L'activitat investigadora se centra en analitzar els contextos implicats en la conducta prosocial: família, escola i grups d'iguals, fonamentalment entorn de la família i els diferents tipus de família, variables relacionades amb la cohesió i la conflictivitat familiar, la violència filioparental, la jerarquia de valors, el desenvolupament prosocial i la conducta agressiva en xiquets i adolescents i la seua integració en un context intercultural.
En concret, dirigim la investigació cap als Factors de protecció: que afavoreixen i potencien la conducta prosocial en l'adolescència i la infància: factors de protecció i vulnerabilitat davant l'agressivitat atenent variables personals, familiars, emocionals, escolars i de relació entre iguals. Els Tipus de família: donada la importància que té en el desenvolupament psicosocial de fills i filles, s'analitzen les variables considerant els diferents tipus de família i agressivitat/prosocialitat de fills i filles (discriminar entre famílies monoparentals, biparentals, homoparentals, estructura familiar, família biològica o adoptiva). L'Adolescència i Infància: anàlisi de les pràctiques i estils parentals, relacions d'amistat, violència de parella, assetjament i victimització, fracasse escolar i conductes de risc en adolescents i preadolescents, com l'abús d'alcohol juntament amb l'anàlisi de les competències emocionals en l'adolescència fonamentalment, però també en la infància. Altres variables a analitzar: ansietat, depressió, estrés, mecanismes d'afrontament i la relació amb els parells, parells prosocials-parells agressius.
Proporcionar respostes, programes i recursos de prevenció i intervenció aplicada, en relació als contextos implicats en la conducta prosocial. La fi última de la nostra investigació, entre altres tasques, persegueix la comunicació a la comunitat científica dels resultats obtinguts; publicació en revistes d'impacte; elaboració de protocols d'actuació davant situacions com l'assetjament entre iguals (bullying i cyberbullying), violència en la parella, violència filioparental; cursos de formació a pares i professorat; disseny de programes de prevenció i intervenció dirigits a fomentar la resiliència o la protecció personal davant l'adversitat, en una etapa en la qual s'és especialment vulnerable, com és la preadolescència i adolescència.
- Determinants psicosocials del procés addictiu
Centrada en l'àmbit específic de les conductes addictives, en aquesta línia d'investigació es desenvolupen PROGRAMES d'intervenció per als joves sancionats per consum o tinença de substàncies addictives en la via pública, constituint un aspecte important dins del mateix l'adaptació de l'actuació a les característiques de cadascun dels col·lectius sobre els quals s'intervindrà ajustant-se a les múltiples diferències trobades entre els joves de diferents cultures i races. D'altra banda, també aquesta línia d'investigació es dirigeix a l'ADAPTACIÓ d'instruments atés que en els últims anys s'ha consolidat entre els menors d'edat espanyols un consum d'alcohol intensiu, amb el qual s'arriba en moltes ocasions a la intoxicació etílica i en el qual cada vegada és més notori i preocupant la incorporació d'adolescents dones entre 14 i 15 anys (Cortés, Giménez i Motos, 2012; Cortés, 2012; OED, 2013). D'aquest patró de consum es coneixen amb bastant exactitud les conseqüències que generen sobre el desenvolupament del cervell i les repercussions que això té a nivell d'atenció, processament i retenció de nova informació, control emocional… (López et al.,, 2013; Crego et al. 2009; Guerri, 2010; Tapert, 2007) però no es disposa del mateix nivell de coneixement sobre fins a quin punt i de quina manera està interferint en el desenvolupament de cadascuna de les competències socials i personals que s'adquireixen a aquestes edats i que igual que les deterioracions en l'estructura cerebral, també repercutiran en el desenvolupament òptim d'aquests joves. Ha quedat en evidència que en aquest aspecte no és possible utilitzar instruments adaptats d'altres països, ja que el patró de consum difereix de manera notòria (OED, 2013).
- Processos psicològics i emocionals i conducta prosocial
S'investiguen les variables implicades en la conducta prosocial versus agressiva contemplant els diferents contextos implicats en aquestes conductes: família, escola i grups d'iguals, fonamentalment entorn de la família i els diferents tipus de família, relacionades amb la cohesió i la conflictivitat familiar, la violència filioparental, la jerarquia de valors, el desenvolupament prosocial i la conducta agressiva en xiquets i adolescents i la seua integració en un context intercultural. Fonamentant-nos principalment, en com, en els últims anys s'han incrementat diferents formes de violència en l'adolescència, violència entre iguals (bullying i ciber bullying), violència filie-parental i violència de gènere (entre parelles), amb importants repercussions en l'àmbit personal, familiar, escolar i social. Les emocions, la falta d'autoregulació d'aquestes, la falta d'empatia, els mecanismes d'afrontament, la pressió d'iguals, el procés de socialització i els valors que la societat transmet són factors que poden estar darrere d'aquestes conductes. En concret, dirigim la investigació cap als Factors de protecció: que afavoreixen i potencien la conducta prosocial en l'adolescència: factors de protecció i vulnerabilitat davant l'agressivitat atenent variables personals, familiars, escolars i de relació entre iguals. Els Tipus de família: donada la importància que té en el desenvolupament psicosocial dels fills, s'analitzen les variables considerant els diferents tipus de família i agressivitat/prosocialitat dels fills i filles (discriminar entre famílies monoparentals, estructura familiar, família biològica o adoptiva). L'Adolescència: anàlisi de les competències emocionals en l'adolescència (11-18 anys), juntament amb les pràctiques i estils parentals, fracasse escolar i conductes de risc en adolescents, com l'abús d'alcohol. Altres variables a analitzar: ansietat, depressió, estrés, mecanismes d'afrontament i la relació amb els parells, parells prosocials-parells agressius.
- MESTRE ESCRIVA, M VICENTA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Rector/a de la Universitat de Valencia
- LLORCA MESTRE, ANNA
- Alumn.
- MALONDA VIDAL, ELISABETH
- Alumn.-Servei de Formacio Permanent
- SAMPER GARCIA, PAULA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Director/a de Departament
- TUR PORCAR, ANA MARIA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- CORTES TOMAS, MARIA TERESA
- PDI-Titular d'Universitat
Col·laboradors/es
- Gustavo Carlo - University of Missouri (EEUU)
- Belén Mesurado - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (Argentina)
- Concetta Pastorelli - Sapienzza Università di Roma
- Cristina Richaud - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (Argentina)
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 21
46010 València (València)
- MESTRE ESCRIVA, M VICENTA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Rector/a de la Universitat de Valencia