa AERONET és una federació de xarxes d'aerosols terrestres establida per la NASA i PHOTONS (PHOtométrie pour le Traitement Opérationnel de Normalisation Satellitaire; Univ. De Lilla 1, CNES i CNRS-INSU) i ampliat a través d'altres xarxes com a RIMA (Xarxa Ibèrica de Mesura d'Aerosols), AeroSpan, AEROCAN i CARSNET i on són col·laboradors agències nacionals, instituts i universitats.

El programa proporciona una base de dades de domini públic de propietats òptiques, microfísiques i radiatives d'aerosols per a la investigació i caracterització d'aerosols, la validació de satèl·lits i la sinergia amb altres bases de dades. El grup de Radiació solar disposa de dues estacions (Burjassot i Aras de los Olmos) que formen part d'aquesta xarxa AERONET i col·laboren activament al costat d'altres estacions espanyols de la Xarxa RIMA en el funcionament d'aquesta. A més, el GRSV també coordina el European Skynet Radiometers network (ESR, http://www.euroskyrad.net/) al costat de l'Institut de Ciències Atmosfèriques i Clima del Consell Nacional d'Investigació Italià (CNR). En aquesta xarxa que té també com a objectiu científic la caracterització dels aerosols atmosfèrics i la seua interacció amb núvols i radiació solar, així com la validació de productes de satèl·lit, participen diverses Universitats/Serveis Meteorològics Europeus d'Itàlia, Alemanya, el Regne Unit, Xile, així com el NREL de USA.

A més, el GRSV és Associated Partner en la xarxa ACTRIS2 (Aerosols, Clouds, and Trace gasos Research InfraStructure Network) (www.actris.eu), una infraestructura d'investigació europea (RI) finançada dins del programa H2020 en el context del Canvi Climàtic. La xarxa ha sigut acceptada en el full de ruta de ESFRI (The European Strategy Fòrum on Research Infrastructure) en 2016. Això significa que la xarxa ACTRIS es configura com una infraestructura d'investigació pa-europea que estarà consolidada i en funcionament al llarg dels pròxims deu anys. El projecte ACTRIS compta amb la participació de 28 organismes europeus i el seu objectiu és establir una xarxa d'infraestructures científiques estables equipades amb instrumentació avançada per a la mesura d'aerosols atmosfèrics, gasos i núvols.

També participen en la xarxa temàtica ACTRIS-ESPANYA (CGL2017-90884-REDT) que desenvolupen una investigació sobre els efectes directes i indirectes dels aerosols i els núvols, així com en els processos associats als contaminants atmosfèrics que estan involucrats en la deterioració de la qualitat de l'aire que causen efectes adversos sobre la salut i els ecosistemes. Així mateix, ACTRIS-ESPANYA contribuirà a desenvolupar solucions sostenibles que responguen als reptes mediambientals amb el que s'integra perfectament en els objectius generals de ACTRIS. En aquesta xarxa s'està treballant durant aquest trimestre final de 2020 per a transformar l'Acord d'Intencions (Memorandum of understanding) que existeix entre els participants en la present xarxa i amb AEMET, que participa en ella com a entitat externa, en una Joint Research Unit (JRU), operativa a nivell europeu, mitjançant un conveni entre les entitats adaptat a la llei 40/2015 de Règim Jurídic del Sector Públic. Actualment els membres de ACTRIS-ESPANYA participen com a beneficiaris, third parties, o participants associats, en el projecte d'H2020 de fase preparatòria per a la implementació d'infraestructures d'investigació europees ACTRIS-PPP (Grant Agreement núm. 739530).

El nostre grup també participa en projectes europeus en el marc del programa H2020. Concretament, en la convocatòria EMPIR-Environment (European Metrology Programme for Innovation and Research, co-finançada pel programa H2020) de EURAMET (European Metrology Networks). El projecte es titula Metrology of Aerosol Optical Properties (MAPP) i té com a objectiu l'estudi de la traçabilitat de les mesures d'aerosols en la columna atmosfèrica, i l'estimació de la incertesa dels productes oferits per les diferents xarxes de mesura internacionals ha sigut acceptat i serà desenvolupat en els anys 2020 - 2023 per un consorci que inclou diferents Laboratoris espanyols i europeus de primera línia, com el Laboratori d'Òptica Atmosfèrica de Lilla (LLOA, França), Centre Nacional d'Investigació (CNRS, França), Consell Nacional d'Investigació d'Itàlia (CNR, Itàlia), Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET, Espanya), Universitat de Reading (URE, el Regne Unit), Universitat de Valladolid (Raïm, Espanya). El projecte està coordinat pel Schweizerisches Forschungsinstitut für Hochgebirgsklima und Medizin (SFI Davos, Suïssa) i a València l'IP responsable és Victor Estellés, membre de l'equip que demana el projecte.

Les principals línies d'investigació del GRSV són:

  • Aerosols Atmosfèrics i núvols.
  • Caracterització d'aerosols atmosfèrics a partir de mesures d'extinció d'irradiància solar i radiància de cel.
  • Dependència dels aerosols atmosfèrics respecte a l'origen de les masses d'aire.
  • Mètodes d'inversió per a determinar distribucions de grandària d'aerosols.
  • Anàlisi dinàmica del creixement higroscòpic d'aerosols.
  • Relació dels coeficients de Ángstrom amb les característiques dels aerosols.
  • Aplicacions en teledetecció. Correcció atmosfèrica.
  • Determinació del perfil atmosfèric dels aerosols mitjançant tècnica lidar.
  • Mesura de les propietats radiatives dels núvols.
  • Estudi del forçament radiatiu dels aerosols atmosfèrics.
  • Estudi de les interaccions aerosol-núvol i els seus efectes radiatius.
  • Radiació Solar Ultraviolada.
  • Efectes de la radiació UVB sobre els éssers humans.
  • Predicció de l'UVI (UltraViolet Index).
  • Simuladors solars per a ús en dermatologia clínica.
  • Mesura espectral i integrada de la radiació solar UV.
  • Modelització de les components directa i difusa de la radiació solar UV.
  • Modelització de la radiació solar UV sobre plans inclinats.
  • Mesuraments de la radiació solar UVB i predicció de la radiació solar UV eritémica baix cels clars i sense núvols
Grup d'Investigació en Radicals Lliures i Estrés Oxidatiu. Unitat de Patologia Oxidativa - RL-EO-UPOX

La formació d'espècies reactives d'oxigen (ROS) i l'estrés oxidatiu, representen un mecanisme d'acció que subjau en la etiopatogènia de diversos processos fisiopatològics, entre els quals destaquen, diferents tipus d'alteracions metabòliques, les malalties cardiovasculars i el cáncer.la Unitat de Patologia Oxidativa (UPOX) té com a objectiu experimental la descripció dels canvis redox que estableix el balanç entre els nivells d'activitats i expressió de sistemes antioxidants i la formació de ROS en patologia humana. Especial atenció es dedica a les modificacions oxidatives de macromolècules orgàniques com a proteïnes, lípids i àcids nucleics. L'oxidació del material genètic (ADN) s'analitza mitjançant tècniques d'elecció amb la finalitat d'establir el paper de la 8-oxo-7,8-2'-dihidro-guanosina (8-oxo-dg) i els sistemes de reparació (hOGG1, MUTYH, MTH1 RAD51) com a mediadors de malalties degeneratives i neoplàsiques. Entre les fites plantejades es presenten estratègies experimentals per a la identificació i validació de nous marcadors en patologia clínica. 

En l'actualitat, s'estudia l'impacte de l'estrés oxidatiu en l'evolució de malalties metabòliques com la diabetis mellitus, la síndrome metabòlica i l'obesitat, així com altres factors de risc cardiovascular en diferents cohorts de subjectes afectes. S'investiga sobre el paper de la base mutagènica 8-oxo-7,8-2'-dihidro-guanosina (8-oxo-dg) en la carcinogènesi humana mitjançant l'anàlisi d'aquest metabòlit en diferents mitjans biològics. La identificació i valoració de 8-oxo-dg en sèrum i orina ens permet conéixer el grau d'oxidació de l'ADN i el seu potencial mutagènic en l'evolució de tumors humans, com el carcinoma colorectal, gàstric i de pròstata al costat d'altres neoplàsies sanguínies. Aquesta línia sintonitza amb la possible validació d'aquest producte de modificació oxidativa com a marcador tumoral. 

Paral·lelament, s'identifiquen i descriuen diferents les diferents rutes de senyalització regulades per ROS i els canvis oxidatius induïts en diferents línies cel·lulars en cultiu i cèl·lules mononuclears circulants de pacients amb malalties objecte de la nostra investigació biomèdica. 

Durant els últims anys hem descrit diferents tipus d'alteracions del metabolisme redox en diferents processos fisiopatològics d'evolució cardiovascular. Inicialment, es van identificar nivells de reduïts d'enzims antioxidants i concentracions elevades de productes d'oxidació lipídica (MDA) en cèl·lules nucleades de pacients hipertensos, i per primera vegada nivells elevats de la base mutagènica 8-oxo-dg tant en l'ADN nuclear com mitocondrial que es redueixen tornant als valors de la població sana després de la normalització de les xifres tensionals ja siga mitjançant tractament farmacològic o dietètic.

 En aquest sentit, destaca la nostra contribució en el projecte multicèntric de la Xarxa PREDIMED, on vam demostrar, en primera instància, l'increment d'estrés oxidatiu i mal al material genètic en una extensa població d'alt risc cardiovascular i posteriorment la remissió d'aquest fenomen oxidatiu mitjançant intervenció dietètica a base de dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva o fruita seca. Com a producte d'aquestes col·laboracions s'han publicat resultats nous en relació amb la intervenció dietètica rica en antioxidants i la modulació de diferents paràmetres oxidatius. 

En el camp de la carcinogènesi experimental i humana, s'han identificat diferents mecanismes d'acció regulats per unes certes espècies de radicals lliures que actuen com a inductors de l'expressió de factors transcripcionals implicats en la diferenciació i apoptosi de cèl·lules tumorals. L'efecte antitumoral de diversos agents es veu mediat i és dependent de la reducció d'antioxidants com el glutatió reduït (GSH) i l'augment de l'oxidació de l'ADN, com a pas previ a l'activació de rutes de senyalització.

Grup d'Investigació en Serveis Socials Comunitaris - SESOCO

El grup d'investigació sobre cohesió social i dinàmiques locals està en l'Àrea de cohesió social de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local en la Universitat València. La investigació en matèria de Treball Social Comunitari és encara una àrea recent en la universitat espanyola.

El grup SOCIAL-COM pretén contribuir al coneixement i visibilització investigadora de les dinàmiques locals que es produeixen en les comunitats per raons de desigualtat, discriminació, conflicte social que impedeixen la cohesió social. En tots els àmbits de la comunitats locals, en general, però amb major profunditat els serveis de benestar social, desenvolupament humà, entenent aquests com una eina que redueix les desigualtats socials i afavoreix la justícia social. El Grup SOCIAL-COM de la Universitat de València té com a objectiu principal en el coneixement dels problemes socials de l'entorn més immediat, dirigint les seues actuacions cap a l'àmbit local per a contribuir al desenvolupament de les estructures socials i el benestar dels ciutadans, comptant amb la seua participació com a eix estratègic.

En últim lloc, els objectius del grup d'investigació SOCIAL-COM pretenen participar en la creació i desenvolupament de nous conceptes, instruments i avaluacions en el camp dels serveis municipals, de manera que es puguen fomentar eficaçment territoris excel·lents i sostenibles entorn de la despesa social i el benestar social.

Grup d'Investigació en Sistemàtica, Evolució i Biogeografia de Fongs, Algues i Plantes - SEBHAP

L'activitat investigadora se centra en l'adquisició de nous coneixements sobre els fongs, les algues i les plantes, que s'apliquen: 

  1. En estudis sobre la biodiversitat de: fongs, líquens, algues, briòfits i plantes vasculars, en la península Ibèrica, mar Mediterrània i altres àrees.
  2. Per a la solució de problemes relacionats amb la seua Identificació, Sistemàtica, Filogènia, Biogeografia i estat de Conservació.

L'activitat investigadora es duu a terme amb un enfocament multidisciplinari des de diferents perspectives desenvolupant quatre línies d'investigació: "Micologia i Liquenologia", "Botànica Marina", "Briologia" i "Ecologia de les plantes".

Grup d'Investigació en Suport a la Recerca en l'Anàlisi de la Variació Lingüística - SILVAGroup

El concepte de "variació lingüística" és clau per a l'estudi de l'evolució de les llengües i dels sistemes comunicatius socials, professionals i educatius. Les transformacions socials, culturals, sanitàries, econòmiques, tecnològiques i educatives es desenvolupen, vehiculen i reflecteixen a través de les seues manifestacions lingüístiques i comunicatives. L'objectiu de l'equip és l'estudi del progrés que està experimentant la societat actual a través de l'anàlisi de les variables lingüístiques essencials que intervenen i interactuen en la comunicació humana. Aquestes variables depenen dels perfils dels parlants (ex. variació idiolectal, dialectal, segons el gènere, l'edat, condició social, nivell educatiu, etc.) i dels usos que ells fan del llenguatge segons les identitats interpersonals que adopten (i.e. variació de registre), els codis a través dels que es comuniquen (i.e. variació de manera), les diverses plataformes textuals que utilitzen (i.e. variació de gènere discursiu) i les diferents estratègies persuasives amb les quals transmeten la seua intenció i la seua imatge (i.e. variació d'estil). L'anàlisi d'aquestes variables requereix abordar l'estudi de la comunicació a diverses escales, des del seu vessant macro i hiper discursiva (ex. la interrelació entre les variables que interactuen en la comunicació empresarial o acadèmica, o la complexitat de comunicació multimodal de les xarxes socials i plataformes digitals) i també dels seus components micro discursius (ex. la variació de les unitats fonètiques, morfològiques, lèxiques i sintàctiques). Com destaquen els experts en variació lingüística (Bayley, 2013; Chambers and Schilling, 2018), per a abordar estudis integrals i innovadors en aquest camp és necessari mantindre actualitzada la metodologia necessària per a definir i classificar les categories, criteris i paràmetres essencials per a comprendre i analitzar aquestes variables i la seua interrelació.

Algunes d'elles han sigut àmpliament estudiades (ex. variació dialectal) i altres ho estan sent (ex. variació de gènere discursiu), però encara existeixen molts aspectes ambigus i controvertits sobre altres variables rellevants, com, per exemple, les que intervenen en la variació del registre comunicatiu. Aquest tipus de variació interpersonal i contextual abasta tot l'espectre de la interacció humana, des de la qual té lloc en els contextos més sofisticats i convencionals fins a la qual s'efectua en els entorns més íntims i familiars, existint diversos graus de dependència i interrelació entre diversos registres en un mateix acte comunicatiu, la qual cosa ha suposat un difícil repte per als especialistes, en particular a l'hora d'accedir a dades reals i recopilar corpus amplis i representatius. A més, al llarg de la història, el seu estudi s'ha abordat des de molt diverses perspectives arribant a abastar variables heterogènies, ambigües i confuses que han generat controvèrsia dins d'aquest camp d'investigació. Aquesta heterogeneïtat teòrica i complexitat metodològica han dificultat el desenvolupament d'estudis en profunditat i d'àmplia cobertura sobre aquesta varietat lingüística, que pogueren traslladar els seus resultats a la societat i al mercat laboral de manera efectiva, oferint mètodes i eines d'ajuda pràctiques per a la seua comprensió, aprenentatge i domini. Hi ha altres variables en similar situació (ex. variació idiolectal, variació d'estils, genolectes, cronolectes, etc.).

Amb l'afany de contribuir en l'avanç d'aquest camp, els objectius primordials del Grup SILVA són:

  1. Aprofundir en les categories, criteris i paràmetres fonamentals per a l'estudi i l'anàlisi de la variació lingüística, i en els factors que intervenen en el seu comportament actual en la llengua anglesa i altres llengües majoritàries, com l'espanyol i l'alemany.
  2. Investigar la variació lingüística des d'un enfocament pragmàtic integral destacant les seues dimensions interpersonals i multimodals en la seua fluctuació al llarg de la comunicació quotidiana des d'entorns públics fins als privats.
  3. Treballar des de les tecnologies emergents, la lingüística de corpus i altres àmbits multidisciplinaris de la comunicació humana, contrastant avanços i resultats entre llengües.
  4. Dissenyar metodologies d'estudi de la variació lingüística, no sols efectives en la cerca i detecció de trets distintius que aclarisquen la definició i tipologia dels seus paràmetres d'anàlisis, sinó també pràctiques per al seu aprenentatge i domini especialment a nivell social i professional.
  5. Participar en plataformes i projectes de difusió de la investigació, especialment en congressos internacionals i en publicacions d'impacte, per a fomentar l'aprofundiment en l'estudi de la VR i donar a conéixer els resultats de l'activitat de l'equip.
  6. Constituir una plataforma de suport nacional i internacional per a la investigació en aquest camp i per a la seua difusió.

L'activitat investigadora de l'equip es vertebrarà des del IULMA amb seu en la Universitat de València, al qual pertanyen la majoria dels membres del grup, i està format per un equip multidisciplinari d'investigadors tant joves com amb experiència en investigació pertanyents a la UV, UPV i UA.

Tots els membres de l'equip comparteixen les línies d'investigació essencials per a l'estudi de la VR: variació lingüística, lingüística de corpus i lingüística contrastiva; l'equip compta també amb especialistes en altres línies d'investigació rellevants. Aquest caràcter multidisciplinari atorga a aquest equip l'avantatge d'abordar la variació lingüística des de diverses però complementàries àrees de coneixement i línies d'investigació, permetent una profunditat i perspectiva innovadores i uns resultats que poden suposar realment un avanç significatiu en el camp.

Grup d'Investigació en Síntesi de Molècules per a Aplicacions Biotecnològiques - SYMOBIA

L'activitat investigadora del grup se centra en el disseny, preparació i caracterització de molècules orgàniques de qualsevol tipus, tant substàncies naturals com sintètiques, i la seua utilització per a diverses aplicacions biotecnològiques. Entre elles s'inclouen, fonamentalment, l'obtenció d'anticossos i desenvolupament d'immunoassajos per a la determinació d'anàlits d'interés en mostres agroalimentàries i medi ambient, i el desenvolupament i escalat de la síntesi de feromones per a la seua aplicació en lluita integrades ecològica de plagues agrícoles.

Grup d'Investigació en Transicions Educatives, Resistències, Relacions de Génere, Exclusions i Salut - TERRES

El grup de recerca TERRES (TRANSICIONS EDUCATIVES, RESISTÈNCIES, RELACIONS DE GÉNERE EXCLUSIONS I SALUT) busca fer i transferir coneixement, interdisciplinàriament, des d'un posicionat epistemològic crític i inclusiu, que adrece la mirada cap a diferents escletxes que en les societats del coneixement es revelen com a rellevants per tal de comprendre i transformar el món social. Les línees de recerca en les que busquem aprofundir en comú són:

  • Estudi de la pràctica pedagògica. Anàlisi dels processos de distribució i construcció de coneixement legítim al dispositiu pedagògic. Modalitats pedagògiques de transmissió. Sociologia de la pedagogia.
  • Identitat pedagògica en contextos específics: descripció i anàlisi de la producció social d'identitat en els processos de transició educativa i professional.
  • Cossos, gèneres i sexualitats: representacions i pràctiques socials. Construcció social de la salut i la malaltia.
  • Coeducació audiovisual, gènere, semiòtica i estudis culturals. Anàlisi crítica de la cultura audiovisual i la seua dimensió co-educativa. Significació i codificació de gènere als discursos audiovisuals. Interpel·lació mediàtica: processos d'identificació i subjectivació.
  • Estudi dels processos de precarització en contextos socials dominats discursivament per l'economia del coneixement.
  • Anàlisi de les polítiques socials.

En relació amb la capacitat formadora i investigadora del grup les membres hi participem en les formacions de tercer cicle de:

  • Màster de Gènere i Polítiques d'Igualtat.
  • Màster d'Acció Social i Educativa.
  • Màster en Psicopedagogia.
  • Màster de Professorat d'educació Secundària.

A més a més participem en el Programa de Doctorat en Educació de la UV i en el Programa de Doctorat del Institut d'Estudi de les Dones.

Grup d'Investigació en Unitat d'Informació i Recerca Social i Sanitària - UISYS

La nostra activitat investigadora consistirà en el desenvolupament de les següents línies d'investigació:

  • Investigacions relacionades amb sistemes d'informació i documentació. Inclou disseny, elaboració i avaluació de sistemes d'informació científica, com a bases de dades, biblioteques digitals interoperables i pàgines web que possibiliten l'accés a la informació i al coneixement, així com el desenvolupament de productes de valor afegit que afavoreixen la presa de decisions informades.
  • Anàlisi de l'ús compartit de dades brutes d'investigació en les diverses àrees del coneixement. Inclou investigacions relacionades amb les dades brutes i el seu ús compartit en ciència.
  • Indicadors d'activitat científica. Inclou investigacions relacionades amb l'avaluació de l'activitat científica i la proporció d'informació adequada per a millorar les polítiques públiques d'investigació.
  • Estudis socials i sanitaris. Inclou investigacions sobre temes de salut i benestar, com l'esport o les conductes addictives, des d'un perspectiva social, biològica o psicològica.
Grup d'Investigació en Unitat d'Investigació Psicosocial de la Conducta Organitzacional - UNIPSICO

La Unitat d'Investigació Psicosocial de la Conducta Organitzacional (UNIPSICO) constitueix un grup científic de caràcter bàsic i aplicat, creat per a investigar i donar solució als problemes vinculats a la realització del treball i a la gestió dels recursos humans en organitzacions laborals, especialment als processos i variables que intervenen en l'aparició i desenvolupament dels riscos psicosocials en el treball, atenent de manera especial a l'estrés laboral, l'assetjament psicològic i la síndrome de cremar-se pel treball (burnout), per a dissenyar estratègies d'intervenció dirigides a millorar la qualitat de vida laboral dels professionals i dels treballadors en general. 

La intervenció sobre aquests processos permetrà disminuir els accidents i l'absentisme laboral, així com les despeses de personal derivat d'aquestes incidències. A nivell aplicat aquesta línia d'investigació es vincula entronca amb la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (BOE 10-11-1995). D'altra banda es pretén investigar l'organització com una realitat socialment construïda, i analitzar alguns dels processos psicosocials més rellevants que contribueixen a la formació de la cultura i del clima de l'organització. Per a això s'investiguen les cognicions, emocions i actituds dels grups de l'organització, acarant els fenòmens i processos en els diferents nivells organitzacionals. Els resultats obtinguts pretenen millorar la gestió i la presa de decisions en l'organització. 

La UNIPSICO és un dels principals referents nacionals i internacionals en la investigació sobre riscos psicosocials en el treball i qualitat de vida laboral, i els seus membres pertanyen a algunes de les associacions científiques internacionals de psicologia més rellevants (APA, IAAP, EAWOP, EA-OHP, SOHP, etc.). El director del grup ha sigut IP de projectes d'investigació subvencionats dins del Pla Nacional d'I+D+i, per la Generalitat Valenciana i la UVEG. 

Quant a la productivitat científica i investigadora, el grup compta amb més de 200 publicacions, entre articles en revistes científiques, llibres, i capítols de llibre. Una part important en revistes indexades en JCR. També té més de 300 treballs presentats en congressos internacionals i nacionals. Un dels objectius de l'activitat científica del grup s'ha dirigit a obrir vies internacionals d'intercanvi acadèmic entre investigadors, establir referents en aqueix espai, i contribuir a la creació de massa crítica en el camp d'investigació sobre riscos psicosocials en el treball. 

Com a part de l'activitat de "Transferència del Coneixement i Innovació", cal destacar la creació del qüestionari CESQT, instrument traduït i validat en altres idiomes (alemany, txec, finlandés, francés, anglés, italià, polonés, portugués, romanés i tàmil), i la coordinació d'una xarxa internacional d'investigadors que treballa en la seua validació. 

Entre els premis i mencions honorífiques rebudes pel director del grup cal assenyalar que:

  1. Ha sigut declarat Hoste d'Honor, a la ciutat Port Sant Julián (Província de Santa Cruz, l'Argentina) (juliol, 2005) en consideració a la trajectòria professional oferida. 
  2. Ha rebut els premis Dr. Oscar Eduardo Alende en l'edició de 2006 (segon premi), i en la de 2008 (primer), concedit per la "Fundació Oscar Eduardo Alende" del Col·legi de Metges de la Província de Buenos Aires, Districte II, per la seua coautoria en treballs de recerca sobre qualitat de vida laboral. 
  3. Ha sigut reconegut com a membre actiu de la Xarxa d'Investigadors sobre Factors Psicosocials en el Treball A. C. (Mèxic) per la seua destacada contribució a la Psicologia de la Salut Ocupacional en l'àmbit internacional.
  4. Premi a la trajectòria i aportacions a la investigació a Llatinoamèrica sobre factors psicosocials, estrés i salut mental en el treball, concedit per la Xarxa d'Investigadors sobre Factors Psicosocials en el Treball A. C. (octubre, 2010). 
  5. Té el reconeixement institucional del Govern de Jalisco (Mèxic) per la seua cooperació per a avaluar els riscos psicosocials del personal d'institucions penitenciàries (novembre, 2008). 
  6. Reconeixement de la Universidad Fidélitas (San José, Costa Rica) per les aportacions realitzades a la Psicologia (maig, 2010). 
  7. Ha rebut la distinció de la Societat Xilena de Psicologia del Treball i de les Organitzacions (SCHIPTO) en reconeixement a la seua destacada trajectòria i a les seues importants contribucions a la formació i investigació en l'àmbit de la psicologia del treball i de les organitzacions (octubre, 2016). 
  8. Reconeixement (homenatge) de la Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências da Saúde (João Pessoa, Brasil) per la seua contribució significativa a la producció científica internacional i pel desenvolupament d'un instrument per a l'avaluació de la síndrome de burnout (maig, 2019). 

Com a Director de la UNIPSICO ha rebut la "Distinció 2014 a la realització de treballs de recerca en prevenció de riscos laborals" concedida per l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT) de la Generalitat Valenciana amb motiu de la celebració del "Dia Internacional de la Salut i Seguretat en el Treball". Aquesta distinció suposa un reconeixement a la labor d'investigació que realitza aquest grup d'investigació, dirigit pel Dr. Gil-Monte, amb la finalitat de previndre els riscos psicosocials en el treball, fomentar la qualitat de vida laboral dels treballadors i augmentar la competitivitat i productivitat de les empreses i organitzacions de la Comunitat Valenciana. Les distincions en prevenció de riscos laborals han sigut creades per la Generalitat Valenciana per a promoure la seguretat i salut en el treball, i com a estímul i reconeixement d'aquelles empreses, institucions, o persones físiques que es diferencien per la seua distingida actuació en prevenció de riscos laborals, o per la seua implicació en la promoció i impuls de la seguretat i salut en el treball en la Comunitat Valenciana, perquè servisquen com a exemple del bon fer preventiu en el conjunt de la societat valenciana.

Grup d'Investigació en Unitat de Recerca en Biomecànica Clínica - UBIC

El grup d'investigació UBIC està inscrit en el Registre d'Estructures d'Investigació de la Universitat de València (REIUV) sota la dependència del Vicerectorat d'Investigació i Política Científica, i està regulat en el capítol I del Reglament ACGUV48/2013. UBIC treballa en la valoració i el tractament de patologies de diversa índole, tant de l'àmbit múscul-esquelètic com neurològic. A més, planteja accions també des de l'esfera preventiva, tant en persones sanes, per a evitar el posterior desenvolupament de patologies, com en persones amb patologia, per a dur a terme una prevenció secundària i evitar possibles Comorbiditats. El grup d'investigació té experiència en l'anàlisi biomecànic, des d'un punt de vista clínic, ja que ha dut a terme nombrosos estudis sobre les qualitats físiques en població sana i patològica. Alguns exemples dels estudis realitzats pel grup inclouen l'avaluació de l'equilibri en diferents poblacions patològiques i el desenvolupament de programes d'intervenció en aquest sentit. Així mateix, ha treballat en diversos projectes centrats en l'anàlisi de la mobilitat articular i de la marxa humana mitjançant diferents eines que inclouen des de la fotogrametria a diferents test clínics que avaluen la qualitat dels moviments. Al marge de la biomecànica, també té experiència en la valoració fisiològica, en aspectes com l'anàlisi de la despesa energètica, l'avaluació de l'activació muscular en pacients amb dolor o la variabilitat de la freqüència cardíaca en pacients amb disfuncions del Sistema Nerviós Autònom. Actualment, seguint amb l'avaluació fisiològica, en poblacions amb dolor crònic, es treballa en l'anàlisi de biomarcadors plasmàtics de dolor. 

Tots aquests mètodes d'anàlisis són la base per a la definició de les posteriors intervencions físiques amb les quals abordar les malalties de les poblacions anteriorment exposades, així com per al mesurament de l'efecte de les diferents intervencions desenvolupades.

 

Grup d'Investigació en VIO - STRATEGY Research Group (Estratègies Avançades d'Investigació en Violència Familiar i de Gènere) - VIO-STRAT

La violència en les relacions íntimes i, en particular, en les relacions pares-fills i en les relacions de parella, constitueix un problema social de gran magnitud en les nostres societats, amb elevats costos a nivell individual, familiar i social. La violència en les relacions íntimes afecta a un gran nombre de persones al llarg del seu cicle vital, constitueix la majoria d'actes de violència que es cometen en les nostres societats i continua sent un problema fonamental de salut pública i de drets humans. Encara que en les últimes dècades s'han realitzat avanços significatius en el reconeixement i comprensió d'aquest problema social, són encara nombrosos els interrogants, reptes i controvèrsies que es plantegen per a una millor comprensió i prevenció d'un problema tan complex i multifacètic. 

La investigació en els diversos tipus de violència en les relacions íntimes s'ha mantingut tradicionalment separada amb escasses interconnexions entre les diferents línies de treball. No obstant això, és cada vegada major el reconeixement que els diferents tipus de violència en les relacions íntimes comparteixen un terreny comú, i que pot existir un solapament en els processos, patrons, causes, factors de risc i intervencions en els diferents tipus de violència en les relacions íntimes sent, per tant, cada vegada més necessari un acostament integrador i multifacètic a l'estudi d'aquesta problemàtica social. Aquest grup d'investigació proposa precisament un acostament integrador a la investigació de la violència en les relacions íntimes. Mitjançant la suma d'esforços d'un grup d'investigadors de la Universitat de València amb una sòlida i reconeguda trajectòria, i un conjunt de col·laboradors nacionals i internacionals, es proposa una estratègia integradora articulada al voltant de quatre línies d'investigació.