Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més comuna, afectant un 1% de la població major de 65 anus. L'efecte histopatològic mes característic d'aquesta malaltia és la pèrdua de neurones dopaminèrgiques de la substància negra i l'aparició d'agregats proteics intracitoplasmàtics denominats cossos de Lewy, sent la proteïna alfa-sinucleina la mes abundant en aquests agregats. Estudis recents han demostrat que en la malaltia de Parkinson com en la majoria de malalties neurodegeneratives humanes l'aparell de Golgi es fragmenta i dispersa a conseqüència de les alteracions del trànsit intracel·lular. El nostre grup d'investigació té una àmplia experiència en l'anàlisi morfofuncional del transport intracel·lular tant en aspectes bàsics com en el desenvolupament del sistema nerviós i en condicions patològiques. En aquesta línia d'investigació hem treballem amb models cel·lulars de la malaltia, mostres de necròpsies humanes i un model animal de rata hemiparkinsoniana. L'objectiu principal de la nostra línia d'investigació és l'anàlisi dels mecanismes citopatològics implicats en la fragmentació de l'aparell de Golgi i en les alteracions del trafique intracel·lular en les neurones dopaminèrgiques afectades en aquesta malaltia mitjançant tècniques morfològiques d'alta resolució secundades per tècniques bioquímiques i de biologia molecular.

Objectius CT
  • Estudiar els mecanismes citopatològics implicats en les alteracions del trànsit intracel·lular en les neurones dopaminèrgiques de la substància negra humana de donants malalts de Parkinson, en un model cel·lular i en la substància negra d'un model animal de malaltia de Parkinson.
  • Analitzar els mecanismes citopatològics implicats en les alteracions del trànsit intracel·lular en les neurones dopaminèrgiques del sistema nerviós entèric utilitzant mostres de còlon d'un model animal de la malaltia de Parkinson.
  • Estudiar les bases cel·lulars i moleculars de la fragmentació de l'aparell de Golgi en la neurodegeneració i Analitzar les alteracions en la citoarquitectura de l'aparell de Golgi mitjançant tècniques morfològiques d'alta resolució i estudis de ultraestructura.
  • Relacionar els canvis quantitatius de proteïnes implicades en el trànsit de membranes en processos neurodegeneratius amb l'estudi de la seua localització a nivell ultraestructual mitjançant crioimmunocitoquímica per microscòpia electrònica.
Línies d'investigació
  • Tràfic Intracel.lular en la Malaltia de Parkinson

    L'objectiu principal de la nostra línia d'investigació és l'anàlisi dels mecanismes citopatològics implicats en la fragmentació de l'aparell de Golgi i en les alteracions del trànsit intracel·lular en les neurones dopaminèrgiques en la malaltia de Parkinson.

  • Estudi del Sistema Nerviós entèric en la Malaltia de Parkinson

    Estudis recents han mostrat la presència de cossos de Lewy dins del sistema nerviós entèric (SNE). La simptomatologia gastrointestinal d'aparició primerenca i anterior als símptomes motors en la malaltia de Parkinson han fet pensar recentment que les lesions en el SNE puguen desenvolupar-se primerencament en el curs de la malaltia, prèviament a l'aparició de citopatologia en les neurones de la substància negra, i així l'estudi del SNE podria ajudar a comprendre la citopatologia de la malaltia de Parkinson. Aquestes dades i la facilitat per a l'obtenció de mostres de pacients mitjançant biòpsies colòniques rutinàries han portat a la utilització del SNE com a model d'estudi en la nostra línia d'investigació. El nostre principal objectiu és estudiar les neurones dopaminèrgiques dels plexes de Meissner i de Auerbach de mostres de còlon tant proximal com distal d'un model de rata parkinsoniana. Els estudis es duen a terme mitjançant anàlisis morfològiques d'alta resolució.

Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Mireia Cara Esteban - Universitat de València
  • Mª Pilar Marín Muela - Institut d'Investigació Sanitària La Fe
    (Valencia)
  • Emma Martínez Alonso - Universidad de Murcia
  • Jose Angel Martinez Menarguez - Universidad de Murcia
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Gràfic Intracel.lular en la Malaltia de Parkinson (BioCelPARK)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 15

46010 València (València)

963 983 509

Geolocalització

monica.tomas@uv.es