La investigació multidiscliplinària del grup abasta des de l'anatomia quantitativa i radiològica, juntament amb les tècniques d'imatge mèdica, aplicades a la identificació de les bases anatòmiques de la patologia, a la morfometria geomètrica. A nivell de bases anatòmiques de la patologia estem especialitzats en l'estudi de les variants anatòmiques vertebrals i la seua associació amb simptomatologia clínica (dolor, neuropaties, marejos, etc) tant en sapiens moderns com en espècies humanes extintes (Homo Neanderthalensis). La morfometria geomètrica s'ha emprat per a investigar la biologia craniofacial dels homininis (integració morfològica), amb un interés especial en la base cranial com una interfície entre el cervell i l'esquelet facial. S'ha desenvolupat un "model de sistemes" sobre l'anatomia evolutiva humana, que conceptualment empra una perspectiva basada en l'organisme per a la variació craniofacial i postcranial en els homininis.
Així mateix, el grup s'ha centrat en els últims anys en la forma, la funció i la integració de l'aparell respiratori, que és un sistema anatòmic que connecta crani i el postcrani, de l'organisme humà, així com en la relació entre forma del tòrax en l'osteogènesi imperfecta i funció respiratòria, així com en les variacions de la forma i la seua associació don el dolor tant a nivell cervical com lumbar.
El grup, al seu torn, està investigant el desenvolupament del tronc a nivell evolutiu tant en homininis extints com en sapiens moderns. Al seu torn membres del grup estan especialitzats en l'estudi de la forma geomètrica i les variants anatòmiques en registres fòssils de Homo Neanderthalensis, Homo Naledi i Australopitecus Sediba.
- Identificar factors de risc anatòmics associats amb la patologia tant en sapiens moderns com en hominins extints.
- Obtindre la integració morfològica i funcional de l'aparell respiratori mitjançant morfometria geomètrica en el gènere Homo.
- Identificar l'evolució de la forma i funció del tors en Australopithecus i Homo.
- Determinar la influència de la forma geomètrica de la columna vertebral en l'aparició del dolor lumbar i cervical.
- Correlacionar la forma geomètrica toràcica i la funció pulmonar mitjançant models virtuals 3D.
- Identificar factors anatòmics oculars que predisposen a la patologia ocular.
- Crear models virtuals anatòmics per a reproduir i identificar patologies òssies i variants anatòmiques tant en sapiens moderns com en homininis extints.
- Crear models virtuals anatòmics de sapiens moderns i homininis extints per a la docència i la divulgació científica.
- Anatomia quantitativa ocular
Estudi de les anatomia quantitativa ocular en relació amb patologies com l'ull sec, glaucoma, diabetis, hipertensió ocular, l'anestèsia corneal, etc.
- La forma del dolor
Estudi de la forma geomètrica de la columna lumbar i la seua relació amb el dolor lumbar crònic inespecífic.
- Variants anatòmiques de la columna vertebral
Identificació de les variants anatòmiques de la columna vertebral que poden condicionar l'aparició de simptomatologia clínica com a mal de cap, marejos, tinnitus, síndrome d'insuficiència vertebrobassilar, etc.
- Anatomia i morfometria geomètrica 3D del tòrax de pacients amb osteogènesi imperfecta
Estudi de l'anatomia i la morfometria geomètrica del tòrax dels pacients amb osteogènesi imperfecta i la seua relació amb la patologia pulmonar.
Col·laboradors/es
- Markus Bastir - Consell Superior d'Investigacions Científiques (Madrid)
- Esther Blanco Pérez - Consellería de Sanitat-Generalitat Valenciana
- Susanna LLidó Torrent - Universitat de València
- Shared Nalla - University of Johannesburgo (Sudáfrica)
Equip de treball
- Sheila Nicole Torres Tamayo - Consell Superior d'Investigacions Científiques (Madrid)
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 15
46010 València (València)